‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
EDATLAR.
Kırk Satır.. Ziya Levent Topçuoğlu.
BOŞANMA SEBEBİ.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
ZAMİRLER.
BAĞLAÇLAR
‘’De’’nin Yazımı.
1/20 Cümle Bilgisi A B C D İşine her sabah erkenden giderdi. Çocuklar akşama kadar bizde kalırdı. Bahçeye gözü gibi bakardı. Evinin her köşesi tertemizdi.
Da,De Ve Ki Lerin Yazımı.
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ İKİNCİ ÖĞRETİM İKİNCİ SINIF
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
YAZIM KURALLARI.
YAZIM KURALLARI Bir dilin sözcüklerinin yazıya doğru olarak aktarılmasını sağlayan kurallara yazım(imla) kuralları denir. Yazım, bir dilin belirlenmiş.
ZAMİRLER.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
ZAMİRLER.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
Beni hiç sevmedi ki yüzüme gülsün.
Z A M İ R L E R.
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
AŞKLaRıM.
Kİ BAĞLACININ YAZIMI Ki bağlacı anlam bakımından iki cümleyi birbirine bağlar. Ki sözcüğü iki cümleyi birbirine bağlıyorsa ayrı yazılır. Not: Cümleden.
DEĞERLENDİRME SORULARI
YAZIM (İMLA) KURALLARI
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
TEST SORULARI YAZIM KURALLARI.
ZAMİR (ADIL).
‘’de’’nin Yazımı.
“DE “EKİ İLE “DE” BAĞLACININ YAZILIŞI.
Yazım Bilgisi Soru Eki mi’nin Yazılışı Bağlaç Olan ki’nin Yazılışı
Çalışma Kitabı Sayfa 34'ü açalım.
YAZIM KURALLARI.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
‘’De’’nin Yazımı Türkçe Dersi Ödevi
=>YAZIM KURALLARI<=
BAĞLAÇLAR Eş görevli kelime, kelime grubu ya da cümleleri bağlayan kelime türlerine bağlaç denir.
YAZIM KURALLARI.
BİR AŞK HİKAYESİ Bizimkisi bir aşk hikayesi
Akvaryumdaki balıklara sabah 6, öğlen 5, akşam ise 3 yem attım. Balıklara toplam kaç tane yem attım?
Her cümlede işi yapan bir varlık ya da varlıklar mutlaka vardır. Cümlede işi yapan bu varlığa denir. özne Özne, cümlenin bazen başında bazen de ortasında.
Ahmet Eren Köksal ZamirlerZamirler. ZAM İ R NE DEMEK İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir.Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda.
Çocuklar gibi sevindi kadıncağız. (durum zarfı) Nermin gibi güzel bir kızım var benim de. (sıfatın zarfı) Küçük kızım dün hasta gibiydi. (yüklem) Senin.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
ZAMİR (ADIL).
YAZIM KURALLARI (İMLA)
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
Bir zamanlar, birbirine bitişik iki çiftlikte yasayan iki erkek kardeş vardı. Günlerden bir gün bu iki kardeş arasında bir anlaşmazlık baş gösterdi. İki.
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
Bağlaç Olan da, de’nin Yazımı
ZAMİRLER MERHABA HAZIR MISINIZ? ...Egitimhane.com...
EDATLAR Hikmet SIRMA.
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç.
Sunum transkripti:

‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI

‘’-Ki’’ nin yazımını, ARTI (+) LER formülünü uygulayarak (ayrı veya bitişik) belirleyebiliriz.

Sonunda ’’ki’’ bulunan sözcüğe –ler ekleriz Anlamlı ise Bitişik yazılır Anlamlı değilse Ayrı yazılır

*Evdeki hesap çarşıya uymaz.*

Cümlesinden =evdeki= sözcüğünü alıp sonuna ‘’-ler’’ ekleyelim. ‘’Evdeki + ler’’ sözcüğü konuşmalarımızda kullandığımız anlamlı bir sözcük olduğundan ‘’-ki’’ bitişik yazılır.

*Başındaki şapkayı çok beğendim.*

‘’Başındaki + ler’’ sözcüğü anlamlı anlamlı bir sözcük olduğundan bitişik yazılır.

*Ben onu hiç görmedim ki…*

Cümlesinden =görmedim ki= sözcüğünü alıp ‘’-ler’’ ekleyelim. ‘’Görmedim ki + ler ‘’ sözcüğü konuşmalarımızda kullanmadığımız anlamsız bir sözcük olduğundan ‘’ki’’ ayrı yazılır.

*Okunacak o kadar çok kitap var ki…*

‘’var ki + ler ‘’ anlamsız bir sözcük olduğu için burada ‘’ki’’ ayrı yazılır.

Bunun dışında kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılan ‘’ki’’ sözcükleri vardır. Sanki Oysaki Mademki Belki Halbuki Çünkü Meğerki İllaki sözcüklerinde ‘’ki’’ hep bitişik yazılır.

Tablodaki ifadelerin kaç tanesinin yazımında yanlışlık yapılmıştır? KELİMELER Sanki Anladım ki Benki Çünkü Uzaydaki İlla ki Meğerki Gitmedi ki Oysaki Sevki Kaldıki Gel gör ki

-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘’ki’’nin yazımı ile ilgili yanlışlık yapılmıştır? A) O öyle bir insanki kendisinden başka kimseyi düşünmez. B) Yangın alevlerinin arasına ilk sen dalacaksın ki kurtarılmayı bekleyen çaresiz kişilere ulaşabilesin. C) Bazı kişiler vardır ki hiçbir şeyi anlamaz. D) Otobüsü bekle ki gitsin.

- Hangi cümlede ‘’ki’’ nin yazımı yanlıştır? A)Bazı insanlar ne yazık ki sorumluluklarını bilmezler. B) O kadar susamış ki dört bardak su içti. C) Şunu açıkça söylemeliyim ki bu sefer maçı biz alacağız. D) Diyelimki kuzeye gittik aradığımızı bulabilecek miyiz?  

-Hangi cümlede bitişik yazılması gereken ‘’ki’’ ayrı yazılmıştır? A) Tut ki istediğin oyuncağı alamadın. B) Öyle uykum var ki üç gün uyurum herhalde. C) Gönül ister ki herkes mutlu olsun. D) Bu, benim için dünyada ki her şeyden kıymetlidir.

- Hangi cümlede ayrı yazılması gereken ‘’ki’’ bitişik yazılmıştır? A) Filmdeki olay, küçük bir kasabada geçiyor. B) Saat 12.00’deki maçı kaçırmamam gerekiyor. C) Bazı yazılar vardırki sabah doğar, akşam ölür. D) Güzelliğin beş para etmez, bu bendeki aşk olmasa.

-Hangi cümlede ‘’ki’’nin yazımı yanlıştır? A) Önümüzdeki hafta kardeşinin düğünü varmış. B) Karşıdaki evin balkonuna kuşlar yuva yapmış. C) Hava karardı artık etrafta kimseler yok ki. D) Çantada ki telefon durmadan çalıyor.

- Hangi cümlede ‘’ki’’ bağlaç olduğu halde kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılmıştır? A) O kadar yoğun çalışıyor ki telefon bile edemiyor. B) Oysaki seninle neler yapabilirdik. C) Elinden tableti hiç düşürmüyor ki… D) Üstündeki epey eski görünüyor.

-Hangi cümlede ‘’ki’’ bitişik yazılmalıdır? A) Derslerine düzenli çalış ki başarılı olasın. B) Ödevlerini zamanında yap ki boş vaktin kalsın. C) Bizim okul yeni, sizin ki nasıl? D) Gerekli kitaplarını yanına al ki çalışabilesin.   www.egitimhane.com