Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI."— Sunum transkripti:

1 T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı
VEREM HASTALIĞI

2 VEREM (TÜBERKÜLOZ) NEDİR ?
Verem hastalığı; verem mikrobunun solunum yolu ile alınmasıyla oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. En sık akciğerleri olmak üzere tüm organları tutabilir (Lenf bezleri, kemik, böbrek, beyin vb.).

3 Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon yeni hasta ortaya çıkmakta,
VEREM HALA ÖNEMLİ BİR SORUN MUDUR ? Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon yeni hasta ortaya çıkmakta, 1,3 milyon insan veremden ölmektedir.

4 Türkiye’nin 2012 yılı toplam verem hasta sayısı: 14.691
TÜRKİYE'DE VEREM Türkiye’nin 2012 yılı toplam verem hasta sayısı: Erkek 8.727 %59 Kadın 5.964 %41 Akciğer veremi  9.391 %64 Akciğer dışı verem  5.300 %36

5 VEREM HASTALIĞI NASIL BULAŞIR ?
Verem, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen hastaların aksırma, öksürme ve konuşmaları sırasında havaya yayılan mikropların solunum yoluyla alınması ile bulaşır.

6 TÜBERKÜLOZ ENFEKSİYONUNUN TÜBERKÜLOZ HASTALIĞINA DÖNÜŞMESİNİ KOLAYLAŞTIRAN DURUMLAR
5 yaş altındaki çocuklar, yaşlılar, HIV enfeksiyonu olan kişiler, Bağışıklığı baskılayan tedavi alan kişiler, Silikoz, diabetes mellitus, kronik böbrek yetmezliği, lösemi, lenfoma ya da baş, boyun, akciğer kanseri olanlar, İdeal vücut ağırlığının %90’ından daha az kiloda olanlar, Sigara içenler, ilaç bağımlılığı olanlar ya da alkol kullananlar.

7 VEREM HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
2-3 haftadan uzun süren öksürük Ateş Gece terlemesi İştahsızlık, kilo kaybı Yorgunluk, halsizlik Balgam çıkarma Kan tükürme Nefes darlığı Göğüs ve sırt ağrısı

8 VEREM HASTALIĞINDA ERKEN TANI
NASIL KONULABİLİR ? İki-üç hafta veya daha uzun süreli öksürük şikayeti olan herkes en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır!

9 VEREM HASTALIĞININ TANISI NASIL KONULUR?
Balgamın mikroskopla incelenmesi Balgam kültürü Akciğer grafisi Balgamda verem mikrobunun görüntüsü

10 VEREM HASTALIĞI TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ ?
Bugün var olan ilaçlarla verem hastalarının hemen hemen hepsi başarı ile tedavi edilebilmektedir. Ülkemizde verem ilaçları verem birimlerinde (verem savaşı dispanserleri) ücretsiz olarak verilmektedir.

11 VEREM HASTALIĞININ TEDAVİSİ
NASIL YAPILIR? Dört veya beş ilaçla 6-9 ay süre ile tedavi verilmektedir. İlaçların düzenli kullanılması esastır. İlaçların bir gün bile aksatılmaması gereklidir.

12 DOĞRUDAN GÖZETİMLİ TEDAVİ NEDİR ?
Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği, ülkemizde de 2006 yılından beri uygulanan “Doğrudan Gözetimli Tedavi” (DGT) tüberkülozlu hastaların her doz ilacının her gün bir sağlık çalışanı veya eğitilmiş bir gönüllü tarafından hastaya verilmesini ve bu durumun kaydedilmesini esas almaktadır. Doğrudan Gözetimli Tedavi paketi

13 DİRENÇLİ VEREM HASTALIĞI NEDİR ?
Verem hastaları ilaçlarını düzenli olarak ve yeterli süre (6-9 ay) kullanmazlarsa verem mikropları ilaçlara direnç kazanabilir. Dirençli verem hastalarının tedavisi daha uzun sürmekte (18-24 ay), daha fazla ilaç kullanılmakta ve bazen hasta kaybedilebilmektedir. İlaç direnci olmayan hastanın bir günlük ilaç poşeti İlaç direnci olan hastanın bir günlük ilaç poşeti

14 VEREM HASTALARININ YAKINLARI NE YAPMALIDIR ?
Hastanın yakınları, özellikle de aynı evde birlikte yaşayanlar mutlaka verem birimlerine (verem savaşı dispanserleri) başvurarak muayene olmalıdır. Hasta yakınlarının taramaları dispanserlerde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Temaslı muayenesi sonucunda hasta olduğu tespit edilenler tedavi edilir. Hasta olmayan fakat verem olma riski taşıyan kişilere koruyucu tedavi verilir.

15 VEREM HASTALIĞINDAN NASIL KORUNABİLİRİZ ?
Bir toplumun veremden korunmasının en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir. BCG (verem) aşısı özellikle çocukları verem hastalığından korur.Ülkemizde doğumdan sonra 2. ayını dolduran bebeklere yapılmaktadır.

16 EVDE KORUNMA ÖNLEMLERİ
Tüberküloz hastalarının bulunduğu ortamları havalandırmak, bu ortamlara temiz hava sağlamak, havadaki bulaştırıcı damlacıkları seyreltir, bulaşma olasılığını azaltır. Odanın güneş görmesi, ortamdaki basilleri öldürür. Hastanın en azından balgamda mikrop çıkarmayana kadar ayrı bir odada kalması uygundur.

17 VEREM HASTALARI ÇEVRESİNDEKİ İNSANLARI HASTALIKTAN NASIL KORUYABİLİR?
Aksırırken, öksürürken mutlaka ağızlarını mendille kapatmalıdır. Öksürük ve aksırık sonrasında eller yıkanmalıdır. Bulaştırıcı verem hastaları kapalı ortamlarda, başka insanlarla birlikteyken maske kullanmalıdır. İlaçlarını düzenli ve eksiksiz olarak kullanmaları gerekmektedir.

18 SIK SIK ELLERİNİZİ YIKAYIN!
SİGARA İÇMEYİN, YANINIZDA İÇİLMESİNE İZİN VERMEYİN! DÜZENLİ VE DENGELİ BESLENİN! İLAÇLARINIZI DÜZENLİ KULLANIN!


"T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları