Destansı (Epik) Anlatım

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ATATÜRK VE ÇAĞDAŞ TÜRK KADINI SESLİDİR.
Advertisements

YALANCI ÇOBAN “Öyküleyici Metin”.
1881’de Selanik’te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi’dir. Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi,
KURTULUŞ SAVAŞINDA KADINLARIMIZ
GÜNEŞLERİN BATTIĞI YER!
BATTALNAME Seyyid Battal Gazi'ye ait kahramanlık hikâyelerini içine alan bir eserdir. Battal Gazi, 8. yüzyılda Emevilerin Anadolu'da Bizanslılara karşı.
Çanakkale geçilmez Bomba şimşekleri beyninden inip her siperin Sönüyor göğsünün üstünde o arslan neferin. Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer, O.
ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ KUTLU OLSUN ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ KUTLU OLSUN

BİR KADINI BEKLEMEK ATAOL BEHRAMOĞLU
SÖZCÜKTE ANLAM.
ÇANAKKALE ASKERLERİ YAZAN:YAŞAR UZUN.
TBMM’NİN AÇILIŞI ve SAKARYA SAVAŞI
Cömertlikte ve yardım etmede akarsu gibi ol.
KURTULUŞ SAVAŞI’NDA TÜRK KADINI.
ŞİİR TÜRLERİ.
MİLLİ MÜCADELE (KURTULUŞ SAVAŞI).
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
TÜRKÇECİNİN AŞKI Sevgilim( ) Zamirlerin isminin yerini tutamayacağı bir gecedeyim( ) Her şey karanlık ve darmadağın. En kral yapıbilimci gelse yine de.
CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM
ŞİİRDE ŞEKİL.
TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
Konularına Göre Şiir Türleri
ÖFKE VE ÖN YARGI Birbirlerini çok seven, fakir oldukları kadar kimsesiz bir çift yaşardı.
Çanakkale Cephesi 1915 yılına dek hiç bir
DEMLİDİR SEVDAM MARVAN OĞUZ
«SÖĞÜTLÜ ALİ» METNİ İŞLENİŞ SUNUSU
ÇANAKKALE.
ÇANAKKALE DESTANI bilgidagi.com.
ÇANAKKALE Övün, ey Çanakkale, cihan durdukça övün! Ömründe göstermedin bin düşmana bir düğün. Sen bir büyük milletin savaşa girdiği gün, Başına yüz milletin.
GÜNEŞİ İÇENLERİN TÜRKÜSÜ
ŞİİR Edebiyat türlerinin en eskisi şiirdir.Bugüne kadar şiirin birçok tanımı yapılmıştır.Bu tanımlamalar çağdan çağa ,kişiden kişiye değişmiş;kesin bir.
A:Asıl kök ve öz derinliklerdedir
GiTTiĞiN YeR.
Biz, O'nu kendisini çaresiz hisseden birisi olarak değil; Tüm gücünü Milli Mücadele döneminde kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına tek yumruk.
26 Ağustos Gecesinde Saatler 2.30’dan 5.30’a Kadar
ŞİİR ÇEŞİTLERİ GEDİKLİ FURKAN TAHA. ŞİİR ÇEŞİTLERİ GEDİKLİ FURKAN TAHA.
SAAT GEÇE ATAM DOLMA BAHÇEDE
Gözyaşı / Fahir Atakoğlu
Kardelen Çiçeğimsin SEN...
ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİN ANISINA..
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
MİT-(MİTOLOJİNİN KISALTMASI)
KURTULUŞ SAVAŞINDA TÜRK KADINI
FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL Bir destana benziyor senin bugünkü halin.
100. YIL MAŞI VE ANADOLUNUN SESİ
Hazırlayan Leyla DENİZ. Dilde biri nazım diğeri nesir olmak üzere iki anlatım biçimi vardır. Nazım, ölçülü ve uyaklı anlatım biçimidir. Manzume: Ölçü.
DİL ve ANLATIM DERSİ 10. SINIF DERS NOTLARI
DESTANSI ANLATIM. ÖZELLİKLERİ Olağanüstü olaylar ve kişiler anlatılır Olağanüstü olaylar ve kişiler anlatılır Destan türünün yiğitçe havası vardır Destan.
DESTANLAŞAN DİRENİŞ GÜNEY CEPHESİ.
İzmir’in işgâl edildiği 15 Mayıs 1919’dan Balıkesir’in işgâl edildiği 30 Haziran 1920 tarihine kadar saldırganları kendi bölgelerinde engelleyen ve böylece.
Anlatım Türleri Betimleyici Anlatım Öyküleyici Anlatım
Turkceciler.com DİL ve ANLATIM DERSİ 10. SINIF DERS NOTLARI HİLÂL KARAGÖL DEMİR ALTINKAYA ANADOLU LİSESİ.
Anlat ı m Türleri ve Özellikleri. Bir düşünceyi, duyguyu ya da olayı sözle (konuşma) veya yazıyla ifade etmeye anlatım denir. Her anlatım farklı bir amaca.
Görevi devralan ben miyim anne
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
TEOG NEDEN-SONUÇ AMAÇ-SONUÇ ÖZNEL NESNEL

ATATÜRK.
KURTULUŞ SAVAŞI’NDA TÜRK KADINI. Dünyada hiç bir milletin kadını "Ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu.
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDE KADIN KAHRAMANLAR. Dünyada hiç bir milletin kadını "Ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte.
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
KURTULUŞ SAVAŞI’NDA TÜRK KADINI. Dünyada hiç bir milletin kadını "Ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu.
Cumhuriyetimizin Kurucusu… Mustafa Kemal ATATÜRK.
ATATÜRK VE ÇAĞDAŞ TÜRK KADINI.
HALİDE EDİP ADIVAR.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
Sunum transkripti:

Destansı (Epik) Anlatım Amaç yiğitliğin, kahramanlığın anlatılmasıdır. Hemen her kavmin ya da ulusun tarihinde kimlik edinmek için mücadele ettiği büyük savaşlarla, olaylarla dolu bir dönem vardır. Destansı anlatım bu dönemlerdeki kahramanlıkları anlatmak amacıyla oluşturulmuştur.

Örnek 1.Metin Düşman tutmuştu tepeleri Düşmanın topu vardı Antepliler düz ovada Sıkışmışlardı Düşman şarapnel döküyordu Toprağı kökünden söküyordu Akan Antep’in kanıydı Düz ovada bir gül fidanıydı Nâzım Hikmet

Örnek 2.Metin Cihan harbinden beri ardı arkası gelmeyen bir cenk için, ağzından bir şikayet sözü çıkmadan nesi varsa hepsini veren Anadolu kadınları, erkekleri kan ve ateş yerlerinde savaşırken uzak denizlerin kıyılarından orta yaylalara doğru günlerce haftalarca çıplak ayakları, giyimsiz sırtlarıyla kurşunları, top mermilerini taşıyor Anadolu kadınları! Batıda, doğuda, kıblede bütün cephelerin arkasında memleketi işleyen, tarlaları yeşerten, sayısız yetim çocukları yetiştiren, büyüten sensiz. Ey Anadolu kadını! Hamdullah Suphi Tanrıöver

Örnek 3.Metin Yediyordu Elif kağnısına Kara geceden geceden Sankim elif elif uzuyordu, inceliyordu Uzak cephelerin acısıydı, gıcırtılar İnliyordu dağın ardı yasla Her bir heceden heceden ………………… Kocabaş yığıldı çamura Büyüdü gözleri büyüdü, yürek kadar Örtüldü gözleri örtüldü hep Kalır mı Mustafa Kemal’in Kağnısı bacım Kocabaşın yerine koştu kendini Elifcik Yürüdü düşman üstüne yüceden yüceden Fazıl Hüsnü Dağlarca

Destansı Anlatımın Özellikleri Olağan Üstü Olay Ve Kişiler Anlatılır Tarihi Konular Kahraman- lıklar İşlenir Etkileyici Bir Özellik Taşır Yiğitçe Havası Vardır Eylemler Ön Plandadır Sürekli Hareket

Destansı Anlatımın Kullanıldığı Metin Türleri Roman Hikaye Tiyatro Destan Şiir