Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İzmir’in işgâl edildiği 15 Mayıs 1919’dan Balıkesir’in işgâl edildiği 30 Haziran 1920 tarihine kadar saldırganları kendi bölgelerinde engelleyen ve böylece.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İzmir’in işgâl edildiği 15 Mayıs 1919’dan Balıkesir’in işgâl edildiği 30 Haziran 1920 tarihine kadar saldırganları kendi bölgelerinde engelleyen ve böylece."— Sunum transkripti:

1 İzmir’in işgâl edildiği 15 Mayıs 1919’dan Balıkesir’in işgâl edildiği 30 Haziran 1920 tarihine kadar saldırganları kendi bölgelerinde engelleyen ve böylece Kurtuluş Ordumuza hazırlık için her saniyesi altın değerinde 13 ay kazandıran BALIKESİR KUVÂ-Yİ MİLLÎYESİ mensuplarının azîz ruhlarına saygıyla… Hasan Âli Göksoy Tanbur: Dr. Murat Sâlim Tokaç (Hüseynî Taksim)

2 Onlar…

3 Gönen 1923… Karesi Mebusu Mehmet Vehbi (Bolak) Bey ve efeler

4 Ali ŞuûriBalyalı MustafaH.Basri ÇantayAbdülgafur IştınKâzım Özalp Maarif Md. Sabri Yırcalızade Şükrü Keçeci Hafız EminHayrettin KaranA.Vehbi ÇıkrıkZarbalı Hulûsi Celâl Bayar Eminüddin ÇeliközM.Nazım Erdem Leblebici RâşitHâcim M. ÇarıklıKemâl Balıkesir Köprülülü Hamdi O B N A L Z A I R L D A A R N I

5 Onlar, Kimsenin görmediği felâketi gördüler. Sefâleti gördüler, ihâneti gördüler... En dayanılmazı, Kendi vatanlarında esâreti gördüler! Ne var ki, Uluların kavlince Îmânı gayrete döndürdüler... Mangal gibiydi herbirinin yüreği; Millete vermek için Parçalara böldüler. Kuvâ-yi Millîye’nin şehitleri de, Kurtuluşu görenleri de, Gülümseyip öldüler. Peygamber okşadı tabutlarını bir bir... Ve onlar, Cennete gömüldüler.

6 Ve onlar…

7

8

9 Yaşları on’lardaydı, Sayıları binlerde! Hepsi ufacıktılar... Ne oyun istediler, ne acıktılar... Küçücük elleri yarıldı yer yer, Kan oldu zaman zaman mermiler! Kuvâ-yi Millîye’nin evlâtları Gık demediler!.. Aynı oyunu oynadılar biteviye: Yarıştılar, daha çok mermi yapalım diye! Kuvâ-yi Millîye’nin evlâtları, Ölümden değil, geç kalmaktan ürktüler... Yaşanmamış günlerini bir bir Kovanlara döktüler! Tanrım, o çocuklar... Tanrım!.. O çocuklar Ne kadar büyüktüler!..

10 Ve bir de onlar!

11

12

13 Mermiler sırtındaydı, Yavrusu kucağında! Ne yataktaydı aklı, Ne baba ocağında! Çanakkale’de gitmişti agası, Yemen’de yitmişti babası... Kuvâ-yi Millîye’nin kadınları Günde kaç kağnı arabası Cephâne taşıyordu... Yavrusunu çalı dibinde emzirip, Ayşe savaşıyordu!.. Ey, şimdi yavrusuna Göğsünün korkusuna Sütü sakınan ana!.. İşte o analardan... İşte o analardan Bu vatan kaldı sana!

14 Balıkesir, 06 Şubat 1923… (Soldan): Kâzım Karabekir Paşa, Latife Hanım, Hayrettin Karan, Gazi Mustafa Kemâl Paşa, Mehmet Vehbi (Bolak), Maarif Müdürü Sabri Bey, Nennici Hoca

15 Şiirler, Balıkesir Kuvâ-yi Millîye Müzesi’ni hazırladığım 05 Mayıs - 06 Eylül 1996 tarihleri arasındaki gecelerde oluşmuştur. Hasan Âli Göksoy


"İzmir’in işgâl edildiği 15 Mayıs 1919’dan Balıkesir’in işgâl edildiği 30 Haziran 1920 tarihine kadar saldırganları kendi bölgelerinde engelleyen ve böylece." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları