Prof. Dr. Murat ERMAN Arş. Gör. Özge ÖNDER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CANLILAR DÜNYASI CANLILAR DEĞİŞİYOR CANLILARIN ETKİLEŞİMİ
Advertisements

Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
BİYOCOĞRAFYA 3.DERS EKOSİSTEM.
Biyotik Faktörler  .
ÇEVRE NEDİR?.
Ekolojiye Giriş ve Biyosfer
Ekoloji Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
EKOSİSTEM Yeryüzü kendiliğinden işleyen bir denge ve düzene sahiptir.Bu düzenin oluşmasında canlı varlıklar ve cansız varlıklar bir yapbozun parçaları.
EKOSİSTEMLERDE DEĞİŞKENLİK
BİTKİ BİRLİĞİ(ASOSSİYASYON)
Fosfor Döngüsü.
COĞRAFYA İÇERİSİNDEKİ YERİ
BİTKİ SOSYOLOJİSİNİN TARİHÇESİ VE KONULARI
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
İNSAN VE ÇEVRE Hazırlayan: FATİH BAYTOZ
EKOSİSTEM.
İNSAN VE ÇEVRE EKOSİSTEMLER.
EKOLOJİ. EKOLOJİ EKOLOJİ NEDİR? Ekoloji, canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Ekosistem ise canlı ve cansız.
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
TOPRAK CANLILARI VE TOPRAK KALİTESİNDEKİ ROLÜ
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
=> SÖZCÜKTE ANLAM <=
EKOLOJİ ( Bahar Yarıyılı)
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
BİYOLOJİYİ KEŞFETMEYE HAZIR MISINIZ?
Ekoloji Prof.Dr.Saim ÖZDEMİR Sakarya Üniversitesi
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI
Fokların derilerinin altında kalın bir yağ tabakası bulunur. 1-Bu durum foklarda aşağıdaki özelliklerin hangisini ortaya çıkarmıştır? a)Hem kara hem de.
İNSAN VE ÇEVRE Kısaca çevre bilimi olarak tanımladığımız ekoloji canlıların birbirleri ile ve yaşadıkları ortamla ilişkilerini inceler.
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
CANLILARIN BİRBİRİNE OLAN ETKİLERİ. Canlılar sürekli bir döngü olduklarından hiç akla gelmeyecek canlıların bile en tanındık canlıları etkilemesi inkar.
Çevre ve Ekoloji Canlı varlıkların hayati bağlarla bağlı oldukları, değişik şekillerde etkiledikleri ve etkilendikleri bu mekan birimlerine yaşamam ortamı.
PROF.DR. HALİL İBRAHİM AYDINLI
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
KELİME OYUNU YARIŞMASI GENEL BİLGİ 1. Her grup 10 soruya yanıt verecektir. 2. Yarışmacı, en fazla üç harf isteyebilir. 3. Harfler istendikten on saniye.
EKOLOJİK FAKTÖRLERİN GELİŞİMDEKİ ROLLERİ.  Çevresel faktörlerin canlı varlıkların gelişimi ve yayılışı üzerine nasıl etki ettiğine yönelik değişik görüşler.
biyoteknoloji ve önemi
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ Ekoloji Tür Biyotop Habitat Popülasyon
8. KONU KOMMUNİTE VE ÖZELLİKLERİ
BİYOKİMYA ANABİLİM DALI
EKOLOJİ ve SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
POPULASYON EKOLOJİSİ. POPULASYON EKOLOJİSİ POPULASYON EKOLOJİSİ: Aynı habitat’da yaşayan türdeş topluluklardır. POPULASYON EKOLOJİSİ: Bir populasyon’un.
MEDİKAL BİYOLOJİ.
İnsan ve Çevre.
Orman Ekosistemleri Bilgisi Prof. Dr. Doğanay Tolunay
EKOSİSTEM Geyiklerin yaşadığı yerde sadece canlılar mı görülüyor? Canlıların, yaşamını sürdürebilmesi için hava, su, toprak gibi cansız faktörlere ve güneş.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM VE MÜHENDİSLİK İLİŞKİSİ Hazırlayanlar ve sunanlar : Mustafa ÜLGEN Yunus AKBAŞ.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. EKOLOJİK KAVRAMLAR Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimim inceleyen bilim dalıdır. Populasyon: Belirli.
BİTKİ COĞRAFYASININ (VEJATASYON) KONUSU VE BÖLÜMLERİ
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
GELİŞİM DÖNEMLERİ İÇİNDE RUH SAĞLIĞI İLKELERİ
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ
Peyzaj Yapısı Prof. Dr. Şükran Şahin PEYZAJ EKOLOJİSİ.
EKOLOJİ.
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ-III. hafta
CANLILARIN YAYILIŞI VE GÖÇÜ (KOROLOJİ)
GELİŞİM.
Sunum transkripti:

Prof. Dr. Murat ERMAN Arş. Gör. Özge ÖNDER TARIMSAL EKOLOJİ Prof. Dr. Murat ERMAN Arş. Gör. Özge ÖNDER

