Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 24 Mayıs 1946 yılında İstanbul‘da doğdu.  1967 yılında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü bitirdi  New Hampshire Üniversitesi'nde yüksek lisans.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " 24 Mayıs 1946 yılında İstanbul‘da doğdu.  1967 yılında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü bitirdi  New Hampshire Üniversitesi'nde yüksek lisans."— Sunum transkripti:

1

2  24 Mayıs 1946 yılında İstanbul‘da doğdu.  1967 yılında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü bitirdi  New Hampshire Üniversitesi'nde yüksek lisans çalışmasını tamamladı.  Doktorasını Connecticut Üniversitesi'nde veren Çiller, doktora üstü öğrenimini ise Yale Üniversitesi'nde devam ettirdi.  1978 yılında doçent, 1983 yılında ise profesör oldu. Tansu Çiller'in ekonomi üzerine 9 önemli yayını bulunmaktadır.

3  TÜSİAD çalışmaları ve Anavatan Partisi’ne eleştirileriyle dikkat çekti.  1990 yılında Demirel’in istemiyle Doğru Yol Partisi’nde siyasi hayata başladı.  1991 seçimlerinde İstanbul Milletvekili seçildi.TBMM’ye ilk adım.  SHP-DYP koalisyonunda ekonomiden sorumlu devlet bakanı oldu.  İKİ ANAHTAR ?

4  1993’te Demirel’in cumhurbaşkanlığı ve genel başkan olan Çiller.  Türkiye’nin ilk kadın başbakanı.  SHP’ de Murat Karayalçın’ın genel başkan seçilmesi.

5  2 Temmuz SİVAS KATLİAMI  6 Temmuz BAŞBAĞLAR KATLİAMI  Kürt Sorunu(BASK modeli)  Tırmanan terör olayları  İnsan Hakları ?  1994 Ekonomik Kriz

6  Devalüasyon  KİT’lere tanınan zam yapma yetkisi  TEKEL ürünlerine yapılan zamlar ve getirilen ek vergiler  İMF’den maddi destek(stand-by antlaşması)

7  1996’da yürürlüğe girdi.  AB’ye tam üye olmadan gümrük duvarları indirildi.  Kıbrıs’ın AB’ye girmesinin önü açıldı.  İnsan Hakları ile ilgili her yıl Avrupa Parlementosu’na rapor verecek.

8  Çiller’in milyon dolarlık gayrimenkulu

9  SHP feshedildi CHP’ye katıldı.  Deniz Baykal’ın CHP Genel başkanlığına gelmesi ve DYP-CHP koalisyonunun sonu.  Çiller’in azınlık hükümeti kurma çabası.  Azınlık hükümetini kuramayan Çiller tekrar CHP ile koalisyonda.

10  Yunanistan ile karasuları sorunu  Çiller "O asker gidecek, o bayrak da inecek“  Clinton’ın arabuluculuğu

11  1995 seçimlerinden sonra tek parti hükümet kuramadı  Mesut Yılmaz ile “Dönüşümlü Başbakanlık” pazarlığı  Yılmaz ile Çiller arasındaki kişisel rekabet Anayol hükümetinin sonunu getirdi.  RP-DYP koalisyonu sonucu başbakan yardımcı ve dış işleri bakanı Çiller oldu.

12 SUSURLUK KAZASI28 ŞUBAT  Devlet-mafya-siyaset üçgeni  “Sürekli aydınlık için bir dakika karanlık”  MGK toplantısında alınan kararlar  Post-modern darbe

13  ANASOL-D hükümetini kurulmasıyla DYP 6 yıl sonra muhalefete geçti.  DYP 6. Olağan Kongresinde Tansu Çiller tekrar ve son kez Genel Başkan seçildi.  2002 seçimlerinde DYP, %10’luk seçim barajı altında kaldı ve DYP 7. Olağan Büyük Kongresi'yle genel başkanlığı sona erdi ve aktif siyasetten çekildi.

14 TUĞBA BAŞARAN – ESRA KALAYCI TEŞEKKÜR EDERİZ…


" 24 Mayıs 1946 yılında İstanbul‘da doğdu.  1967 yılında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü bitirdi  New Hampshire Üniversitesi'nde yüksek lisans." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları