Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1 GRİP Adıyaman Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şubesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1 GRİP Adıyaman Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şubesi."— Sunum transkripti:

1 1 GRİP Adıyaman Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şubesi

2 2 GRİP Hastalık etkeni bir virüstür. Yüksek ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, halsizlik, yaygın vücut ağrısı belirtileri ile seyreder. Genellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbaharın ilk aylarında görülür.

3 3 GRİP Mevsimsel Grip; Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her yıl yaklaşık kişinin ölümüne yol açmaktadır. Ölümler dışında iş gücü kaybı, üretim kaybı, çeşitli komplikasyonlar, ilaç kullanımı, hastane yatışı vb. birçok alanda olumsuz etkiye sebep olmaktadır.

4 4 GRİP Çok sayıda virüs alt tipi mevcuttur. İnsanlarda, kanatlılarda ve memeli hayvanlarda farklı virüs tipleri hastalığa yol açmaktadır.

5 5 GRİP Hayvan ve insan grip virüsleri aynı canlıda buluştuklarında genetik materyal alışverişi yapabilmektedirler. –Bu şekilde yeni virüs alt tipleri ortaya çıkabilmektedir (16 H ve 9 N antijeninin kombinasyonu).

6 6 Yeni grip virüsü alt tipleri, hem bazı hayvanlarda hem de insanlarda hastalık yapma potansiyeline sahip olduklarında pandemi riski ortaya çıkabilmektedir. PANDEMİ : Bir salgının kıtalararası olacak şekilde görülmesidir.Tüm dünya ülkeleri etkilenebilmektedir. Genellikle her yılda bir grip pandemisi yaşanmaktadır. PANDEMİ VİRÜSÜ’NÜN OLUŞUMU

7 Asya gribi H2N2 Hong Kong gribi H3N2 İnfluenza virüsünün izole edilmesi İspanyol gribi H1N1 Hippocrates 412 (MÖ) İnfluenza benzeri epidemilerin bildirilmesi 1889 & 1891 H3N8 pandemisi Pandemik İnfluenza: Tarihçe Resmi rakamlara göre; 1918 salgınında 50 milyon, 1957 salgınında 1 milyon 1968 salgınında 800 bin kişi ölmüştür.

8

9

10 10 Domuz gribinin (İnfluenza A /H1N1) yapısı Meksika’dan başlayıp tüm dünyaya yayılım eğilimi gösteren Domuz Gribi (İnfluenza A H1N1) virüsü; –Kuzey Amerika Domuz Gribi –Avrupa/Asya Domuz Gribi –Kuş Gribi –İnsan Gribi virüslerine ait genetik yapı içermektedir.

11 11 İNSANLARA BULAŞMA Farklı Türler Farklı Grip Virüs Tiplerine Kaynaklık Yapar

12 İnfluenza Vaka tanımı Klinik tanımlama: Kişide başka bir nedenle açıklanamayan; ani başlangıçlı ateş (>38  C) ve öksürük ve/veya boğaz ağrısı ile karakterize hastalık Laboratuvar tanı kriterleri: Nazofaringeal sürüntü veya aspirasyon örneğinden influenza virüs izolasyonu veya viral antijenin gösterilmesi Vaka sınıflaması: Olası Vaka: Klinik tanımlama ile uyumlu vaka Kesin Vaka: Laboratuvar kriterleri ile doğrulanmış olası vaka 12

13 Bulaşma Yoluna Ait Varsayım Damlacık veya direk temas Küçük partiküller veya hava yolu Her iki yol ile Pandemik influenza bulaşma yolu Mevsimsel influenza bulaşma yolu ≈ Damlacık/ yakın temas Hava yolu ≥

14 İnkübasyon Periyodu İçin Varsayımlar İnkübasyon süresi: 1-3 gün Latent periyot: 0.5 – 2 gün Bulaştırıcılık süresi : ~ 5 gün Pandemik influenzanın özellikleri Mevsimsel influenzanın özellikleri ≈ pandemic influenzanın özellikleri Mevsimsel influenzanın özellikleri ≈ Basit çoğalabilme katsayısı* (R 0 ): 1.4 – January

15 15 Domuz Gribi Vakalarının Dünyadaki Seyri

16 16

17 17 DSÖ’nün tarihindeki son duyurusuna göre vaka sayısı 4694, ölüm 53, vakaların görüldüğü ülke sayısı 30 olarak açıklanmıştır.

18 18 BİR GRİP PANDEMİSİNİN SONUÇLARI İnsan kaybının yanı sıra, pandemilerde çok büyük sosyal ve ekonomik yıkımlar da olmaktadır yılında SARS hastalığı bir pandemi karakteri göstermediği halde hastalığın sosyal ve ekonomik sonuçları tıbbi sonuçlarından daha olumsuz olmuştur. –29 ülkede 8096 kişi etkilenmiş, 774 kişi ölmüş, ancak Güneydoğu Asya ülkeleri bu süreçte yıllık GSYH’larının %0.5’ini kaybetmişlerdir.

19 19 BİR GRİP PANDEMİSİNİN SONUÇLARI Dünya Bankası bir pandemide, yıllık ekonomik kaybın dünya toplam GSYH’sının %2’si kadar olabileceğini tahmin etmektedir. –(yaklaşık 800 milyar USD). Buna göre Türkiye için ekonomik kaybın yaklaşık 1,5-2 milyar USD olabileceği tahmin edilmektedir.

20 20 Geçmiş Pandemilere Göre Avantajlar Antiviral ve antibiotik ilaçların olması Aşı geliştirilebilme imkânı Gelişmiş laboratuvar şartları Yoğun bakım şartlarının daha iyi durumda olması Yaygın iletişim araçlarının bulunması Sağlık Bakanlığı olarak hazırlıklarımızın olması Mevsim olarak yaza giriliyor olması Dezavantajlar Nüfus yoğunluğu Ülkeler arası yoğun yolcu trafiği Medyada zaman zaman yer alan panik oluşturan haberler Hijyen alışkanlıklarımız ?

21 21 DOMUZ GRİBİ SALGININDAN KORUNMANIN EN BASİT YOLU Ana temaları: 1.El yıkama ve 2.Öksürük ve hapşırık sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendil ile kapatılmasıdır.

22 22 DOMUZ GRİBİ SALGININDAN KORUNMANIN EN BASİT YOLU Ana temaları: 3. Toplu yaşama alanlarını kullanan kişiler için korunma (okul, yurt). Yaşanılan ortak alanlar, sık sık havalandırılmalı. 4. Kişiler arası temas (öpmek ve tokalaşmak) en aza indirilmeli, temas sonrası eller yıkanmalıdır.

23 Okullarda eğitim verilmesi Gerektiği hallerde okulların tatil edilmesi Gönüllü personel temininde destek verilmesi Sağlık Bakanlığınca talep edilen uygulamaların kriz yönetimi kapsamında gerçekleştirilmesi sağlanması hususunda destek vermelidir. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

24 24

25 25

26 26

27

28 HİJYEN   Sağlığa zarar verecek ortam ve olgulardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümüdür.   Sağlık bilimi olup, temel ilgi alanı sağlığın korunması, geliştirilmesi ve sürdürülmesidir.   Sağlıklı yaşama şartlarını öğreten bir bilim dalıdır.

29 Kişisel Hijyeni Etkileyen Faktörler ;   Kültür   Sosyal - Ekonomik Durum   Aile   Sağlık-Hastalık Durumu   Coğrafi Özellikler   Eğitim

30   Hijyen ile birlikte hastalıklara neden olan Mikroorganizmalar (Bakteriler, parazitler, mantarlar, kısmen virüsler) ve diğer enfeksiyon oluşturan etkenler ortamdan uzaklaştırılır.  alışkanlığı  Birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel hijyen (temizlik alışkanlığı) çok önemlidir.

31 Mikroorganizmalar   Suda   Havada   Toprakta   Hayvanlarda   İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerde   İyi pişirilmemiş et ve balıklarda   İyi yıkanmamış kaplarda   İnsan ve hayvanların dışkılarında bulunur.

32 Mikroorganizmalar   Dış ortamda virüsler uzun süre canlı kalabilmektedir.   Çocuklarımızın sağlıklarını koruyabilmek açısından kişisel hijyen uygulamalarına ek olarak okul binalarımızın her türlü temizliği de çok önemlidir.

33 Kişisel Hijyen Konusu İçinde;   El Temizliği,   Vücut Bakımı Ve Temizliği,   Yüz-boyun Temizliği,   Ayak Temizliği,   Kulak Temizliği,   Saçların Temizliği,   Ağız- Diş Bakımı,   Beslenme,   Tuvalet Alışkanlığı Ve Temizliği   Giyim Konuları yer almaktadır.

34 Mikroorganizmalar en çok  el su  Kirli eller ve kirli sular ile bulaşır.

35 El Hijyeni   Eller vücutta en çok kirlenen ve mikroorganizmalarla en çok temas eden organlardır.   Elleri su ve sabunla yıkamak mikroorganizmaları uzaklaştırmanın en etkili yoludur ve hastalıkları önlemeye yardımcıdır.   Hijyenik el yıkamanın amacı, eller üzerinde bulunan geçici bakterilerin tamamını, kalıcı bakterilerin ise bir kısmını ellerden uzaklaştırmaktır.

36 36 TEŞEKKÜRLER…


"1 GRİP Adıyaman Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şubesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları