NEDİR TİYATRO?.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BETİMLEYİCİ ANLATIM Bu tekniği uygulayan yazarın amacı, okuyucunun görmediği bir görüntüyü, olayı, yeri, okuyucunun kafasında canlandırmaktır. Yazar.
Advertisements

1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
TEŞVİK ÖDÜLLERİ.
SANAT VE SANAT DALLARI HAZIRLAYAN:EMRE BOYUN
GÜZEL SANATLAR İÇERİSİNDE EDEBİYATIN YERİ
HAZIRLAYAN: TDE ÖĞRETMENİ BURCU ARICAN
1) Gazetelerin ya da dergilerin belli sütunlarında gündelik konuları bir görüş ve düşünceye bağlayarak yorumlayan yazlılardır. Bu türde, yazar ele aldığı.
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
OLAY ÇEVRESİNDE OLUŞAN METİNLERİ TANIMA VE GRUPLANDIRMA
Hazırlayan: Ömürcan Aydın
TÜRK EDEBİYATINDA HİKAYE
->Tiyatro Nedir? ->Tiyatronun Geçmişi
Yaratıcı Yazarlık Hafta VI
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
Kitabın konusu: Hayalleri olan bir gencin lise son sınıfta babasını kaybetmesiyle hayallerinin yıkılışı ve beraberindeki hayat mücadelesi.
Öykü ( Hikaye ).
A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison Hazırlayan: Celile Ökten.
Göstermeye Bağlı Edebi Metinler (TİYATRO)
DUBLAJ-SESLENDİRME Tiyatrodan Sinemaya Uzanan Yol A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University.
Klasik Anlatı Sineması
EĞİTİMDE DRAMA ÖZCAN PALAVAN.
DRAMA Drama ;bireyler arasında dolaysız bir iletişim ve etkileşim sağlar. Drama bir olayı,oyunu,yaşantıyı tiyatro tekniklerinden yararlanarak,geliştirerek.
BATI EDEBİYATINDA EDEBİ AKIMLAR
TİYATRO ve GÖLGE OYUNU.
GÖRSEL SANATLAR Mehmet KURTBOĞAN.
DESTAN, HALK HİKAYESİ, MESNEVİ
Mustafa Kemal YALINKILIÇ
 Tema seçilip konu belirlendikten sonra film öyküsünün özetlenmesidir.  Konu hakkında yapımcı ve yönetmeni aydınlatır.  Zaman ekonomisi açısından önemlidir.
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
1-5 NİSAN GÖSTERMEYE BAĞLI EDEBİ METİNLER
TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro)
9. Sınıf Türk Edebiyatı 24-28/02/2014 HALK HİKAYELERİ.
OLAY ÇEVRESİNDE OLUŞAN EDEBİ ESERLERDE YAPI
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU
BATI EDEBİYATINDA EDEBİ AKIMLAR
KOMPOZİSYON YAZMA GİRİŞ BÖLÜMÜ.
TİYATRO.
Operanın Doğuşu Nazlı YALDIR 9/D 211.
Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B
GÖSTERMEYE BAĞLI DÜZYAZI TÜRLERİ
HAZIRLAYAN:SONER ÖZTÜRK
SANAT TARİHİ Nurdan Gül Kökten.
Hazırlayan: Muammer Harmandar
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
GİZEMİ ÇEKİCİLİĞİ HAŞMETİ ULAŞILMAZLIĞI SARIP SARMALAYAN BÜYÜLEYİCİ ÖZELLİĞİ İLE HER TÜRLÜ SANAT DALINA İLHAM KAYNAĞI OLMUŞ GECE,MEHTAP, YILDIZLAR.
GÖSTERMEYE BAĞLI EDEBİ METİNLER “ TİYATRO”
OLAY ÇEVRESİNDE GELİŞEN EDEBİ METİNLER
Hazırlayan Leyla DENİZ. Dilde biri nazım diğeri nesir olmak üzere iki anlatım biçimi vardır. Nazım, ölçülü ve uyaklı anlatım biçimidir. Manzume: Ölçü.
GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU
KOMPOZİSYON TANIMI:  Farklı parçaları, uyumlu ve düzenli şekilde bir araya getirmeye Kompozisyon denir.
GÖSTERMEYE BAĞLI METİNLER TİYATRO (OYUN)
MÜZİKLİ TİYATROLAR M. Mustafa KILINÇER TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
FABL TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ HAZIRLAYAN: Özgür AKKAYA
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
Oyun ve Din Öğretimi Dr. H. Kader ZENGİN.
SANAT DALLARI.
TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM
DRAMA UYGULAMALARI, DRAMA İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
OLAY ÇEVRESİNDE OLUŞAN EDEBİ ESERLERDE YAPI
SANAT FELSEFESİSANAT FELSEFESİ Sanatçı Sanat Eserinin Özellikleri Ve NitelikleriSanat Eserinin Özellikleri Ve Nitelikleri.
Yaratıcı Drama.
1. Seyirlik yer antik tiyatro Tiyatro sözcüğü Yunanca'da "seyirlik yeri" anlamına gelen "theatron"dan türetilmiş, dilimize İtalyanca'daki "teatro" sözcüğünden.
- Coğrafi konum (yeryüzü şekli, iklim…) Dinsel inanışlar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MÜZİKLİ TİYATROLAR M. Mustafa KILINÇER TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
Sunum transkripti:

NEDİR TİYATRO?

Tiyatro, bir sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilenmesi amacıyla yazılmış edebi eserdir. Tiyatro eseri, olayları oluş halinde gösterir. Bu yönüyle konuşma ve eyleme dayanan bir gösteri sanatı olarak da tanımlanabilir.

TİYATRO TÜRLERİ Tiyatro eserleri müziksiz (trajedi, komedi, dram) ve müzikli (opera, operet, bale, revü, skeç, pandomima) olmak üzere iki grupta toplanır.

TRAJEDİ Kişilere korku,heyecan ve acındırma telkinleriyle ders vermek amacı güden en eski tiyatro çeşididir. Şiirsel olarak yazılması ve değişmez kurallara bağlı olması sebebiyle öbür tiyatro çeşitlerinden kolayca ayrılır.

TRAJEDİNİN ÖZELLİKLERİ Konularını tarihten ve mitolojiden alır. Kahramanları seçkin(tanrı,kral…) kişilerdir. Perde yoktur.5 bölümden oluşur.Bölümler arasında da koro ilahiler söyler. Kötü ve çirkin sözlere yer verilmez.

KOMEDİ Yaşamın gülünç yanlarını anlatan ve güldürmenin yanında düşündürmeyi de amaçlayan tiyatro yapıtıdır. Karakter komedisi, töre komedisi ve entrika komedisi gibi çeşitleri vardır.

KOMEDİNİN ÖZELLİKLERİ Kişiler soylulardan yada halktan olabilir. Her türlü konuşmaya yer verilir. Konuşma dili kullanılır. Koroya ve diyaloglara yer verilir. Kesintisiz oynanır. 5bölümdür.

DRAM Trajediyle komediyi bir araya getiren tiyatro çeşididir. Yani yaşamın hem acıklı hem de gülünç yönlerini yaşamda olduğu gibi, birlikte anlatır.

DRAMIN ÖZELLİKLERİ Konular günlük yaşamdan ya da tarihten alınabilir. Kişiler halkın her tabakasından olabilir. Nazım, nesir ya da karışık yazılabilir. Perde sayısı yazarın isteğine bağlıdır.

OPERA Operanın başlangıcı eski Yunandaki korolu trajedidir. Olayı trajiktir. Konularını tarihten ve mitolojiden alır. Operada tiyatro tekniği değil müzik rol oynar. Konuşmalar bestelidir.

OPERET Olayı komiktir ve amacı insanları eğlendirmektir. Bazı bölümleri müzik ile temsil olunur. Müziği hafif, akılda kolayca kalacak şekildedir. Operet halka seslenir.

BALE Bir öykünün, masalın ya da soyut bir kavramın yüksek nitelikli dans hareketleriyle ve müzik eşliğinde temsil edilmesidir.

REVÜ Yapıtta dedikoducu ve boşboğaz bir kadın ve bir erkek vardır. Aralarında geçen konuşmalar olay örgüsünü oluşturur. Günün siyaseti ve tanınmış kişiler ile alay edilir. Kendine göre bir müziği yoktur.

SKEÇ Skeçlerin kendine göre müziği ve bestesi vardır. En fazla altı dakika süren, aralarında bağlılık bulunmayan tablolardan meydana gelir. Tabloların olay örgüsü danslarla anlatılır.

PANDOMİMA Pandomima eski Romalılar tarafından icat edilmiş ve 19. yüzyılda çok oynanmıştır. Olayının senaryosu yazılarak müzik ile temsil olunur. Sözsüz temsildir. Taklit esasına dayanır ve eğlendirmek amacı güder.

TİYATRO TERİMLERİ Aksesuar: Tiyatro sahnesinde kullanılan eşya. Aksiyon: Roman, hikâye, tiyatro vb. türlerde konuyu genişleten asıl olaylar. Genel anlamıyla hareket.

Aktör: Erkek tiyatro sanatçısı. Aktris: Kadın tiyatro sanatçısı. Diyalog: İki kişi arasında karşılıklı konuşma. Roman, hikâye ve tiyatroda kahramanların konuşmaları.

Dekor: Tiyatroda, sahneyi eserin konusuna göre döşeyip hazırlamada kullanılan eşyanın toplu adı. Üç çeşit dekor vardır: realist dekor, şairane dekor, stilize dekor.

Dramatize etmek: Bir olayı, duyguyu, düşünceyi canlandırarak anlatmak; (mec.) bir vak'ayı olduğundan daha acıklı bir şekle sokmak. Dublör: Tiyatroda ve sinemada bir rolün yedek oyuncusu.

Jest: Tiyatro sahnesinde, sanatçıların bütün el, kol, ayak ve benzeri beden hareketleri. Mimik: Bir duygu veya düşüncenin kaş, göz. ağız, yüz hareketleriyle anlatılması.

Koro: Eski Yunan tiyatrosunda bir grup erkek ve kadından kurulu şarkıcılar topluluğu. Oynanan eserin konusuna da katılırlar ve eserdeki olaya karşı, toplumun duygu ve düşüncelerini temsil ederlerdi. Hayvanlar, ağaçlar, bulutlar yerine sembol olarak kullanıldıkları da olmuştur.

Kostüm: Tiyatroda sanatçıların giydiği oyuna uygun kıyafet. Kulis: Tiyatroda, sahnenin arkasında bulunan kısım; sahne arkası. Piyes: Tiyatro eseri.

Monolog: Tek kişinin konuşması. Tek kişilik taklitli bir komedya türü Monolog: Tek kişinin konuşması. Tek kişilik taklitli bir komedya türü. İnsanın içinden kendisiyle konuşması. Perde: Tiyatro eserinde bir perdenin açılmasından kapanmasına kadar geçen bölüm.

Repertuar: Opera, operet ve tiyatro topluluklarının bir oyun mevsiminde gösterecekleri eserlerin listesi. Rol: Opera, operet, tiyatro ve benzeri sahne sanatlarında, oyuncuların, eser kişilerini sahnede canlandırmaları.

Sahne:Tiyatro sahnesi Sahne:Tiyatro sahnesi. Tiyatro eserinde bir perdelik bölümün, dekor bakımından değişik olan küçük kısımları.Bir perdelik bölüm içinde, kişilerin girip çıkmasıyla değişen topluluk, meclis. Yapılarına göre tiyatro sahneleri şunlardır: sabit sahne, döner sahne, asansörlü sahne.

Senaryo: Tiyatroda yazılı metin. Sinemada filmin konusunun yazılı şekli. Suflör: Tiyatroda, kuliste durarak oyunculara sözlerini fısıltıyla söyleyip hatırlatan yardımcı.

Tablo: Tiyatro eserlerinde, perdeden daha küçük bölümlerin her biri Tablo: Tiyatro eserlerinde, perdeden daha küçük bölümlerin her biri. Bir perde çeşitli tablolara bölünmüş olabilir. Temsil: Bir tiyatro eserinin oynanması.