KİRA SÖZLEŞMESİ VE TAHLİYE DAVALARI EYÜP SARICALAR YARGITAY 6.HUKUK DAİRESİ ÜYESİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
Advertisements

YENİ BORÇLAR KANUNU İSMAİL FARUK GÜRKAN TEMMUZ 2012.
İHTİYATİ HACİZ (İİK m.257 vd.)
Deniz ÇAVUŞOĞLU Özel İstihdam Büroları Şube Müdürü Deniz ÇAVUŞOĞLU Özel İstihdam Büroları Şube Müdürü TÜRKİYE İŞ KURUMU.
6. ADIM İşçinin Ücretini Zamanında ve Eksiksiz Öde.
GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (TCK 257. MADDE).
KONUT SATIŞ SÖZLEŞMESİ. Tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya.
KARADENİZ HAVZASINDA SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI Proje Bütçesinin Hazırlanması - -- Proje Bütçesinin Hazırlanması -
Serbest muhasebeci mali müşavir sigortası. Serbest muhasebeci mali müşavir sorumluluk sigortası Bu sigorta ile Sigortacı, Sigortalının vermekte olduğu.
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ). İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ) Belediye meclisimizin muhtelif oturumlarında gündeme alınarak komisyonumuza havale.
Ön Ödemeli Konut Satışı
Avukatlık sözleşmesi. Sözleşmenin tarafları Bu sözleşmenin tarafları; baro levhasına kayıtlı ve işten yasaklanmamış avukat ile ondan hukuksal yardım talep.
PAZARLAMA MEVZUATI Paket Tur Sözleşmeleri. ulaştırma, konaklama ve bunlara yardımcı sayılmayan di ğ er turistik hizmetlerin en az ikisinin birlikte, her.
DEVRE TATİL SÖZLEŞMESİ Bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda Gecelik konaklama.
HUKUK Mehmet TETİK Hukuk Toplum düzeni sağlayan ve devlet müeyyidesi ile kuvvetlendirilmiş kurallar bütünü.Kamu hukuku ve özel hukuk olmak üzere.
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ Bu Proje, AB tarafından finanse edilmektedir. 1 AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ HİBE PROGRAMI HİBE SÖZLEŞMESİ VE EKLERİ 2-3.
İş Sözleşmesinin Sona Ermesi
ŞİRKETLER HUKUKU Genel Olarak Şirketlerin Sınıflandırılması ve Temel Özellikleri Ar. Gör. Nevfel AKKAŞOĞLU.
KAMU ZARARI. Kamu zararı tanımı Türk mali sistemine köklü değişiklikler getiren “5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu” ve bu çerçevede oluşturulan.
Vergilendirme İşlemleri
 HİZMETİN AYIPLI OLDUĞUNUN KABUL EDİLMESİ KOŞULLARI  HİZMETİN AYIPLI OLDUĞUNUN KABUL EDİLMESİ KOŞULLARI TÜKETİCİNİN HAKLARI AYIPLI HİZMETTE SORUMLULUK.
11. H AFTA Kamu Malları. H EDEFLER Kamu mallarının ne anlama geldiğini öğrenecek Kamu mallarını farklı açılardan tasnif edecek Kamu malı niteliğinin nasıl.
9. Hafta KAMU HİZMETİ. HEDEFLER Kamu hizmeti kavramını tanımlayacak Kamu hizmeti türlerini öğrenecek Kamu hizmetine hakim olan ilkeleri öğrenecek Kamu.
18 Haziran 2015 İSTANBUL. 2 GİRİŞİMCİLER İÇİN TEMEL VERGİ MEVZUATI EĞİTİMİ NEURA YUSUF SAHIN 18 Haziran 2015 İstanbul.
VARLIK BARIŞI VERGİ AFFI
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
BORÇLAR HUKUKU GENEL HÜKÜMLER II
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
Öğretimin Uyarlanması
Bu sorunlar neden çözülmeli?
BÖLÜM 3-GELİR VERGİSİ & VERGİ MATRAHININ TESPİTİ
SİGORTANIN TARAFLARI Sigortada dört taraf bulunmaktadır. Bunlar;
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
Sözleşme Sözleşme Türleri
TEBLİGATIN İŞLEVİ Tebligatın adil yargılama hakkının sağlanması ve adaletin gerçekleştirilmesi açılarından ÖNEMLİDİR.
Ücret Kavramı ve Ücret Türleri
YOKLUK VE BUTLAN HUKUKİ İŞLEMLERDE HÜKÜMSÜZLÜK
Tebliğ edilecek evrak farklı türlerde olabilir.
KİŞİLER HUKUKU Kişiler hukukuna hakim olan temel ilkeler şunlardır:
Lokavt Kavramı, Unsurları ve Sonuçları
Eğitsel Rehberlik.
Dr. Abdullah Emili Rechtsanwalt Avukat
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Hukuki işlem.
TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ DERNEĞİ
VEYA DAVA SAFHASINDA BULUNAN ALACAKLARLA İLGİLİ DÜZENLEMELER
BELİRSİZ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ FESHİ
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
İDARİ DAVALARDA TEBLİGAT
KIDEM TAZMİNATI.
İş Sözleşmesinin Sona Ermesinin Sonuçları
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
DAVA İŞLEMLERİ 02 – 05 MAYIS 2017.
TEMSİL.
Başlangıç Hükümleri- 2. Hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Mevzuat AY. m. 12, 13, 17, 35, sayılı Türk Medenî Kanunu
ALACAKLININ TEMERRÜDÜ Alacaklının ifaya katılmadan borçlu tarafından kendisine sunulan edime haklı gerekçesi olmadan kabulden kaçınmasıdır. Borcun konusu.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MÖHUK m.47 (Yetki Anlaşması)
Aile Hukuku-19. Hafta.
BORÇ.
Başlangıç Hükümleri- 7. Hafta
KUSURSUZ SORUMLULUK (SEBEP SORUMLULUĞU)
BORCU SONA ERDİREN SEBEPLER
Sunum transkripti:

KİRA SÖZLEŞMESİ VE TAHLİYE DAVALARI EYÜP SARICALAR YARGITAY 6.HUKUK DAİRESİ ÜYESİ

KİRA SÖZLEŞMESİ  Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. (md 299)

KİRA MEVZUATI  öncesi; BK 6570 sayılı kanun 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu  sonrası; TBK (6098 sayılı kanun) 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu

TBK YÜRÜRLÜK KANUNU  Sözleşmenin kurulmasında sözleşmenin yapıldığı tarihte yürürlükte olan kanun  Temerrüt ve fesihte temerrüt ve feshin gerçekleştiği tarihte yürürlükte olan

SÖZLEŞMENİN ÖZELLİKLERİ  Rızaya dayalı(irade sakatlığı veya haksız işgal)  Tarafları için karşılıklı borç doğuran  Kiraya verenin malik olması gerekmeyen(malikse paylı-elbirliği)  Kiralananın el değiştirmesiyle sona ermeyen ve yeni malikin sözleşmenin tarafı olduğu(TBK 310)  Belirli veya belirsiz süreli olabilen  Tapuya şerh edilebilen bir sözleşmedir.

KİRA SÖZLEŞMESİNDE  KONU  ŞEKİL  İSPAT  GÖREV(sulh hukuk)  YETKİ

TBK'DA KİRA TÜRLERİ  Genel Hükümler(Adi Kira) (TBK 299 vd.)  Konut ve Çatılı işyeri Kiraları (TBK 339 vd.)  Ürün Kiraları(TBK 357 vd.)  Hayvan Kiraları

MEVZUATIN UYGULANMA SIRASI  2886 sayılı kanun 75.madde  Ürün kirası hükümleri (TBK 357 vd.)  Konut ve çatılı işyeri kirası hükümleri  Genel hükümler(Adi kira)

KİRA BEDELİ VE KAPSAMI  Kira Bedeli  Yan giderler  Stopaj ve KDV  Masraf  Ödeme zamanı (sözleşme) (peşin,ay başı,ortası,sonu)  Ödeme yeri (sözleşme)

KİRA BEDELİNİN TESPİTİ (TBK 344.madde)(erteli)  Sözleşmede artış hükmü varsa  Sözleşmede artış hükmü yoksa  Endekse göre artış(ÜFE 12 aylık ortalama)  Hak ve nesafete göre belirleme (5 yılda bir)  Dava açma süresi (Her zaman)  Harç,vekalet ücreti ve yargılama masrafı

ALT KİRA VE KULLANIM HAKKININ DEVRİ  Adi Kirada (TBK 322)(serbest)  Ürün kirası (TBK 366)(kısmi serbest)  Konut ve çatılı işyeri kirası(yasak)

KİRA SÖZLEŞMESİNİN DEVRİ  Kira ilişkisi  Yazılı izin  Zımni Muvafakat  Sorumluluk  Devri Engelleyen Haklı Sebepler

ALT KİRA İLE DEVİR ARASINDAKİ FARKLAR  Kira İlişkisi (yeni)  Şekil  Dava ve müracaat hakkı

ERKEN TAHLİYE VE HAKSIZ FESİH (TBK 325)  Makul Süre (Keşif ve Bilirkişi)  Tahliye (Anahtar Teslimi)  Fesh-i İhbar Süresi  Gider ve Gelir

KİRACI ALEYHİNE DÜZENLEME YASAĞI (TBK 346)(erteli)  Ödeme Yükümlülüğü Kira bedeli Yan gider bedeli  Geçersizlik Ceza koşulu Muacceliyet şartı

FAİZ  Akdi Faiz (TBK 88. Madde)  Temerrüt Faizi (TBK 120. Madde)

KİRACININ BORÇLARI  Kira Bedelini ödeme  Özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme  Temizlik ve bakım giderlerini ödeme  Ayıpları kiraya verene bildirme  Ayıpların giderilmesine ve kiralananın gösterilmesine katlanma

KİRAYA VERENİN BORÇLARI  Teslim Borcu  Vergi vb. yükümlülüklere katlanma  Kiralananın ayıbı  Zapta karşı sorumluluk

KİRA SÜRESİNİN SONA ERMESİNİN SONUÇLARI  Adi Kira(327) Süre sonunda kendiliğinden Belirsiz süreli  Konut ve Çatılı İşyeri Kirasında Kural sona ermez ;Aynı şartlarla 1 yıl uzama Ancak KİRACI Belirsiz süreli; her zaman Belirli süreli ; sona ermeden 15 gün önce yazılı bildirim  Ürün Kirasında Süre sonunda kendiliğinden 1'er yıl yenileme

KİRA SÖZLEŞMESİNİN SONA ERME HALLERİ  Tarafların iradesi  Kira konusunun ortadan kalkması  Mahkeme kararı

TAHLİYE DAVALARI  Dava Açma Hakkı Kiraya veren Malik( Paylı-Elbirliği) Yeni malik İntifa Hakkı Sahibi  Husumet Kiracılar

GENEL TAHLİYE NEDENLERİ  TEMERRÜT (TBK ) -Süre ( gün) -Tahliye İhtarı (Kira miktarı,ayları ve yeri) -Ödememe hali(asıl borç) -İhtarın şekli -Dava hakkı -Dava açma süresi ve zamanı

 TEMERRÜT İÇİN İCRA TAKİBİ -Kesinleşen takip (İİK 269/a icra veya sulh) -Takibe itiraz hali -İtirazın kaldırılması ve tahliye (İcra-6 ay) -İtirazın iptali ve tahliye (Sulh-1 yıl)

 ÖZENLE KULLANMA BORCUNA AYKIRILIK (TBK 316) -Sözleşmeye uygun kullanmama (Yazılı bildirim,konut ve çatılı işyeri için en az 30 gün makul süre)(Bizzat kullanıma ilişkin olma) -Pek fena kullanım -Kiraya verene ve komşulara saygı göstermeme

 SÖZLEŞMEYE AYKIRILIK HALLERİ -Kiralama amacına uygun kullanmama -Kedi köpek besleme -Üçüncü kişiye kullandırma,alt kiraya verme veya devretme -İşyerinin uzun süre kapalı tutulması -Koku ve gürültüye neden olma

 PEK FENA KULLANIM HALLERİ -Yangın -Suç yeri olarak kullanma -Kiraya verene karşı suç işlenmesi -Kiralanana sarhoş gelme komşularını rahatsız etme -Kiralananın taşıyıcı unsurlarının kaldırılması -Kiralananın bahçesindeki ağaçların kesilmesi

 SÜRE BİTİMİ NEDENİYLE TAHLİYE -Adi kira ve ürün kirasında Bir ay içinde dava Sözleşmede fesh-i ihbar şartı -Konut ve çatılı işyeri kirasında (TBK 345/2) Belirli süreli (10 yıllık uzama süresi-En az3 ay) Belirsiz süreli (Başlangıç-10 yıl-Fesih bildirimi) Dava hakkı ( )

 BELİRSİZ SÜRELİ SÖZLEŞMELERDE FESH-İ İHBARA DAYALI TAHLİYE (TBK ) -Taşınmaz veya taşınır yapıda 6 aylık dönem için 3 ay öncesinden fesih bildirimi -Ürün kirasında 6 ay öncesinden fesih bildirimi -Taşınır malda 3 gün öncesinden fesih bildirimi İstisna:Mesleki faaliyet ve özel kullanım( 3 aylık dönem için 1 ay öncesinden fesih bildirimi)

KONUT VE ÇATILI İŞYERİNDE TAHLİYE NEDENLERİ  İHTİYAÇ (Gerçek,Samimi ve Zorunlu) İhtiyaç Sahipleri (KENDİ, EŞ,USUL VE FÜRU, BAKIM YÜKÜMLÜSÜ OLDUKLARI) Süre Dava Hakkı Yeni Malik (1 Ay-6 Ay)(Aynı İş İçin)

 YENİDEN İNŞA VE İMAR AMAÇLI TADİLAT(350/2) -Dava Hakkı (Kiraya veren ve Malik) Süre (1 Ay) Onaylı Mimari Proje (Avan Proje) Esaslı Tadilat (Kullanımı İmkansız)

 TAAHHÜT NEDENİYLE TAHLİYE (352/1) -Yazılı taahhüt ve tarih -Süre -Dava hakkı -Adi kira veya ürün kirasında

 İKİ HAKLI İHTAR NEDENİYLE TAHLİYE (352/1) -Ödememe -1 kira yılı içinde iki ihtar -Süre -Muacceliyet

 OTURMAYA ELVERİŞLİ KONUTUN BULUNMASI (352/3) -Kendi veya eşi -Aynı belde veya ilçe -Sosyal ve sağlık yönünden oturmaya uygun -Süre

OLAĞANÜSTÜ FESİH NEDENİYLE TAHLİYE  Önemli sebepler (Çekilmezlik hali- Yasal fesih bildirim süresi)  Kiracının iflası (TBK )  Kiracının Ölmesi (Ürün ve Adi kirada)

TEŞEKKÜR EDER BAŞARILAR DİLERİM.  İLETİŞİM  Yargıtay Ana Bina 6. Hukuk Dairesi  Web Sitesi:  E-Posta:  Twitter: