YE Şİ M ÖZDEM İ R BA Ş AK Ş EH İ R ANADOLU L İ SES İ MANZUME VE ŞİİR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
Advertisements

HİKÂYE (ÖYKÜ) Sevcan ÖZDEN Sultanahmet Anadolu
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
PARÇADA ANLAM.
TÜRKÇE / Şiir.
TÜRK EDEBİYATINDA HİKAYE
->Tiyatro Nedir? ->Tiyatronun Geçmişi
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
Öykü ( Hikaye ).
ŞİİR VE ŞİİR TÜRLERİ.
Parnasizm Realizmin şiire yansımış biçimine Parnasizm denir. Fransa'da 1860'ta "Çağdaş Parnas" adlı şiir dergisinin çevresinde toplanan sanatçılara "parnasyen" adı.
TOPLUMCU GERÇEKÇİLİK (Sosyal Realizm)
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATINDA ŞİİR
9. Sınıf Türk Edebiyatı MART Manzum Hikaye.
DESTAN, HALK HİKAYESİ, MESNEVİ
=>SES BİLGİSİ
SÖZCÜKTE ANLAM 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ.
9. Sınıf Türk Edebiyatı 24-28/02/2014 HALK HİKAYELERİ.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
OTUZ BEŞ YAŞ ŞAİRİ ( ).
Tanzimat dönemi öğretici metinler
Batuhan Avcı.  Bilim; do ğ ada bulunan her ş eyin deney ve gözlemler sonucu mantıklı ve tutarlı bir biçimde yorumlanması sonucu elde edilen çalı ş malar.
Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
PARAGRAFIN BÖLÜMLERİ. Paragrafın Bölümleri Hikâye, deneme gibi yazıların giri ş, geli ş me, sonuç bölümleri oldu ğ u gibi paragrafın da vardır. a. Paragrafın.
Hazırlayan: Mukaddes Alkan_s7
İslami Dönemde İlk Dil ve Edebiyat Ürünleri
Anlatmaya Bağlı Metinler
Anlatmaya Ba ğ lı Edebi Metinleri İ nceleme Yöntemi Anlatmaya Ba ğ lı Edebi Metinleri İ nceleme Yöntemi.
GÜZEL SANATLAR İÇERİSİNDE EDEBİYATIN YERİ  YE Şİ M ÖZDEM İ R  BA Ş AK Ş EH İ R ANADOLU L İ SES İ.
Hazırlayan Leyla DENİZ. Dilde biri nazım diğeri nesir olmak üzere iki anlatım biçimi vardır. Nazım, ölçülü ve uyaklı anlatım biçimidir. Manzume: Ölçü.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ 
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
Şiir: Duygu, hayal ve düşüncelerin bir düzene bağlı olarak, çekici/etkileyici bir dil ve ahenkli mısralar içinde aktarılmasıdır. EdebiyatEdebiyat türlerinin.
Divan Edebiyatı Nazım Biçimleri
TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ
Cihan Aydoğdu Kayseri Atatürk Anadolu Lisei
TANZİMAT EDEBİYATI 2. DÖNEM
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
KOMPOZİSYON TANIMI:  Farklı parçaları, uyumlu ve düzenli şekilde bir araya getirmeye Kompozisyon denir.
KUŞADASI ŞEHİT KAYA ALDOĞAN ANADOLU LİSESİ BUKET BOZ.
Servet-İ fünun edebİyatI
Erbaa | 2009 DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ Erbaa | 2009.
İstiklâl Marşı şâiri yılında İstanbul'da doğdu. Annesi Emine Şerife Hanım, babası Temiz Tahir Efendidir. İlk tahsiline Emir Buhâri Mahalle Mektebinde.
iki Başlıkta İncelenir Yıllar arası Türk Edebiyatı ve sonrası Türk Edebiyatı.
DEDE KORKUT HİKAYELERİ
 Osmanlının yıkılı ş ına do ğ ru devleti ve milleti kurtarmak için birtakım fikir akımları olu ş mu ş tur.  Bunlar Osmanlıcılık, İ slamcılık, Batıcılık.
SANAT METINLERI ŞİİR. ŞIIR NEDIR? ŞIIR NEDIR? Duygu, düşünce ve hayallerin alışılmış ifade kalıplarının dışına çıkılarak sanatlı, kafiyeli, imgeli anlatımına.
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
D İ VAN-I H İ KMET EDEBıYAT PROJE ÖDEVI. DIVAN- ı HIKMET NEDIR ? K ı SACA TAN ı YAL ı M -> Ahmed Yesevi’nin söyledigi “hikmet” adlı siirleri bir araya.
METINLERIN SINIFLANDIRILMASI. Metinlerin Sınıflandırılması Metinler; gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçlarına göre gruplara ayrılır. Buna.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
GÜZEL SANATLAR VE EDEBİYAT GÜZEL SANATLAR İÇİNDE EDEBİYATIN YERİ
Hikaye.
ŞİİRDE AHENK UNSURLARI ÖLÇÜ HECE ÖLÇÜSÜ
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
TEVFİK FİKRET (
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
İBRAHİM ŞİNASİ.
ÖNCELER İ SANAT İ Ç İ N SANAT,SONRALARI TOPLUM İ Ç İ N SANAT ANLAYI Ş INI SAVUNMU Ş VE BUNA GÖRE ESERLER WERM İŞ T İ R..TOPLUMSAL VE S İ YASAL ORTAMI.
MEHMET EMİN YURDAKUL ( )
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Meşrutiyet (1908)'ten sonra memlekette başlayan ve o devirde "Türkçülük" adı verilen milliyet hareketi, "edebiyatta millî kaynaklara.
ANONİM HALK EDEBİYATI Anonım halk edebiyatı, ilk söyleyeni unutulan ağızdan ağıza aktarılak, halkın ortak malı olmuş bır edebiyattır. Anonim edebiyat ürünleri,
SOHBET (SÖYLEŞI). SOHBET NEDIR?
EDEBİYAT EĞİTİMİNİN TEMEL MESELELERİ
Öykü ( Hikaye ). Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
Sunum transkripti:

YE Şİ M ÖZDEM İ R BA Ş AK Ş EH İ R ANADOLU L İ SES İ MANZUME VE ŞİİR

NES İ R:Düzyazıdır.Bir konu, belli bir plan çerçevesinde dil bilgisi kurallarına uyularak do ğ al bir dille anlatılır. NAZIM:Duygu, dü ş ünce ve hayallerin ölçülü, uyaklı dizeler hâlinde anlatılan biçimine denir. Nazım sözü Arapça dizmek demektir. Şİİ R:Dizeler halinde ölçülü, uyaklı ya da serbest ölçüyle yazılmı ş yüksek duygular ve heyecanlar içeren nazımlara denir. Bu bakımdan her ş iir nazım oldu ğ u halde, her nazım ş iir de ğ ildir. Bir nazmın ş iir sayılabilmesi için sanat de ğ eri ta ş ıması, insan ruhunu ok ş ayan bir yön bulunması, duygu, hayal ve imgelere yer vermesi gerekir.

MANZUME:Ölçü ve kafiye gözetilerek, dizeler halinde yazılan metinlere denir. MANZUM ESER: Manzumelerin uzun olanlarına da manzum eser adı verilir. MANZUM H İ KÂYE:Dizeler halinde yazılan hikâyelere manzum hikâye denir. Manzum hikâyelerin öykülerden tek farkı ş iir biçiminde yazılmı ş olmalarıdır. Bu tür hikâyelerde didaktik ş iir özelli ğ i görülür. Hikayede bulunan bütün özellikler (olay,yer,zaman,ki ş iler) manzum hikâyede de bulunur.öykülerdendidaktik ş iir

Manzum Hikayelerin özellikleri 1- Toplumu ilgilendiren olaylar i ş lenir. 2-Mensur hikâyelerdeki gibi olay, yer, zaman, kahramanlar vardır. 3-Daha çok ders veren, e ğ itici, ö ğ retici, etkileyici konular seçilir. 4- Ölçü ve uya ğ a dikkat edilir. 5- Anlam, alttaki dizelerde devam eder. 6- Kar ş ılıklı konu ş malara yer verilir. 7- Dizelerin uzunlukları aynı olmayabilir. 8-Bu nazım ş ekli edebiyatımıza Tanzimat Dönemi’nden sonra girmi ş tir. 9-En büyük iki temsilcisi Tevfik Fikret ve Mehmet Akif Ersoy’dur.

Manzume ve Şiir Arasındaki Farklar 1- Ş iirde anlatılanları düz yazıyla ifade edemeyiz, manzumede anlatılanları düz yazıyla ifade edebiliriz. 2- Ş iirde olay örgüsü yoktur, manzumede olay örgüsü vardır. 3- Ş iirde bireysellik duygu ve ça ğ rı ş ım ön plandadır; manzumede toplumsal konular ya ş anmı ş ya da ya ş anabilecek olaylar i ş lenir. 4- Ş iirde çok anlamlılık ve imge a ğ ır basarken manzumede sözcükler genellikle gerçek anlamında kullanılır. 5- Manzumeler genellikle didaktik metinlerdir