ENERJİ VE TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ Ahmet Arısoy

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YENİLENEBİLİR ENERJİLER
Advertisements

Sürdürülebilir Enerji
ENERJİ KAYNAKLARI.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
Burak Talha İn-Yusuf İslam Niğdelioğlu- Selin Erol-Bedrika Kurt
SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 1
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
KAYNAKLARIN TÜKENEBİLİRLİĞİ VE ALTERNATİF KAYNAKLAR
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
The art of Engineering The art of Engineering.
YENİLENEBİLİR ENERJİLER. TEKNOLOJİNİN İKİ LOKOMOTİFİ.
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
Sıradışı Bir Liderlik Okulu
ÇEVRE DOSTU BT YAKLAŞIMLARI
YAKITLAR VE ISITMA sistemlerinde ENERJİ VERİMLİLİĞİ
Elektrik Enerjisi Üretimi
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
HAZIRLAYANLAR Kurtuluş BULUT M.Selim ÖNER Taner AKÇAY Tolga KEÇECİ.
NÜKLEER ENERJİ.
HARRAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
Güneş Enerjisi Rüzgar Enerjisi Hidrojen Enerjisi Nükleer Enerji
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
TÜRKİYENİN ENERJİ KAYNAKLARI VE MALİYETİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
Elektrik Enerjisi Üretimi
Hidrojen Teknolojileri
ENERJİ VE YAKMA TESİSLERİNİN SKHKKY KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ
GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
Temiz Enerji Kaynakları
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
Yenilenebilir Enerjiye Giriş
C Creating A Awareness on R Responsible E Energy.
Hidrojenin motorlarda yakıt olarak kullanılması durumunda petrol kökenli motor yakıtlara oranla birçok önemli avantaj saglanmaktadır. Yüksek alev.
A STEP TO GREEN WORLD- "DEVELOPING A CURRICULUM ON RENEWABLE ENERGY RESOURCES“ A STEP TO GREEN WORLD- "DEVELOPING A CURRICULUM ON RENEWABLE ENERGY RESOURCES“
Abdülkadir KOÇER, İsmet Faruk YAKA, Afşin GÜNGÖR Akdeniz Üniversitesi Bir Konutun Elektrik İhtiyacının Yazılım Desteği İle Tespit Edilmesi.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI Hazırlayan: Melis kaçmaz.
Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Elif ULUGUT Cansu UYSAL Meltem YILDIRIM Tuğçe Nur YILDIZ Gamze ÖZTÜRK
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
GAZ TÜRBİNLERİ TERMODİNAMİĞİ
Yenilenebilir Enerji Nedir?
YENİLENEBİLİR ENERJİLER. HİÇ ELEKTRİKSİZ BİR DÜNYA DÜŞÜNDÜNÜZMÜ?
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
Helin su acer. C Creating A Awareness on R Responsible.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -. Enerji Tasarrufu – Enerji Kaynakları Aslında doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur. Fakat bazı enerji.
YENİLENEBİLİR YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİ.
YENİLENEBİLİR YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİ HAZIRLAYAN:KAĞAN ÖZKAN 6/C.
ENERJİ VE ENERJİ ÇEŞİTLERİ Hazırlayan: Burak TEMEL.
SUNUM; 1.ÖZET 2.G İ R İ Ş 3.B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 4.DÜNYADA B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 5.TÜRK İ YEDE B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ 6.B İ YOKÜTLE ENERJ İ S İ SANTRAL.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.Ç.1. ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ VE TASARIM.
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
TERMIK SANTRAL. TERMIK SANTRAL NEDIR? ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini.
Güneş enerjisini kullanan ilk bilim insanı Bernard flored belidor olmuştur 1728 yılında güneş enerjisiyle çalışan pompa üretmiştir. Güneş dünyamızı aydınlatması.
YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

ENERJİ VE TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ Ahmet Arısoy

Uzmanlık alanlarım: Isı Tekniği Yanma 40 yıllık hocayım

Makina Mühendisliğini akışkan ve katı olarak ikiye ayırmak mümkündür. Enerji ve ısı esas olarak akışkan tarafıyla ilgilidir.

Bu Fakültede Makina Mühendisliği Bölümünde bu konularla ilgili 2 dal bulunmaktadır Enerji Dalı Tesisat Dalı

Enerji düşünüldüğünde iki ana alan tanımlanabilir: Enerjinin üretimi Enerjinin kullanımı Bunlar bizdeki 2 dalla örtüşürler

Güç (elektrik) üretimi: İçten yanmalı motorlar Termik santraller Yenilenebilir güç üretimi

Konvansiyonel Termik santrallerde elektrik fosil yakıtlardan üretilir Kullanılabilir fosil yakıtlar, Kömür, Petrol Doğal Gaz olarak sayılabilir

Hamitabat Natural Gas Power Station 8 8

9 9

Petrol Bugün için petrol elektrik üretiminde çok kıymetli ve pahalı bir yakıttır. Daha çok taşıtlarda ve endüstride kullanılır.

Kömür Bugün için dünyada ve Türkiye’de çok büyük kömür yatakları mevcuttur. Mevcut bilinen kömürün en az 100 yıl yetebileceği düşünülmektedir. Ancak kömür çevreyi kirletir. Bu nedenle temiz kömür teknolojilerine gereksinim duyulmaktadır.

Akışkan yataklı kömür kazanları ticarileşmiş bir temiz kömür teknolojisidir. Bu teknoloji asıl düşük kaliteli linyit gibi yakıtların çevreye zarar vermeden yakılabilmesi için geliştirilmiştir ve Türkiye için çok önemlidir. Çünkü Türkiye'deki kömürlerin büyük çoğunluğu bu kategoridedir.

Yeni gelişen diğer bir temiz kömür teknolojisi kömürlerin gazlaştırılmasıdır. Bu yöntemde önce kömürden gaz yakıt elde edilir. Bu gaza syngas adı verilir. Bu gaz yakıt gaz türbinlerinde doğrudan kullanılabileceği gibi, sıvı yakıta çevrilerek otomobillerde de kullanılabilir.

Doğal Gaz bugün için mevcut en önemli enerji kaynağımızdır Doğal Gaz bugün için mevcut en önemli enerji kaynağımızdır.Temizdir, ekonomiktir ve kolay yakılır. Yakın gelecekte enerji ihtiyacımızın çok büyük kısmı doğal gaz tarafından karşılanacaktır.

Doğal gazı Elektrik üretiminde Endüstride Binalarda ısıtma amacıyla kullanıyoruz.

18 18

Endüstriyel Uygulamalar

Hidrolik enerji İnsanlığın başından beri en kullanışlı yenilenebilir enerji kaynağımızıdır. Türkiye’nin hidrolik enerji potansiyeli yüksektir ve etkin biçimde kullanılmaktadır. Ülkenin elektrik üretiminde %30 gibi önemli bir paya sahiptir.

21 21

Nükleer enerji pek çok avantajlarına karşın, nükleer atıklar çok büyük sorundur. Ayrıca nükleer santrallerin kendileri de dünya için çok ciddi tehdittir. Meydana gelebilecek her hangi bir kaza sadece yakın çevresi için değil yüzlerce kilometre ötesindeki bölgeler için felakettir.

Bu nedenle dünyada medeni ülkelerde pek çok nükleer santral kapatılmaktadır. Dünyanın enerji krizine çözüm yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru yönelim olabilir.

Tükenen enerji kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı kaygısı, Nükleer enerjinin tehlikeleri Küresel iklim değişimi insanlığı yenilenebilir enerji kullanımına doğru iteklemektedir.

Yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Güneş enerjisi Rüzgar enerjisi Jeotermal enerji Yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Yenilenebilir enerjinin payı fosil yakıt veya nükleer enerjiyle karşılaştırıldığında bugün için ihmal edilebilir mertebededir. Çünkü yenilenebilir kaynaklardan elektrik enerjisi üretimi en pahalı yöntemdir.

27 27

Mainz Stadium Configuration: 241 kWp Operation: 2004 cost about 1 million € 28 28

BORES (Bozcaada) 29 29

Öte yandan yenilenebilir enerji bugün için en sıcak gündem maddelerinden biridir. Güneş pillerinden (Fotovoltaik) elektrik enerjisi üretimi Hidrojen enerjisi kullanan yakıt pilleri Rüzgar türbinleri Bütün dünyada araştırma alanlarıdır.

KLİMA MÜHENDİSLİĞİ - ENERJİNİN KULLANIMI Üzerinde konuşacağım ikinci alan enerjinin kullanımıdır. Aslında bütün makinalar ve ekipmanlar enerji tüketirler Sistemlerin ve makinaların enerji etkin tasarımı makina mühendisinin en temel görevidir.

Enerjinin kullanımı da çok geniş bir alanı kapsar. Isıtma, Havalandırma ve Binaların iklimlendirmesi Türkiye Endüstrisi için çok önemli bir sektördür. Soğutma özellikle endüstri ve tarım için bir başka çok önemli bir alandır.

HVAC+R anlamı Isıtma Havalandırma Klima ve Soğutmadır. Bu alan Türkiye Yapı sektöründe ve İmalat Endüstrisinde önemli bir yer kaplar. Türkiye’de ve dünyada tüketilen enerjinin yaklaşık %40’ı bu sektörün kontrolündedir.

Tesisat Mühendisliği ve İklimlendirme Mühendisliği Sağlıklı, güvenli, konforlu, enerji verimli, çevreci, üretken bina, sanayi ve benzeri yapılar ile taşıtlara ait mekanik tesisatların tasarımı, yapımı ve işletilmesi ile ilgili mühendislik konularını kapsar.

Residential - Commercial – High Rise buildings

uzmanlık alanları ısıtma havalandırma soğutma iklimlendirme enerji yönetimi endüstriyel tesisat sıhhi tesisat doğal gaz

Tesisat Mühendisliği Konuları buhar kızgın su kızgın yağ gaz yangın yenilenebilir enerji basınçlı hava, hidrolik devre teknolojik borulama

Tesisat Mühendisliği Özel Uzmanlık konuları yangın otomatik kontrol ve otomasyon sistemleri tozsuzlaştırma, tıbbi ve temiz oda ısı yalıtımı çamaşırhane baca mutfak ve diğerleri

ductwork and piping design

Three dimensional ductwork design

CFD simulation of air distribution in a room

Fire fighting – Fire safety in buildings

Building otomation

Hospital, operation rooms and clean rooms

Solar heating

Tesisat/İklimlendirme Mühendisliği Uğraşı Alanları Proje-Danışmanlık Taahhüt Pazarlama-Temsilcilik Endüstri- imalat İşletmeci

Projeler: Planlar Kesitler Kolon şemaları Şartnameler Metraj