Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI"— Sunum transkripti:

1 İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
Bağımsızlık derecelerine göre Mülkiyet durumlarına göre Üretilen mal/hizmet cinsine göre Büyüklüklerine göre

2 BAĞIMSIZLIK DERECELERİNE GÖRE
1.KONSORSİYUM 2. KARTEL 3. KONSERN 4.TRÖST

3 1.KONSORSİYUM İki veya daha fazla işletmenin, büyük sermaye gerektiren işleri yapabilmek için oluşturdukları işbirliğidir. Ekonomik ve hukuksal bağımsızlarını korurlar.

4 2.KARTEL Benzer malları üreten az sayıdaki büyük işletmelerin piyasaya hakim olmak amacı ile kurdukları ortaklıklardır.Kartele katılan işletmeler ekonomik ve hukuksal bağımsızlığını kaybetmezler.Ayrıca karteller geçici anlaşmalardır. Satın alma Karteli Kontenjan Karteli Fiyat Karteli Satış Karteli Rasyonelleştirme Karteli

5 3.KONSERN İki yada daha fazla işletmenin finansal ve teknik yönden daha güçlü olabilmek için bir araya toplanmalarıdır. Konserne üye olan işletmeler hukuki bağımsızlıklarını koruyabilseler de, ekonomik bağımsız-lıklarını kısmen yada tamamen kaybederler.

6 4.TRÖST İşletmelerin tek bir yönetim altında birleşmeleriyle oluşturulan tekelleşmenin bir türüdür. Kartellere benzetilebilir. Ancak bu topluluklar ekonomik ve hukuksal bağımsızlıklarını kaybet-mişlerdir. Bu nedenle geçici değil, sürekli bir birleşmeyi ifade ederler.

7 MÜLKİYET DURUMLARINA GÖRE İŞLETMELER
1. Özel İşletmeler: 2. Kamu İşletmeleri 2.1. İktisadi devlet teşekkülleri 2.2. Kamu iktisadi kuruluşları 2.3. Müesseseler 2.4. Bağlı Ortaklıklar 2.5. İştirak 3. Karma İşletmeler 4. Yabancı Sermayeli İşletmeler

8 İktisadi Devlet Teşekkülü
Kuruluş sermayesinin tamamı devlete ait olan ve ekonomik anlamda özel yasalara göre faaliyet gösteren kamu kuruluşlarıdır.Tüzel kişiliğe sahip ve koydukları sermaye ile sınırlı sorumluluk taşıyan devlet kuruluşlarıdır.

9 Kamu İktisadi Kuruluşları
Kuruluş sermayesinin tamamı devlete ait olan ve tekel niteliğindeki mal ve hizmetleri üretmek ve dağıtmak üzere kurulan ve kamu hizmeti yönü ağır basan kamu teşekkülüdür.

10 Müessese Sermayesinin tamamı bir iktisadi devlet teşekkülü veya kamu iktisadi kuruluşu tarafından konularak kurulan işletmeler topluluğudur.

11 Bağlı Ortaklık Sermayenin %50 den fazlası İktisadi Devlet Teşekkülleri veya Kamu İktisadi Kuruluşuna ait olan işletmeler topluluğudur.

12 İştirak İktisadi Devlet Teşekkülünün veya Kamu İktisadi Kuruluşlarının veya Bağlı ortaklıkların sermayelerinin en az % 15, en çok % 50 ne sahip oldukları anonim şirketlerdir.

13 ÜRETİLEN MAL/HİZMET CİNSİNE GÖRE İŞLETMELER
1. Mal üreten işletmeler 1.1 Endüstri malı 1.2. Tüketim malı 2. Hizmet Üreten İşletmeler

14 BÜYÜKLÜKLERİNE GÖRE İŞLETMELER
1. Niceliksel Özellikler 1.1. Çalışanların sayısı 1.2. Çalışanlara verilen ücret 1.3.Hammadde, makine miktarı 1.4.Satış miktarı 2. Niteliksel Özellikler 2.1.Müteşebbüsün işletmede çalışması 2.2.İş bölümü 2.3.Uzmanlaşma 2.4.Mali yeterlilik 2.5.Yönetim teknikleri 2.6.Üretim teknikleri

15 KAYNAKLAR Ömer Dinçer, Yahya. Fidan, İşletme Yönetimine Giriş,Eramat yayıncılık,1995. Bayteş yayıncılık,1983. Erdoğan Taşkın,İşletme Yönetiminde Matriz Örgüt yapısı, Kazancı Matbaacılık,1997.


"İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları