Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Advertisements

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Fen Teknoloji 5.
TUZ NEDİR? Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.
Besin nedir?.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
Kaliteli yaşam : Hastalıklara direnç, iyi hissetmek Yaşlılığın geciktirilmesi(Antiaging): Yaşlılığa neden olan faktörlerin kontrol altına alınması.
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
Mayıs 2011 Petra Kristali. Tuzlu gerçekler… Vücudumuz ve Tuz. Yaşamımızı devam ettirebilmemiz için tuza ihtiyacımız var! NEDEN? Yaşam kaynağımız olan.
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
BESLENMENİN ÖNEMİ
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI

SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
Feyza KOÇ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
OBEZİTE (Şişmanlık).
DENGELİ BESLENME, ÖZBAKIM BECERİLERİ VE BULAŞICI HASTALIKLAR
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
PROJESİ.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
HAZIR GIDALARIN ZARARLARI
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
FAZLA TUZ VE YAĞ TÜKETİMİ ATIK YAĞLARIN TEKRAR KULLANIMI
Sağlıklı Beslenme / 32.
ATAKENT İLKOKULU SINIF 2/A SELİME AKKURT. DENGEL İ VE DÜZENL İ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
YAŞLILIKTA BESLENME ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
HAZIRLAYAN:Bedirhan YILMAZ
Vücudumuz.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
MONOSODYUM GLUTAMATIN ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİ
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
ÇAY ŞEKERİYLE ALDIĞIMIZ BİR KARBOHİDRAT:FRUKTOZ
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
DENİZLİ ANAFARTALAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı SAĞLIK SOFRADA BAŞLAR Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı Tıbbi Biyokimya

Sağlık-Beslenme ilişkisi Çok yemek olmak Şişman Az yemek Zayıf olmak ENFEKSİYON KAS GÜÇSÜZLÜĞÜ TANSİYON KARACİĞER HST. ŞEKER KEMİK ERİMESİ HALSİZLİK KANSER BÖBREK HST. DERİ HAST. KALP DAMAR HST. İSHAL KABIZLIK ZEHİRLENME UNUTKANLIK GÖRME BOZUKLUĞU ŞİŞKİNLİK REFLÜ AĞIZ YARALARI ……….. BAŞ AĞRISI

Sunum İçeriği Sağlıklı beslenme nedir? Sağlıklı beslenmek için neler yemeliyiz? Ne kadar ve ne zaman yemeliyiz? Nelerden kaçınmalıyız? Gıda katkı maddelerinin beslenmedeki yeri?

Sağlıklı Beslenme Nedir? Sağlıklı beslenme deyince genelde ilk akla, YAĞSIZ, TATSIZ, TUZSUZ bir beslenme şekli gelmektedir.

Sağlıklı Beslenme Az yemek midir?

Aslında SAĞLIKLI BESLENME kısaca vücudumuzun ihtiyaç duyduğu gıdaları vücudumuzun ihtiyaç duyduğu miktarlarda tüketmektir. Gereğinden fazla yemek sağlıksız beslenme olduğu gibi gereğinden az yemek düzensiz beslenmek besin içeriği düşük kalorisi yüksek gıdalarla beslenmek de SAĞLIKSIZ BESLENMEKTİR.

Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinler nelerdir ?

Karbonhidrat Yağ Mineral Su Protein Vitamin

Günlük ihtiyacımızı nasıl karşılayalım. Hangi besinden Günlük ihtiyacımızı nasıl karşılayalım? Hangi besinden? Ne kadar tüketelim?

Su neden bu kadar önemlidir? Su, insan yaşamı için oksijenden sonra en önemli ikinci gereksinimdir. Kanın %83’ü, kemiklerin %22’si, beynin ve kasların %75’i sudur.

Doğru ve yanlış beslenme durumlarında neler oluyor ???

Besin Besin Besin Besin ENERJİ İHTİYACI SABAH ÖĞLE 3-4 saat depolarımız 2-3 saat yediklerimiz AÇLIK BAŞLIYOR Besin Besin KH KH KH KH Besin YAĞ YAĞ YAĞ YAĞ Besin

Besin Besin Besin Besin Besin Besin Besin SABAH ÖĞLE 3-4 saat depolarımız 2-3 saat yediklerimiz Besin Besin Besin Besin KH KH KH KH Besin Besin YAĞ YAĞ YAĞ YAĞ YAĞ YAĞ YAĞ Besin

HALEN BESLENMİYORSA Besin Besin SABAH ÖĞLE 3-4 saat depolarımız 2-3 saat yediklerimiz PROT HALEN BESLENMİYORSA KH KH KH Besin YAĞ YAĞ YAĞ YAĞ Besin

Beslenme Düzenini Nasıl Koruruz Öğün atlanmamalıdır. Abur cubur besinler tüketilmemeli, sürekli atıştırılmamalıdır Fiziksel aktivite arttırılmalıdır. İstirahat halinde şeker miktarı az olan besinler tercih edilmelidir. (Şeker türü hızlı enerjiye dönüşen gıdalar yoğun fiziksel aktivite öncesi tercih edilebilir.) İçecek olarak su tercih edilmelidir.

Gereğinden fazla yememek için !!! Acıkmadan yemeyin, Doymadan kalkın… Yemeği hızlı yemeyin… Yemek yerken başka işlerle uğraşmayın…

Nelerden kaçınmalıyız? FAZLA YAĞLI FAZLA TATLI FAZLA TUZLU KATKI MADDELİ

Elde Edildiği Kaynaklar ??? Sağlığa Etkileri ???

Karbonhidrat Yağ Protein Su Vitamin Mineral KATKI MADDESİ NEDİR???

Kullanım amacı nedir? Gıdaların besin değerini artırmak için katılan vitamin ve mineralleri hariç tutarsak, katkılar genel anlamda vücudumuz için gerekli maddeler değildirler. Üretim süreci içerisinde gıdaların renk, tat, koku, besin değeri, raf ömrü gibi özelliklerini iyileştirmek amacıyla gıdalara katılan maddelerdir.

Gıda katkı maddeleri zararlı mıdır? Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kullanılmasına izin verdiği katkı maddelerinin hepsi, Türk Gıda Kodeksine uygun olarak legal limitler içerisinde kullanıldığı zaman herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı gösterilmiş olan maddelerdir.

Gıda katkı maddelerinin hastalıklarla ilişkisi Kanser Hiperaktivite (Dikkat eksikliği) Epilepsi (Sara) Migren Alerji ve cilt problemleri İltihabi bağırsak hastalıkları Spastik kolon Kalıtsal metabolik hastalıklar

En sık karşılaştığımız zararlı katkı maddeleri neler ?

Tatlandırıcı Renklendirici Raf ömrünü artıran

Tatlandırıcı Renklendirici Kıvam artırıcı Raf ömrünü artıran

Monosodyum Glutamat (Çin Tuzu) Lezzet Artırıcı

NİTRİT VE NİTRATLAR (E249,E250,E251,E252) MONOSODYUM GLUTAMAT

Sodyum Benzoat Potasyum Benzoat

5 TL 10 TL Nar Karamel Glukoz Şurubu Sitrik asit Nar aroması İÇİNDEKİLER Karamel Glukoz Şurubu Sitrik asit Nar aroması İÇİNDEKİLER Nar 10 TL 5 TL

Ne yapmalıyız ??? Öncelikle gıda katkı maddesi içermeyen doğal gıdaları tercih etmeliyiz.

En az katkı maddesi içeren ürünü tercih etmeliyiz. %100 Meyve suyu Meyve nektarı Meyve aromalı içecek MEYVE ORANI % 1-5

Nasıl meyveler kullanıldı Ne kadar tüketmeliyim Ne kadar tüketmeliyim Nasıl meyveler kullanıldı Tüketim tarihi geçti mi? SAĞLIKLI MI? HELAL Mİ?

İsteklerinizi ve tercihlerinizi üreticilere bildiriniz.

Gıda denetimine destek olun.

Kaynak Önerisi ?