EKOLOJİNİN TANIMI VE İNCELEME KONULARI Ekoloji sözcüğü ilk kez 1866’da Alman biyolog Ernest Haeckel tarafından tarafından kullanılmış ve organizmaların yaşadıkları biotik ve abiyotik çevre ile ilişkilerinin incelenmesi olarak tanımlanmıştır. Deyim olarak ekoloji sözcüğü Yunanca Oikos (barınak, yurt, ev) ve Logia (bilim) sözcüklerinden kaynaklanır. Bir barınak veya yaşam ortamı, birçok farklı canlı ve cansız unsurlardan oluşmuştur. Böyle bir ortamda yaşayan bir organizma bu unsurlarla karşılıklı ilişkiler içerisinde olacaktır. Bu nedenle ekolojinin genel anlamdaki konusu, organizmalar ile çevresinin tanımı ve organizma ile çevre arasındaki karşılıklı ilişkilerdir.

EKOLOJİNİN İNCELEME KONULARI Ekoloji biliminde bitkisel ve hayvansal organizmalar yaşadıkları ortam ile birlikte bir bütün olarak ele alınarak incelenir. Ekoloji kavramı; Protoplazmik ekoloji Kimyasal ve biyokimyasal ekoloji Matematiksel ekoloji Prodüksüyon ekolojisi Tarım, orman, çayır-mer’a, deniz, göl, akarsu, bitki ekolojileri Böcek, parazit ekolojisi İnsan ekolojisi Peyzaj ekolojisi ve bunun gibi birçok dalları kapsamaktadır.

Ekoloji bilimi 3 kısıma ayrılmaktadır; 1. Autoekoloji (Birey Ekolojisi): Tek bir organizma bireyinin çevresiyle olan ilişkilerini inceler. 2. Synekoloji (Sentetik Ekoloji, Kommünite Ekolojisi): Organizma birlikleriyle bunların yapıları, oluşum ve gelişmeleri ve çevre ile ilişkilerini inceler. 3. Populasyon Ekolojisi (Demekoloji): Populasyonların çevre ile olan karşılıklı ilişkilerini inceler.

Autoekoloji (Birey Ekolojisi) Birey ekolojisi diye de tanımlanan ekolojinin bu dalında tek bir organizmanın çevreyle ilişkileri incelenir. Autoekolojide biotik ve abiotik çevre faktörlerinin biyolojik sistemlere olan etkileri tek bir organizma düzeyinde ele alınır. Autoekolojide yaşam ortamı olan çevrenin tanımı, bu çevreyi karakterize eden faktörler ve bu faktörlerin organizmanın çeşitli fonksiyonlarına olan etkileri çalışmaların ağırlık noktalarını teşkil eder.

Çevre, Faktör, Habitat ve Ekolojik Niş Çevre, ekolojinin temel terimlerinden olup, bir organizmayı etkileyen bütün faktörleri kapsayan bir tanımlamadır. Organizmanın yaşam ortamındaki faktörlerin bütünüdür. Faktör, bir organizmayı herhangi bir şekilde etkileyen enerji, madde veya canlı karakterdeki bir güçtür. Faktörler tek tek veya belirli kombinasyonlarla bir organizma üzerine etkili olmaktadırlar. Habitat, bir organizmanın veya organizma birliğinin tercihen ve devamlı olarak yaşadığı yer diye tanımlanabilir. Ekolojik niş, bir organizmanın içinde yaşadığı ve rekabet gücü yönünden diğer bütün türlere üstün olduğu, belirli zaman ve hacimsel boyutlu bir ortamdır.

Sınırlayıcı Faktörler Canlı organizmaların yaşayabilmeleri ve normal fizyolojik fonksiyonlarını (madde değişimi, büyüme, gelişme, üreme vs.) yürütebilmeleri için, bulundukları ortamda bazı faktörlerin var olmaları gerekir. Bu faktörlerin var olmalarının yanı sıra her birinin belirli bir minimum düzeyin üzerinde bulunmaları zorunludur. Diğer faktörler optimal düzeyde bulunsa bile bitkinin yaşam ve fonksiyonları en az düzeydeki faktörlerle sınırlanır. Bu konuyu Alman bilim adamı Justus Von Liebig Minimum kanunu ile açıklamıştır.

Minimum Kanunu “Canlılar yaşayabilmeleri için almak zorunda oldukları besin elementlerinden en azından minimum miktarda almak zorundadırlar ve gelişme, ortamda minimum düzeyde bulunan besin elementlerince sınırlanır.”

Odum (1959), organizmaların fonksiyonlarını sınırlayan faktörleri; Ortamdaki etkili maddelerin miktar ve değişimleri Kritik fiziksel faktörler Organizmaların kendi kendilerine ve diğer faktörlere karşı tolerans derecesi olmak üzere başlıca üç grupta toplamıştır.