Ansiklopedi (Encyclopedia) Tanım : Bütün konularda kısa ve öz bilgi içeren bir çalışmadır. Belirli bir konu ile sınırlı yada genel kapsamlı olabilir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EBA BİLİŞİM AĞI TANITIMI VE KULLANIMI. EBA v2 EBAv2 : Eğitimde FATİH Projesinin içerik bileşeni olarak 2012 yılında yayın hayatına başlayan Eğitim Bilişim.
Advertisements

YAYIN TARAMA VE VERI TABANLARI Tacettin İnandı. Kapsam Veri tabanı Sınıflandırmalar İndeksler Atıflar.
DERS İÇERİĞİ  Dizinlerin Türleri  Dizinlerin Bileşenleri  Temel Dizinleme Terimleri BBY 306 D İ Z İ NLEME VE ÖZ HAZIRLAMA
Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
BAŞLIK (TIMES NEW ROMAN(TNR), 48 PUNTO, KOYU) ÖZET (TNR, 36 PUNTO, KOYU) Özet bölümünde, yapılan çalışmanın amacı ve önemi kısaca anlatılmalı, kullanılan.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
BİBLİYOGRAFYA (Bibliography) Tanım: Kitapları, özellikle fiziksel özellikleri ve içeriklerine göre niteleme sanatı; kitapların fiziksel nesneler ve.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
Bby133 BİLGİ Lİteratürü dersİ
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
Politika Oluşturma, Planlama, Bütçe Hazırlama
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
1. Ders Bir, İki ve Üç Yazarlı Eserlerin Kataloglanması Prof. Dr. Bülent Yılmaz Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Lizbon Antlaşması Sonrası Avrupa Birliği Spor Politikası ve Hukuku
S. R. Ranganathan ve Bilgi Hizmetlerinin Geleneksel İlkeleri
Filiz DİKİCİ Psikolojik Danışman ÜSTÜN ZEKALILAR.
KENDİMİZİ TANIMAK MESLEKLERİ TANIMAK MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ SEÇMEK İSTEDİĞİM MESLEKLER HAKKINDA NERELERDEN BİLGİ ALABİLİRİM.
Kadir AKTAŞ YASAMA UZMANI. Katılımda ana kurum AY-74 Başvuru hakkı, inceleme ve karar verme görevi 3071 sayılı dilekçe hakkının kullanılmasına dair kanun.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
Journal, Magazine, Periodical, Bulletin Dergi (Journal) Tanım:  Düzenli aralıklarla yayınlanırlar(haftalık,aylık vb)  Çeşitli yazarlar tarafından yazılmış.
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI KATALOGLAMA VE SINIFLAMA EĞİTİM SEMİNERİ.
Kütüphane Otomasyon Sistemleri
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 2
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
PressReader Connecting People Through News
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
2.Hafta Transistörlü Yükselteçler 2
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
BİLGİ KAYNAKLARININ TÜRLERİ DanIşma kaynaklarI – “Ready reference”
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
HAVA PERSPEKTİFİ Doğada yakınımızda bulunan varlıklar gözümüze gerçek renk ve boyutlarıyla net olarak görünür. Oysa bizden uzaklaştıkça nesnelerin boyutları.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Karşılaştırmalı Eğitim
Tez Veri Girişi Ulusal Tez Merkezine, Tez Döneminde olan ve Danışmanı ile Tez konusunu belirleyip, Enstitümüzün onayından geçen tüm öğrenciler giriş yapmak.
EBSCO Discovery Service (EDS) Daha İsabetli Sonuç Listeleri
Kaynak Gösterme Teknikleri
ÖZELLİK FAKTÖR KURAMI.
ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON STRATEJİ BELGESİ
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
Kent Planlarının Nitelikleri ve İlkeleri
Verimli ve Doğru Çalışma
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Poster Başlığı Birinci YAZAR Bulunduğu eğitim düzeyi (Lisans, Yüksek Lisans, Doktora), Lisans için bulunduğu sınıf, öğrenim gördüğü kurum, lisansüstü öğrenciler.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
E-TWINNING BİLGİLENDİRME SUNUSU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ARAŞTIRMANIN YAZILMASI II: BİÇİMSEL KOŞULLAR
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ
Sunum transkripti:

Ansiklopedi (Encyclopedia) Tanım : Bütün konularda kısa ve öz bilgi içeren bir çalışmadır. Belirli bir konu ile sınırlı yada genel kapsamlı olabilir. Sistematik ya da alfabetik olabilir. Kısa bilgiler veren tek bir cilt ya da birden fazla ciltten oluşabilir. Maddeler genellikle uzmanlar tarafından kaleme alınır ve bazen madde sonlarında kaynakça verilir. Ayrıca resimleme öğeleri bulunabilir.

Encyclopedia of Library & Information ScienceEncyclopedia of Library & Information Science Allen Kent and Harold Lancour eds New York: Dekker.[ ] ek; ek Elektronik versiyon için bkz AÜ, E-Kütüphane, Taylor & Francis VeritabanıTaylor & Francis HÜ Küt REF/ Z.1006.E57 (1-68 ve 70, 73. ciltler) 2003 versiyonu HÜ Küt REF/Z1006.E

 Uluslar arası kapsamlıdır. Makaleler/maddeler imzalıdır ve makul uzunluktadır. Madde sonlarında kaynakça verilmiştir.  Kütüphanecilik, kitap dünyası, enformasyon teknolojileri, hizmetler ve survey çalışmalarına ve biyografilere yer verir.  Sözlük düzende hazırlanmıştır.

The ALA World Encyclopedia of Library and Information Science. 3rd edition ed by Robert Wedgeworth. ALA, 1993 Bilkent Küt REF/Z1006.W ; HÜ Küt REF/Z1006.A  Kütüphane ve kütüphaneciler için 600 sayfalık ve tek ciltlik bir danışma kaynağıdır.  ALA Yearbook çalışmasını tamamlayan bir kaynak olarak kabul edilmekle beraber daha sonra bunun ötesine geçmiştir.  Önsözünde kaynağın amacı:”temel fikirleri açıklamak, tarihi olayları ve etkinlikleri kaydetmek ve yaşayan ya da ölmüş, alana şekil vermiş önemli şahsiyetler hakkında bilgi vermek” olarak belirtilmiştir.

 162 ülkedeki kütüphanelerin durum ve statüleri ile kütüphanelerin tarihi ve rolleri üzerine maddeler yer alır.  Ayrıca kütüphane ve enformasyon hizmetleri sağlayan kurumlar, amaçları, karakteristik hizmetleri, müşterileri ve idari, mali yönetim modelleri açısından birçok ülkedeki bu tür kurumları karşılaştırma yapma olanağı verir.  Kütüphanecilik ve enformasyon yönetimi uygulamaları ve ilkelerini ele alan maddeler de vardır.

 Mesleki eğitim ve araştırma, önemli uluslar arası kuruluşlar, dernekler ve biyografilere yer verilmiştir.  Başlıkların seçiminde standart bir uygulama vardır.  Örn: Kütüphane Türleri; Mevzuat İşbirliği Sağlama Politikaları gibi

 Makaleleri destekleyen resimleme unsurları vardır; madde sonlarında verilen kaynakça açısından zayıftır.  Hazır bilgi bulma konusunda bazı eksiklikleri vardır.  Kaynağın düzeni: Alanın bütün ana hatları verilmiştir. Özellikle mesleğin kavramsal arka planı ve tarihsel perspektif üzerinde durulmuştur.  Dizini zayıftır.Geleneksel bir dizin yerine sayfa kenarında paralel dizin kullanılmıştır.

 Bu düzene göre hukuk kütüphaneleri ile arama yapan bir kişi, belirli dermeler vb için başka sayfalara da bakmalıdır.  İçindekiler sayfası geneldir; maddeler genel başlıklara göre listelenmiştir; dizin genel başlıklara gönderme yapar.

International Encyclopedia of Information and Library ScienceInternational Encyclopedia of Information and Library Science. Ed by John Feather and Paul Sturges. London: Routledge, 2003  İlk kez 1997’de yayın hayatına çıkmıştır.  3. edisyon bütünüyle gözden geçirilmiş ve güncellenmiştir.  Yaklaşık 600 giriş öğesi yer almaktadır. Uluslar arası nitelikli olup dünya çapında uzmanların katkısı bulunmaktadır.

 Gezici kütüphane hizmetlerinden arama motorlarına, portallara ve www’e kadar geniş bir yelpazeyi kapsar.  Yapısal olarak ilk edisyonun özelliklerini taşır.  Alfabetik düzendedir; bağlantılı girişler vardır.  Kavramsal girişler enformasyon ve kütüphane bilimindeki başlıca konuları, kuramları ve etkinlikleri açıklar ve anlatır.