Www.hayalkatibi.com. KÜRESEL ISINMA NEDİR? Sanayi devriminden beri, özellikle fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma ve sanayi süreçleri gibi çeşitli.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KÜRESEL ISINMA.
Advertisements

Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
KÜRESEL ISINMA.
HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
YENİLENEBİLİR ENERJİLER
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE SERA GAZLARI
DÜNYA ÜZERİNDEKİ ETKİLERİMİZ NELER?
Küresel Isınma Etkileri….
KüReSeL IsInMa Küresel ısınma, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında kullanılan bir terimdir.
ULAŞIM VE EKOLOJİ.
KÜRESEL ISINMA Dünya atmosferi çeşitli gazlardan oluşur. Ayrıca küçük miktarlarda bazı asal gazlar bulunmaktadır. Güneşten gelen ışınlar (ısı ışınları/kısa.
Treibhauseffekt Handan Anapa Januar 2013
ENERJİ VERİMLİLİĞİ NEDİR?
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
KÜRESEL ISINMA.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
Küresel Isınma Ve Nedenleri
KURAKLIK?? Genellikle herhangi bir mevsim veya zaman diliminde yağış miktarındaki azalmadan dolayı meydana gelen doğa olayına denir..
KURGU KUŞAĞI DÜŞÜNELİM ÇÖZELİM HAYALLERİM ÇİZGİDE SAKLI
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
Küresel Isınma Nedir?.
FEN VE TEKNOLOJİ DERS:FEN VE TEKNOLOJİ
TC ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
KÜÇÜK TASARRUFLAR BÜYÜK KAZANÇLAR
KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ETKİLERİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
MADDE VE ISI.
Hazırlayan: 6/A Sınıfı Kaynaklar: İnternet
ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ?
KÜRESEL ISINMA.
SGP İklim Değişikliği Odak Alanı Çerçevesi. Uygulama Programları OP 5. Enerji Tasarrufu ve Enerji Verimliliğinin Önündeki Engellerin Kaldırılması OP6.
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
E-Posta Grubu Oluşturma
ISI VE SICAKLIK.
KÜRESEL ISINMA.
SERA GAZLARI METİN MERT ARSLAN.
KÜRESEL ISINMA FAHRİYE LİMAN 6/A 180.
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
HATİCE AKKOYUNLU  Sıcaklık maddenin bir molekülünün ortalama kinetik enerjisidir.  Isı maddenin molekülleri arasındaki toplam enerjidir.
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
Temiz Enerji Kaynakları
SU HALDEN HALE GİRER. SUYUN SERÜVENİ SUYUN SERÜVENİ İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar azalmaya başlar.Eriyen karlar.
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ETKİLERİ
Isının Yalıtımı.
DÜNYA NEREYE GİDİYOR. ORMANLAR YANIYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!....
Karbon Ayak İzini Azaltmanın Yolları 1
İKLİM ve İKLİM DEĞİŞİMLERİ
Hava Olayı, Hava Durumu ve İklim
Yaklaşan Tehlikeye Karşı " Biz Ne Yapabiliriz?".
Çevremiz neden kirlenir?
KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE ETKİLERİ DÜNYA SU GÜNÜ 22 MART.
ANDROİD TABANLI MOBİL UYGULAMA İLE ARAÇ KARBON SALINIM HESABI İsmet Faruk YAKA* Abdülkadir KOÇER** Afşin GÜNGÖR* *Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,
[gezegeni korumak] [kapatmak] [korumak] [enerji tasarrufu yapmak]
[gezegeni korumak]. [gezegeni korumak] [kapatmak]
Elif ULUGUT Cansu UYSAL Meltem YILDIRIM Tuğçe Nur YILDIZ Gamze ÖZTÜRK
KÜRESEL ISINMA (DÜNYAMIZ YOK OLUYOR ! ).
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
KÜRESEL ISINMA. İÇİNDEKİLER: Küresel ısınma nedir? Sera etkisi nedir? Sera etkisinin zararları Küresel ısınmanın nedenleri Küresel ısınmanın beklenen.
YENİLENEBİLİR ENERJİLER. HİÇ ELEKTRİKSİZ BİR DÜNYA DÜŞÜNDÜNÜZMÜ?
HAZIRLAYAN:TUĞÇE AYBEK
ve Küresel İklim Değişimi
GÜNEŞ SİSTEMİ İnsanlar çok eski çağlardan beri gökyüzünü merak etmişler. Gökyüzünde birbirinden farklı gök cisimlerinin olduğunu fark etmişler. Yıldızlar,
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN. KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
Sunum transkripti:

KÜRESEL ISINMA NEDİR? Sanayi devriminden beri, özellikle fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma ve sanayi süreçleri gibi çeşitli insan etkinlikleri ile atmosfere salınan sera gazlarının atmosferdeki birikimlerindeki hızlı artışa bağlı olarak, şehirleşmenin de katkısıyla doğal sera etkisinin kuvvetlenmesi sonucunda, yeryüzündeki ve atmosferin alt bölümlerindeki (alt troposfer) sıcaklık artışına “KÜRESEL ISINMA” adı verilmektedir.

küresel ısınmanın nedenleriküresel ısınmanın nedenleri: Doğal Nedenler : Güneşin Etkisi: ESA bilim adamlarından Paal Brekke; iklim bilimcilerinin uzun süredir Güneş beneklerinin 11 yıllık döngüsel hareketini ve Güneş'in yüzyıllık süreçler içinde parlaklık değişimini incelediklerini belirtmiştir. Bunun sonucunda Güneş'in manyetik alanı ve protonlar ile elektronlar biçiminde ortaya çıkan güneş rüzgarının, Güneş sisteminde kozmik ışımalara karşı bir kalkan görevinde olduğu açıklanmaktadır. Güneş'in değişken aktivitesiyle zayıflayabilen bu kalkan, kozmik ışımaları geçirmektedir. Kozmik ışımaların fazla olması bulutlanmayı arttırmakta, Güneş'ten gelen radyasyon oranını değiştirerek küresel sıcaklık artışına neden olmaktadır. Doğal Nedenler

Dünya'nın Presizyon Hareketi: 1930 yılında Sırp bilim adamı Milutin MİLANKOVİÇ Dünya'nın Güneş çevresindeki yörüngesinin her doksanbeş bin yılda biraz daha basıklaştığını göstermiştir. Bunun dışında her kırkbir bin yılda Dünya'nın ekseninde doğrusal bir kayma ve her yirmi üç bin yılda dairesel bir sapma bulunduğunu belirtmiştir. Günümüz bilim adamlarının bir çoğu Dünya'nın bu hareketlerinden dolayı zaman zaman soğuk dönemler yaşadığını ve bu soğuk dönemler içindeyse yüz bin yıllık periyotlarda on bin yıl süreyle sıcak dönemler geçirdiğini bildirmektedir. Bu da Dünya'nın doğal ısınmasının bir nedenini oluşturmaktadır.

Olası Çözümler ve Alınabilecek Önlemler Sera gazı salımını kontrol edecek günlük hayattaki bazı önlemler şöyle sıralanıyor: * Standart ampulü, tasarruf ampulü ile değiştirmek, yılda 75 kilogram (kg) karbondioksit tasarrufu sağlıyor. * Daha az araba kullanmak. Daha sık yürüyüp, bisiklet kullanmak ve toplu taşıma araçlarından daha çok faydalanmak. Araba kullanılmayan her 2 kilometre için 0,75 kg. karbondioksit tasarruf edilecektir. * Otomobillerin hava ve yakıt filtrelerinin her zaman temiz olmasına dikkat etmek. Çok tozlu ortamlara yaptığınız yolculuklardan sonra mutlaka filtreler temizlenmeli. Kirli filtreler fazla yakıt harcanmasına yol açmaktadır. * Geri dönüşüme katkıda bulunmak. Evlerden çıkan çöplerin sadece yarısını geri dönüştürerek yılda 1200 kg. karbondioksit tasarrufu sağlanabilir. * Lastikler kontrol etmek. Düzgün şişirilmemiş lastiklerle litre başına alınan yol yüzde 3 oranında artar. Buradan sağlanacak her 4 litre benzin tasarrufu 10 kg. karbondioksiti atmosferden uzak tutar. * Daha az sıcak su kullanmak. Suyu ısıtmak için çok fazla enerji kullanmak gerekiyor. Daha az su tüketen bir duş başlığı ile 175 kg, giysileri soğuk su ya da ılık suda yıkayarak da 250 kg. karbondioksit tasarrufu yapabilabilir. * Ambalajları fazla olan ürünlerden kaçınmak. Çöpü yüzde 10 oranında azaltarak 600 kg. karbondioksit tasarrufu yaptirir.