CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
Advertisements

CÜMLE TÜRLERİ VE CÜMLENİN ÖĞELERİ
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
Büyük insanlar her zaman büyük düşünür. Soğuk insanlara ben de soğuk davranırım. Atlas Okyanusu’nu yüzerek geçti. Biz her gece uğultularını dinlerdik.
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
1.Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir. Yüklem cümlenin temel öğelerinden biridir. Genellikle cümlenin sonunda.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Cümlenin Öğeleri Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
Cümlenin öğelerini temel ve yardımcı olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz. Temel öğeler Yardımcı öğeler yüklem özne nesne Z.T. D.T Edat tamlayıcısı.
AD TAKIMI. İki ismin bir araya gelip kaynaşması ile oluşan tamlamalardır. evin çatısı kedinin gözleri.
CÜMLEDE YAPI.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
ZAMİRLER.
BAĞLAÇ. BAĞLAÇ  Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. Başlıca.
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
TAMLAMALAR.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
ARAPÇA BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ AHMET ARSLAN.
ZARFZARF (BELİRTEÇ) ZARF yer zamanölçüniteliksoru belirteçBir fiilin, bir fiil şeklinin (fiil ismi, sıfat-fiil, zarf-fiil), sıfatın veya kendi türünden.
FFFFiil, kök veya gövdelerinden türeyen fiile benzeyen ama artık fiil olmayan, kip ve şahıs eki almayan kelimelerdir.  Çok u uu uyumak baş ağrısı.
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
VARLIKLARI NİTELEYEN KELİMELER ( ÖN AD )
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
FIRAT OZTURK Konu: Basit Cümle.
İSİM TAMLAMALARI  Tanımlı kavram haritası  Cevaplı test soruları (17 soru)
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
FİİLLERDE SORU Fiile "mi" soru eki getirilerek soru çekimi sağlanır.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
Mert ÇELİKTOPUZ Türkçe / Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
Hedef-Kazanım Belli bir alanda eğitilecek bireylere kazandırılmak istenen özellikler ya da yeterliklerdir. Kazanımın eğitim yoluyla kazandırılabilecek.
Durmuş Alparslan Apaydın
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
FİİLLERDE ÇATI.
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
CÜMLENİN ÖĞELERİNDEN ‘NESNE’
Yılmaz AYDIN tarafından hazırlanmıştır.
SORU ZARFLARI: eylem ve eylemsilere gelerek onları soru yoluyla belirtirler. Ne zaman döneceksin? - bu kıyafetimi nasıl buluyorsun? - ne kadar uğraştınız?
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ZAMİRLER (ADILLAR).
Verilen cümlelere uygun şekilde cevap veriniz
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
FİİLİMSİ.
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
ПРИЛОЗИ.
4. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sunum transkripti:

CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli sözcüklere öge denir. 1- yüklem 2- özne 3- nesne 4- dolaylı tümleç 5- zarf tümleci 6-ilgeç tümleci

Ben o kitabı dün kırtasiyede gördüm Ben o kitabı dün kırtasiyede gördüm. Gördüm:yüklem Cümlede yapılan işi bildiren öge Ben: özne  Yüklemde bildirilen işi yapan öge O kitabı: nesne  yüklemde bildirilen işten etkilenen öge Dün: zarf tümleci Yüklemin yapılış zamanını belirten öge kırtasiyede: dolaylı tümleç yüklemin yapıldığı yeri belirten öge

yüklem Cümlede yapılan işi bildiren öge-çekimli unsur özne  Yüklemdeki işi yapan öge…an kim? nesne  yüklemdeki işten etkilenen ögeneyi, kimi; ne, kim? zarf tümleci Yüklemin yapılışını belirten öge neyle, niçin,nasıl, ne zaman…? dolaylı tümleç yüklemin yapıldığı yeri belirten ögenereye, nerede , nereden; kime, kimde, kimden

Cümlenin ögelerini bulurken: Önce yüklem bulunur ve öteki ögeleri bulmak için bütün sorular yükleme sorulur. Öğeleri buldurmaya yönelik sorular, cümle içinde, buldurduğu bir ögenin yerini tutar. Cümledeki tamlamalar ve söz öbekleri bölünmez. Cümledeki ünlem ifadeleri ve hitap sözcükleri öge olarak kabul edilmez.

YÜKLEM İş, kılış, oluş, hareket, durum bildiren; haber veren; cümleyi bir yargıya bağlayan çekimli öğedir. Özellikleri ->Cümlenin temel öğesidir. Cümle yargı bildiren bir söz; yüklem de yargıyı üstlenen öğe olduğuna göre yüklemsiz bir cümle olamaz. Araba kalabalığı şehri yaşanmaz hâle .........?............ Şehri bu hâle getiren bir olumsuzluk da ..........?............ cümle değil cümle değil

YÜKLEM Özellikleri Yüklem, tek kelimeden de oluşabilir bir kelime grubundan da. Yaşlılara saygı, topumun geçmişine olan saygısını gösterir. İnsanlar birbirlerinin hakkına riayet etmeliler. Cümle oluşturmaya yeterli olan tek öğe yüklemdir. Öğretmenim. Geliyorum. Diğer unsurlar, yüklemin anlamını desteklemek üzere cümlede bulunur.

YÜKLEM, eylem soylu sözcük veya sözcük öbeğinden oluşabilir: Çocuklar, balkonda Bu olay beni çok Ömer , yarın okula Güneş yavaş yavaş Babam, yorgunluktan kanepede Yazar, son romanını geçen sene oturuyorlar. mutlu etti. gelmeyecekmiş. kayboldu. uyuyakaldı. kaleme almış.

YÜKLEM, ad soylu sözcük veya sözcük öbeğinden oluşabilir: En güzel mevsim Dün seni arayan Geçen yaz Bütün bu hazırlıklar O , Sarp dağlardan örülmüş dört duvar içindeyim. Kardelen, Deniz yüzü görmemiş bir çoban çocuğuyum. istiklal. sonbahardır. bendim. neredeydin? misafirler içindi. yağmurda yürümeyi seven bir şairdi. bu dağların yalnız çiçeğidir. Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin İstiklal, Hakk’a tapan milletimin hakkıdır.

ÖZNE Yüklemde bildirilen işi, oluşu, hareketi, durumu, kılışı yerine getiren; hakkında bilgi ve haber verilen öğedir. Yani yapanı veya olanı karşılayan unsurdur. Çocuklar bahçede oyun oynuyorlar. Elimdeki defter yere düştü.

ÖZNE, ad soylu sözcük veya sözcük öbeğinden oluşabilir: Onlar yarın buraya gelecekmiş. Kim size sınav olacağını söyledi? Dünkü maça kimse gitmemiş. Elbisesinin rengi maviydi. Yıllarca uğraşarak kurduğu imge dünyası vardı.

Cümlelerde bulunmayan, yüklemdeki kişi ekinden anlaşılan öznelere «gizli özne» denir. Ben Haftaya İstanbul’a gideceğim. Yarın bize uğrasın. Bir yaz günü geçtik Tuna’dan. UYARI:Cümledeki hitap sözleri öge olarak kabul edilmez Bu sözler cümle dışı unsurdur. O Biz

NESNE(DÜZ TÜMLEÇ) Yüklemde bildirilen ve öznenin yaptığı işten doğrudan etkilenen öğe nesnedir. **Özneyle nesneyi karıştırmamak için önce özne, sonra nesne bulunur. **Yükleme sorulan, Neyi, kimi  Belirtili Nesne Ne, kim  Belirtisiz Nesne

1) Belirtili Nesne (neyi,kimi) Çocuk, kitabı çantasından aldı. Düğünde herkes seni sordu. İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı.

2) Belirtisiz Nesne (ne, kim) Dün kardeşine güzel bir hediye almış. Fuarda birçok araba gördük. Bize, yarın okula gelmeyeceğim, dedi. Ne söyleyeceksin bana?

DOLAYLI TÜMLEÇ Yüklemi; yer, yön bakımından tamamlayan ögedir. «kime, kimde, kimden; nereye, nerede, nereden; neye, neyde, neyden» sorularına cevap verir. "-e, -de, -den" durum eklerini alır. **bu ekleri alan her öge dolaylı tümleç değildir!!! ****Bir cümlede birden fazla dolaylı tümleç bulunabilir!!!

DOLAYLI TÜMLEÇ Çocuk, bugün okulda yaşadıklarını annesine anlattı. Sağ taraftan sesler geliyordu. Annem bu çorapları yünden örmüş. Bu hediyeyi kime aldın? Az önce yukarıya çıktı. Bu elbiseyi nereden aldınız? Benim kalemim kimde kalmış? **Yer soran soru kelimeleri de dolaylı tümleçtir?

ZARF TÜMLECİ Yüklemin anlamını zaman, durum, yön, miktar, tarz, vasıta, şart, sebep, birliktelik yönlerinden tamamlayan kelimeler ve kelime gruplarıdır. *Edat tümleci (ilgeç tümleci) olarak adlandırılan tümleçler de birer zarf tümlecidir.

ZARF TÜMLECİni bulmak için yükleme "nasıl. , ne zaman. , ne kadar ZARF TÜMLECİni bulmak için yükleme "nasıl?, ne zaman?, ne kadar?, nereye?" ve "kiminle?, neyle?, niçin?, neden?, niye?"soruları sorulur. Nasıl?  Nereye? Sağa sola bakmadan içeri geldi. İki arkadaş gece boyunca uzun uzun konuştular. Biz , akşamki trenle gideriz. Çocuk korkudan konuşmuyordu. Onu görmek için beklemiştik. Ne zaman? Nasıl? Neyle? Neden?Niçin? Niçin?

Hastayı ambulansla getirmediler; taksiyle getirdiler Hastayı ambulansla getirmediler; taksiyle getirdiler.        vasıta Yağmur yağdığı için sular kesilmiş.                              sebep Düşüncelerinizi bir kompozisyonla açıklayın.                       araç Bazı öğrenciler anneleriyle gelmişlerdi.                   birliktelik