Laparoskopik Kasık Fıtığı Onarımları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YİNELEMİŞ KASIK FITIĞI ONARIMI
Advertisements

İnguinal bölge anatomisi
ÜROLOJİK LAPAROSKOPİK CERRAHİ PROSEDÜRLER
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
UÇ-YAN ANASTOMOZ APROKSİMATÖRÜ Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey Buluş, mikro cerrahi ve transplantasyon.
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
CP HASTALARINDA SOSYAL HİZMETLER. CP hastalıklı bireyin temel özbakım, sosyal ve mesleki becerileri kullanabilecekleri yeterlilik düzeyine ulaşabilmeleri.
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
İLAÇ TRANSFERİ İlaçların firmadan eczane deposuna transferi sürecinde zarar görmesi durumunda yenisiyle değiştirilmesi ibaresinin tüm ilaç teknik şartnamelerinde.
Dr. Koray Topgül Genel Cerrahi AD
Komplikasyonlar ve Yönetimi Dr. Koray Topgül OMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD.
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
ELLE YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
KESME ÖZELLİĞİ OLAN ÇİFT BAŞLIKLI HEMOSTATİK KLİPS APARATI Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey.
9. MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU DÖNEM 4 CEYLAN KİY 1.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK 1 YAPILANDIRMACI ÖĞRENME YAKLAŞIMI.
OLGU 1 Dr Fatih Tufan.
Boşaltım sistemi.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
KİRİŞ YÜKLERİ HESABI.
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
İrem BAYSAN Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık 1.Sınıf
Ultrasonography versus Computed Tomography for Suspected Nephrolithiasis Dr. Can Bilal'den bir makale sunumu.
EQUIZSHOW.
PNÖMONİ.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE KRİZ VE AFET YÖNETİMİ
Gebelikte Adneksiyel Kitlede Saptanan Krukenberg Tümörü
PELVİK LENF NODU DİSSEKSİYONUNDA FROZEN SECTİON FALSE NEGATİF SONUÇLAR
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALAR
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
İKİNCİ BASAMAK BİR HASTANEDE
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
HEM314 YARA BAKIMI HEMŞİRELİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurten TAŞDEMİR
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri - 2.
ABDOMEN.
Akciğerde biriken aşırı, tıbbi tedaviyle düzeltilemeyen, nüks eden ve ciddi solunum sıkıntısı ve ağrıya sebep olan “kanserli ve/veya şilöz sıvının” tedavisinde.
YAŞAM BECERİLERİ -Öfke kontrolü -“Hayır” diyebilme -Israrlara karşı koyabilme -Kendini ortaya koyma -İletişim becerileri -Sorun çözme -Stresle başa.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
KAN TRANSFÜZYONU VE KOMPLİKASYONLARI
Çocuklarda Korozif Madde alımı
ALT GİS KANAMA TANISAL YAKLAŞIMLAR RESUSİTASYON
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
İMÜ198 ÖLÇME BİLGİSİ İMÜ198 SURVEYING Bahar Dönemi
Hasta Mahremiyeti (Gizlilik)
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Test Puanlarının Yorumlanması: Standart Puanlar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 3-Normalizasyon
Vakum ve forseps uygulamaları Forseps tiplerinin tanıtımı Uygulamada temel noktalar Dr. Yusuf Taner KAFADAR
Gelişim ve Temel Kavramlar
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
Pilonidal Sinüs Tedavisinde Karydakis Flep: Hangi Taraftan?
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
OKÇULUK RUMEYSA ÇETİN.
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Bitirme Çalışması Başlığı
* *BEL AĞRISININ TEDAVİSİNDE İNTRAMÜSKÜLER OKSİJEN-OZON TEDAVİSİ.
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Sunum transkripti:

Laparoskopik Kasık Fıtığı Onarımları TAPP ve TEP Dr. Koray TOPGÜL Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD/ SAMSUN

Endikasyonlar İnguinofemoral tüm tek taraflı ya da bilateral, birincil veya tekrarlamış, redükte edilebilen ya da edilemeyen, inkarsere veya strangüle tüm kasık fıtıklarında endikasyonu vardır. Ancak öncelikli olarak bilateral ve tekrarlamış fıtıklarda tercih edilmesi daha uygun olacaktır.

Kasık fıtığıyla beraber karın içinde laparoskopik olarak düzeltilebilecek ek bir patolojinin varlığı (örneğin safra kesesi taşı) TAPP tekniğinin tercih nedenidir. Dev skrotal fıtıklarda, diseksiyon çok güç olacağından öncelikli olarak açık yöntemler tercih edilebilir.

Kontraendikasyonları Cerrahın bu teknikte deneyimsiz olması. Anestezik açıdan riskli hastalar. Tedaviye yanıt vermeyen pıhtılaşma bozuklukları. Geçirilmiş alt karın ameliyatlarına bağlı ileri derecedeki yapışıklıklar. Hastanın genel anesteziyi ya da laparoskopik onarımı istemediği durumlar.

Riskler ve Bilgilendirilmiş Onam Yapılacak laparoskopik girişimin riskleri, çıkabilecek komplikasyonlar, bu tekniğin uzun dönem sonuçlarının yeni yeni elde edildiği, kullanılan yama ya da sabitleyicilere ait riskler, genel anestezi ile uygulanabileceği gibi detaylar açık cerrahi ve diğer teknikler de sunularak hasta bilgilendirilmeli ve ameliyat öncesi onayı alınmalıdır.

Anestezi Laparoskopik onarımlar genel anestezi altında yapılmaktadır. Literatürde spinal anestezi ile yapılan ameliyatlar bildirilmekle birlikte bu daha çok düşük basınç altında yapılan pilot çalışmalar şeklindedir. Proflaktik antibiyotik İdrar sondası

Ameliyat Odası-Pozisyonlar TAPP AA

1. Laparoskopik görüş altında trokarların girilmesi (TAPP)

2. Peritoneal boşluğun eksplorasyonu ve tanının doğrulanması

İnf. epigastrik damarlar Posterior açıdan karın ön duvarındaki peritoneal katlantılar ve oluşturdukları anatomik durum (A: umbilikus, B: mediyan umbilikal ligaman, C: mediyal umbilikal ligaman, D: lateral umbilikal ligaman)

3. SİAS’tan mediyal umbilikal ligamente kadar peritonun kesilerek açılması

4. Peritonun diseke edilmesi ve yamanın sabitleneceği yapıların açığa çıkarılması

rulo yapılarak içeri sokulması 5. Yamanın hazırlanması (15x10 cm) ve rulo yapılarak içeri sokulması

6. Yamanın tüm fıtık alanlarını kaplayacak şekilde yayılması

7. Yamanın sabitlenmesi

A: Ölüm üçgeni B: Ağrı Üçgeni

lateral kutenal sinir genitofemoral sinir

8. Peritonun kapatılması

Video 3

Komplikasyonlar

İntraoperatif Komplikasyonlar Veress iğnesi veya trokar/teleskop’a bağlı damar yaralanmaları. Veress iğnesi veya trokar/teleskop’a bağlı içi boş organ yaralanmaları. Mesane yaralanması. Diseksiyon sırasında ince barsak ya da kolon perforasyonu.

zedelenmesine bağlı kanamalar. Diseksiyon sırasında epigastrik damar yaralanmasına, iliyak damarlarda ya da ‘corona mortis’ (Cooper ligamanı düzeyinde inferior epigastrik damarın pubik dalı ile obturator arter arasında bir anastomoz) zedelenmesine bağlı kanamalar.

Postoperatif Komplikasyonlar Postoperatif kanama. Atlanmış barsak yaralanmasına bağlı peritonit veya apseler. İnguinal bölgede hematom veya seromaya bağlı şişlik. Yamanın kayması sonucu erken yineleme. Yamanın sabitlenmesi sırasında kullanılan zımbalara bağlı sinir sıkışması ya da periost reaksiyonu sonucu oluşan ağrı ve his bozuklukları (akut-kronik inguinal ağrı). İntestinal obstrüksiyon (trokar yeri fıtığı/ açık kalmış preritoneal flep)

TAPP Onarımın Avantajları Açık onarıma göre--daha az ağrı, çabuk işe dönme.. Anatomik “landmark”lar kolaydır. Yeni başlayanlar için öğrenmesi TEP’den daha kolaydır. Geniş diseksiyon alanı vardır. Peritonun açılmasında sakınca yoktur.

TAPP Onarımın Avantajları Kayma fıtıklarında daha iyi (fıtık kesesi içeriği görülebilir, barsakların canlılığı değerlendirilebilir ve redükte etmesi daha kolay olur). Abdominal kavite görüldüğünden fıtık defektleri kolayca saptanır. Tekrarlamış ve bilateral olgularda onarım daha kolaydır. Karın içi ikinci bir patolojiye müdahele edilebilir (kolesistektomi, ventral fıtık..)

Guy Voeller, Management of Laparoscopic Surgical Complication, 2004 İngiliz Hükümeti, birçok “uzmanın” söylediği gibi LİFO’nın sadece nüks ve bilateral kasık fıtıklarında uygulanması gerektiğini bildirmiştir. İnanıyorum ki bu felsefe kesin olarak major komplikasyonlara götürecektir. LİFO’nın uzun bir öğrenme eğrisi vardır. Böyle olunca, öğrenme eğrisi ancak en zor iki ameliyat yapılarak geçilebilir (nüks ve bilateral fıtık). Bu aptalca ve tehlikelidir. Guy Voeller, Management of Laparoscopic Surgical Complication, 2004

TEP