NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HTML.
Advertisements

BBY 263 Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması Lab Dersi 1 14 Kasım Perşembe.
HTML e GİRİŞ Temel HTML etiketleri.
Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 1 Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Eser SAHiLLiOĞLU.tr.
Support.ebsco.com EBSCOhost Collection Manager Selector Accounts(Seçici Hesaplar) Kullanıcı Kılavuzu.
MIT505 İnternet ve Web Programlama: Web Şablonları ve Web düzenleme
İnternet Programcılığı
Bilgisayar Dosya Uzantıları
RDA Resource Description and Access
Hasan CAN Anorganik Kimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi
Bilginin Tanımlanması ve Diğer Bilgi Erişim Uygulamaları
Internet Kaynak Keşfi: Bir Dublin Core Üstveri Editörü ve
Standartlar ve Protokoller
KÜTÜPHANECİLİKTE STANDARTLAŞMA VE MARC-XML ÇÖZÜMÜ
IT504 ~~DOM~~ Belge Nesne Modeli I
Metadata ve Kütüphanelerde Kullanılması
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
WEB TASARIMININ TEMELLERİ
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
WEB TASARIMININ TEMELLERİ HTML. HTML FORMLARI VE BİLGİ GİRİŞİ FORM, FORM ELEMANLARI BARINDIRAN BİR ALANDIR. FORM ELEMANLARI KULLANICILARDAN BİLGİ GİRİŞİNE.
İnternet. İnternet...  dünya çapında bir bilgisayar ağı  bilgi süper otoyolu (information super highway)
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
BBY 105 B İ LG İ N İ N ORGAN İ ZASYONU I Prof. Dr. Gülbün Baydur.
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
Dijital Yerliler ve Kütüphanelerde Mobil Uygulamalar Tolga ÇAKMAK – 12 Ocak 2012 Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
“Metadata” 37. Kütüphane Haftası 26 Mart-01 Nisan 2001, Ankara “METADATA” Mehmet E. Küçük UmutAl Mehmet E. Küçük Umut Al H.Ü. Kütüphanecilik Bölümü {mkucuk,
BBY 105 BİLGİNİN ORGANİZASYONU MARC – XML MARCXML.
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Metadata ve Z39.50 Metadata.
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Ayşe AK İ DA Ğ I Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
KATALOGLAMA VE BİLGİ PAKETLERİNDE TEKNİK OKUMA. BİLGİ PAKETİ Çeşitli konularda ya da belirli bir konuda bilgilerin bir araya toplandığı kaynaklar Dergiler.
BBY 105 BİLGİNİN ORGANİZASYONU
GİRİŞ  Organizasyon Nedir?  Neden Organizasyon? Organizasyon ve bilgi; Arşiv, kütüphane müze, v.b. Anlamak, kavramak (understanding) Veri (Data) Bilgi.
Metadata Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi
Hoşgeldİnİz!…=).
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay Özcan
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
Sönmez ÇELİK Doğuş Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi Müdürü Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı,
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 5: Dijitalleştirme Modelleri, Standartları ve Entelektüel Mülkiyet Hakları Arş. Gör. Tolga.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
BBY 263 Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması Arş. Gör. Tolga Çakmak KOHA – Lab Çalışması ve Ödev 1 Çalışma Dokümanı.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 6: Dijitalleştirilen materyallerin tanımlanması Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Web Tasarımı 2.Hafta. HTML Nedir  Hyper Text Markup Language (Hiper Metin İşaretleme Dili) web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin.
İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
MARC Kontrol Alanları, Yetke Dizinleri ve Uygulama
BBY 152 Bilginin Düzenlenmesi
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
Hafta 4: Dizinleme Süreçleri ve Dizinleme İşlemleri BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
Metadata, z39.50, FRBR, ve RDA. Ders içeriği Web kaynakları ve web kaynaklarında kimlikleme Derin web – Yüzeysel web Arama Motorları Metadata Kopya Kataloglama.
BBY 263 Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması Ders 2; Bibliyografik Denetim ve Üstveri.
Bilginin Düzenlenmesi ve Erişim Süreçleri
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
ETKİNLİK BAŞLIĞI ETKİNLİK GİRİŞİ ETKİNLİK ALT BAŞLIĞI TARİH SAAT KONUM
Etkinliğinizin Başlığı
Metadata ve Z39.50 Metadata.
Metadata standartları ve kullanımları RDF, ead, Dublin Core, VRA
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
Metadata Gurbet G. Evsel, MLIS Guz, 2015.
Resimli Başlık Düzeni Alt Başlık
Başlık Düzeni Alt Başlık
Şirket Broşürünüz Burası misyon bildirimi için uygun bir yer
Sunum transkripti:

NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın. BBY 263 BILGI KAYNAKLARıNıN TANıMLANMASı Bilginin Düzenlenmesinde Araçlar, Sistemler ve Üstveri Arş. Gör. Tolga Çakmak

Ders İçeriği  Kaynak Tanımlama ve Üstveri  Araçlar ve Sistemler  Üstveri Kaynakları  Üstveri Temelleri  Üstveri Türleri  Üstveri Kodlama Standartları  Üstveri Tanımlama

Kaynak Tanımlama  Kaynak tanımlama nedir?

Kaynak Tanımlama  Kaynak tanımlama nedir?

Neden Kaynak Tanımlama  Yönlendirme yapabilmek için – kaynakların hangi bilgiyi içerdiklerini gösterebilmek için  Kaynakları birbirlerinden ayırt edebilmek için  Kaynak kümeleri (koleksiyon) içerisinde arama yapabilmek için  Koleksiyonlara erişimi yönetebilmek için  Kaynakları koruyabilmek için Nasıl bir süreçtir? Avantajları neler?  Her bir amaç/neden farklı bir tanımlama gerektirebilir.  Tanımlama işlemleri her iletişim sürecinde öne çıkan temel işlemlerden biridir.  Düzenleme sistemlerinin var olmasını sağlayan işlemler bütünüdür.

Description - Tanımlama  Bir şeyi/kaynağı temsil etmek ya da karakterize etmek için görülebilir veya önemli özelliklerinin ifade edilmesidir.  Kaynak Tanımlama – Resource Description –  Resmi, kurumsal ve sistematik boyut için kullanılan şekli  Kütüphanecilik ve Bilgibilim alanı – Bibliyografik tanımlama/Bibliographic Description  Tanımlayıcı / Descriptor => bir kaynağa ait olabilecek özellikler, karateristik özellikler, anlamlar ve diğer kaynaklarla olan ilişkiler  Bilgi sistemleri açısından  Anahtar kelimeler, dizin terimleri, özellikler, veri elemanları, veri değerleri  Daha esnek sistemler için  Etiketler, (labels and tags)

Bibliyografik Denetim  Tanım ? Erişim odaklılık??  Bilginin transferi?  Standartlar  Protokoller (FTP, HTTP…)  İşaretleme Dilleri  Bilginin paylaşımı?

Bibliyografik Denetim  Konu erişimi  Konu başlığı listeleri (LCSH, MeSH)  Sınıflama şemaları (LC, Dewey, UDC)  Yetke dizinleri  Taksonomiler  Terim listeleri  Etiketler / Folksonomiler  Ontolojiler

Bibliyografik Denetim  Taksonomi

Bibliyografik Denetim  Terim listeleri CHEFS UF Cooks BT Catering personnel RT Food preparation

Bibliyografik Denetim Fasat Yapılar Wine by region  France  Germany  Italy by color  Red  White  Rose by price  less than 100 €  between 100 and 200 €  more than 200 €

Bibliyografik Denetim

 Ontolojiler

Bibliyografik Denetim

Veri Tabanı

BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama Yapılandırılmış Veri Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş

Yapılandırılmamış Veri

Metadata - Üstveri Data about data – veri hakkında veri Farklı meslek grupları farklı tanımlamalar Bilgi sistemlerinin ve kaynaklarının kullanımı, korunması, tanımlanması ve üretimi/oluşturulması Kataloglama ve sınıflama -> etiketleme Bilgi profesyonellerinden -> ??

Metadata - Üstveri Web sayfaları – etiketleme Arama Motorları Sosyal etiketleme siteleri Bilgi kalitesi – web kaynakları – eleştirel düşünce bilgi kaynaklarının değerlendirilmesi

Metadata - Üstveri Gelişim; 1990’ların ortaları Coğrafik veri yönetimi ve karşılıklı işlerlik Sanayii özellikle Savunma Sanayii Veri yönetimi – kurumsal çalışmalara yönelik dokümantasyon işlemleri

Metadata - Üstveri Information Object Fiziksel yada entelektüel formda  İçerik - Content  Bağlam - Context  Yapı – Structure Dijitalleştirme çalışmaları

METADATA Nedir?  Veri hakkında veri – Data about data  Bilgiye yönlendiren, bilginin yerini gösteren, bilgiyi açıklayan ve erişim sağlayan bilgilerdir.  Farklı alanlarca farklı tanımlamaların yapıldığı bir kavramdır  Makinece anlaşılabilir bilgi  Elektronik bilginin kayıtları  Kütüphanecilik ve bilgi yönetimi alanında ise metadata her tür bilgi kaynağının tanımlanmasında kullanılan tanımlama unsurları olarak yer almaktadır.  Geleneksel kütüphane katalogları, AACR2 ve MARC 21 gibi unsurlar metadata olarak yer almaktadır (NISO, 2004, s.1).

Metadata Nedir? Bilginin;  Ne?  Nerede?  Nasıl ?  Ne zaman ? ve  Kim ? Tarafından oluşturulduğu hakkında bilgi veren unsurlar bütünüdür.  Genel olarak bilgi kaynağının kimliklenmesini sağlayan unsurlar bütünüdür.

T. C. KİMLİK NUMARALARI ÖĞRENCİ NUMARALARI…

Web Sayfaları ve Elektronik Kaynaklar  Web sayfaları nasıl oluşturuluyor?  Kodlar My Web Page Welcome to my web page. It is under construction now

Web Sayfaları ve Elektronik Kaynaklar  Bir web sayfasının oluşturulma süresi maksimum 30 dk.  Bir web sayfasının ömrü ortalama 44 gün  Metadata ile denetim nasıl sağlanmaya çalışılıyor?  Çözüm Arama Motorları ve bu araçların çeşitli zamanlarda arama yapan örümcek programları

Google

Web sayfaları için MetaData Nasıl Oluşturulabilir??  HTML kodları içine gömülebilen MetaEtiketleri ile.  Metadata Oluşturucular  Metadata Editörleri

Metadata Standartları  En önemli standart 1990’larda geliştirilen Dublin Core Standardı.  Web kaynaklarını 15 meta etiketi ile tanımlama

Dublin Core Alanları  Title (Başlık)  Creator (Yaratıcı)  Subject (Konu) keyword  Description ( Tanımlama) Kaynak içeriğinin tanımı  Publisher (Yayımcı) Kaynağı yaratan ve yayımlayan  Contributor  Date (Tarih)  Type (Tür)  Format (Biçim)  Identifier (Belirteç): URL (Uniform Resource Locator)  Source  Language  Relation  Coverage  Rights

 <meta http-equiv="Content-Type"  content="text/html; charset=windows-1254"> 

Mobil Ortamda Metadata  QR Code  Akıllı telefonlar...

Uygulamalar   ubmit_simple=T%C3%BCm+%C3%96%C4%9Fe+Kayd%C4%B1n%C 4%B1+G%C3%B6ster ubmit_simple=T%C3%BCm+%C3%96%C4%9Fe+Kayd%C4%B1n%C 4%B1+G%C3%B6ster

NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın. BBY 263 BILGI KAYNAKLARıNıN TANıMLANMASı Arş. Gör. Tolga Çakmak