ÇAY MESLEK YÜKSEKOKULU İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI Fadime PALA 152348012.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KARİYER YOLCULUĞUNDA İLK ADIMLAR
Advertisements

ÇOKLU ZEKA ÇEŞİTLERİ
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV İPUÇLARI.
UZAKTAN EĞİTİMDE ZAMAN YONETiMi Uzm.Nazime Tuncay.
 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.
 HAZIRLAYAN : MEHMET RAC İ KILIÇ.  Anne ve babalar!  Genellikle çocuklarımızın çok zeki oldu ğ unu dü ş ünürüz; ancak okulda bazı derslerden ba ş.
GÖRSEL SANATLAR DERSİ ÜNİTE PLANININ ÖNCESİ VE SONRASININ İNCELENMESİ
VER İ ML İ DERS ÇALI Ş MA YOLLARI. Her ş eyden önce kendinize güven duyun. "Yetersiz oldu ğ um için ba ş arılı olamam" gibi dü ş üncelerle de ğ erlendirmelere.
KONUŞMA KURALLARI Pot kırmamak için düşünerek konuşunuz.
ORHAN YÜCEL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
ÖZGÜVEN; kendimize yönelik iyi duygular geliştirmemiz sonucu, kendimizi iyi hissetmemiz demektir. Başka bir deyişle kendimiz olmaktan memnun olmak ve bunun.
GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİYLE DERS PARTNERİ OLMAK
ÇATIŞMA ve UZLAŞABİLMEK
Olumlu Disiplin Yöntemleri
DİNLEYİN ! GRUP ÜYELERİNİN BİRBİRLERİNİ DİNLEMELERİNİ TEŞVİK EDİN ! DİNLEMELERİNİ TEŞVİK EDİN !
HASTA VE YAKINLARI İLE İLETİŞİM
PARÇADA ANLAM.
NOT TUTMA TEKNİKLERİ Not tutma: Bir konuşmacıyı ya da dersi dinlerken, okurken, gözlem yaparken,düşünürken, dinleyiciye/öğrenciye sunulan mesajı yeniden.
OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
OKUL DENEYİMİ -I- Dr. Muhammed TURHAN.
SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞEDEBİLİRİM?
ANA BABA TUTUMLARI. Tuncay DEMİRTAŞ.
YAPI(PLAN).
6-7 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 1.sınıf velilerine tavsiyeler
Yetkinlikler Yetkinlikler belirli bir görevi başarıyla yerine getirebilmek için beklenen ortak kurumsal davranış ve tutumları tanımlanmaktadırlar.
Nasıl Test Çözülür? Rehberlik Servisi.
AİLE VE İLETİŞİM AİLE VE İLETİŞİM.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMAK NEDİR?
Ünite Portfolyo Sunumu Serap Karaman
ÇOCUKLA İLETİŞİM KURMAK
OKUL ÖNCESİNDE AİLE KATILIMI
“Öfke”.
İNOVASYON.
ÇOCUKLARIMIZ VE SINAV. SINAV KAYGISI Daha önce öğrenilen bilgi Başarısızlık korkusu Sınav anı SINAV KAYGISI.
Yrd. Doç. Dr. Alparslan ÖZMEN
BAŞARIYI ETK İ LEYEN ETMENLER Burcu PEZÜK Psikolojik Danışman.
ÇALI Ş MA VE EKONOM İ K YA Ş AM. “ÇALI Ş MA”YI TANIMLAMAK İ nsan ihtiyaçlarına kar ş ılık gelen mal ve hizmet üretimini amaçlayan, zihinsel ve fiziksel.
8 DAKİKA Hikayede anlatılan efsaneye göre bir kadın, bir gün kuca ğ ındaki çocu ğ u ile birlikte bir ma ğ aranın önünden geçerken içeriden gelen bir.
BAĞLAŞIKLIK-BAĞDAŞIKLIK-BAĞDAŞTIRMA
Giri ş imcilik Fikrinin Geli ş mesi. Giri ş imcilik zorlu ve dikenli bir yol. Mutlak ba ş arı için; çok iyi bir planlamacı, detaycı bir ara ş tırmacı,
Ki ş inin ya ş amı boyunca edindi ğ i i ş e yönelik deneyim ve faaliyetlerle ilgili algıladı ğ ı tutum ve davranı ş lar dizisidir.
Viran ş ehir Rehberlik ve Ara ş tırma Merkezi STRESLE BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ.
STRES SINAV KAYGISI KARACASU LİSESİ Rehberlik Servisi.
 zihinlerdeki çağrışımlar,  hisler, tutumlar, izlenimler  olumlu/olumsuz değerlendirmeler  akla gelen özet-resim  genel görünüş  sembolik anlam.
kişisel bilgilerinizi ve kredi kartı numaranızı asla vermeyin.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
İŞ ARAMA YOLLARI ROJE REVŞAN AYDıN-G GÜLEÇ ERTURAN-G
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
KENDİMİZİ TANIMAK MESLEKLERİ TANIMAK MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ SEÇMEK İSTEDİĞİM MESLEKLER HAKKINDA NERELERDEN BİLGİ ALABİLİRİM.
ZAMAN VE ÇATIŞMA YÖNETİMİ. ZAMAN YÖNETİMİ Zamanı Verimli Kullanmak Ufak zaman kazanımları Hatalı bir şeyi daha kuvvetli yapmanın bir faydası yoktur.
Sevgili 8.sınıf öğrencisi; Kendi yeteneklerin, ilgilerin, değerlerin hakkında bilgi sahibi olmak ve daha doğru lise tercihi yapabilmek için lütfen öncesinde.
FİİLDE MASTAR VE KİP.
TEKNOLOJİ ve TASARIM DERSİ
UEFA KURSLARI BAŞARILI ANTRENÖRLÜK İÇİN 50 ÖNERİ BAŞARILI ANTRENÖRLÜK İÇİN 50 ÖNERİTFF-TÜFAD ZORUNLU ANTRENÖR GELİŞİM SEMİNERİ 15 HAZİRAN 2016 İZMİR COŞKUN.
ARA Ş TIRMA YÖNTEM ve TEKN İ KLER İ Ö ğ r. Gör. Dr. O. İ nanç GÜNEY ADANA MYO.
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
TELEFONDA İLETİŞİMDE ADAB-I MUAŞERET.
ADANA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
BÖLÜM 1 BAŞARIYA GİDEN YOL.
KRİZ YÖNETİMİ Öğretim Görevlisi Meral GÜNEŞ.
Mesleki Eğitimi Geliştirme Tanıtım ve Yönlendirme
Şirket Adı Ürünler ve Hizmetler
BAŞARILI İNSANLARIN KURALLARI
ÖZGEÇMİŞ-MÜLAKAT işsizlik KUYUMCU -TASARIMCI tezgahtarlık
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
REHBERLİK SERVİSİ.
RÜya 4. toplanti Ebeveyenler.
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
Sunum transkripti:

