DublinCore, Driver Rehberi ve Temel Veri Giriş Standartları 20 – 21 EKİM 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Güssün GÜNEŞ Marmara Üniversitesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

Bologna Sürecinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Deneyimi Doç. Dr. Sema ERGÖNÜL MGSÜ BEK üyesi MSGSÜ ADEK Koordinatörü 28 Mayıs 2010.
Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
BAŞLIK (TIMES NEW ROMAN(TNR), 48 PUNTO, KOYU) ÖZET (TNR, 36 PUNTO, KOYU) Özet bölümünde, yapılan çalışmanın amacı ve önemi kısaca anlatılmalı, kullanılan.
Eğitimde Hedefler ve Hedef Türleri
Farabi Değişim Programı Tanıtımı. Farabi Programı, Yüksek Öğretim Kurum- ları arasında, öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır. Erasmus ile benzerlik.
1. 2 Ödevin (sunu kısmının) hazırlanmasında, şu anda üzerinde çalışmakta olduğunuz sunu formatı kullanılacaktır. Bunun amacı, değerlendirme standardını.
UNI-SET Toplantı Notları
BULUT BİLİŞİM M. KÜRŞAT YILDIRIM İÇERİK  BULUT BİLİŞİM NEDİR?  BULUT BİLİŞİM ÖZELLİKLERİ  BULUT BİLİŞİM MİMARİ YAPISI  BULUT BİLİŞİM.
AÇIK ERİŞİM ARAŞTIRMA İÇİN KATMA DEĞER YARATMAK Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA İlkay HOLT Özyeğin Üniversitesi.
. Bologna Sürecinde İç Denetçilerin Rolü (YÖK Düzeyinde) Hazırlayan: Süreyya SÜZEN Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı İç Denetçisi.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
Politika Oluşturma, Planlama, Bütçe Hazırlama
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 3: Kültürel Miras ve Dijitalleştirme İlişkisi, Dijitalleştirmeye Giriş Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 3: Dijitalleştirmenin Planlanması ve Dijitalleştirmede Süreç Yönetimi Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
HARMANLAMA SİSTEMİ VE HEDEFLER 3, Mart 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Hasan LALE YÖK Bilgi İşlem Dairesi Başkanı 20-21, Ekim 2014.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu YÜKSEKÖĞRETİM KURULU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
1 BOLOGNA SÜRECİ’NDE İÇ DENETİMİN ROLÜ Mustafa PAKSOY Sakarya Üniversitesi İç Denetçi.
Literatür taramasının önemi  Daha önce neler yapıldığını çıkarmaya çalışmayan araştırmacılar alanlarında önemli katkı sağlama fırsatından yoksun kalırlar.
ÖĞRENCİ GÖZÜYLE BOLOGNA SÜRECİ KAPANIŞ ve DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 16 HAZİRAN 2009,ANKARA SULTAN GÜROL BOLOGNA ULUSAL TAKIMI ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ
- 1 Kurumsal arşiv Açık Erişim Kurumsal Arşiv: Bir kurumun ürettiği bilimsel literatürünün dijital ortamda toplandığı, saklandığı, indekslendiği, korunduğu.
ERASMUS+ YÜKSEKÖĞRETİM HAREKETLİLİĞİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ
Kaynak Paylaşımında Sınırları Kaldırmak Khas Bilgi Merkezi Yaklaşımı : Eşit, Sınırsız, Ücretsiz İsmail GÜLAY Kadir Has Üniversitesi Bilgi Merkezi Dolaşım.
Prof. Dr. Feral OGAN-BEKİROĞLU Yrd. Doç. Dr. Kürşad DURU
DOĞUŞ TEKNOLOJİ 20 Mart 2017 Bilkent Üniversitesi.
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMALARI(GÖRME ENGELLİLER İÇİN)
BDÖde Kullanılan Yaygın Formatlar
PressReader Connecting People Through News
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KÖRCÜL TARİF
ISO 9001:2015 standardı – 5. Maddenin Tanıtımı
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ
Yaratıcı Proje Fikirleri
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Bitirme Çalışması Konu Başlığı
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
ISO 9001:2015 standardı – 5. Maddenin Tanıtımı
VI. FEN BİLİMLERİ ARAŞTIRMA SEMPOZYUMU
Tez Veri Girişi Ulusal Tez Merkezine, Tez Döneminde olan ve Danışmanı ile Tez konusunu belirleyip, Enstitümüzün onayından geçen tüm öğrenciler giriş yapmak.
Hazırlayan: Büşra KÜÇÜK CEIT380
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
PIRLS (The Project of International Reading Language Skills-Uluslararası Okuma Becerileri Projesi) Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
ÖĞRETİM ARAÇ-GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
Elektronik Belge Yönetim sistemi
DİCLE ÜNİVERSİTESİ KALİTE YOLCULUĞU
GÜMÜŞOVA MESLEK YÜKSEKOKULU ÜRETİMDE KALİTE KONTROL PROGRAMI
Bu konudaki her şeyi okuyun Microsoft SharePoint Haberler
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
TOROS ÜNİVERSİTESİ 2017/2018.
Metadata Gurbet G. Evsel, MLIS Guz, 2015.
Gurbet Güntürk Evsel BY423 Güz, 2015
Oyun İçine Gömülü Öğretim
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Test ve ölçeklerde yer alan maddelerin kuramsal boyutla ilişkisi
Bologna Eşgüdüm Komisyonlarının
Poster Başlığı Birinci YAZAR Bulunduğu eğitim düzeyi (Lisans, Yüksek Lisans, Doktora), Lisans için bulunduğu sınıf, öğrenim gördüğü kurum, lisansüstü öğrenciler.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığı
BAP Koordinatörlüğünün Görev ve Sorumlulukları
Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Bitirme Çalışması Poster Hazırlama Kılavuzu Poster Boyutları:
Hastane Bilgi Sistemlerinin Teknik Yönleri
Sunum transkripti:

