Öğr.Gör. Seda AKIN GÜRDAL

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN HUKUKİ STATÜLERİ
Advertisements

İşletmelerin Sınıflandırılması
İşletme Tanımı İşletme: doğrudan veya dolaylı olarak ihtiyaçları karşılamaya yönelik üretim faaliyetinde bulunan ekonomik, teknik ve hukuki birimdir. Fiziksel.
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
TÜRK TİCARET KANUNU’NDA ŞİRKETLERİN YENİDEN YAPILANDIRMALARI
İşletme Adı, Unvan VE Marka
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
İşletme-1/5.
KOLLEKTİF ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
İşletme Biliminin Temel İlkeleri
İŞLETME TÜRLERİ (HUKUKİ YAPILAR)
İşletme Biliminin Temel İlkeleri
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
BİRİNCİ BÖLÜM GENEL AÇIKLAMALAR
Bölüm 11 Yönetim Stratejilerinin Uygulanmasında Kullanılan Teknikler
GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON DERS NOTLARI – IX
İKTİSAT Girişimcilik - İşimizi Kuruyoruz -. Girişimcilik - İşimizi Kuruyoruz  Faaliyet konusu. İşletme hangi ürün ve hizmetleri üretecektir?  Mülkiyet.
İŞLETMELERİN ÖZELLİKLERİ
HİZMET ÜRETEN İŞLETMELER
KOMANDİT ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
ADİ ŞİRKETLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
KOBİ’LER VE KOBİ’LERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ
LİMİTED ŞİRKETLER (KURULUŞU)
İŞLETMELER TEMELDE DÖRT BAŞLIK ALTINDA SINIFLANDIRILIR;
1. 2 İşletmelerin genel amaçları 3 Değer Arttırma: İş letme piyasa de ğ erini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır 4.
İşletmenin Özellikleri
İŞLETME II Yrd. Doç. Dr. Recep KILIÇ E mail:
Tarımsal İşletmeciliğin İlkeleri
İŞLETME İLKELERİ İşletmelerin Sınıflandırılması
İŞLETMENİN HUKUKSAL YAPISI
YÖNT 101 – İŞLETMEYE GİRİŞ I
YÖNT 101 – İŞLETMEYE GİRİŞ I
ANONİM ŞİRKETLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
İşletmeye Giriş Konu 2: İşletme Kurulması ve Türleri
İşletme-7.
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
Büyüklüğüne Göre İşletmeler
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
Rabia BORAZANCI.
İŞLETMELER ARASI ANLAŞMA VE BİRLEŞMELERİN TÜRLERİ
ŞİRKETLER MUHASEBESİ.
İŞLETME TÜRLERİ VE İŞLETMENİN KURULUŞU
FİNANS YÖNETİMİ.
YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY 1. 2 FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR REEL SEKTÖR ÜRETİM YAPAN SANAYİ, TİCARET VE HİZMET.
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
10- İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI Ekonomik İşlevleri (Faaliyet Alanları) Açısından İşletmeler Mal ve hizmetlerin üretilmesi, depolanması, taşınması.
GENEL BİLGİLER PROF. DR. METİN SABAN YRD. DOÇ. DR. HAKAN VARGÜN
Tarım Hukuku 3.
HUKUKİ YAPILARINA GÖRE İŞLETMELER
Bankacılık Sistemi.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ
İŞLETMELERİN KURULUŞU
İŞ KURMA, BAŞKA İŞLETMEYİ SATIN ALMA,FRANCHİSE, EV EKSENLİ ÇALIŞMA
İKİNCİ BÖLÜM: İŞLETME TÜRLERİ İŞLETME TÜRLERİ 1.1 Üretilen Mal ve Hizmet Çeşidine Göre İşletmeler Endüstri İşletmeleri Ticaret İşletmeleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İçerik TEŞEBBÜS VE ÇEŞİTLERİ, İŞLETMELERİN ÇEŞİTLİ KRİTERLERE GÖRE AYRIMI (BÜYÜKLÜK VE HUKUKİ BAKIMDAN), ŞİRKETLER.
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ŞİRKETLER MUHASEBESİ. I. ÖZEL İŞLETMELERİN HUKUKSAL BİÇİMLERİ Özel işletmelerin hukuksal biçimlerinin neler olabileceği Türk Ticaret Kanununda gösterilmiştir.
BÖLÜM1 :ULUSLARARASI İŞLETMECİLİĞE GİRİŞ
Sunum transkripti:

Öğr.Gör. Seda AKIN GÜRDAL Girişimcilik Öğr.Gör. Seda AKIN GÜRDAL

İşletmelerin Sınıflandırılması Ekonomik Fonksiyonları Bakımından Sınıflandırılması Faaliyet Konuları Bakımından Sınıflandırılması Hukuki Yapıları Bakımından Sınıflandırılması İşletmeler arasındaki anlaşmalar Bakımından Sınıflandırılması Büyüklükleri Bakımından Sınıflandırılması Uluslar arası Olup-olmama Bakımından Sınıflandırılması Sermaye Mülkiyetleri Bakımından Sınıflandırılması

Ekonomik Fonksiyonları Bakımından Sınıflandırılması Üretici İşletmeler Hizmet İşletmeleri Satıcı İşletmeler

Ekonomik Fonksiyonları Bakımından Sınıflandırılması Üretici İşletmeler Tarım, inşaat ve sanayi sektörlerinde, faaliyet gösteren ve fiziksel mal üreten büyük küçük bütün işletmelerdir. Satıcı İşletmeler Ürünleri kendisi üretmeyip üretici işletmelerden alarak yalnızca satışını yapan işletmelerdir. Hizmet İşletmeleri Maddi olmayan mallar yani hizmet üreten işletmelerdir. Örneğin, mali müşavirlik büroları, eğitim ,sağlık işletmeleri bu gruba girer.

Büyüklükleri Bakımından Sınıflandırılması Mikro İşletmeler (<10 kişi) (<1 milyonYTL) Dev İşletmeler (>2000 kişi) Küçük İşletmeler (<50 kişi) (<8 milyon YTL) Büyük İşletmeler (>250 kişi) (>40 milyonYTL) Orta Büyüklükteki İşletmeler (<250 kişi) (<40 milyonYTL)

Faaliyet Konuları Bakımından Sınıflandırılması Serbest meslek ve hizmetler Tarımla uğraşan işletmeler *bitkisel üretim *hayvancılık *ormancılık *balıkçılık Konut geliri sağlayan işletmeler Sanayi faaliyetleri yapan işletmeler Ticaretle uğraşan işletmeler Ulaştırma faaliyetleri İle uğraşan işletmeler İnşaat faaliyetleri İle uğraşan işletmeler *madencilik *imalat *enerji Mali müesseseler *kara *deniz *hava taşımacılığı *posta *telefon *radyo *televizyon *basın *mal/hizmet ticareti *banka *sigorta *bankerlik

Sermaye Mülkiyetleri Bakımından Sınıflandırılması Özel İşletmeler Yabancı Sermayeli İşletmeler Kamu İşletmeleri

Özel İşletmeler Sermayenin tamamı veya büyük kısmı özel kişilere aittir. Bu nedenle işletmenin faaliyetlerinden elde edilen kar veya zararda bu kişilere aittir.

Kamu Sektörü İşletmeleri Sermaye tamamen veya çoğunlukla kamunun olan işletmelerdir. Kar etmek ilk amaç olmadığı için, özel sektörün ilgi duymadığı ve yatırım yapmadığı, ancak toplumun ihtiyacını karşılamak için yatırım devlet tarafından yapılmaktadır.

Yabancı Sermayeli İşletmeler Yabancı sermayeli işletmeler dış ülkelerin girişimcilerinin girdikleri ülkede özel veya kamu işletmeleri ile iş birliği yaparak kurdukları işletmelerdir.

