UYARILMIŞ HAL, KÜRESEL SİMETRİ VE İZOELEKTRONİK. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir.Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
Advertisements

PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Dalton Atom Modeli. Thomson Atom Modeli. Rutherford Atom Modeli. Bohr Atom Modeli.
Çok Elektronlu Atomlar
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir.
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir.
MADDENİN YAPISI VE ATOM
Konu:4 Atomun Kuantum Modeli
Çok Elektronlu Atomlar
Elektronların dalga özelliği
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Schrödinger Dalga Eşitliği
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
Ali DA Ğ DEV İ REN- B. ELEMENTLER VE SEMBOLLER İ.
Büşra Özdemir.
KİMYASAL BAĞ.
ATOMUN YAPISI.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Elektronların Dizilimi
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
Atomun Yapısı.
Atomun Yapısı.
London Kuvvetleri.
Atomun Yapısı ATOM MODELLERİ.
Maddenin Tanecikli Yapısı
Maddenin yapısı ve özellikleri
London Kuvveti.
ATOM.
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
İYONLAŞMA ENERJİSİ NEDİR?
ATOMUN YAPISI.
ATOMUN YAPISI.
PERİYODİK TABLO VE ÖZELLİKLERİ
S d p f PERİYODİK SİSTEM.
KİMYA -ATOM MODELLERİ-.
GENEL KİMYA DOÇ. DR. AŞKIN KİRAZ
ATOM KAVRAMLARI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa.
ATOM MODELLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son.
ELEKTRON DAĞILIMI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa.
İYON YÜKÜ VE YÜKSELTGENME BASAMAĞI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son.
PERİYODİK CETVELİN DEĞİŞEN ÖZELLİKLERİ. PERİYODİK CETVEL Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri.
PERİYODİK CETVELİN ÖZELLİKLERİ. PERİYODİK CETVEL Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya.
DALTON ATOM MODELİ(KÜRE MODELİ) Maddenin en küçük yapı taşı atomdur. Atomlar parçalanamaz. Atomları içi dolu bir küreye benzetmiştir. Aynı elemente ait.
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
Atom ve yapısını inceleyelim
Atomun Kuantum Modeli Hafta 7.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN MALZEME BİLİMİ
ATOMUN KUANTUM MODELİ.
ATOMUN YAPISI.
MADDENİN YAPISI VE ATOM
İYONİK BAĞ KİMYASAL BAĞ KOVALENT BAĞ
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
ATOMUN YAPISI.
7.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI
ATOMUN YAPISI Nötronlar Atom küre şeklindedir.
Sunum transkripti:

UYARILMIŞ HAL, KÜRESEL SİMETRİ VE İZOELEKTRONİK

ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa sayısını belirtir. Tam ekran yapar. Hadi ileri düğmesine bas ve konuyu öğrenmeye başla…

UYARILMIŞ HAL Bir atoma yeterli enerji verildiğinde bir orbitaldeki bir atom bu enerji sayesinde daha yüksek enerjili bir orbitale geçebilir. Bu tür atomlara uyarılmış atom denir. Uyarılmış haldeki bir elektron temel hale geri dönerken, almış olduğu enerjiyi belirli bir frekansta ışık olarak dışarıya yayar. Uyarılma gerçekleştiğinde, Elektronun çekirdeğe olan ortalama uzaklığı, elektronun başına düşen çekim kuvveti ve atom çapı değişir.

Örnek ; 11 Na atomunun temel hal ve uyarılmış hal elektron dağılımı şu şekildedir. 11 Na: 1s 2 2s 2 2p 6 3s 1 (Temel Hal) 11 Na: 1s 2 2s 2 2p 6 4s 1 (Uyarılmış Hal) 12 Mgatomunun temel hal ve uyarılmış hal elektron dağılımı şu şekildedir. 12 Mg: 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 (Temel Hal) 12 Mg: 1s 2 2s 2 2p 6 3s 1 3p 1 (Uyarılmış Hal)

KÜRESEL SİMETRİ Atomların elektron dağılımı, s1 veya s2 p3 veya p6 d5 veya d10 f7 veya f14 ile sonlanırsa atom küresel simetriktir. Bu durumdaki atom daha kararlıdır. Simetrik çekilen elektronu koparmak için daha fazla enerji gerekir.

Örnek; 7 N : 1s 2 2s 2 2p 3 Yarı küresel simetri 10 Ne : [He] 2s 2 2p 6 Tam küresel simetri özelliği gösterir.

İstisna : Bazı atomların orbitallerindeki elektronlar yer değiştirerek küresel simetriye ulaşırlar. Örnek ; 24 Cr, 29 Cu, 42 Mo, 64 Gd, 47 Ag ve 79 Au atomları orbitallerindeki elektronlar yer değiştirerek küresel simetriye ulaşırlar. 24 Cr : 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 4s 2 3d 4 yerine s 1 3d 5 şeklinde elektron dizilimine sahiptir. 29 Cu : 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 4s 2 3d 9 yerine s 1 3d 10 şeklinde elektron dizilişine sahiptir.

İyonların Elektron Dizilişi Nötr bir atom elektron alırken veya verirken en yüksek enerjili orbitallerini kullanır.

İZOELEKTRONİK Elektron sayıları ve dağılımları aynı olan taneciklere izoelektronik denir.

İNFOGRAFİK(ÖZET)