ÇAY MESLEK YÜKSEKOKULU İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI Fadime PALA

İ Ç İ NDEK İ LER  Do ğ ru i ş i aramak:Mucizelere inanın.  Do ğ ru i ş i bulma yöntemleri.  Mükemmel bir özgeçmi ş nasıl hazırlanır.  Kar ş ı taraf nasıl hazırlanıyor.  İş görü ş melerinde heyecanınızı nasıl yenersiniz.  İş görü ş merinde 10 altın kural.  Etkin beden dili için 20 ipucu.  Telefonda yapılan i ş görü ş meleri için önemli ipuçları.  Maa ş pazarlı ğ ında 9 altın anahtar.

DO Ğ RU İŞİ ARAMAK: MUC İ ZELERE İ NANIN!

 Ba ş arılı olaca ğ ımız i ş i bulmak için, i ş arama yöntemlerini iyi bilmemiz kadar, do ğ ru i ş i aramamız da önemli.  Ço ğ u zaman ş irket ismi,maa ş ve yan gelirler, hatta ofisin ş ık bir plazada olması, i ş ararken bize daha çekici geliyor.  Uzun dönemde bizi mutlu edecek kariyerin i ş areti ne ofisin güzelli ğ i ne de maa ş ın kabarıklı ğ ıdır.

DO Ğ RU İŞİ BULMA YÖNTEMLER İ  De ğ erlerinizi fark edin.  Yeteneklerinizi ke ş fedin.  İ lgi alanlarınızı bulun.  Ki ş ili ğ inizi anlayın.  Tanıdıklarınıza danı ş ın.  İ ç sesinizi dinleyin.

1.De ğ erlerinizi fark edin :  De ğ erlerimiz, kararlarımıza ve önceliklerimize rehberlik eden inançlarımız, ilkelerimiz ve do ğ ru- yanlı ş kriterlerimizdir.  De ğ erlerimize örnekler:  Sorumluluk duygusu  Zenginlik ve iyi ya ş amak  Cesaret  Ki ş isel geli ş im  Sakin bir hayat  Açık sözlülük  Dürüstlük

2. Yeteneklerinizi ke ş fedin : o Yetenekler, sahip oldu ğ umuz ‘ALLAH vergisi’ fiziksel ve zihinsel becerilerdir. o Yeteneklerimizle birebir uyu ş mayan i ş leri yapmak ba ş arılarımızı sınırlar. o Yetenekler çok çalı ş arak sonradan da geli ş tirilebilir. o Yeteneklerinizi ke ş fetmek istiyorsanız ba ş kaları için zor olan ama sizin için çok kolay ö ğ rendi ğ iniz ve ba ş ardı ğ ınız aktiviteleri dü ş ünün.  Yeteneklere örnekler:  Atletik  İ yi plan yapabilmek

 Tek ba ş ına çalı ş abilmek  İ nsanları iyi analiz edebilmek  Disiplin ve düzen  Baskı altında sakin kalabilmek  İ nsanları yönetebilmek  Sanatçı  Sosyal ili ş kileri güçlü  İ yi pazarlık eden  Rakamsal hafıza  Akademik/ Ö ğ retici  Sistem kurucu

3. İ lgi alanlarınızı bulun: o İş lerimizin bazılarını daha severek yapıyor,di ğ erleri- ni ise hep erteliyoruz. o İ lgi alanlarımızla uyumlu görevleri daha hevesle ve dikkatle yaparız.Sevmediklerimizi ise ancak listenin sonların da kendilerine bir yer bulur.  İ lgi alanlarımıza örnekler :  Kitaplar  Spor  Sinema  Teknoloji

 Resim  Para ve finans  Sosyal aktiviteler  Basın ve yayıncılık  Mekanik e ş yalar  Bilgisayar-internet  Bilimsel ara ş tırma  Mimari  Tarih  Koleksiyonlar  Gezi ve turizm

4.Ki ş ili ğ inizi anlayın: o Ki ş ilik-Bilim adamlarınca ş öyle tanımlanıyor: bireyin içinde bulundu ğ u sosyal, biyolojik ve dı ş ş artlardan ba ğ ımsız olarak uzun bir zaman dilimi içinde duygular,dü ş ünceler ve hareketler gibi psikolojik davranı ş lardaki karakteristtiklerin bütünü. 5.Tanıdıklarınıza danı ş ın: o Ba ş ka bir kaynak ise sizi yakından tanıyan görü ş leri ve de ğ erlendirmeleri yani geribildirimlerdir. o Geri bildirim alırken savunmaya geçmeyin ki kar ş ınızdakinin samimi fikirleri ortaya çıksın.

6. İ ç sesinizi dinleyin: Ş imdi kendinize dürüst olmanın tam zamanı; Hedefleriniz neler? Neler sizi mutlu eder? Yaptı ğ ınız faaliyetler i ş hayatınızla uyumlumu?

MÜKEMMEL B İ R ÖZGEÇM İŞ NASIL HAZIRLANIR?

Özgeçmi ş inizi her zaman hazır tutun,  Kula ğ a çok basit geliyor de ğ il mi? İ çinizden bir profesyonelin nasıl olur da hem Türkçe hem İ ngilizce yazılmı ş güncel bir özgeçmi ş i bulunmaz diyorsunuz.

İş te mükemmel bir özgeçmi ş hazırlamanın kuralları  Özgeçmi ş iniz de olumsuz ifadeler kullanmayın.  Kariyer hedefiniz kısa,net ve gerçekçi olsun.  Özgeçmi ş inizi mutlaka bir ön yazı ile birlikte gönderin.Ön yazıda kısaca kendinizi tanıtın pozisyona olan ilginizi özetleyin ve neden en uygun aday oldu ğ unuzdan söz edin.  Özgeçmi ş iniz iki sayfayı a ş masın.Özgeçmi ş inizi okuyacak ki ş inin bu i ş e ayıraca ğ ı süre 5-10 dakikayı geçmeyecektir.

 Hatalı bilgi vermeyin.  Hedefledi ğ iniz ş irketlere ve pozisyonlara göre Türkçe dı ş ındaki dillerde de özgeçmi ş bulundurun.  Yazım kurallarına dikkat edin. Özgeçmi ş inizin kalitesi sizin i ş kalitenizin göstergesidir.  Özgeçmi ş inizi A4 ka ğ ıda hazırlayın punta idealdir.Çok süslü metinlerden ve ka ğ ıtlardan kaçının.  Bütün sayfayı doldurmaya çalı ş mayın.  Özgeçmi ş inizi en az iki veya üç ayda bir güncelleyin.

KAR Ş I TARAF NASIL HAZIRLANIYOR?

 İş görü ş mesin de kar ş ımızdaki dü ş man olmasa da ; kar ş ımızdaki ki ş i’nin kim oldu ğ unu, o yirmi dakikalık görü ş mede nasıl hazırlandı ğ ını,profesyonel bir firmanın i ş e alım sistemini, insan kaynakları müdürünün kullandı ğ ı teknikleri sorularını ve amaçlarını bilmemiz görü ş me sırasında avantaj sa ğ lar.

İŞ E YERLE Ş T İ RME YOLCULU Ğ U  İş tanımları belirlenir.  İ lan verilir.  İ K ba ş vuruları eler.  İ K ilk görü ş meleri yapar.  İ K ikinci tur görü ş meleri yapar.  Adaylar denemeye alınır.  Yöneticilerin karar birli ğ i.  İ K adayın geçmi ş ini kontrol eder.  Adaya i ş teklifi yapılır.

İŞ GÖRÜ Ş MES İ NDE HEYECANINIZI NASIL YENERS İ N İ Z?

 İş görü ş meleri her gün antremanını yaptı ğ ımız bir faaliyet de ğ ildir,bu yüzden kendimizi baskı altında hissederiz.  İş görü ş melerinde kendimizi rahat hissetmemizi sa ğ layacak çözüm:Rolümüze iyi hazırlanmamız.  Hazırlık yapmadan görü ş meye gidersek repertuarımızdaki ba ş ka rolleri oynamaya ba ş larız.Bu da ço ğ u zaman hatalar yapmamız demektir.  Bu rolü tasarlamak ve ince ayarlarla mükemmelle ş tirmek zaman alacaktır.  Ama düzenli çalı ş mayla ba ş arı çok kolay gelecektir.

İŞ GÖRÜ Ş MELER İ NDE 10 ALTIN KURAR!

1. İş görü ş mesini çok ama çok ciddiye alın.  Görü ş menin ortasında,herhangi bir nedenden dolayı,söz konusu pozisyondan vazgeçseniz bile dikkatinizi ve ciddiyetinizi yitirmeden toplantıya devam edin. 2.Ev ödevinizi çok iyi yapın.  İş görü ş melerinin en önemli parçası ara ş tırma ve hazırlıktır. Gelebilecek soruları belirleyin,bunları yazın ve yanıtlarınızı prova edin. Ne kadar iyi hazırlanırsanız hazırlanın dikkatinizi görü ş mecinin sorusuna verin.

3.Görü ş meye zamanında gidin.  Son dakikada yeti ş ti ğ iniz bir görü ş me imajınızı zedeleyecek ve dikkatinizin da ğ ılmasına neden olacaktır. 4.Giyiminize dikkat edin.  Ne çok spor olun nede a ş ırı ş ık.Siz resmi giyimi tercih edin. 5.Beden dilinize özen gösterin.  Belli alanlarda gülümsemeyi unutmayın.Beden dilini profesyonel düzeyde ö ğ renin.

6.Olumlu olun.  Ş irketinizi,i ş inizi veya patronunuzu görü ş meciye ş ikayet etmeyin.  Ama kelimesini de az kullanmaya çalı ş ın.  Kendinizi görü ş meciyle kar ş ı kar ş ıya kalaca ğ ınız durumlara sokmayın.Görü ş me bitince görü ş mecinin elini sıkıp ona ismiyle hitap ederek te ş ekkür edin. 7.Dürüstlükten ödün vermeyin. Unutmayın yalancının mumu yatsıya kadar yanar!

 Dürüstlük çok önemlidir.  Yanıtınızda bir bilgiyi do ğ rudan vermek sizi zor durumda bırakacaksa o bilginin verilmemesi veya ba ş ka kelimelerle ifade edilmesi gerekli. 8.Yanıtlarınızı zamanlayın.  Yanıtlarınız 30 saniye ile 2 dakika arasında olmalıdır.  Uzun yanıtlar görü ş mecinin ve sizin dikkatinizi da ğ ıtır. 9. Çok rahat davranmayın ama çok da çekinmeyin.  Öncelikle kendiniz olmaya çalı ş ın.  Yapmacık tavırlar hemen fark edilir.

10.Görü ş me sonrası da öncesi kadar önemlidir.  Sorulan soruları ve yanıtlarınızı not alın; ileride yeni bir görü ş me de benzer sorular gelebilir.  Aynı zaman da o ş irketle ikinci bir görü ş meye gitmeden önce bilgilerin üzerinden geçer,her görü ş mede verdi ğ iniz bilgilerin ve yanıtların tutarlı olmasını sa ğ larsınız.

ETK İ N BEDEN D İ L İ İ Ç İ N 20 İ PUCU

1.Gülümseyin. 2.Sa ğ lam bir tokala ş ma özgüveninizi ve isteklili ğ inizi kar ş ıdakine anlatır. Dokunmak her zaman avantajdır. 3.Göz teması ülkeden ülkeye de ğ i ş ir. 4.Bakı ş yüzdeniz kadar vücutta baktı ğ ınız bölge de çok önemlidir. En ideal bakı ş açısı gözler ve dudaklardır. 5. İ çeri girdi ğ iniz de sa ğ elinizdeki çantayı sol ele geçirip elinizi uzatana kadar,tahmin edemeyece ğ iniz rahatsızlıkta,uzun bir süre geçer.

6. İ K yöneticisi konu ş urken ba ş ınızı hafif yana yatırın,bir iki santim. Yöneticinin anlatma artar. 7.Shakespeare,Gözler ruha açılan pencerelerdir’der. 8.Biz erkekler ellerimizi kız istemeye gitti ğ imiz gün fark ederiz. 9.Görü ş me boyunca elin pozisyonu aklınız fazlaca orada olmadan de ğ i ş tirilebilir. 10.Jestler ve hareketler konu ş manızla uyumlu olmalıdır.

11.Kol kavu ş turma, savunma anında yapılan ve kapalılı ğ ı anlatan bir duru ş tur. 12.E ğ er elinizde kalem,peçete vb. bir ş ey varsa bunu iki elinizle tutmamakta fayda var. 13.Bacak bacak üstüne atma,bayan adayların yapabilece ğ i bir harekettir. Erkek adaylarda fazla rekabet gibi algılanabilir. 14.Büyük ihtimalle,görü ş me sırasında size bir oturma yeri ayarlanmı ş tır. 16.Mümkün oldu ğ unca yöneticinin tam kar ş ısına oturmayın.Rekabet hissi yaratır.

16.En profesyonel görü ş me Açısı ş u ş ekildedir. 17.Yüzümüzde iki yüz altmı ş civarında farklı mimik oldu ğ u kabul ediliyor. 18.Eliniz yüzünüze görü ş me boyumca gitmesin,elin yüzde olu ş u insanlarda olumsuzluk,endi ş e,yalan ve güvensizlik duygusu yaratabilir. 19.Yöneticinin masası onun özel bölgesidir.Hiçbir ş ekilde dokunmayın. 20.Görü ş me boyunca dikkatinizin kar ş ınızdaki yöneticide oldu ğ unu bakı ş larınızla ve ona yönelik oturu ş unuzla hissettirirsiniz.

TELEFONDA YAPILAN İŞ GÖRÜ Ş MELER İ İ Ç İ N ÖNEML İ İ PUÇLARI !

TELEFON GÖRÜ Ş MELER İ NDE İ PUÇLARI Bir i ş görü ş mesi yaptı ğ ınızda ş irketin pozisyonun istemini,istenen nitelikleri ve di ğ er ayrıntıları not alın. E ğ er telefon görü ş mesi yapaca ğ ınız tarih ve saat belliyse sabit bir telefon kullanmaya özen gösterin. Beklemedi ğ iniz bir zamanda telefon gelirse arayan ki ş iyi nazik bir ş ekilde bekletip dikkatinizi toplayın. Kar ş ımızdaki ki ş inin sözünü ne zaman bitirece ğ ini kestirmek zordur.Bu nedenle yanıtınızı vermek için aceleci davranmayın. Sesiniz ne çok yüksek ne de çok alçak olsun.Telefon açarken ve kapatırken sesinizin gülümsememesine dikkat edin.

Görü ş me sırasında dikkatinizi da ğ ıtacak ba ş ka i ş lerle u ğ ra ş mayın. Görü ş me sırasında notlar alın.

MAA Ş PAZARLI Ğ INDA 9 ALTIN ANAHTAR! Deneyimli ş irketler, i ş e alım sürecinde mutlaka pazarlık ederler.Ama kendilerine sorarsanız hayır bizde maa ş bellidir de ğ i ş tiremeyiz bu yüzden pazarlık etmeyiz.

1. Ş irketlerin size önerece ğ i paketin azami ve asgari de ğ erlerini tahmin etmeye çalı ş ın. Ş irkete bir adımımı atayım maa ş ımı sonra nasıl olsa arttırırım demeyin. Hak etti ğ inizden daha azını kabul etmeyin. 2. Sizin hedefledi ğ iniz en dü ş ük rakamla, ş irketin verebilece ğ ini tahmin etti ğ iniz en yüksek tutara biz pazarlık aralı ğ ı diyoruz. E ğ er ş irketin vermeyi dü ş ündü ğ ü en yüksek rakam,sizin en dü ş ük rakamınızdan azsa,pazarlık ba ş lamadan biter.

3. Size teklif edilecek rakamı be ğ enmedi ğ iniz takdirde maa ş ı sabit tutarak di ğ er kalemlerle paketin toplam de ğ erini yukarı çekebilirsiniz. Pazarlıkların anla ş mazlıkla sonuçlanmasının en sık rastlanan nedeni, görü ş melerin tek bir konuya sıkı ş ıp kalmasıdır. 4.Pazarlık sırasında maa ş veya ba ş ka bir konuda bir taviz vermeniz gerekebilir.Kar ş ılı ğ ında bir ş ey almadan taviz vermeyin: Sa ğ lık sigortamın limitlerinin arttırılması halinde maa ş ta indirim yapmaya hazırım.Tavizleri büyük indirimler olarak de ğ il birden fazla yapabilecek küçük parçalar halinde verin.

5. Kar ş ı tarafın pazarlık tarzını anlamaya çalı ş ın. Sizi baskı altında tutarak,sözünüzü sık sık keserek, Karar verme zamanınızı az tutarak kendi lehlerine bir sonuç almaya çalı ş abilir. 6. Pazarlık sırasında nazik ve olumlu olun, ama baskıdan yılmayın. Kar ş ı tarafı asla pazarlı ğ ı sona erdirmekle tehdit etmeyin.

7. Pazarlık sonucundan her iki tarafında memnun olmasını hedefleyin. Unutmayın; uzun dönemli sa ğ lıklı bir ili ş ki için herkesin kazanması ş arttır. 8. Pazarlık sırasında önceki maa ş ınızla ilgili yalan söylemek gibi dürüst olmayan taktikler denemeyin. Maa ş pazarlı ğ ı bir ili ş kinin sonu de ğ il ba ş langıcıdır. Kar ş ılıklı güvenin daha i ş in ba ş ında zedelenmesine izin vermeyin.

9. Size yapılan teklifleri dü ş ünmek için zaman isteyebilirsiniz. Ama her rakamı dü ş ünmek için mola istemeniz söz konusu de ğ ildir.