Uluslar arası Olup Olmama Bakımından Sınıflandırılması Ulusal İşletmeler Çokuluslu İşletmeler Uluslararası İşletmeleri 11

Ulusal İşletmeler Bütün kaynaklarını yurt içinden temin eden ve ürettiği ürün ve hizmetlerin tamamını yurt içine satan, sermaye ve yönetim bakımından dışa bağımsız özel veya kamu işletmeleridir.

Uluslar arası İşletmeler Uluslar arası işletmeler, genellikle, bir ülkede kurulmuş ve fakat kaynaklarının ve gelirlerinin önemli bir kısmını diğer ülkelerden elde eden yalnız ülke içinde değil, yabancı ülkelerde de çeşitli faaliyet dallarından biri veya birkaçında üretim veya satış yapan özel veya kamu işletmeleridir.

Çok Uluslu İşletmeler Ülkelerin sınırlarını aşmış, gereksinim duyduğu girdileri dünyanın değişik yerlerinden karşılayan, üretimini değişik ülkelerde gerçekleştiren ve ürünlerini birçok ülkeye pazarlayabilen işletmelere “Çok Uluslu İşletmeler” denir.

İşletmeler Arasındaki Anlaşmalar Bakımından Sınıflandırılması Centilmenlik Anlaşmaları Tam Birleşmeler Konsorsiyumlar Holdingler Karteller Kornerler Konsernler Tröstler 15

Hukuki Yapıları Bakımından Sınıflandırılması Özel İşletmeler Kamu İşletmeleri Yabancı Sermayeli İşletmeler * Döner Sermayeli işletmeler *Katma Bütçeli İşletmeler *Yerel Yönetim İşletmeleri *Kamu İktisadi Teşebbüsleri *Tek Kişı İşletmeleri *Şirketler (ortaklıklar) *Adi Şirketler *Ticari Şirketler *Şahıs Şirketleri *Kollektif Şirketler *Komandit Şirketler * Sermaye Şirketleri *Anonim Şirketler *Limitet Şirket *Sermayesi Paylara bölünmüş komandit Şirket *Kooperatifler *Dernek ve Vakıfların İşl. *Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanununa güre Kurulan İşletmeler *Petrol Kanununa Güre *İki ve Çok Taraflı Uluslar arası Anl. Göre Kurulan İşletmeler *Türk Parasının kıymetini koruma kanununa göre kurulan işletmeler

Özel İşletmeler Tek Kişi İşletmeleri Dernek ve Vakıfların İşletmeleri Şirketler (Ortaklıklar) Kooperatifler

Tek Kişi İşletmelerinin Üstünlükleri Kurmak kolaydır İşletmenin sahibi yöneticisi aynı kişi olduğu için yetkiler bir kişide toplanır. İşletmenin sorunları ve alınan kararlar gizli kalır. Karın bölünmesi söz konusu değildir. İşletme örgütü esnektir. Değişen iş kollarına yeniliklere ve alıcının isteklerine kolayca uyabilir Alacaklılarına karşı bütün varlığıyla sorumlu olduğu için kredi alması kolaydır. Kişi kendisinin patronu olduğu için manevi tatmin duyar.

Tek Kişi İşletmelerinin Sakıncaları Büyüklüğü sınırlıdır Başkalarının yardımına ihtiyaç duyabilir Yaşam süresi sınırlı kalabilir İşletme sahibi borçlulara karşı kendi özvarlıklarıyla sorumludur

Anonim Şirketler Bir unvana sahip esas sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlardan dolayı yalnız tüm mal varlığıyla sorumlu bulunan şirkettir. (TTK md.269)

Limited Şirketler İki veya daha fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulup ortaklarının sorumluluğu koymayı taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlı ve esas sermayesi belirlenmiş şirketlere denir. (TTK.Md.503)

Kooperatif Uluslararası Kooperatifler Birliği’ne göre: Kooperatif, kişilerin ortak ekonomik, sosyal ve kültürel gereksinim ve özlemlerini müştereken sahip olunan ve demokratik kurullarla yönetilen bir işletme aracılığı ile karşılamak için gönüllü olarak oluşturdukları özerk bir örgüttür.

Kaynakça