Görgü Tanığı İfadesi Ne Kadar Güvenilirdir? Jüri Üyelerinin Kararlarını Etkileyen Diğer Faktörler Nelerdir? Bireysel Jüri Üyesini Neler Etkiler?Grup.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAZA İNCELEMESİ İÇİN ALTI TEMEL SORU KALIBI
Advertisements

ETİK KARAR VERME.
HUKUK Hukuk Okuryazarlığı - Tarafım, Tarafsın, Taraf -
Karar Tarihi : Karar No : 5189/1
MANTIK Mantığın Konusu.
KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ İÇİNDEKİLER MİSYONUMUZ 2 VİZYONUMUZ 2 TEMEL DEĞERLERİMİZ 2  Dürüstlük 2  Tarafsızlık,
ÖĞRETİM TEKNİKLERİ MİKRO ÖĞRETİM ASLIHAN AKBAĞ
EĞİTİMDE İLETİŞİM VE EĞİTİM ARAÇLARI
ÖLÇME ARACINDA BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER
Yaşam Boyu Öğrenme Prof. Dr. Ali ŞEN.
8 Sınıf Düzen Kuşağı.
Acil Durum Yönetimi Eğitimleri
EMPİRİZM.
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Nitel Araştırma Teknikleri
YÖNTEM BİLGİSİNİN ANLAMI NEUMAN (2000), CHP-4 The Meanings of Methodology.
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
NAGİHAN AKARSU  Polis görevlileri suç sanıklarını sorguladıklarında genellikle itiraf etmelerini, suçu işlediklerini kabul etmelerini isterler.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Matematik Dersine Nasıl Çalışmalıyız??
B- Yaygınlık Ölçüleri Standart Sapma ve Varyans Varyasyon Katsayısı
Bilimsel Yöntemin Adımları. 1. Bir Soru Sorun:  Bilimsel yöntem, gözlemlerinize ilişkin bir soru sorduğunuz zaman başlar. Nasıl, Ne, Ne zaman, Kim, Hangi,
Başla Intro(001) Yardım(004) Kazanımlar(002) Güneş enerjisini canlılar nasıl kullanır?( Enerji Kaynağı: Güneş) 200.
HUKUK: kişilerin birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini düzenleyen ve devlet gücüyle uyulması zorunlu hale getirilmiş kurallardır . Kanunların esas.
Öğrenme Öğretme Süreci
7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI
GÖRGÜ TANIKLARININ HATALI TEŞHİSLERİ
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Sosyal Kolaylaştırma: Başkalarının Varlığından Nasıl Etkileniriz? Sosyal Kaytarma: Bireyler Grup İçinde Daha Mı.
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ.
KISIM 1 Bilgi İşleme Teorisi BÖLÜM 5 Bilgiyi Geri Getirme Süreçleri.
İLK OLARAK ÖĞRENCİMİZİ TANIMAYA ÇALIŞALIM.SONUÇTA HER İNSANIN KENDİNE GÖRE BİR TARZI VARDIR. EĞER BİZ ÇOCUĞUMUZUN İLETİŞİM VARDIĞIMIZ ZAMAN ONA DAHA RAHAT.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
Programlı Öğretim Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
BÖLÜM 1 DÜNYAYI KAVRAMAKBİLGİ KAYNAKLARIBİLİMSEL AÇIKLAMANIN DOĞASIPSİKOLOJİ BİLİMİ Birinci Bölüm Konuları.
HAZIRLAYAN:AYŞE KERETLİOĞLU YUNUS EMRE TAŞTI
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Klinik Kararların Doğruluğunu Ne Etkiler? Hangi Bilişsel Süreçler Davranışsal Sorunlara Eşlik Eder? Tedaviyle.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Saldırganlık Nedir? Bazı Saldırganlık Kuramları Nelerdir? Saldırganlık Üzerindeki Bazı Etkiler Nelerdir? Saldırganlık.
Yardımlaşmayı Nasıl Artırabiliriz? HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Neden Yardım Ederiz? Ne Zaman Yardım Ederiz? Kimler Yardım Eder? Yardımlaşmayı.
ŞİDDET eğilimi olan ve SUÇA itilen çocuk ve gençler
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Uyma Nedir? Klasik Uyma Ve İtaat Araştırmaları Nelerdir? Uymayı Neler Yordar? Neden Uyarız? Kimler Uyar? Farklı.
Arkadaşlığa Ve Çekime Neler Yol Açar?Aşk Nedir? Yakın İlişkiler Kurulmasına Olanak Sağlayan Faktörler Nelerdir? İlişkiler Nasıl Biter? HANGİ ANA BAŞLIKLARI.
BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI. BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI.
BÖLÜM 5 Birey, Toplum ve Başkaları: Sosyal Beceriler.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Önyargının Gücü Ve Doğası Önyargının Sosyal Kaynakları Nelerdir? Önyargının Motivasyonel Kaynakları Nelerdir? Önyargının.
GENETİK ve ÇEVRESEL TEMELLER
NİTEL ARAŞTIRMADA VERİ TOPLAMA ARAÇLARI-II
TANIMLAR PSİKOLOJİ: İnsan ve hayvan
SOSYAL BİLİŞ.
6.3. Şikayet ve Disiplin Şikayet: İşgörenlerin, iş, işletme ve yönetimle ilgili rahatsızlıklarını ifade biçimidir. Yönetim, işgörenlerden gelen tüm şikayetlere.
Çoklu Zeka Modeline Genel Bakış
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Verilerin Toplanması GÖZLEM
İç Geçerlik Varılan bir nedensel ilişkide sonucun deney değişkenleri ile açıklanma düzeyi ile ilgilidir. Deneyde kontrol iç geçerliği arttırmak için yapılır.
HURRIYETE KARSI SUCLAR
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
İLETİŞİM TEKNİKLERİ.
Araştırma Problemlere güvenilir çözümler bulmak amacı ile planlı ve sistematik olarak, verilerin toplanması, çözümlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlaştırılması.
İLETİŞİMİ ETKİLEYEN DEĞİŞKENLER
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
GELİŞİM DÖNEMLERİ İÇİNDE RUH SAĞLIĞI İLKELERİ
TAKIM SARGINLIĞI.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
İKNA SÜRECİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FEEDBACK (GERİ BİLDİRİM)
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Sosyal Etki ve Uyma Sosyal Etki Uyma Davranışı Benzerlik (Sosyal Davranış Düzenliliği)
Sunum transkripti:

Görgü Tanığı İfadesi Ne Kadar Güvenilirdir? Jüri Üyelerinin Kararlarını Etkileyen Diğer Faktörler Nelerdir? Bireysel Jüri Üyesini Neler Etkiler?Grup Etkileri Jüri Üyelerini Nasıl Etkiler? HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :

Mahkeme odasının canlı bir şekilde gözler önüne serdiği üzere, jüri üyeleri ifadeyi duyar, davalıyla ilgili izlenimler oluşturur, hâkimin talimatlarını dinler ve karara varırlar. Bu adımları, görgü tanığı ifadesinden başlayarak teker teker ele alalım.

Yanlış Bilgilendirme Etkisi Başkasının olay ile ilgili hafızasına, olaya şahit olduktan sonra yanlış bilgi katmak ve bunun hakkında yanıltıcı bilgiye sahip olmak.

İnsan gözü, bir video kamerası değildir; ışıktaki farklılıkları, açıyı ve yüz tanımayı azaltan diğer değişikliklere karşı hassastır. Bir suçtaki olaylar dizini tekrar tekrar anlatıldığında hatalar yavaşça içeri süzülebilir ve tanık tarafından gerçek açıklamanın bir parçası olarak benimsenebilir.

Görgü tanığı ifadelerinde ortaya çıkabilecek eksikler hakkında jüri üyelerini eğitmek, ifadenin kabulünü ve sonuç olarak kararın doğruluğunu etkileyebilir.

Davalının çekiciliği ve jüri üyelerine olan benzerliği onları hangi ölçüde yanlı kılar? Jüri üyeleri, yargıcın talimatlarına ne derece bağlı kalır?

Tepkisellik Birinin özgürlük hissini koruma ve güçlendirme güdüsü. Tepkisellik, biri eylem özgürlüğümüzü tehdit ettiğinde ortaya çıkar.

Araştırmacılar, potansiyel olarak verilecek cezanın ağırlığını ve kurbanın çeşitli özellikleri gibi diğer faktörlerin etkilerini de incelediler.

Karar, mahkeme salonunda olanlara bağlıdır: görgü tanığı ifadeleri, sanığın özellikleri, hâkimin talimatları. Fakat karar aynı zamanda birey olarak, jüri üyelerinin bilgiyi nasıl işlediklerine de bağlıdır.

Bir temel endişe, jüri üyelerinin özellikle de kişinin suçu işlemiş olma olasılığına işaret eden istatistikleri içerdiğinde kanıtları anlama yetilerine dairdir.

Jüri üyelerinin önceden vardıkları bireysel kararlarının bir grup kararında birleşmesine ne, nasıl etki eder?

Jüriler, bir grubu oluşturur ve diğer gruplara tesir eden aynı etmenlerden etkilenir. Örneğin, jürinin en çok sesi çıkan üyeleri, konuşmanın çoğunu yapma eğilimindeyken en sessiz üyeler az konuşur.

Jüri karar aşamasında müzakere ederken, karşıt görüşler daha çok güçlenir ve kutuplaşır. Uyarlanmış jüriler, gerçek jüriler değildir; bu yüzden araştırma bulgularını gerçek mahkeme salonlarına genellerken dikkatli olmalıyız.

Yine de sosyal psikolojideki tüm deneyler gibi, laboratuvar jüri deneyleri, günlük hayatın karmaşık dünyasını yorumlamakta kullanabileceğimiz kuramlar ve ilkeler formüle etmemize yardım eder.