KULLANIM AMAÇLARINA GÖRE HARİTALAR 1)SİYASİ(İDARİ) HARİTALAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

KAZANIMLAR 1. Farklı ölçeklerde çizilmiş haritalardan yararlanarak ölçek değiştiğinde haritanın değişen özellikleri hakkında çıkarımlarda bulunur.
TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
YERYÜZÜNDE YAŞAM ÖZGÜR GÜVERCİN 6.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
HARİTA OKUMA BİLGİSİ SORU 1: Haritaların alt kenar çizgisi hangi anayönü gösterir?    A. Doğu   B.  Batı  C.  Güney   D.  Kuzey   SORU 2: Haritanın sol.
HARİTA BİLGİSİ.
HARİTA BİLGİSİ.
HARİTALARDA YÜZEY ŞEKİLLERİNİN GÖSTERİLMESİ
Hatice Özlem TERTİP Konu: Harita Bilgisi.
HARİTA BİLGİSİ.
YERŞEKİLLERİ GÖSTERME YÖNTEMLERİ ALAN-UZUNLUK HESAPLAMA
İlk Haritalar Avrupa ortaçağının bilim düşmanlığı döneminde, başka şeyler gibi haritacılığın da Arap kültür çevresi içinde geliştiği görülür. Haritacılık.
GELECEĞİN ŞEHİRLERİ İÇİN AKILLI ÇÖZÜMLER
Nerede, Nasıl Yaşıyoruz?
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER YERYÜZÜNDE YAŞAM TEST
Konu: Dünya Kağıt Üzerinde
COĞRAFYA İÇERİSİNDEKİ YERİ
TÜRKİYE DE NÜFUSUN VE YERLEŞMENİN DAGILIŞINI ETKİYELEN FAKTÖRLER
TÜRKİYE’DE YERLEŞME.
HARİTA NEDİR? Yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün, istenilen ölçeğe göre özel işaretler yardımı ile küçültülerek çizilmiş örneğidir.
Olayların Dağılışını gösteren ölçeklendirilmiş çizimlerdir.
HARİTA BİLGİSİ Haritalar Bilgilerin Haritalara Aktarılması
KONU: HARİTA BİLGİSİ.
YAŞADIĞIMIZ YER HARİTALAR COĞRAFİ BÖLGELER
HARİTA Yeryüzünün tamamını veya bir bölümünün küçültülerek
Bölgemizi Tanıyalım.
Kartografya Yrd. Doç. Dr. Erkan Yılmaz
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
Harita Okuma ve Yorumlama
HARİTA VE ÇEŞİTLERİ.
HARİTACILIK TEMEL BİLGİSİ
Coğrafi Bölgeler.
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ülkemiz ve Dünya
Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
HARİTALARDA UZUNLUK HESAPLARI
İZOHİPSLER.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
BBY104 Bilgi Kaynakları ve Hizmetleri II
YERLEŞME TİPLERİ,KÖYALTI YERLEŞMELER,DAĞINIK VE TOPLU YERLEŞME
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
T.C. MURATLI KAYMAKAMLIĞI HACI RAFET GÜMÜŞ İMAM-HATİP LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ.
Nüfus ve Dağılışını Etkileyen Faktörler
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
EREN MERCAN GÖKSU İLKÖĞRETİM OKULU
HARİTA OKUMA VE YORUMLAMA Doç. Dr. Halit APAYDIN.
YERLEŞMENİN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
COĞRAFYA.
TÜRKİYE.
COĞRAFYA
HARİTA ÇEŞİTLERİ.
YAŞADIĞIMIZ YERLER Tarihin akışı içinde insanlar göçebelikten yerleşik hayatta geçerken insan yaşamını kolaylaştıracak toprağı ve iklim elverişli yerleri.
YAŞADIĞIMIZ BÖLGE.
HARİTA BİLGİSİ.
YERYÜZÜNDE YAŞAM KAZANIM:FARKLI ÖLÇEKLERDE ÇİZİLMİŞ HARİTALARDAN YARARLANARAK ÖLÇEK DEĞİŞTİĞİNDE HARİTANIN DEĞİŞEN ÖZELLİKLERİ HAKKINDA ÇIKARIMLARDA BULUNUR.
1-HARİTA -ÖLÇEK –EKVATOR-MERİDYEN 2-İKLİMLER –ETKİLEYEN FAKTÖRLER
HARİTA BİLGİSİ.
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
HAZIRLAYAN:ALP EGE MASARECİ
DÜNYA’YI KEŞFEDİYORUZ
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER YERYÜZÜNDE YAŞAM TEST
KARTOGRAFYA Bu Derste Neler Öğrenebilirim? Haritalar Tarih Öncesi ve İlkçağlarda Kartografya Orta Çağda Kartografya Yeni ve Yakın Çağda Kartografya Dünyanın.
TÜRKİYE’DE YERLEŞME Yerleşmenin Dağılışını Etkileyen Faktörler Doğal FaktörlerBeşeri Faktörler.
Kartografya Yrd. Doç. Dr. Erkan Yılmaz
PLANLAMADA YOGUNLUK Kent bilimleri terimleri sözlüğüne göre,
HARİTALARDA UZUNLUK ve
GÖÇ. GÖÇ : insanların siyasi,sosyal,ekonomik ve doğal nedenlerle geçici veya sürekli olarak yer değiştirmesine GÖÇ denir.
HARİTA BİLGİSİ
Sunum transkripti:

