DÜNYAMIZIN YAPISINDA NELER VAR?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Advertisements

HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
HOŞGELDİNİZ GEZEGENİMİZ DÜNYA.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
SU HALDEN HALE GİRER.
Çevre kİmyasi.
İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
GÖZLENEMEYEN KATMANLARI
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
YERKABUĞUNUN MALZEMESİ TAŞLAR
Doğal unsurlar ve olayların insanlara etkileri
FEN VE TEKNOLOJİ HAZIRLAYAN: ÖZEL İÇEL İ. Ö. OKULU 4/A SINIFI TURHAN YAROĞLU VE AYDAN ÇAKMAK.
YERKABUĞUNUN GİZEMİ Seher TOKATÇI Fen Bilgisi Öğretmenliği
HAZIRLAYAN ÇİĞDEM ÇOLAK
HAZAL GÖKOSMANOĞULLARI
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
DERSİMİZ; ÇEVRE SAĞLIĞI Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü
MADDE VE ISI.
TOPRAK BİLGİSİ Toprak Ana Maddesi
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Hazırlayan: 6/A Sınıfı Kaynaklar: İnternet
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI.
Yer kabuğunun gizemi dünya ve evren
YER KABUĞUNUN GİZEMİ CEREN PARLAK FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler
Toprak nasıl oluşur ?.
5.Sınıf 7.Ünite:Yerkabuğunun Gizemi
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADENLER VE TEKNOLOJİ Yeni programa göre hazırlanmıştır.
ÇEVRE TAVSİYELERİ CAÇEKOTAD.
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
MUHAMMER AVŞAR HEMŞİN LİSESİ / RİZE
MADDELER İ TANIYALIM Ejder Demirel. MADDELER İ TANIYALIM Ejder Demirel 16. İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirebilirler Mi? Şeftali, dalından koparılarak.
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
MADDELERİ TANIYALIM.
Ö. M. ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
1 Suyun Doğal Dolanımı 2  Yeryüzündeki sularda, güneş enerjisinin etkisiyle sürekli buharlaşma olur.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
İNSAN VE ÇEVRE Kısaca çevre bilimi olarak tanımladığımız ekoloji canlıların birbirleri ile ve yaşadıkları ortamla ilişkilerini inceler.
DÜNYAMIZ GÖKHAN BULUT 4/B I.ÖĞRETİM
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
Gezegenimiz Dünya.
KAYAÇLAR-MİNERALLER-MADENLER
GEZEGENEMİZ DÜNYA Hava:Hava Dünya’mızı çevreleyen bir gaz örtüsüdür.Bu gaz örtüsüne hava küre (atmosfer) denir.Hava küre Dünya’mızı Güneş’in zararlı ışınlarından.
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİNİ GÖZDEN GEÇİRELİM.
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
KAYAÇLARIN ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ
MADENLER VE TEKNOLOJİ Salih Zeki GÖKÇE
MADDE DÖNGÜLERİ Dünyamızda maddeler bir döngü içindedir. Maddeler tekrar tekrar kullanılır. Böylece hayat devam eder,canlılar neslini devam ettirir. Madde.
MADDE VE DEĞİŞİM.
Maddeyi Tanıyalım.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
Sunum transkripti:

DÜNYAMIZIN YAPISINDA NELER VAR?

1-Yer Kabuğunun ana maddesi kayaçlar Yer kabuğu toprak ve kayaçlardan oluşur. Yer kabuğunun belli kısımları toprakla örtülüdür. Belli kısımları ise kayaçlarla örtülüdür. Toprağın altı ise kayaçlarla kaplıdır. Çevremizde gördüğümüz taş ve kaya parçalarına kayaç deriz. Ateş küredeki magmanın yeryüzüne çıkıp soğuması ve sertleşmesi sonucu kayaçlar oluşur. Kayaçlar milyonlarca yılda sıcak ve soğuk havanın etkisiyle, rüzgarın etkisiyle ve yağışların etkisiyle şekil değiştirir, küçülür.

Kayaçların büyük ve sert olanlarına KAYA dır Kayaların parçalanmış daha küçüklerine TAŞ tır. Kaya taş

Taşların daha küçüklerine ÇAKIL’dır. Çakılın ufalanmış haline KUM dur Çakıl kum

MİNERALLER Kayaçların yapısında bulunan doğal maddelere Mineral deriz. Kayaları, taşları oluşturan, onlara farklı renk ve farklı özellik kazandıran maddelere Mineral deriz. Mineraller, kayaları ve taşları meydana getiren çok küçük parçacıklardır. Kayaçlar bir veya daha fazla mineralin bir araya gelmesiyle oluşur. Mineraller, kayaçlara renk, sertlik, yumuşaklık, parlaklık ve matlık gibi özellikler verir.

