TMMOB Z İ RAAT MÜHEND İ SLER İ ODASI İ STANBUL Ş UBES İ TMMOB Z İ RAAT MÜHEND İ SLER İ ODASI İ STANBUL Ş UBES İ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI
Advertisements

2040 Yılında ŞEHİRLERİMİZ.
YENİLENEBİLİR ENERJİLER
ILISU BARAJI’NIN BÖLGE VE TÜRKİYE ENERJİ POLİTİKALARINDAKİ YERİ
YAŞAM KAYNAĞIMIZ SU.
ANKARA İLİ ENERJİ FORUMU Şubat 2007 ANKARA.
KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri
HEYELAN: Toprak kayması
EROZYON.
Burak Talha İn-Yusuf İslam Niğdelioğlu- Selin Erol-Bedrika Kurt
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
Hayrettin GÜNGÖR TBB Genel Sekreteri
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
1. PLANLAMA ÇALIŞMALARI PLANIN AMACI : Hazırlanacak kalkınma planları sınırlı doğal kaynaklardan en etkin ve optimal bir biçimde faydalanmayı temin etmek,
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
GAP : Su İle Gelen Değişim Hilal Siyok 103 2TMB. Güneydoğu Anadolu Projesi Temel hedefi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde yaşayan vatandaşlarımızın gelir.
RÜZGAR ENERJİSİ.
TÜRKİYE’DE ARAZİ KULLANIMI
DISTRIBUTION OF METALS Cu, Fe, Zn and Mn in SOILS NEAR THE GÖKTAŞ (Murgul) SMELTING AREA Murgul Çayı ve Çoruh Nehri aracılığıyla Batum'a taşınan toprakların.
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
HİDROELEKTRİK POTANSİYEL
16/08/1962 yılında petrol ve petrol ürünleri ticareti yapmak amacıyla BEL-PET adıyla kurulan şirketimiz önce İGATAŞ daha sonra da İSTANBUL ENERJİ adını.
DIŞ KUVVETLER TOPRAK OLUŞUMU
Elektrik Enerjisi Üretimi
EROZYON SUNUSU.
ENERJİ SEKTÖRÜ.
HAZIRLAYANLAR fethiye sayarer Cansu üçdemir
Hayatın Kaynağı Su.
Türkiye’nin Dış Ticareti
GÜNEŞ ENERJİSİ.
ÜLKEMİZDE RÜZGAR ENERJİSİ.
GES Yatırımlarında Finansman
KURUMSAL BİLGİLER - TARİHÇE Ortaklık Yapısı
Enerji Verimliliği ve Uygulamaları İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü
25-MADDİ DURAN VARLIKLAR
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
Türkiye ve Güneş enerjisi Türkiye'de güneş enerjisi ticari faaliyetler göz önüne alındığında daha çok düzlemsel güneş kolektörleri alanında gelişmiştir.
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
Kırsal Alanda Altyapı ve Kamusal Hizmetler
Türkiye 20,2 milyon hektar genişliğinde bir orman varlığına sahiptir.Bu ülke alanının yaklaşık %26’sına karşılık gelir.Fakat bu oran ülkemiz koşulları.
ÖZEL HÜKÜM BELİRLEME ÇALIŞMALARINDA MODELLEME Ertuğrul Kahveci Uzman Kasım 2015 ANTALYA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
ARITILMIŞ EVSEL ATIKSULARIN YENİDEN KULLANIMI PROJESİ
25-MADDİ DURAN VARLIKLAR
Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi
ISI VE SICAKLIK.
AKENERJİ Elektrik Üretim A.Ş.,1989 yılında kurulmuştur ve Türkiye’nin ilk özel elektrik üretim şirketlerinden birisidir. Çerkezköy, Bozüyük, İzmir-Kemalpaşa’da.
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
Doç. Dr. Serkan Gürlük. Ekonomi Bilimi Ekonomi bilimi sınırlı kaynaklar ile sınırsız insan ihtiyaçlarının karşılanmasında insan davranışlarını inceleyen.
TÜRKİYE’DEKİ İÇME SUYU KAYNAKLARININ VE ARITMA TESİSLERİNİN
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Mehmet Fatih TORAMAN Enerji Uzmanı Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı.
Türkiye’de Arazi Kullanımı
Coğrafya Performans Ödevi
EROZYON. HAZIRLAYANLAR: ZAHİDE İREM SARI, ÖZGE TÜLÜ, DENİZ ÜNLÜKAPLAN DERS:FEN BİLİMLERİ KONU:EROZYON ÖĞRETMEN:MUSTAFA ALİ ÇAPUT.
ADI : YİĞİT ATICI : SOYADI 2018 NO : 10\C SINIF :.
Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.
XXX HİDROELEKTRİK SANTRALİ (HES) PROJESİ
DİKKAT!!! 5-Akarsularımızdan şu şekilde yararlanılır: -İçme suyu
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
EROZYON VE HEYELANIN YER KABUĞUNA ETKİSİ
FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ. GÜNEŞ ENERJİSİ Tükenmeyen tek enerji kaynağı güneştir. Güneş, hiçbir atığı olmayan temiz bir enerji kaynağıdır. İhtiyaç.
SU KAYNAKLARI MÜHENDİSLİĞİ, SU KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİNİN TARIMSAL ÜRETİMDEKİ YERİ Prof.Dr.Belgin ÇAKMAK.
Türkiye’de Ormansızlaşma
T.C. ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ HİDROELEKTRİK SANTRALLERİNİN TANITIMI HAZIRLAYANLAR ÜMİT ASLAN YASİN BURAK YÜKSEL DERS SORUMLUSU YRD. DOÇ.
HİDROLİK ENERJİ Hidroelektrik güç, hareket eden suyun enerjisinin kullanarak insan ihtiyaçları doğrultusunda elektrik üretilmesidir. Yenilenebilir enerji.
TÜRKİYENİN SU VARLIĞI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Güneş enerjisini kullanan ilk bilim insanı Bernard flored belidor olmuştur 1728 yılında güneş enerjisiyle çalışan pompa üretmiştir. Güneş dünyamızı aydınlatması.
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
Sunum transkripti:

TMMOB Z İ RAAT MÜHEND İ SLER İ ODASI İ STANBUL Ş UBES İ TMMOB Z İ RAAT MÜHEND İ SLER İ ODASI İ STANBUL Ş UBES İ HES’ler enerji ihtiyacı mı, AKP yağması mı? HES’ler enerji ihtiyacı mı, AKP yağması mı? Ahmet ATALIK, Petroliş, 29 Ocak 2011

Çeşitli enerji kaynakları içerisinde hidroelektrik enerji santralleri çevre dostu olmaları ve düşük potansiyel risk taşımaları nedeniyle tercih edilmelidir.

Hidroelektrik Santralar, çevreyle uyumlu, temiz, yenilenebilir, pik talepleri karşılayabilen, yüksek verimli (% 90’ın üzerinde), yakıt gideri olmayan, enerji fiyatlarında sigorta rolü üstlenen, uzun ömürlü (200 yıl), yatırımı geri ödeme süresi kısa (5-10 yıl), işletme gideri çok düşük (yaklaşık 0,2 cent/kWh), dışa bağımlı olmayan yerli bir kaynaktır.

Herkes aklını başına alsın. Uyduruk raporlarla santralları engellemesinler. Yargının SİT alanındaki HES’leri iptal kararına Bakandan yanıt!

7 milyar dolar boşa akıyor! Akarsular boşa akar mı?

Çevre ve Orman Bakanı Veysel EROĞLU: “Bütün devletin ‘uygun’ raporu verdiği bir yatırıma uyduruk bir raporla ‘uygun değildir’ demek yanlıştır.” “Bana göre bunun altında art niyet aramak gerekir.” “Doğalgaz satanların, doğalgazla elektrik üretenlerin bir planı mı diye düşünüyoruz.” “Boşa akan sularımızı değerlendiriyoruz.”

Doğu KaradenİZ VADİLERİ VE HES’LER (HİDRO ELEKTRİK SANTRALLERİ)

International Rivers Network Akarsuları vücudumuzdaki damarlara, suyu da vücudumuza hayat veren kanımıza benzetmektedir.

Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Su Havzaları, Kullanımı ve Yönetimi Özel İhtisas Komisyonu Raporu: Büyük yatırımlar yapılarak tesis edilen barajlar planlanan ekonomik ömürlerinden daha kısa sürede dolmakta ve işlevlerini yitirmektedir.

“Genelde ekonomik ömrü 50 yıl olarak belirlenen bazı barajların erozyon etkisiyle yılda dolduğu görülmektedir.” - Karamanlı 13 yıl - Altınapa 10 yıl - Kartalkaya 19 yıl - Kemer 22 yıl

Fırat üzerinde tesis edilen Keban Barajı’na her yıl en az 32 milyon ton toprak taşınıyor. Tesis tarihi olan 1974 yılından 1999 yılına kadar toplam 800 milyon ton toprak baraj tabanına yığıldı.

DSİ ve EİEİ tarafından bazı istasyonlarda yapılan ölçümlere göre; Dicle Nehri-Cizre 26,7 milyon ton Fırat-Dutluca 16,8 milyon ton Kızılırmak-İnözü 15,7 milyon ton Murat-Palu 15,1 milyon ton Çoruh-Karşıköy 7,8 milyon ton Kelkit-Faklı 6,9 milyon ton sediment taşımaktadır.

Ovalarımız, deltalarımız …

Her HES cansuyu bırakır!

Ülkemizde 3225 belediyenin 2321’inin kanalizasyon şebekesi vardır ve yalnızca 362’sinde arıtma tesisi bulunmaktadır.

Su miktarındaki azalma - Balıkların beslenmesini - Balıkların yumurtlama yataklarını olumsuz etkiler.

Akan su miktarındaki azalma suyla doğrudan bağlantılı flora ve fauna üzerinde ölümcül etki yaratır.

Buharlaşma artar. Yer altı sularını besleyen su buharlaşarak kaybolur.

Baraj, çevresindeki havanın nem miktarını ve hastalık zararlıları artırır.

Dereler borulanıyor!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun talebi üzerine 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu hükümlerine göre yenilenebilir enerji kaynak alanlarının kullanımı ile ilgili yatırımlar için artık tarım arazileri ve meralar istenildiği gibi kullanılabilecek.

Barajları denize en yakın noktada inşa etsek bir avantaj sağlar mı?

7 milyar dolar boşa akıyor! Türkiye’de 25 milyar dolar HES 20 milyar dolar sulama 5 milyar dolar içme suyu Yaklaşık 50 milyar dolarlık yatırım pastası var Özel sektörün devreye girmesi isabetli olur

Akarsularımız için 7 milyar dolar boşa akıyor! diyen Çevre ve Orman Bakanı’na “Çevre Özel Ödülü” veren kınıyoruz.