İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE EĞİTİM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Advertisements

İPEK YOLUNDA TÜRKLER.
SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU
Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti)
ORTA ASYA’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ
KAVİMLER GÖÇÜ.
B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
TARİHİ RİSK! İLK TÜRK DEVLETLERİ.
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLMALARINDAN SONRA
DESTAN.
FP. TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN GEÇMİŞİ Orta Asya Türkleri’nin Müslüman olmadan önce örgün eğitim kurumlarının olup olmadığı bilinmemektedir. Ancak Türk Kültürü’nün.
Cihan Aydoğdu Kayseri Atatürk Anadolu Lisei
MISIR UYGARLIĞI Mısır’da MÖ 3000 yıllarında Nil havzasında ortaya çıkmış bir uygarlıktır.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
Tarihin En Büyük 10 Devleti
Gitmek İ stedi ğ im BirÜlke FRANSA. KENDİMİ TANITIYORUM KENDİMİ TANITIYORUM Adı:İncilay Soyadı:Baş Sınıfı:4/c No:1121 Okul:Tezer Taşkıran İ.Ö.O. Ders:Bilişim.
 Bir Uygur destanıdır. Büyük Türk İmparatorluğunu Göktürkler' den devralan Uygur Türkler' i, Türeyiş Destanı ile soylarının vücut buluşunu anlatırken.
HAZIRLAYAN Adı: Muhammed Soyadı: AYDIN No: 546 Okul: Darende İlköğretim Okulu KAYNAK: KAYNAK:
1 FOTOGRAFLAR : CAN AKIN Cengiz Han ve Mirasçıları... S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi, Moğol İmparatorluğu’nun Cengiz Han tarafından kuruluşunun 800’üncü.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
 15.ve 16. yüzyıllarda İtalya’da başlayan ve daha sonra Avrupa’da yayılan edebiyat,güzel sanatlar ve bilim alanındaki gelişmelere Rönesans(Yeniden doğuş)
1 İPEK YOLUNDA TÜRKLER Fatih KARACAN Sosyal Bilgiler Öğretmeni.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
Asya Hun Devletinde Devlet Yönetimi
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
CUMHURİYET ÖNCESİ GRAFİK SANATI GELİŞİMİ
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
ANADOLU'DAKİ İLK TÜRK BEYLİKLERİ
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
YGS PRATİK TARİH DERS NOTLARI -1-.
GÖKTÜRK KİTABELERİ.
Din Kültür Ve Ahlak Bilgisi
16 TÜRK DEVLETİ.
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
GAZNELİLER
BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI
İSLAMİYET VE TÜRKLER.
Sosyal Politikanın Tarihsel Boyutu Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
Büyük Hun Devleti Avrupa Hun Devleti Göktürk Devleti Uygur Devleti
TARİH 9 ARİF ÖZBEYLİ.
KPSS TARİH ARİF ÖZBEYLİ
Aşağıda verilen bilgileri (dönem / ulus – destan) eşleştiriniz.
TÜRKLERİN İLK YURDU Türklerin ilk ana yurdu Orta Asya’dır. Bu bölge batıda Hazar Denizi’nden doğuda Kingan Dağlarına, kuzeyde Altay Dağları ve Baykal.
IV. HAFTA: GENEL HATLARIYLA OSMANLI TOPLUM YAPISI
DESTAN NEDİR? Destan bir ulusun yaşamını yakından ilgilendiren savaş, göç, yıkım , felaket , yangın … gibi tarih ve toplum olaylarının çerçevesi içinde.
DESTAN NEDİR? Destan bir ulusun yaşamını yakından ilgilendiren savaş, göç, yıkım , felaket , yangın … gibi tarih ve toplum olaylarının çerçevesi içinde.
Osmanlı’da Sanat ve Mimarlık Kültürü
<<<<<<>>>>>>
Avrupa Coğrafyasının Temel Özellikleri
Yazı Sistemleri.
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
DESTAN 1. Deniz Hoca Youtube Kanalı ⇒
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kavimler Göçü.
Türk Eğitim Tarihi 2.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DESTAN NEDİR? Destan bir ulusun yaşamını yakından ilgilendiren savaş, göç, yıkım , felaket , yangın … gibi tarih ve toplum olaylarının çerçevesi içinde.
Sunum transkripti:

İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE EĞİTİM Doç. Dr. Selçuk UYGUN

Türk adı 1)- Ziya Gökalp'e göre; Töre kelimesinden gelir. Buna göre Türk demek "Türeli=Nizamlı,geleneklerine bağlı" demektir. 2)- Danimarkalı Bilgin WAMBERY'e göre Türemekten(Türük) gelir. Buna göre Türk demek TÜREMİŞ,ÇOĞALMIŞ demektir. 3)- Kaşgarlı Mahmut'un "Divan-ı Lügatıt Türk" adlı eserinde Türk demek "OLGUNLUK ÇAĞI" demektir. 4)- Genel olarak Türk demek, GÜÇLÜ,KUVVETLİ manasında kabul edilir.

Türklerin Atayurdu Türklerin tarih sahnesine çıkışları Orta Asya'dır. Orta Asya'nın sınırları; Doğuda Kingan Dağları, Batıda Hazar Denizi, Güneyde Himalaya Dağları, Kuzeyde Sibirya'dır.

İslamiyetten Önceki Türklerde Eğitim Yaşam biçimi Toplumun töresi Örgün eğitim? Didaktik öğretim anlayışı Alp insan tipi Bilim sevgisi Çocuk sevgisi Mesleki eğitim Yazılı belgeler

Hunlar Büyük Hun İmparatorluğu (MÖ 100- MS 50) Mete (MÖ 209-174) Avrupa Hun Devleti (Atilla (MS 437-453) Savaş eğitimi, çocuk sevgisi, bağımsız yaşama azmi, step sanatı, Şamanizm

Türkler kimlerden ne yolla etkilendi? Çin prensesleriyle evlilikler Çinden kaçan aydınlar Siyasi ilişkiler Eğitim için Çin’e gönderilen şehzadeler Çinceden yapılan çeviriler Savaşlar ve ticaret

IV. Yüzyıl Kavimler Göcünün Sonuçları Roma İmparatorluğu ikiye ayrıldı (395). Avrupa’nın etnik yapısı değişti (Germen kavimlerinin Avrupa’daki yerli kavimlerle karışması sonucu yeni milletler ortaya çıktı. Türkler Avrupa’da Batı Hum İmparatorluğunu kurdular İngiltere, Fransa gibi Avrupa devletlerinin temeli atıldı. Avrupa’da feodalite (Derebeylik) ortaya çıktı. İlk çağ kapandı, Ortaçağ başladı.

Avrupa Hun Devleti

Göktürkler (552-745) 1)- Tarihte ilk defa Türk adıyla kurulan devlet, Göktürk Devleti'dir. 2)- Orhun Anıtlarını dikerek (II.Göktürk zamanında) Türk tarihi ve Türk eğitim tarihinde ilk yazılı kaynaklarını oluşturmuşlardır. 4)- Asya Hun Devleti'nden sonra Türkleri tarihte ikinci defa tek bayrak altında toplamayı başarmışlardır.

Göktürlerin Kurulduğu coğrafya

Göktürler (552-745) 38 harfli Göktürk alfabesi Orhun Anıtları (732-735)

Uygurlar (751-845) Kentlerde yerleşik hayata geçiş Başka kültürlerden etkilenme Maniheizm

Uygurların Özellikleri * 18 harfli Uygur Alfabesini hazırladılar. * Cengiz Han'ın egemenliğine girmelerine rağmen medeniyette geliştiklerinden Moğollar'ı devlet teşkilatı, ticaret, bilim, sanat, alfabe gibi konularda etkilediler. * Moğolların Türkleşmesinde önemli bir rol oynadılar. (Özbek ve Çağatay Türkleri) * İlk Müslüman Türk Devleti Karahanlılar'la savaştılar.(Sebep Uygurların Budizmi, Karahanlıların İslamiyeti yaymak istemeleri.) * Tahta harflerden MATBAA'yı oluşturdular, pamuktan KAĞIT yaptılar. * Uygurlar Yerleşik hayata geçen ilk Türk topluluğudur.

Uygurlar ve Matbaa Bossert (1937- II. TTK) Matbaanın icadı için 3 Şart: Harf sayısı Okuma arzusu Kağıt