Bazı mineraller ve kullanım alanları: Kaya tuzu: İnsan gıdası, hayvan besini, yollardaki buzlan-mayı önlenmesi için kullanılır Borak : Sabun ve seramik yapımında kullanılır Alçı taşı: Heykel, biblo ve evlerdeki süslemeler için kullanılır Kil: Porselen, fayans, tuğla ve kiremit yapımında kullanılır Mika: Elektronik araçlarda ve otomobil camı yapımında kullanılır Kalsit: İnşaat sektörü, dekorasyon, yer döşemesi,duvar kaplamaları için kullanılır

Florit: Diş macunu yapımında kullanılır Gümüş: süs eşyalarının yapımında, çatal bıçak yapımında kullanılır Altın: Süs eşyası ve takılarda kullanılır Elmas: Süs eşyalarında ve takılarda kullanılır Bakır: Elektrik kablolarında, tencere yapımında , süs eşyalarında kullanılır. Tungsten: Ampulün içindeki filamanda kullanılır.

MADENLER Ekonomik değeri olan taç ve minerallere MADEN deriz. Minerallerin değerlilerine maden deriz. Altın, gümüş, elmas, demir, bakır, bor, platin, krom, kükürt, cıva ,alüminyum, kömür, petrol, mermer, uranyum, volfram gibi madenler başlıca madenlerdir. Madenler toprak altından çıkarılıp saf haline getirilip işlenerek çeşitli araç gereç yapımında kullanılır. Ülkemizde madenlerin araştırılması için Maden Teknik Arama Enstitüsü kurulmuştur.

Toprak yerkabuğunun bazı bölümlerini örten ince bir tabakadır. Kayaçların ufalanıp parçalanmasıyla toprak oluşur. Kayaçların ufalanıp toprak haline gelmesi çok uzun yıllarda gerçekleşir. Yağmur, rüzgar, sıcaklık farkları, akarsuların etkisiyle kayalar ufalanır ve kum oluşur.Kumun yapısına canlı atıkların karışmasıyla toprak oluşur.

Ölü bitki ve hayvan atıkları çürüyerek top-rağın oluşmasına yar-dımcı olur. Toprağın içinde hava ve su da vardır. Toprak yer yüzündeki yaşamın devamı için ve canlıların beslenmesi için çok gerekli bir maddedir.

EROZYON Rüzgarın ve suyun etkisiyle oluşan toprak yine rüzgarın ve suyun etkisiyle kaybolabilir. Toprağın, su, rüzgar ve canlıların etkisiyle bulunduğu yerden başka yere taşınmasına EROZYON deriz. Şiddetli yağmurlar ve sonrasında oluşan seller toprağı ve taşları bulunduğu yerden söker ve başka yerlere taşır.

Erozyonu önlemek için: Ağaçlandırma çalışmaları arttırılmalıdır Tarlalar gereğinden fazla sulanmamalıdır. Tarlalar eğime dik olarak sürülmelidir.

Hava olmasaydı; -Canlılar solunum yapamazdı. -Güneşin zararlı ışınları Dünyamıza zarar verirdi -Rüzgar, yağmur, kar gibi hava olayları gerçek-leşmezdi. -Bitkiler besin üretemezdi.

Su Olmasaydı ; -Canlılar yaşamlarını sürdüremezdi. -Bitkiler yetişip, büyüyemezdi. -Deniz canlıları olmazdı.

Toprak Olmasaydı; -Canlıların yaşayabilecekleri ortam olmazdı -Canlılar besin üretemezdi -Bitkiler yetişemezdi -Ormanlar oluşamazdı

Hava Kirliliği Fabrika bacalarından, motorlu taşıtların egzozlarından, evlerin bacalarından çıkan zehirli gazların havada birikmesiyle hava kirliliği oluşur.

Hava Kirliliğini önlemek için: 1-Ağaçlandırmaya önem verilme-lidir. 2-Kömür gibi yakıtlar yerine doğal gaz kullanılmalıdır 3-Ozan tabakasına zarar veren spreylerin kullanımı azalmalıdır 4-Benzin veya mazotla çalışan araçlar yerine elektrikle çalışan araçlar üretilmelidir. 5-Kişisel otomobiller yerine toplu taşıma araçları kullanılmalıdır.

Su Kirliliği Ev ve sanayi tesislerinden çıkan sıvı atıklar su kaynaklarına karışarak su kirliliği meydana getirir. Su kirliliğinin önlenmesi için: 1-Ev ve işyerlerinden çıkan atıklar arıtılmalıdır. 2-Atıkların su kaynaklarına karışması engellenme-lidir. 3-Su, israf edilmeden kullanılmalıdır.

Toprak Kirliliği Piller, pet şişeler, teneke kutular ve buna benzer katı atıklar toprağa atıldığında uzun süre toprakta kalarak toprak kirliliğine sebep olur. Toprak kirliliğini önlenmesi için: 1-Katı atıklar geri dönüşüme kazandırılmalıdır. 2-Bilinçli tarım yapılmalıdır. 3-Kirli suların toprağa karışması engellenmelidir.