DublinCore, Driver Rehberi ve Temel Veri Giriş Standartları 20 – 21 EKİM 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Güssün GÜNEŞ Marmara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı

Uluslar arası Açık Erişim Haftamız Kutlu Olsun 2 20 – 21 EKİM 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA

Dublin Core Dublin Core (DC): Dokümanlara ait üst verilerin belirli bir standart içerisinde tanımlanması, kaydedilmesi, farklı uygulamalar ile kolay iletişim kurabilmesi ve yapısal değişikliklerin bir bütün olarak kendi içerisinde tutulabilmesini sağlayan bir alt yapı modelidir. Dublin Core Üstveri Element Seti (Dublin Core Metadata Element Set): Bir doküman tanımlama standartıdır.

Dublin Core Temel Alanlar

DC Tablosu

Tüm bu alanların anlamı?

Dublin Core’un Kullanımı

DRIVER 2.0 ?

DRIVER, Avrupa Araştırmaları için Dijital Arşiv Altyapı Vizyonu(Digital Repository Infrastructure Vision for European Research), projesi pan-Avrupa veri katmanı için kurumsal ve teknolojik bir çerçevede oluşturulan araştırma ve yükseköğrenim içerik-kaynaklarının ileri kullanımını sağlar. DRIVER,hizmet ve veri altyapısı geliştirir. Her ikisi de arşivin var olan kaynak ve hizmetlerin düzenlenmesi için tasarlanmıştır.

DRIVER Rehberleri

DRIVER

Driver

Kapsamı DRIVER içerik sağlayıcılar için OAI-PMH özelliklerinde belirtildiği gibi Basit Dublin Core'un DCMI tanımlarına uygun, üst veri değişimine olanak sağlamak için hazırlanmıştır. Temel olarak DRIVER Rehberi harmanlamayı desteklemek için DC'a eşleştirmeyi anlatır.

Neden DRIVER Rehberi Kullanılmalı? DRIVER Rehberi temelde 5 konu üzerinde durmaktadır. Koleksiyon, üst veri, OAI-PMH, uygulaması, terminolojinin ve semantiğin en iyi şekilde uygulanması, özellikle temel Metinsel kaynak konuları, üstveri kullanımı ve OAI-PMH ile ilgili temel DRIVER ayarlarını özetlemektedir. 1-Metinsel Kaynaklar 2-Üst Veri 3-OAI-PMH Uygulamaları

Rehberin İçeriği  Bölüm 1: OAI-PMH Kullanımı  Bölüm 2: OAI_DC Üst Veri Kullanımı  Bölüm 3: OAI_DC İçin En İyi Uygulamaların Kullanımı  Bölüm 4 : Birleşik Obje Paketlemenin Kullanımı  Bölüm 5: Terimlerin ve Semantiğin Kullanımı  Bölüm 6: Kalite Etiketlerinin Kullanımı  Bölüm 7: Kalıcı Belirleyicilerin Kullanımı  Bölüm 8 : Kullanım İstatistiklerinin Değişiminin Kullanımı  Bölüm 9: Fikri Mülkiyet Hakkı Kullanımı (IPR)

Alanlar 

Alanların Kullanımı 

Başlık

Yazar

Konu

Tanımlama

Yayıncı

Katkı sağlayan

Tarih

Tür

Format

Tanımlayıcı/Belirleyici

Kaynak

Dil

İlgi/İlişki

İlgi

Kapsam

Haklar

Hedef Kitle

Örnek

TEŞEKKÜR EDERİZ…