KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE ETKİLERİ DÜNYA SU GÜNÜ 22 MART.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KÜRESEL ISINMA.
Advertisements

Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
EVSEL SU KULLANIMI Prof.Dr.Ayşenur Uğurlu.
ULAŞIM VE EKOLOJİ.
KÜRESEL ISINMA Dünya atmosferi çeşitli gazlardan oluşur. Ayrıca küçük miktarlarda bazı asal gazlar bulunmaktadır. Güneşten gelen ışınlar (ısı ışınları/kısa.
ENERJİ KAYNAKLARI.
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI SULARIMIZ
MADDE DÖNGÜLERİ.
ÇEVRE VE TOPLUM ASİT YAĞMURLARI Çağdaş YALÇIN
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
SANAYİ VE ÇEVRE Sanayi, hammaddeden mamul madde meydana getirmek için yapılan faaliyetler ve kullanılan araçlar olarak tanımlanabilir. bilindiği gibi.
MADDE DÖNGÜLERİ.
SU VE SAĞLIK Dr.Mustafa Sülkü
SONUÇLARI, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
TC ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
DÜNYANIN BA Ş I BELADA. KÜRESEL ISINMA DddddddSera Sera gazlarının atmosferde birikmesi ile yeryüzü ve yeryüzüne yakın atmosfer tabakalarında tabakalarında.
Küresel Isınma ve Türkiye. Türkiye’de beklenen yüzey sıcaklığı değişiklileri.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
KÜRESEL ISINMA.
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
E-Posta Grubu Oluşturma
KÜRESEL ISINMA.
KÜRESEL ISINMA FAHRİYE LİMAN 6/A 180.
ÜLKEMİZDE RÜZGAR ENERJİSİ.
KÜRESEL ISINMA Ziya BEKİROĞLU 6/A-12.
Seyhan havzası için beklenen İklimsel değişimler neler?
Temiz Enerji Kaynakları
DÜNYADA NÜFUSUN ALANSAL DAĞILIŞI
SU HALDEN HALE GİRER. SUYUN SERÜVENİ SUYUN SERÜVENİ İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar azalmaya başlar.Eriyen karlar.
Yaşadığımız çevre mi? Kirlettiğimiz toprak mı? Kirlettiğimiz toprak mı? Kullanılamaz sular mı? Kullanılamaz sular mı? Sürekli kirlenen hava mı? Sürekli.
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
DÜNYA NEREYE GİDİYOR. ORMANLAR YANIYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!....
AŞIRI TÜKETİM Tüketim Nedir ?? Aşırı Tüketim Kültürünün Oluşumu
MADDELERİ TANIYALIM.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
Yaklaşan Tehlikeye Karşı " Biz Ne Yapabiliriz?".
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
KÜRESEL ISINMA NEDİR? Sanayi devriminden beri, özellikle fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma ve sanayi süreçleri gibi çeşitli.
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ
MARMARA BÖLGESİ.
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
Su Döngüsü Ve Su Döngüsüne Olan İnsan Etkileri
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
İÇERİK Hava durumu nedir? İklim nedir? Sera etkisi nedir?
Elif ULUGUT Cansu UYSAL Meltem YILDIRIM Tuğçe Nur YILDIZ Gamze ÖZTÜRK
KÜRESEL ISINMA (DÜNYAMIZ YOK OLUYOR ! ).
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
KÜRESEL ISINMA. İÇİNDEKİLER: Küresel ısınma nedir? Sera etkisi nedir? Sera etkisinin zararları Küresel ısınmanın nedenleri Küresel ısınmanın beklenen.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
FEN BİLİMLERİ-6 ÜNİTE–6 MADDE VE ISI HALİM GÜNEŞ.
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
YAŞAM KAYNAĞIMIZ SU.
TÜRKİYENİN SU VARLIĞI.
YAŞAMIN TEMEL KAYNAĞI : SU YAŞAMIN TEMEL KAYNAĞI : SU Kaynak : Karikatürcüler Derneği-TEMA Vakfı-Cartoon Yayıncılık “Doğa ve İnsan Karikatür Yarışması”
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
MADDE DÖNGÜLERİ.
HAZIRLAYAN:TUĞÇE AYBEK
ve Küresel İklim Değişimi
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN. KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
Sunum transkripti:

KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE ETKİLERİ DÜNYA SU GÜNÜ 22 MART

DÜNYANIN BİLEŞENLERİ

 Dünya üzerindeki suyun % 97’si tuzlu su, % 3’ü tatlı sudur.  Bu tatlı suyun da sadec %1’lik kısmı insanlar tarafından kullanılabilmektedir.

Kullanılabilir Tatlı Su = 1 kaşık su / 4 L su

SU NEDEN ÇOK ÖNEMLİDİR? Su canlılık için mutlaka gereklidir, Su olmadan, yeryüzünde bitkiler olamaz, Su olmadan, canlıların nefes alması için yeterli oksijen olmaz. Su vücudumuzun büyük bir kısmını oluşturmaktadır. (%70)

SUYUN KULLANIM ALANLARI Su: 1- tarım için – 69% 2- endüstri için – 22% 3- ev işlerinde– 9% kullanılır.

1- SUYUN TARIMDAKİ KULLANIMI (69%)  Su tarımda sulama için kullanılır. 2,1 milyar L su = 7 milyar insanın günlük besin ihtiyacını karşılamada tarım alanında kullanılır.

2-ENDÜSTRİ (22%) Su endüstride en çok şu amaçlar için kullanılır. 1)Hidroelektik santraller, termoelektrik dönüşüm istasyonlarında 2)Maden ve petrol işleme rafinerilerinde 3)Üretim tesislerinde kullanılır.

HİDROELEKTRİK SANTRAL

3- EV İŞLERİNDE (%9) İçme suyu, sulama suyu, banyo suyu, yemek pişirmede ve temizlikte kullanılan su. Her insan günlük 50 L suya ihtiyaç duyar.

SU STRESİ Endüstride, tarım ya da ev işlerinde kullanmak için yeterli suyun olmaması anlamına gelir.

 Asya ve Afrika’daki 19 ülke günümüzde su kıtlığı çekmektedir.  2050 yılında 50 ülkenin su kıtlığı çekeceği öngörülmektedir. Sadece kirli suya erişimleri olan ülkeler: Sudan Venezuela Etiyopya Tunus Küba

SU STRESİNİN NEDENLERİ Nüfus artışı Hızlı kentleşme Küresel Isınma Su kaynaklarının kuruması Su kirliliği

Gelecekle İlgili Tahminler Kofi Annan: (Birleşmiş Milletler 7. Genel Sekreteri) «Şimdiki hükümetler ciddi önlemler almadıkça gelecek yüzyılda su savaşları yaşanacaktır» demiştir.

KÜRESEL ISINMA NEDİR?  Küresel ısınma, yeryüzünün ortalama sıcaklığının 19. yy’dan beri yükselmesidir.  Küresel ısınma karbondioksit, metan, ozon ve su buharı gibi sera gazlarının atmosferdeki artışından kaynaklanır.  Bu gazlar insan faaliyetleri ile ortaya çıkar:  Fosil yakıtlarının kullanımı,  Egzos ve fabrika gazları,  Orman tahribatı.

KÜRESEL ISINMA Sanayi devriminden sonra atmosferdeki CO 2 miktarı ikiye katlanmıştır. 1860’dan günümüze ortalama hava sıcaklığı 0,5- 0,8 °C artmıştır. Eğer gerekli önlemler alınmazsa; 21. yy’ın sonunda sıcaklık artışı 2 °C olacaktır.

KÜRESEL ISINMA KAR VE BUZULLARIN ERİMESİNE YOL AÇAR (Kuzey kutbundaki buzulların %28’i 2100 yılına kadar eriyecektir.) DENİZ SEVİYESİNDE ARTIŞ (20. yy’da deniz seviyesi cm yükselmiştir.) (2100 yılında bu artışın 50 cm olacağı düşünülmektedir. 1) Erozyon 2) Tuzlu suyun topraktaki tatlı suya karışması ve tatlı su kaynaklarının azalması. 3) Su altında kalan şehirlerden göçler yaşanacak bu da sosyoekonomik sorunlara neden olacaktır.

KÜRESEL ISINMANIN SONUÇLARI… Kuraklık Toprak tuzluluğunda artış Toprak veriminde azalma ve tarım ürünlerinin pahalı olması Çölleşme Göl ve denizlerin kuruması Erozyon Orman yangınlarında artış.

Kuruyan En Önemli Göller ve Nehirler Victorya Gölü – Afrika’nın en büyük gölü Çad Gölü – (Afrika’nın 4. büyük gölü) Nil Nehri – Dünyanın en uzun nehri Nijer Nehri – Dünyanın en uzun 3. nehri Lut Gölü - Ermenistan Aral Gölü - Özbekistan Michigan Gölü – USA Ganj nehri - Hindistan

SON 50 YILDA TÜRKİYE’DE HEKTAR SU ALANI KURUMUŞTUR. 36 GÖL TAMAMEN KURUMUŞTUR 14 GÖL KURUMA TEHLİKESİ ALTINDADIR. KURUMUŞ OLAN GÖLLER: Nohut, Gölhisar, Akşehir, Beyşehir, Büyükçekmece, Manyas, Meke, Seyfe, Akgöl, Tuz, Burdur, Eğirdir KURUMUŞ OLAN NEHİRLER: Filyos, Nilüfer, Riva, Kızılırmak, Menderes

DÜNYANIN EN BÜYÜK 4. GÖLÜ – ARAL GÖLÜ- ÖZBEKİSTAN %90 ‘I KURUMUŞTUR

KÜRESEL ISINMA PROBLEMİNE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ  Bölgesel ve küresel önlemler almadan herkes için yeterli su kaynağı temin etmek mümkün değildir.  En önemli adım Kyoto Protokolüdür.

KYOTO PROTOKOLÜ 1997 yılında Kyoto- Japonya’da imzalanmıştır. AMAÇ: Fosil yakıtlarının kullanımını azaltarak küresel Isınmayı önlemektir. Pek çok Avrupa Ülkesi imzalamıştır. USA – bu protokolü imzalamıştır ancak kurallara uymamaktadır. Türkiye bu protokolü bu 1997’de imzalamamış 2009 yılında imzalamıştır.

KYOTO PROTOKOLÜNE GÖRE Sera gazlarının emisyonu 5% azaltılacak, Daha iyi teknolojilerle endüstride daha en enerji harcanacak, Fosil yakıtları yerine alternatif enerji kaynakları kullanılacak (Su, Güneş..)

TÜRKİYE’NİN SU POTANSİYELİ  TÜRKİYE su kaynakları bakımından ne çok zengin ne de fakir bir ülkedir. TÜRKİYE’DE;  KARADENİZ BÖLGESİNDE: Tatlı su kaynakları çoktur.  MARMARA VE EGE BÖLGESİNDE: yüksek nüfus nedeniyle yeterli tatlı su bulunmamaktadır.

BİZE DÜŞEN GÖREVLER Küresel ısınmaya neden olan sera gazlarının kullanımından kaçınmak (deodorant, parfüm, fabrika bacalarından çıkan gazlar, egzost gazları) Fosil yakıtları kullanımını azaltmak (Kömür, petrol ürünleri) Alternatif enerji kaynaklarını kullanmak (su, güneş) Fazla su kullanmamak Su kirliliğine neden olmamak

BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ 11G – LEVENT KARAKÜTÜK 11 E – FATMANUR ATMACA 11 C – BERKAY ÖZKAYA 11 C – EGE ÜLGER