ADLAR (İSİM) GÜRAY KARAGÖZ TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. ADLAR (İSİM) -mek,mak alamayan -duygu ve düşüncelerin adı. -varlıkları ve kavramları karşılar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMİRLER.
Advertisements

KÖK, EK,YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
ZAMİRLER.
EKLER.
ÖZEL İSİMLER CİNS İSİMLER
ZAMİRLER.
İlksen Uysal BOZYEL/Türkçe Öğretmeni
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
ÜNİTE 2: KILASİK MANTIK KONU KAVRAM ÇEŞİTLERİ.
ANLAMLARINA GÖRE SÖZCÜKLER.
İSİMLER VE ÇEŞİTLERİ Varlıklara verilişine göre
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
Konu: İ sim(Ad) Varlıkları, kavramları kar ş ılayan sözcüklerdir. İ simlerle, kar ş ıladıkları kavram ve nesneler arasında çok sıkı bir ilgi vardır.
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
ADLAR 1.ANLAMLARINA GÖRE ADLAR: A.VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE ADLAR:
SAYILARINA GÖRE İSİMLER
İSİMLER(ADLAR).
İSİMLER(ADLAR)
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
A)Ağacın kurdu içinde olur. B)El ile gelen düğün bayram.
Canlı,cansız varlıklara verilen sözcüklere isim(ad) denir.
ZAMİR (ADIL).
İSİMLER(ADLAR).
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Narlı 26 Ocak İlkokulu 2-B Sınıfı Selami YÜKSEKLER.
SÖZCÜKLER ARASI ANLAM İLİŞKİLERİ - 2
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
SÖZCÜK TÜRLERİ.
İSİMLER VE ÇEŞİTLERİ Varlıklara verilişine göre
Eğitim Fakültesi 2. sınıf
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
Hakan Satılmış Türkçe Öğretmeni
İSİMLER VE ÇEŞİTLERİ Varlıklara verilişine göre
İZMİT ERENLER TOKİ İ.Ö.O 3/B SINIFI
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
KELİMEDE ANLAM VE KAVRAM. Sözcükler, farklı anlamları, anlam birimlerini içinde barındıran bir yapıdır. Bunlar sırasıyla şöyledir: Kavram: Bir varlığın.
SÖZCÜKTE ANLAM Anlamı olan ya da tek başına anlamı olmadığı halde cümle kuruluşunda görev yapan anlatım Birimlerinin en küçüğüne sözcük (kelime) denir.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
MUTLUCAN1 AD(isim) AD(isim) Ali MUTLU Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
İSİM (AD) İSİM ÇEŞİTLERİ İSİM TAMLAMALARI
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
ADLAR a:Cins Ad b:Özel Ad c:Ad Tamlamaları 2-Sevim’in babası İstanbul’dan bugün geldi. Örnekte gördüğünüz her sıra bir cümledir.Çünkü,her sırada birtakım.
ZAMİR (ADIL).
Kelime Türleri.
KONU 1: SÖZCÜKTE ANLAM.
İSİMLER Canlı cansız tüm varlık ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir. Gül Çocuk İstanbul Masa Ev Ağaç İnsan.
AD(İSİM) ÇEŞİTLERİ.
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
ADLAR (İSİMLER).
SÖZCÜK ANLAMI Anlamı olan en küçük ses birliğine sözcük denir.
İSİMLER: Varlıklara Verilişine Göre Adlar:
İSİMLER VE ÇEŞİTLERİ Varlıklara verilişine göre
İSİMLER(ADLAR).
ADLAR (İSİMLER).
ADI :SERKAN SOYADI :AYDENİZ SINIF :9-C OKUL :BÜNYAN ANADOLU LİSESİ
İSİM (AD). Nesneleri, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir.  1-) Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler a-) Özel İsimler : Tek bir.
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
İsİmler(ad) Nedİr? İsim: Arapçadan Türkçeye geçmiş bir sözcüktür. Türkçesi addır. İsimler, canlı-cansız, somut-soyut varlık veya olayların hepsini ayrı.
ALICAN OZTURK Konu: İsim(Ad).
İSİMLER. İSİM NEDİR? Varlıkları karşılayan sözcüklere isim denir. Canlı veya cansız olsun her varlığın ismi olabileceği gibi duyguların ve düşüncelerin.
HATIRLAYALIM.
Sunum transkripti:

ADLAR (İSİM) GÜRAY KARAGÖZ TÜRKÇE ÖĞRETMENİ

ADLAR (İSİM) -mek,mak alamayan -duygu ve düşüncelerin adı. -varlıkları ve kavramları karşılar.

Varlıkları, kavramları karşılayan sözcüklerdir. İsimlerle, karşıladıkları kavram ve nesneler arasında çok sıkı bir ilgi vardır. Bunlar daima birbirlerini çağrıştırır. Örneğin "kitap" sözü aklımızda hemen varlık olarak "kitap" nesnesini canlandırır. Ya da bir kitabı gördüğümüzde zihnimize hemen onu karşılayan isim gelir.

Kavramlar için ise bu kadar belirgin bir ilişkinin varlığını söyleyemeyiz. Örneğin "dert" dendiğinde aklımızda bir nesne canlanmaz; ancak bunun insanı sıkıntıya sokan bir durum olduğu zihnimizde belirir. Şimdi isim çeşitlerini görelim.

A. VARLIKLARA VERİLİŞİNE GÖRE İSİMLER: 1. Cins (Tür) İsmi Aynı türden varlıkları karşılayan isimlerdir. Bu varlıkların benzerleri etrafta çoktur: “Ağaç, çiçek, kitap, ev, okul, insan, ders...”

2. Özel İsim Tek olan, tam bir benzeri bulunmayan varlıkları karşılayan isimlerdir. Balıkesir, Çukurova, Alpler gibi yer adları, Yunus, Serpil, Recep gibi kişi adları, Türkiye, Portekiz, Hollanda gibi ülke adları, Günün Ötesi, Kiralık Konak, Türk Edebiyatı, Hürriyet gibi kitap, dergi, gazete adları, Bilkent Üniversitesi, Yeşilay, Türkiye Büyük Millet Meclisi gibi kurum adları, Almanca, Türkçe, Rusça gibi dil adları, İslâmiyet, Ortodoks, Yahudilik gibi din adları, Boncuk, Tekir, Yumak gibi hayvanlara verilen adlar özel isimdir.

B. SAYISINA GÖRE İSİMLER: 1. Tekil İsim Sayıca tek bir varlığı karşılayan isimlere tekil isim denir. Bunlar "kitap, çocuk, şiir, bilgisayar..." gibi bir varlığı karşılayan isimlerdir.

2. Çoğul İsim Sayıca birden çok varlığı karşılayan isimlerdir. Çoğul isimler, "-ler, -lar" eki getirilerek yapılır. "Kitaplar, çocuklar, şiirler, bilgisayarlar..." isimleri çoğul isimlerdir.

3. Topluluk İsmi Yapıca tekil olduğu hâlde, yani çoğul eki almadığı halde birden çok varlığı karşılayan isimlere topluluk ismi denir. "Toplum, halk, millet, ordu, bölük, sürü..." sözcükleri birer topluluk adıdır. Topluluk isimleri de çoğul eki alabilir. Bu durumda grupların çoğulu bildirilmiş olur. Örneğin, "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz!" cümlesinde "ordu" topluluk ismi çoğul eki almıştır. Burada ordunun birden fazla olduğu anlatılmak istenmiştir.

C. MADDESİNE GÖRE İSİMLER: 1. Somut (Madde) İsim Duyu organlarımız ile algılanan isimlere somut isim denir. "Kitap, masa, insan, ışık..." beş duyumuzdan biri ile algılanan somut isimlerdir.

2. Soyut (Mana) İsim Duyu organlarımız ile algılanamayan, ama varlığına inandığımız isimlerdir. "Neşe, özlem, sevgi, korku..." duyu organlarımız ile algılanamayan soyut isimlerdir.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hal eki almış sözcük yoktur? a) Güneş dağlardan kımızı camlara vurur. b) O güzelim yüzü kolay kolay unutmam. c) İnsanların özü sözü bir olmalı. d) Sağda solda dolaşma da ders çalış.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük iyelik eki almıştır? a) Bir deniz biliyorum, ucu bucağı yok. b) Ben bu şiiri pek severim. c) Kitabı okuyup arkadaşına verdi. d) Evi geçen yıl satın almışlar.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansımadan doğan sözcük yoktur? a) Sobada kuru odunlar çıtırdayarak yanıyor. b) Kulağıma bir sivrisinek vızıltısı geldi. c) Bütün mobilyaları temizleyip cilaladım. d) Bebek mışıl mışıl uyuyor.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük belirtme durum eki almıştır? a) İçindeki sızı bir türlü dinmiyordu. b) Bugünlerde gözü bir şey görmüyordu. c) Anzer balı hem pahalı, hem de bulunmuyor. d) Tek isteğimiz onu mutlu görmekti.

"-lik" eki aşağıdaki kelimelerin hangisini soyut yapmıştır? A)Odunluk B)Allık C)Mavilik D)Dostluk

"ihtiyar" kelimesi hangi cümlede isim olarak kullanılmıştır? A)ihtiyar adam yorulmuştur B)yemeğimizi ihtiyar bir ağıcın altında yedik C)ihtiyar kadın mutlu olmuştu D)buna üzülen ihtiyar ağlamıştı

Aşağıdakilerden hangisi isim tamlamasıdır? A)Büyük elma B)Tuzlu fıstık C)Kuru yemiş D)Elma suyu

Aşağıdakilerin hangisinde "lık" eki soyut bir ad türetmiştir? A) Zeytinlik B) Odunluk C) Elbiselik D) Büyüklük

Aşağıdaki sözcüklerden hangisi birleşik ad değildir ? A) Aygün B) Anıttepe C) Gözlükçülük D) Akşehir

Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin kökü isimdir? A) Uyudu B) Koşmuş C) Kanayacak D) Geliyor

Aşağıdakilerden hangisi isimden türeyen isimdir? A) Okuma B) Dalgıç C) Süpürge D) Gecelik

Aşağıdakilerden hangisi özel isimdir? A) Ülke B) Şehir C) Yeşilırmak D) Radyo

"Yağmurlar" isminin türüyle ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur? A) Mana,cins,çoğul B) Madde, cins,tekil C) Madde,cins,çoğul D) Madde,özel,çoğul

Aşağıdakilerden hangisi birleşik isim değildir ? A) Görüntü B) İçters C) Yurtsever D) Dedikodu

Aşağıdaki sözcük gruplarından hangisinde bütün sözcükler tür adlarından oluşmuştur? A) Kalem-kar-kazan B) Şehir-halk-İslamiyet C) Türkiye-İstanbul-Saray D) Uludağ-Fırat-Ov

" Elma" sözcüğünün ne tür bir ad olduğuna ilişkin aşağıda verilenlerin hangisi doğrudur? A) Soyut-tür-tekil B) Somut-tür-çoğul C) Somut-tür-tekil D) Tür-özel-somut

Aşağıdakilerden hangisi topluluk adı değildir ? A) İnsanlar B) Takımlar C) Sınıflar D) Sürüler

Aşağıdakilerden hangisi çoğul addır? A) Toplar B) Yular C) Kiler D) Ordu

"Dağlar tepeler aştık, sonunda bir düzlüğe vardık" cümlesinde kaç tane çoğul isim vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

Aşağıdaki bileşik adlardan hangisine çoğul eki (-ler,-lar) getirildiğinde adın yapısında farklılaşma olur? A) Devekuşu B) Akbaba C) Yüzbaşı D) Alabalık

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere uygun özel isimler yazınız. Her yıl tatilimizi……………..’de geçiriyoruz. Bu hediyeyi…………………..’ya aldım. Sınavdan en yüksek notu,…………..almış. Ben ………………………………Okulu’na gidiyorum.

Aşağıda adlarla ilgili verilen bilgilerin doğru olanlarının yanına “D”, yanlış olanların yanına “Y” yazınız. “Ses” adı somut bir isimdir. ( ) “Okul” özel bir addır. ( ) “Akıl” soyut bir addır. ( ) “Heyet” adı bir topluluk adıdır. ( ) “Grup” çoğul addır. ( ) “Erzincan’dan geliyor.” cümlesinde özel ad vardır. ( )