Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Adenoid, burun ile boğaz arasına yerleşmiş bademciklere benzer şekilde görev yapan lenfoid bir dokudur.  Burundan giren bakteri ve virüs cinsi mikropları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Adenoid, burun ile boğaz arasına yerleşmiş bademciklere benzer şekilde görev yapan lenfoid bir dokudur.  Burundan giren bakteri ve virüs cinsi mikropları."— Sunum transkripti:

1

2  Adenoid, burun ile boğaz arasına yerleşmiş bademciklere benzer şekilde görev yapan lenfoid bir dokudur.  Burundan giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalayıp,antikor üretirler.

3 Hastalarda; Burun tıkanıklığı ve ağızdan soluma (özellikle geceleri artan) Beslenme zorluğu, Genizden konuşma Hırıltılı solunum ve horlama

4 Gece terlemesi, Huzursuz uyuma Uykuda birkaç saniye süreyle nefesini tutma (uyku apnesi) İştahsızlık ve gelişme geriliği

5  Endoskopik muayenede tipik adenoid dokusunun görülmesi ile tanı konur.  Bu yapılamıyorsa, şart olmamakla birlikte yumuşak doku dozunda çekilen lateral boyun grafisi de tanıda yardımcı olabilir.

6 Konuşma bozukluğu Rekürrent veya kronik süpüratif veya effüzyonlu otit media(orta kulak iltihabı) Rekürrent veya kronik sinüzit Adenoid dokusu bademcik dokusu gibi kapsüllü bir doku olmadığından tümüyle çıkarılması olanaksızdır,ufak olasılık da olsa tekrarlaması mümkündür.

7  Adenoit iltihaplı ise ilk önce antibiyotiklerle tedavi edilmeye çalışılır.  Eğer geniz eti iltihaplı değilse, bir süre beklenebilir çünkü çocuklarda adenoitin bir miktar büyümesi normaldir.  Zamanla çocuğun adenoit kendiliğinden küçülebilir.

8  Adenoidektomi sırasında hastalara genel anestezi verilerek yaklaşık 20 dakika süreyle uyutulur.  Operasyon ağız içinden yapılır.  Adenoidektomi için deride bir kesi yapılmasına gerek yoktur.  Ek bir problem tespit edilmez ise aynı gün içinde taburcu edilir.

9  12 YAŞINDA BAYAN HASTA,ÖĞRENCİ,SAKARYA  41 KG AĞIRLIĞINDA 137 CM UZUNLUĞUNDA  DAHA ÖNCE HERHANGİ BİR OPERASYON GEÇİRMEMİŞ  HERHANGİ BİR YİYECEĞE YADA İLACA BİLİNEN ALERJİSİ YOK  TANSİYON:110/70 mmHg ATEŞ:36.6’C  NABIZ: 118 Ss: 30/dk Spo2 :%99

10  GÖRME VE İŞİTME PROBLEMİ YOK  İŞTAH: ORTA  UYKU: DÜZENSİZ

11  HASTA NEFES ALIP VERMEKDE ZORLANMA, BAZEN AĞZINDAN SALYA AKITMASI, BURUNDAN NEFES ALMAKTA ZORLANMA, UYKU ŞİKAYETLERİ, DİŞLERDE BOZUKLUK VE SIK SIK SİNÜZİT VE ORTA KULAK İLTİHAPLANMASI YAŞAYAN HASTA KLİNİĞE BAŞVURDU.

12 o ŞİKAYETLERİ DEĞERLENDİRİLEN HASTAYA ADENOİDEKTOMİ YAPILMASI UYGUN GÖRÜLDÜ.

13

14

15

16

17

18

19 HEMŞİRELİK TANISIAMAÇHEMŞİRELİK GİRİŞİMLERİ Cerrahi insizyona bağlı ağrı (M) 1.Ağrının nedeni,ağrıyı azaltan ve arttıran faktörlerin tanınmasını sağlamak. 2.Ağrının azaltılmasını veya sonlandırılmasını sağlamak. 1.Bireyin ağrısını arttıran ya da azaltan nedenler tartışılacak 2. Akut ağrı sırasında(ağrılı işlemler) dikkati dağıtmak için zor olmayan bir yöntem öğretilecek. 4.Order edilen analjeziklerle kişinin en üst düzeyde rahatlaması sağlanacak.

20 HEMŞİRELİK TANISIAMAÇHEMŞİRELİK GİRİŞİMLERİ CERRAHİ İNSİZYONA BAĞLI KANAMA RİSKİ 1.Kanama belirti ve bulgularını erken tanımak. 2.Oluşabilecek kanamaları önlemek 1.İnsizyon yeri pansumanları,kanama yönünden gözlemlenecek. 2.Kanamaya neden olabilecek herhangi bir uygulama yapılacaksa,gerekli önlemler doktor istemiyle hazırlanır. 3.Hasta travmalardan korunacak.

21 HEMŞİRELİK TANISIAMAÇHEMŞİRELİK GİRİŞİMLERİ BESLENMEDE DEĞİŞİKLİK 1.Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak 1.Beslenme sırasındaki solunum hızı ve yorgunluk belirtileri söylenecek 2.Çocuk sık aralıklarla ve küçük öğünler şeklinde beslenecek. 3.Diyetisyen ve aile ile iletişime geçilerek sevdiği yiyecekler verilecek. 4.Daha çok yumuşak besinler tercih edilecek

22 HEMŞİRELİK TANISIAMAÇHEMŞİRELİK GİRİŞİMLERİ ANKSİYETE 1.Kendi anksiyetesini ve başetme yöntemlerini tanımasını,psikolojik ve fizyolojik rahatlıkta artma sağlamak. 1.Basit yaşa uygun terimler,basit araçlar kullanılarak olaylar açıklanacak. 2.Alışık olduğu objeler bulundurmasına izin verilecek. 3.Güven verici bir ilişki kurulacak. 4.Duyguları ifade etmeye cesaretlendirilecek.

23 HEMŞİRELİK TANISIAMAÇHEMŞİRELİK GİRİŞİMLERİ CERRAHİ İNSİZYONA VE HASTANE ORTAMINA BAĞLI ENFEKSİYON RİSKİ (O) 1.Olası enfeksiyonları ve pnömoni gibi komplikasyonları önlemek. 1.Düzenli aralıklarla vital bulgular takip edilecek. 2.Gereksiz tanısal ve tedavi işlemleri yapılmayacak. 3.Günlük olarak katater giriş yerlerindeki ve insizyon bölgesindeki kızarıklık,şişlik,agrı,sı caklık,trombofilebit gibi enfeksiyon belirti ve bulguları gözlemlenecek kayıt altına alınarak doktora bildirilecek.

24 HEMŞİRELİK TANISIAMAÇHEMŞİRELİK GİRİŞİMLERİ CERRAHİ İNSİZYONA BAĞLI HİPERTERMİ RİSKİ 1.Vücut sıcaklığını normal sınırlara indirmek ve korumak 1.Düzenli aralıklarla vücut ısısı kontrol edilecek 2.Yeterli sıvı alımının önemi kontrendike bir durum yoksa öğretilecek. 3.Soğuk uygulama ve doktor istemine göre antipiretik uygulanacak.

25

26  http://www.hepsaglik.net/akut-tonsillit- bulgulari-tani-ve-tedavisi http://www.hepsaglik.net/akut-tonsillit- bulgulari-tani-ve-tedavisi  http://www.kadikoysifa.com/sifali- bilgiler/733/bademcik-ameliyati- tonsillektomi.aspx http://www.kadikoysifa.com/sifali- bilgiler/733/bademcik-ameliyati- tonsillektomi.aspx  http://www.saglikocagim.net/bademcik- ameliyat-neden-ve-nasl-yaplr http://www.saglikocagim.net/bademcik- ameliyat-neden-ve-nasl-yaplr

27  ADI: HARUN  SOYADI: GÜVEN  NUMARA: B121100099


" Adenoid, burun ile boğaz arasına yerleşmiş bademciklere benzer şekilde görev yapan lenfoid bir dokudur.  Burundan giren bakteri ve virüs cinsi mikropları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları