T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA BELGELERİ Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanlığı.
Advertisements

Kooperatifimiz, 2006 yılından itibaren sütün tamamını soğuk zincir altına almıştır. SÜT KALİTESİNİ ARTTIRMAYA YÖNELİK HİZMETLER.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK İŞBAŞI EĞİTİM ve GİRİŞİMCİLİK EĞİTİM PROGRAMI TÜRKİYE İŞ KURUMU.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
Küçük Grup Eğitimi Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 281.
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
Sosyal güvenlik Devletin; sosyal sigorta, sosyal yardım ve benzeri araçlarla halkın sosyal durumunu güvence altına almasıdır.
UNI-SET Toplantı Notları
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
Konu 7: TARIM HUKUKU KONUSUNDA YURTTAŞLAR YASASI.
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ. TOBB nedir ? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları,
OKUL GELİŞİM YÖNETİM EKİBİ (OGYE).
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
Konu 18: TARIMSAL ÖRGÜTLENMEDE MEVZUAT. Örgütlenme nedir? Örgütlenme, ortak bir çabayı gerektiren bir amacın gerçekleştirilebilmesi için gerekli yapının.
Page  1 BUCAK MEHMET CADIL ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ COMENIUS PROJE TANITIMI.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemleri ve Yapılan Çalışmalar Züleyha EZBER
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
CUMHURİYET DÖNEMİ TARIM Savaş Sonrası TÜRKİYE EKONOMİSİ VE AVRUPA BİRLİĞİ.
Uluslararası Pazarlama Araştırması Metodolojisi
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
T.C MANİSA VALİLİĞİ Potenza - Italy (31 Ekim Kasım2011)
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 81 İLE 81 AKADEMİK DANIŞMAN PROJESİ 21 AĞUSTOS 2015, KÜTAHYA KÜTAHYA YEREL KALKINMA SİNERJİ TOPLANTISI.
İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ERASMUS+ Gençlik KA3. Yapılandırılmış Diyalog.
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı.
GRUNDTVIG Yetişkin Eğitimi ve Yaşam Boyu Öğrenme.
1 ARICILIK KAYIT SİSTEMİ ARICILIK KAYIT SİSTEMİ. 2 KAYIT SİSTEMİNİN AMACI Arıcı ve kovanlar sisteme kayıt edilerek ulusal veri tabanının oluşturulması,
Abdulkerim ÇÖMÇE Eskişehir İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ankara – 2 Mayıs 2016.
HAZIRLAYANLAR SEDA NUR GÖK KEMAL ŞAHİN. AÇILIMI Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Türkiye’de bilim ve teknolojiyi teşvik etme Yönlendirme.
M ESLEKİ E ĞİTİMDE D EĞİŞİM Eğitim Örgütlerinde Değişim Yönetimi Doç. Dr. Aydın BALYER Yalçın SEVER tinyurl.com/ degisimodevi.
İHRACAT DESTEK PROGRAMLARI
TUŞBA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
TOPRAK ANA.
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
YONT ’TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İKTİSAT YAPISI
“ekonomik, sosyal ve kültürel gereksinmelerini karşılayabilmek için
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
ABD’de engelli bireylere yönelik ilk yasa 1798 yılında çıkarılmış,
T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI
ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON STRATEJİ BELGESİ
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için Strateji Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi TR2014/AG/10-A1-01/001 Bu proje, Avrupa Birliği ve Türkiye.
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
Piyasa destek tedbirleri
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 1.Hafta
BATMAN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ( )
Mesleki ve Teknik Eğitim Eğitim Politikaları Daire Başkanlığı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
YAĞ BİTKİLERİNDE DESTEKLEME POLİTİKALRININ
SİGORTA SEKTÖRÜ DÜZENLEME VE DENETLEME İŞLEMİ
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU.
Sunum transkripti:

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK

YAYIM KAVRAMI TARIMSAL YAYIM = AGRICULTURAL EXTENSION YAYIM = YAYIN X

TARIMSAL YAYIM “Çiftçilere,  Eğitim yoluyla tarımsal üretim şekilleri ve tekniklerinin geliştirilmesinde,  Tarımsal üretimde etkinliğin ve tarımsal gelirin artırılmasında,  Kırsal hayatın sosyal ve eğitimsel seviyesinin yükseltilmesinde,  Çiftçilerin problemlerini kendi kendilerine çözebilmesi için yayım elemanlarınca motive edilmeye çalışıldığı,  Bu yönde harekete geçebilmeleri için fikir ve cesaret ile birlikte yetenek kazandırmaya yönelik yardımların sağlandığı bir süreç” olarak tanımlanabilir.

 1980 li yıllardan itibaren bilgiye olan talebin artması ve farklı kaynaklardan bilgi talep edilmesi ile üretici organizasyonları, vakıflar, dernekler, özel sektör kuruluşları ve serbest çalışan danışmanlar tarafından üreticilere, ürün bazında bilgi ve teknoloji transferine yönelik faaliyetler başlamıştır. TARIMSAL YAYIM

 Tarımsal Yayımdaki gelişmeler ve değişimler dikkate alınarak, Bakanlığımızca 2003 yılından itibaren problem çözme yaklaşımı benimsenmiş ve bu yaklaşım yayım faaliyetlerinin planlanmasında da kullanılmaya başlanmıştır. «çoğulcu ve katılımcı»  Yine bu süreçte kamu ile birlikte çalışmalara aktif olarak katılan çiftçi örgütleri, tarım danışmanları, sivil toplum kuruluşları, tarım, sanayi ve ticaret kuruluşları kamu ve özel medya yayım sistemi içerisinde yer almasıyla birlikte «çoğulcu ve katılımcı» bir yayım sistemine geçişin ana unsurları da oluşmaya başlamıştır. TARIMSAL YAYIM

 Kırsal alanda yeni tarım tekniklerini ve tarımda teknoloji kullanımını yaygınlaştırmak,  Bitkisel ve hayvansal üretimi artırmaya yönelik faaliyetlerde bulunmak,  Tarımsal girdilerin doğru kullanımını sağlamak,  Hayvancılığın geliştirilmesi ve ıslah çalışmalarını yapmak,  Bu faaliyetlerle ilgili örnek işletmeleri yerinde incelemek, uygulamaları görmek ve uygulamalara yardımcı olmak,  Yeni pazar imkanları yaratmak,  Bitkisel ve hayvansal üretimle ilgili tanıtıcı faaliyetler düzenlemesine öncülük etmek,  Kırsal kesimde yaşayanların gelir seviyelerini yükseltmek için mevcut yayım çalışmalarına destek olmak üzere, TARIMSAL YAYIM

Bakanlığımız, çoğulcu yayım sistemine geçiş sırasında sivil toplum örgütleri ile işbirliği yaparak, tarım danışmanının köylüye, üreticiye yerinde hizmet vermesini ve bilgiyi aktarmasını sağlamak amacıyla,  «Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesini (KÖY-MER)».2004 yılında başlatmış, yılı sonuna kadar bu uygulama devam etmiştir.  Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi(Tar-Gel)” 2007  Tar-Gel Projesi, performansa dayalı personel çalıştırılması esasına dayanan bir projedir.  2007 yılında ziraat mühendisi ve veteriner hekim göreve başlatılmıştır yılı sonu itibariyle bu sayı 7.500’ e çıkarılmıştır.  2012 yılında yeni alınacak 2500 personelle birlikte sayının çıkarılması planlanmaktadır. TARIMSAL YAYIM

 Gelişen teknolojiye uygun olarak çiftçilerin bilgiye olan ihtiyaçlarının artırması ve ülkemiz çiftçilerinin dünya çiftçisi ile rekabet edebilmesinin koşullarından birisi olan; tarımsal yayım sisteminde yeni hizmet sunucuların yer almasının gerekliliği,  Avrupa Birliğinin 2003 yılında gerçekleştirdiği reformlarla tarımsal yayım hizmetlerini Ortak Politika Alanına dahil etmesi ve AB Müzakere Sürecinde ülkemizin bu alanda yasal düzenlemeler yapması zorunluluğu da dikkate alınarak, TARIMSAL YAYIM

Kamu yayım hizmetleri, Kamu dışı yayım hizmetleri, Tarımsal bilgilendirme faaliyetlerine ilişkin kural ve yöntemlerini belirlemek amacı ile “Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlemesine Dair Yönetmelik” 8 Eylül 2006 tarihinde yürürlüğe konulmuştur. TARIMSAL YAYIM

TARIMSAL DANIŞMANLIK Tarımsal Danışmanlık Destekleme Ödemeleri yıllarında tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti satın alan tarımsal işletmeleri desteklenmekteyken; 2012 yılında tarımsal işletmelere, tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşları desteklenmeye başlandı. Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteğine başvuran kişi ve kuruluşlar ile tarımsal işletmeye hizmet vermektedir yılı destek tutarı yaklaşık olarak 38 Milyon 589 Bin TL.

Tarım Yayımcısı ve Danışman Sayıları Tarım Yayımcısı Sertifikası(Kamuda Çalışan)3.029 Tarım Danışmanı Sertifikası6.767 Tarımsal Danışmanlık Yetki Belgesi Üretici Örgütü 279 Ziraat Odası 127 Dernek10 Şirket80 Serbest Tarım Danışmanı 222 TOPLAM718 TARIMSAL DANIŞMANLIK HİZMETİ

IPARD Tanıtımında Üretici Örgütlerinin Seçilmesinin Nedeni Küresel krizler karşısındaki başarılarından dolayı Birleşmiş Milletler Teşkilatı, Dünyamızdaki açlık, gıda ve gelir dağılımındaki adaletsizlik ve küresel krizler ile mücadelede en önemli araç olarak kooperatifleri seçmiş ve içinde bulunduğumuz yılı 2012 yılı “Kooperatifler Yılı” olarak ilan etmiştir. Dünyayı Beslemenin bile anahtarı olarak görülen Üretici Örgütlerinden IPARD’ın tanıtılması, projelerinin hazırlanması ve faaliyetlerinin uygulanması sırasında istifade edilecektir.

! Birlikten Kuvvet Doğar ! Ülkemizde Tarımsal Üretici Örgütleri Kanun Kanunun Adı ve -İlgili Örgütler Örgüt Sayısı Ortak Sayısı 1163 Kooperatifler Kanunu - Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri - Sulama Kooperatifleri - Su Ürünleri Kooperatifleri - Pancar Ekicileri Kooperatifleri Tarım Kredi Kooperatifleri Kanunu - Tarım Kredi Kooperatifi Üretici Birlikleri Kanunu - Bitkisel Ürün Üretici Birlikleri - Hayvansal Ürün Üretici Birlikleri - Su Ürünleri Üretici Birlikleri - Organik Ürün Üretici Birlikleri Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu - Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri - Damızlık Manda Yetiştiricileri Birlikleri - Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlikleri - Damızlık Tavuk Yetiştiricileri Birlikleri - Arı Yetiştiricileri Birlikleri Türkiye Ziraat Odaları ve Birlikleri - Ziraat Odaları ÜLKE TOPLAMI

! Birlikten Kuvvet Doğar ! Tarım Üreticisinin Temel Sorunu: Rekabet Zayıflığı Rekabet için : Güç Birliği

! Birlikten Kuvvet Doğar ! Ülkemizde Tarımsal Örgütlenme

Örgütlenme Sorunların Çözümünde Anahtar: Örgütlenme Örgütlenme, Özellikle kırsal alanda dağınık, düzensiz imkanları birleştiren, geliştiren ve güçlendiren mükemmel bir dayanışma aracıdır. Tarımsal amaçlı örgütler iyi kullanılırsa her kapıyı açan altın anahtardır. Tarımsal Yayımın etkin kullanılmasında üretici örgütleri bu çalışmada olduğu gibi Etkin rol oynayacaktır….

Mehmet YAMÇİCİ Ziraat Mühendisi Dr. Erhan EKMEN Ziraat Yüksek Mühendisi