KULLANIM AMAÇLARINA GÖRE HARİTALAR 1)SİYASİ(İDARİ) HARİTALAR HARİTA BİLGİSİ HARİTA ÇEŞİTLERİ KULLANIM AMAÇLARINA GÖRE HARİTALAR 1)SİYASİ(İDARİ) HARİTALAR 2)FİZİKİ HARİTALAR 3)BEŞERİ VE EKONOMİK HARİTALAR B. ÖLÇEKLERİNE GÖRE HARİTALAR 1)BÜYÜK ÖLÇEKLİ HARİTALAR 2)ORTA ÖLÇEKLİ HARİTALAR 3)KÜÇÜK ÖLÇEKLİ HARİTALAR

KULLANIM AMAÇLARINA GÖRE HARİTALAR 1. İdari ve Siyasi Haritalar HARİTA BİLGİSİ KULLANIM AMAÇLARINA GÖRE HARİTALAR 1. İdari ve Siyasi Haritalar Ülkelerin başka ülkelerle olan sınırlarının gösterildiği haritalara siyasi haritalar adı verilirken, ülkelerin kendi içerisindeki illeri, eyaletleri, bölgeleri gösteren haritalara idari haritalar denilmektedir.

2. Beşeri ve Ekonomik Haritalar HARİTA BİLGİSİ 2. Beşeri ve Ekonomik Haritalar Nüfus, göç, yerleşme, tarım, hayvancılık, sanayi, turizm, vb. dağılışını gösteren haritalardır.

HARİTA BİLGİSİ 3. Fiziki Haritalar Yeryüzü şekillerinin fiziki yapısını, dağılış ve yükseltilerini gösteren haritalardır

B. ÖLÇEKLERİNE GÖRE HARİTALAR Büyük Ölçekli Haritalar HARİTA BİLGİSİ B. ÖLÇEKLERİNE GÖRE HARİTALAR Büyük Ölçekli Haritalar Plânlar: Ölçeği 1/20.000'e kadar olan haritalardır. Şehir imar plânları, kadastro haritaları bu türdendir. b. Topoğrafya Haritaları: Ölçeği 1/20.000 ile 1/200.000 arasında olan haritalardır. Ulaşım haritaları ile topoğrafik, jeolojik, morfolojik haritalar bu türdendir.

Büyük ölçekli haritaların genel özellikleri şunlardır: HARİTA BİLGİSİ Büyük ölçekli haritaların genel özellikleri şunlardır: – Paydası küçüktür. – Dar alanları gösterir. – Ayrıntıyı gösterme gücü fazladır. – Küçültme oranı azdır. – Aynı alanı gösteren küçük ölçekli haritalara göre düzlemde daha fazla yer kaplarlar. – İzohipsler arası yükselti farkı azdır. – Bozulma oranı azdır.

2. Orta Ölçekli Haritalar HARİTA BİLGİSİ 2. Orta Ölçekli Haritalar Ölçeği 1/200.000 ile 1/500.000 arasında olan haritalardır. 3. Küçük Ölçekli Haritalar Ölçeği 1/500.000 den daha küçük olan haritalardır. Bu haritalar Dünya’nın, kıtaların, ülkelerin tamamını veya bir bölümünü gösterir.

Küçük ölçekli haritaların genel özellikleri şunlardır: HARİTA BİLGİSİ Küçük ölçekli haritaların genel özellikleri şunlardır: – Paydası büyüktür. – Geniş alanları gösterir. – Ayrıntıyı gösterme gücü azdır. – oranı fazladır. – Aynı alanı gösteren büyük ölçekli haritalara göre düzlem üzerinde daha az yer kaplarlar.Küçültme – İzohipsler arası yükselti farkı fazladır. – Bozulma oranı fazladır.

Büyük ölçekli haritalar Küçük ölçekli haritalar Ölçek paydası küçük HARİTA BİLGİSİ Büyük ölçekli haritalar Küçük ölçekli haritalar Ölçek paydası küçük Büyük Gösterilen alan dar Geniş Ayrıntı fazla Az Bozulma  az Fazla Harita alanı geniş (aynı bölge için) Dar İzohipsler arası yükselti farkı az (10-20 m gibi) İzohipsler arası yükselti farkı fazla (100-200 m gibi)

HARİTA BİLGİSİ

1/500  Kasım Ekenler Lisesi ÖRNEK: 1/10.000.000  Dünya 1/5.000.000  Asya 1/1.000.000  Türkiye 1/500.000  Mersin 1/50.000  Çamlıyayla 1/5.000  Küçükkale sokak 1/500  Kasım Ekenler Lisesi