ROMAN TANIMI  Olmuş ya da olabilir nitelikteki olayları ve konuları ele alan uzun edebî türlere roman denir. Di ğ er türlerden ayrılan en önemli özelli.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKÇE / Olay Yazıları (Öykü-Roman)
Advertisements

TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
ÖĞRENCİ ; -BÜŞRA YILDIRIM -10/E -425
ROMAN.
ŞEHİT KAYA ALDOĞAN ANADOLU LİSESİ DERS:EDEBİYAT KONU:AHMET HAŞİM’İN HAYATI, EDEBİ KİŞİLİĞİ VE ESERLERİ HÜSEYİN AYDOĞAN 11/G 902.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE EĞİTİM
D A D A I Z M.
TANZİMAT EDEBİYATI 2. DÖNEM
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
DİL ve ANLATIM DERSİ 10. SINIF PROJE ÖDEVİ
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
iki Başlıkta İncelenir Yıllar arası Türk Edebiyatı ve sonrası Türk Edebiyatı.
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim,duygu-düşünce.
Varoluşçuluk (Egzistansiyalizm) Nedir, Ne Demektir?
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
KONU ve TEMALARINA GÖRE ROMANLAR a)Macera (Serüven)Romanları b)Tarihsel Romanlar c)Sosyal Romanlar d)Psikolojik Romanlar.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
Çağdaş Türk sanatını konu alan birçok kaynakta, ulusal ve yöresel Türk resminin kurucusu ve öncüsü olarak nitelendirilen Turgut Zaim, 1906 yılında İstanbul`da.
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU Mevlana’nın beyitlik mesnevisinin asıl adı nedir?
ŞOK HABER YAZILARI M.ŞAHİN. Haber Yazıları ile ilgili bazı terimler: Gazete: Politika kültür, ekonomi ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için.
METINLERIN SINIFLANDIRILMASI. Metinlerin Sınıflandırılması Metinler; gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçlarına göre gruplara ayrılır. Buna.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU’NUN EDEBİ ŞAHSİYETİ
HALİT ZİYA UŞAKLIGİL ve EDEBİ ŞAHSİYETİ ( )
MEKTUP.
İşlev Açısından Kelime Türleri
Peyami Safa Hamza Solak.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
Metinlerin Sınıflandırması
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
GÖKTÜRK KİTABELERİ.
JANR RESİM.
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİNDE ROMAN
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
ANLATIM TÜRLERİ.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
KONU:OKULUMUN TARİHİ SUNUSU
III . ROMAN.
TEVFİK FİKRET (
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
SHB-419 DAYANIŞMA MODELLERİ KUŞAK KAVRAMI VE KUŞAK SINIFLAMALARI DOÇ
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
ROMAN NEDİR? Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayların, insanlar arasındaki ilişkilerin, insan psikolojisinin uzun bir şekilde yer ve zaman bağlamında anlatıldığı.
PIRLS (The Project of International Reading Language Skills-Uluslararası Okuma Becerileri Projesi) Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS VX
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
Gazetecilik Etiği ve Toplumsal Sorumluluk
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ
SAHAFLAR DÜNYASINA YOLCULUK
Başlangıç Hükümleri- 2. Hafta
ROMAN. Tanım  Roman, bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya.
EDEBİYAT EĞİTİMİNDE ROMANIN KULLANIMI
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DESTAN 1. Deniz Hoca Youtube Kanalı ⇒
Günlük (Günce).
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
SEYYİD KUTB( ) 1906’da doğdu.
Sunum transkripti:

ROMAN

TANIMI  Olmuş ya da olabilir nitelikteki olayları ve konuları ele alan uzun edebî türlere roman denir. Di ğ er türlerden ayrılan en önemli özelli ğ i, uzunlu ğ udur. Romanlarda, toplumsal olaylar ve ilişkiler gerçeklere uygun bir tarzda ele alınır

ÖZELL İ KLER İ  1. Serim, dü ğ üm ve çözüm bölümlerinden oluşur.

 2. Olay, kişi, yer ve zaman ayrıntılarıyla ele alınır.

 3. Anlatım birinci ve üçüncü kişi a ğ zından verilir.

 Anlatımda mektup, anı, günlük gibi türlerden yararlanılır.  Örne ğ in Genç Werther’in Acıları mektup tarzında yazılmıştır.

 Konular gerçek yaşamdan alınır.

 Roman kişileri ayrıntılı biçimde tasvir edilir; ruh çözümlemelerine yer verilir. Kişiler genellikle insandır.  İ stisnalardan bir tanesi Abbas Sayar’ın Yılkı Atı romanında baş karakterin at olmasıdır.

 Roman türünün ilk örne ğ i Rönesans dönemi sanatçılarından Rabelais’in Gargantua adlı yapıtıdır. Modern romanın ilk örne ğ i, Cervantes’in “Don Kişot” adlı yapıtıdır.

 Türk edebiyatında ;  İ lk çeviri roman Yusuf Kamil Paşa Telemak  İ lk yerli roman Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat  İ lk edebi roman İ ntibah  İ lk tarihi roman Cezmi  İ lk polisiye roman Esrar-ı Cinayet  İ lk realist roman Araba Sevdası  İ lk modern roman Mai ve Siyah

 Romanlar, işlenilen konularına göre şu çeşitlere ayrılır:  1) Tarihî romanlar: Tarihteki olay ya da kişileri konu alan romanlardır. Yazar tarihi gerçekleri kendi hayal gücüyle birleştirerek anlatır.  Namık Kemal - Cezmi  Nihal Atsız - Bozkurtlar  Tarık Bu ğ ra - Küçük A ğ a  K. Tahir - Yorgun Savaşçı, Devlet Ana

 2) Macera Romanları: Kahramanların başından geçen hareketli olayların anlatıldı ğ ı romanlardır.  Alexander Dumas – Monto Kristo Kontu, Üç Sihaşörler  Ahmet Midhat – Hasan Mellah, Hüseyin Fellah, Dünyaya İ kinci Geliş

 3) Polisiye Romanlar: Macera ve heyecan duygularını artıran romanlardır.  Agatha Cristie – Şark Ekspresinde Cinayet  Ahmet Midhat – Esrar-ı Cinayat ( İ lk Türk Polisiye Romanı)  Cingöz Recai – Server Bedii takma adıyla Peyami Safa

 4) Egzotik Romanlar: Yabancı ülkelerin toplumsal özelliklerini, geleneklerini anlatan romanlardır.  Refik Halit Karay – Nilgün  Pierre Loti – İ zlanda Balıkçısı

 5) Sosyal Romanlar: Ekonomik bunalımlar, sınıfsal çelişkiler, köyden kente göç gibi toplumsal sorunları konu edinen romanlardır.  Victor Hugo – Sefiller  Sami Paşazade Sezai – Sergüzeşt  Recaizade Mahmud Ekrem – Araba Sevdası

 6) Psikolojik Tahlil Romanları: Roman kahramanlarının psikolojisini tahlillerle anlatan romanlardır.  Peyami Safa – Dokuzuncu Hariciye Ko ğ uşu

 7) Biyografik Roman: Topluma mal olmuş bir kişinin yaşamını, yaşadı ğ ı döneme katkılarını anlatan romandır.  O ğ uz Atay – Bir Bilim Adamının Romanı

 8) Otobiyografik Roman: Yazarın kendi hayatını konu edindi ğ i romanlardır.  Mark Twain–Tom Sawyer’in Maceraları  Orhan Kemal – Avare Yıllar, Baba Evi