Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SANAYİ VE ÇEVRE Sanayi, hammaddeden mamul madde meydana getirmek için yapılan faaliyetler ve kullanılan araçlar olarak tanımlanabilir. bilindiği gibi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SANAYİ VE ÇEVRE Sanayi, hammaddeden mamul madde meydana getirmek için yapılan faaliyetler ve kullanılan araçlar olarak tanımlanabilir. bilindiği gibi."— Sunum transkripti:

1

2 SANAYİ VE ÇEVRE

3 Sanayi, hammaddeden mamul madde meydana getirmek için yapılan faaliyetler ve kullanılan araçlar olarak tanımlanabilir. bilindiği gibi dünyada sanayi ve sanayileşme sanayi devrimiyle başlamış ve süratle devam etmektedir

4 Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin makineleşmiş endüstriyi doğurması, bu gelişmelerin de Avrupa'daki sermaye birikimini arttırmasına denir. Sanayi Devrimi, ilk olarak Birleşik Krallık’ ta ortaya çıkmış, ardından Batı Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya'ya sıçramış ve ardından bütün dünyaya yayılmıştır.

5 Sanayileşmeyi 3 temel aşamada sınıflandırmak mümkündür: Birinci aşama: Makineleşme Çağı İkinci Aşama: Hammadde arayışı Üçüncü Aşama: Bilgisayarın keşfinin ve ileri teknolojik gelişmeleri

6 Fabrika Sistemine Geçiş Fabrika sistemi ile üretim, talep artışı doğrultusunda bir gereksinme olarak ortaya çıktı. Büyük makineler ev üretimi için elverişsizdi. Bu nedenle evler yerine işçilerin makinelerin bulunduğu büyük binalara giderek çalışma sistemi, başka deyişle fabrika sistemi süreç içinde meydana geldi.

7 Sanayileşme kentleşme ve nüfus artışı da beraberinde getirmiştir. Sanayileşme sayesinde tarım makineleşmiş, böylece aynı miktar toprak daha fazla insanı besleyebilir hale gelmişti. Ayrıca kent sanayi tarım sektörü dışındaki insanlara iş sağlayarak daha fazla insanı besleyebilir duruma gelmişti.

8 Sanayileşmeyle gelen bütün bu hammadde arayışları, nüfusun dengesiz artışı ve kentleşme, üretimde kullanılan yegane kaynak olan fosil yakıtları ve üretimden sonra oluşan fabrika atıkları beraberinde büyük bir çevre felaketi getirdi.

9 Fosil Yakıtlar Kömür, petrol ve doğalgaz dünyanın bugünkü enerji ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamaktadır (3/4). Yapılarında karbon ve hidrojen elementlerini bulunduran bu fosil yakıtlar, uzun süreçler içerisinde oluşmakta fakat çok çabuk tüketilmektedir.

10 Dünyanın belirli bölgelerinde toplanmış bu yakıtların günümüz teknolojisiyle ¾ ünün yarısının çıkarılması imkansız; diğer yarısının ise çıkarılması teknik olarak çok pahalıdır. Yani sadece ¼ lük bölümü çıkarılabilir ve kullanılabilir durumdadır. Bu da fosil yakıtları yenilenemeyen ve sınırlı yakıtlar sınıfına sokmaktadır.

11 Fosil yakıtların yenilenemeyişi ve sınırlı olması; yeni, yenilenebilir ve temiz enerji arayışını beraberinde getirdi. Son olarak, artık kömürden, petrole geçişinden sonra tekrar sıkıntı yaşayan girişimci sanayiciler nükleer enerjiyi buldular. Bu enerji türü 70’lerde girilen enerji dar boğazının aşılmasında kullanılacaktır.

12 Çevre Felaketleri ve Küresel Isınma Endüstri devrimi aynı zamanda çevre felaketlerinin de başlangıcı oldu. Asit yağmurları, Çernobil faciası, iklim değişiklikleri, kuruyan göller, nesli tükenen canlılar, buzulların erimesi, sel felaketleri, kuraklık, salgın hastalıklar, göçler ve su savaşları gibi pek çok yaşanan ve yaşanacak senaryolar endüstri devrimi sonucu.

13 Doğa, insanoğlunun verdiği zararı ve bozduğu dengeyi yeniden düzeltmek için endüstri devrimini geri çevirmeye çalışıyor. Endüstri devriminin zararlı sonucu olarak doğa üzerinde yaptığı bu tahribat direkt olarak dünya tarihinde yeni bir sayfa açacak.

14

15 Küresel Isınmanın Avrupa, Kutuplar ve Diğer Bölgelerdeki Etkileri

16 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN AVRUPA'DA BEKLENEN ETKİLERİ - Nehir yatağı havzalarının, şiddetli ve tehlikeli akıntılara sahip kısımları yüzde 19'dan, 2070 yılında yüzde 34-36'ya çıkacak. - Batı Avrupa'da muhtemelen milyonlarca insan, sulak alanlarla iç içe yoksunluk içerisinde yaşayacak. - Batı Avrupa'da muhtemelen milyonlarca insan, sulak alanlarla iç içe yoksunluk içerisinde yaşayacak.

17 - Küresel sıcaklık ortalamalarının hızla yükseleceği bir senaryonun gerçekleşmesi halinde 2080'lerde yılda fazladan 2,5 milyon kişi daha kıyı şeritlerindeki sellerden etkilenecek. - Çeşitli senaryolara göre 2070'lerde akarsu potansiyelleri Avrupa'nın Akdeniz kısmında yüzde 20-50 arasında düşerken, Kuzey ve Doğu Avrupa kısımlarında yüzde 15-30 arasında artacak.

18 -Alp buzullarının küçük olanları ortadan kalkacak, büyükleri 2050 itibariyle yüzde 30-70 arasında eriyecek. - Akdeniz'e yönelik turizm yazın düşerken, ilkbahar ve sonbaharda artacak.

19 KUTUPLAR VE BAZI DİĞER BÖLGELER KUTUPLAR VE BAZI DİĞER BÖLGELER - Kuzey kutbundaki deniz buzulları 2100'e kadar yüzde 22-33 arasında azalacak, Antarktika'da ise tamamen ortadan kalkabilecek. -Deniz dışı alanlardaki buzullarda önemli incelme olacak ve bu, yeryüzündeki deniz seviyesini yükseltecek.

20 -2100 yılına kadar deniz seviyesindeki yükselmenin 18-59 santimetre arasında olabileceği tahmin ediliyor. -Şu anda 500 bin kilometre kare olan Himalaya buzul alanı, 2030'da 100 bin kilometre kareye kadar gerileyebilecek. -Asya'da birçok ülkede açlık sorunu olacak.

21 - Asya'da 2020 yılında su sıkıntısı çeken kişi sayısı 1,2 milyar kişiye kadar yükselebilecek. - Ada devletlerde genellikle kıyılara inşa edilen uluslararası havaalanları ve yollar su altında kalabilecek

22 Biz neler yapabiliriz? - Fosil yakıtlar yerine alternatif enerji - Kaynaklarının kullanılması, - İhtiyaçtan fazla tüketilmemeli, - Kaynakları doğru kullanabilmeli, - Deniz kirliğini minimize etmeli, - Orman tahribatını önleyrek ormanları korumalı

23 Bireysel olarak neler yapabiliriz? -Tüketiciler, uzun ömürlü ürünlere yönelmeli. - Geri dönüştürülemeyen ambalajlarda satılan ürünler alınmamalı. - Başta PVC olmak üzere, plastik ambalajlardan kaçınmalı.

24 -Şişe ve kavanoz gibi cam ürünler tercih edilmeliyiz. - Plastik poşet ve yiyecek kapları gibi ürünler yeniden kullanmalıyız. - Plastik poşet ve yiyecek kapları gibi ürünler yeniden kullanmalıyız. - Alışverişlerde plastik poşet kullanılmamalı. - Alışverişlerde plastik poşet kullanılmamalı. - Cam malzemeler, organik çöplerle birlikte atılmamalı. - Cam malzemeler, organik çöplerle birlikte atılmamalı.

25


"SANAYİ VE ÇEVRE Sanayi, hammaddeden mamul madde meydana getirmek için yapılan faaliyetler ve kullanılan araçlar olarak tanımlanabilir. bilindiği gibi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları