Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ULUSLARARASI İŞ PROTOKOL ve ETİKETİ ILET 321 KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ULUSLARARASI İŞ PROTOKOL ve ETİKETİ ILET 321 KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM."— Sunum transkripti:

1 ULUSLARARASI İŞ PROTOKOL ve ETİKETİ ILET 321 KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM

2 PROTOKOL ve ETİKET KİBAR / DİPLOMATİK OLDUĞUNUZU DÜŞÜNEBİLİRSİNİZ, ANCAK İŞ GÖRÜŞMELERİNDE : ULUSLARARASI PROTOKOL NEZAKET VE DAVRANIŞ KURALLARINI (ETİQUETTE) BİLDİĞİNİZDEN EMİNMİSİNİZ?

3 İŞ PROTOKOLÜ / BUSSINESS PROTOCOL: İPUÇLARI / BRIEF & HELPFUL TIPS 1.SELAMLAMA / UĞURLAMA (GREETINGS) 2.RANDEVU ALMA & DAKİKLİK (APPOINTMENTS & PUNCTUALITY) 3.HEDİYE ALIP-VERME (GIFT-GIVING) 4.TABULAR (CONVERSATIONAL TABOOS) Kenan BAŞARANJanuary 13, 2016

4 SELAMLAMA/UĞURLAMA (GREETINGS) BİRİYLE YENİ TANIŞTIĞIMIZDA yada O GÜN İLK KEZ KARŞILAŞTIĞIMIZDA: TOKALAŞMA / (HANDSHAKE) BELDEN BAŞA OLAN KISMIYLA EĞİLME (BOW) YANAK YANAĞA ÖPÜŞME / (KISS) KUCAKLAMA - SARILMA (HUG) İLK İSMİ İLE HİTAP ETME (FIRST NAME) SOSYAL ORTAMLAR – RESMİ ORTAMLAR (FORMAL / INFORMAL / HIERARCHAL SETTING) January 13, 2016Kenan BAŞARAN

5 APPOINTMENTS /RANDEVU ÇAT KAPI GİTMEK TELEFON ETMEK ARACI BİRİNDEN YARDIM ALMAK FAX, E-POSTA, MEKTUP vb. LATİN AMERİKA: BİR AY ÖNCEDEN MEKTUP / TELEFON, BİR HAFTA ÖNCESİNDE TAKİP, HATIRLATMA YADA BİR ARACI KİŞİ İLE SUUDİ ARABİSTAN: ARACI YARDIMIYLA JAPONYA: TELEFON YADA ARACI YARDIMIYLA TÜRKİYE: ? January 13, 2016Kenan BAŞARAN

6 UYGUN RANDEVU ZAMANLARI HER ÜLKENİN, KÜLTÜRÜN KENDİNE HAS BAZI ÖZEL GÜNLERİ VARDIR: ABD: RESMİ TATİLLER ve HAFTA-SONLARI ÇİN: YENİ YIL TATİLİ (2 HAFTA) LATIN AMERİKA: KARNAVAL DÖNEMİ MÜSLÜMAN ÜLKELER: CUMA GÜNLERİ, RAMAZAN AYI ve DİNİ BAYRAMLAR JAPONYA: YENİ YIL ( 1 HAFTA), GOLDEN WEEK (APRIL 29 - MAY 5), OBON (MID-AUGUST) İSRAİL: ŞABAT (CUMARTESİ) TÜRKİYE: ? January 13, 2016Kenan BAŞARAN

7 HEDİYE ALIP-VERME BİRÇOK KÜLTÜRDE STANDART BİR DAVRANIŞTIR USA: PAHALI HEDİYELER ‘RÜŞVET’ OLARAK ALGILANIR: 25 USD YADA AZ OLMALI SİNGAPUR: YOLSUZLUĞUN OLAMADIĞI ÜLKE OLARAK ÖVÜNÜRLER: UFAK HEDİYELER – HATIRA EŞYALARI TERCİH EDİLMELİ JAPONYA: YAYGIN BİR UYGULAMA, PAHALI OLABİLİR. HEDİYE PAKETİ VE ALIŞ-VERİŞ SEREMONİSİ İÇİNDEKİNDEN DAHA ÖNEMLİDİR. TOPLULUK ÖNÜNDE AÇILMAZ: ARAP ÜLKELERİ: ÇOK ÖNEM VERİLİR. HEDİYEYİ REDDETME NEZAKETSİZLİK OLARAK GÖRÜLÜR. TÜRKİYE: ? January 13, 2016Kenan BAŞARAN

8 TABU KONULAR DİN : MİSAFİRİNİZ SORMADIKÇA HİÇ KONUŞMAMAK DAHA İYİDİR POLİTİKA : DÜNYA OLAYLARI VE DIŞ POLİTİKA İLE SINIRLI KALMALI KİŞİYE ÖZEL SORULAR : ‘KADININ YAŞI, ERKEĞİN MAAŞI’ JAPONLARA ‘HAYIR’ DİYE CEVAP VERMEK TÜRKİYE: ? Kenan BASARAN

9 İŞ YAŞAMINDA YABANCI MİSAFİR AĞIRLAMA KONAKLAMA SELAMLAMA KARŞILAMA – UĞURLAMA OTOMOBİL HEDİYE ALIP-VERME KARTVİZİT HİTAP – TOPLULUK KARŞISINDA KONUŞMA TABU KONULAR KILIK KIYAFET ÇALIŞMA SAATLERİ

10 “ETIQUETTE” NEDİR? Office Etiquette Reebok Commercial

11 ETİKET… BİR MESLEK GURUBU ÜYELERİNİN BİRBİRLERİYLE OLAN İLİŞKİLERİNDE GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURDUKLARI ETİK KURALLAR İLE SOSYAL DAVRANIŞ BİÇİMLERİ VE UYGULAMALARIDIR.

12 ANCAK ETİKET TÜM DÜNYADA GEÇERLİ OLAN TEKTİP DAVRANIŞ KALIPLARI OLARAK ALGILANMAMALIDIR.. ÖRNEĞİN BİR ÜLKEDEKİ HERHANGİ BİR EL HAREKETİNİN ANLAMI BİR BAŞKA ÜLKE KÜLTÜRÜNDE TAM TERSİ BİR ANLAM İFADE EDEBİLİR

13 GLOBAL EKONOMİNİN GELİŞMESİ, SINIR TANIMAMASI NEDENİYLE İŞ YAŞAMINDAKİ BAŞARININ ANAHTARI: FARKLI KÜLTÜRLERİ TANIMAKTAN, ONLARA HÖŞGÖRÜ VE SAYGI GÖSTERMEKTEN GEÇECEKTİR. KÜLTÜREL ÇEŞİTLİLİK VE KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM BİLGİ VE BECERİLERİNİZİ GELİŞTİRMEK VE UYGULAMAK İÇİN ÇABA GÖSTERMELİSİNİZ.

14 ETİKET KURALLARI VE KÜLTÜR FARKLILIKLARI NEDEN ÖNEMLİDİR?

15 HAYDİ BU BİLGİLERİNİZİ TEST EDELİM…… QUIZ ZAMANI!

16 1. AŞAĞIDAKİ ÜLKELERDEN HANGİSİNDE İŞ GÖRÜŞMESİNE GİTTİĞİNİZDE BERABERİNİZDE HEDİYE GETİRMENİZ BEKLENTİSİ YOKTUR? ÇİN JAPONYA ÇEK CUMHURİYETİ DANİMARKA BOLİVYA

17 1. AŞAĞIDAKİ ÜLKELERDEN HANGİSİNDE İŞ GÖRÜŞMESİNE GİTTİĞİNİZDE BERABERİNİZDE HEDİYE GETİRMENİZ BEKLENTİSİ YOKTUR? ÇİN JAPONYA ÇEK CUMHURİYETİ DANİMARKA BOLİVYA

18 2.SUUDİ ARABİSTAN’DA İKİ ERKEK ARASINDAKİ EN POPÜLER DAVRANIŞ BİÇİMİ HANGİSİDİR? ‘ÇAK’ HAREKETİ (A HIGH-FIVE) YÜRÜRKEN EL-ELE TUTUŞMAK TOKALAŞMAK GÖZ KIRPMAK YANAKTAN ÖPMEK YADA SARILMAK

19 2.SUUDİ ARABİSTAN’DA İKİ ERKEK ARASINDAKİ EN POPÜLER DAVRANIŞ BİÇİMİ HANGİSİDİR? ‘ÇAK’ HAREKETİ (A HIGH-FIVE) YÜRÜRKEN EL-ELE TUTUŞMAK TOKALAŞMAK GÖZ KIRPMAK YANAKTAN ÖPMEK YADA SARILMAK

20 3. İNGİLTERE’DE İŞARET PARMAĞI İLE BURNUNUZA VURMAK NE ANLAMA GELİR? İKİMİZİN ARASINDA SIR KÖTÜ KOKUYOR UYGUNSUZ ÇOK ÖNEMLİ ÇOK SIKICI

21 3. İNGİLTERE’DE İŞARET PARMAĞI İLE BURNUNUZA VURMAK NE ANLAMA GELİR? : İKİMİZİN ARASINDA SIR KÖTÜ KOKUYOR UYGUNSUZ ÇOK ÖNEMLİ ÇOK SIKICI

22 4. ÇİN KÜLTÜRÜNDE AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ / HANGİLERİ ÖLÜMÜ ÇAĞRIŞTIRIR, VE BU NEDENLE HEDİYE OLARAK VERİLMEMELİDİR? SAAT HASIR TERLİK MENDİL LEYLEK / VİNÇ HEPSİ

23 4. ÇİN KÜLTÜRÜNDE AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ ÖLÜMÜ ÇAĞRIŞTIRIR, VE BU NEDENLE HEDİYE OLARAK VERİLMEMELİDİR? SAAT HASIR TERLİK MENDİL LEYLEK / VİNÇ HEPSİ

24 5. ÇİN’DE BİR İŞ YEMEĞİNDEN SONRA GARSONA VERİLECEK EN UYGUN BAHŞİŞ NE KADARDIR? HESABIN 15% NE KADAR ÇOK, O KADAR İYİ HESABIN 20% HİÇ HESABIN 50%

25 5. ÇİN’DE BİR İŞ YEMEĞİNDEN SONRA GARSONA VERİLECEK EN UYGUN BAHŞİŞ NE KADARDIR? HESABIN 15% NE KADAR ÇOK, O KADAR İYİ HESABIN 20% HİÇ HESABIN 50%

26 6. İRAN’DA İŞ GÖRÜŞMESİ YAPAN BİR İŞ KADINI VÜCUDUNUN HANGİ KISIMLARINI MUTLAKA ÖRTMESİ GEREKİR? AĞIZ AYAKLAR GÖZLER KOL VE BACAKLAR KOL, BACAK VE SAÇLAR

27 6. İRAN’DA İŞ GÖRÜŞMESİ YAPAN BİR İŞ KADINI VÜCUDUNUN HANGİ KISIMLARINI MUTLAKA ÖRTMESİ GEREKİR? AĞIZ AYAKLAR GÖZLER KOL VE BACAKLAR KOL, BACAK VE SAÇLAR

28 HOPE YOU LEARNED A LITTLE ABOUT GLOBAL ETIQUETTE! Merci! Dhanyavaad! Arigato! ¡Gracias! THANK YOU!

29 Protokol ve Nezaket Kuralları

30 Krala saygı mecburiyet, dilenciye saygı nezaket… İngiliz Atasözü

31 Protokol:(Diplomasi Kuralları) Resmi toplantı ve törenlerde mevki sıralaması, selamlaşma, öncelik hakkı gibi konularda uyulması gereken kuralların tümüdür.

32 Etiket / Nezaket: Başkalarına karşı saygılı, nazik ve ince (kibar) davranma kurallarını gösterir.

33 Yaşam Alanımız KAMUSAL (RESMİ) ALAN SOSYAL ALAN ÖZEL ALAN Görgü ve Nezaket Kuralları Protokol Kuralları SOSYAL ALANDA GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI; KAMUSAL ALANDA PROTOKOL KURALLARI UYGULANIR.

34 Başarıda Protokolün Yeri Bir yöneticinin / iş insanının başarısını %33 Kişiliği %33 İşi (Bilgi ve becerisi) %34 Protokol (Temsil niteliği) Oluşturur.

35 Protokol kurallarını bilmek insana güven verir, üstünlük ve saygınlık kazandırır. Protokol kurallarına uyan kişi, iş yaşamında fark edilir, tercih edilir ve yükseltilir.

36 İmaj, Nezaket, Görgü…. Kamusal ve sosyal yaşamda bir insanın; İMAJI, Kıyafetiyle NEZAKETİ, Davranışlarıyla BİLGİSİ, Konuşmasıyla GÖRGÜSÜ, Yemesi ve içmesiyle Ortaya çıkar.

37 Protokol ve Nezaket Kurallarında Kişisel İmaj İmaja neden ihtiyaç duyulur?

38 İmaj nedir? Çevrenizde bıraktığınız etkidir. İmaj bir iletişim aracıdır. Yeteneklerinizin bir parçasıdır.

39 İmaj nasıl oluşturulur?

40 –İlk izlenim

41 İLK İZLENİM İLK İZLENİM Araştırmalara göre, diğer insanlar hakkında karar vermeye, onlarla karşılaştığımız ilk iki saniye içinde başlarız.

42 İmaj nasıl oluşturulur? Gülümseme Göz teması Sıkı tokalaşma Kişinin ismini kullanma

43 GÜLÜMSEMENİN GÜCÜNÜ KEŞFET Hiç kimse ASIK SURATLI biriyle muhatap olmaktan hoşlanmaz. Bol bol gülümseyiniz. Hem maliyeti sıfırdır, hem de bedeline paha biçilemez. H.J. Brown En iyi makyaj, gülümseyen yüzünüzdür. Kardeşinin yüzüne karşı güler yüzlü olman bir sadakadır. Hz. Muhammet (SAV) Gülümseyin; öyle samimi ve sıcak olun ki her sıktığınız ele,ruhunuzu katın. Dale Carnegia

44 İmaj nasıl oluşturulur? Duruş (postür) Peşin satan Veresiye satan

45 İmaj nasıl oluşturulur? Saçlar… Vücut temizliği… Tırnaklar… Nefesiniz… Ses tonunuz

46 İmaj nasıl oluşturulur? Giyim tarzı

47 RESTORAN VE YEMEK ADABI:

48 Restoran ve yemek adabı Lokantada, mönü listesi açık kaldığı müddetçe garson gelmez. Yemek seçimi yapılınca mönü kitapçığı kapatılır. Peçete diz üzerine serilir. Tabak altına serilmez. Peçetenin amacı, ıslanan ve yağlanan dudaklarımızı silmektir. Üst düzey peçetesini açmadan diğerleri açmamalıdır. O toplamadan toplamamalıdır.

49 Restoran ve yemek adabı Masadan kısa süreli ayrılmalarda peçete sandalyeye bırakılır. Peçeteyi kullandıktan sonra peçeteye bakılmamalı. İşi biten peçete servis tabağının sağına öylece bırakılır. Kullanılan kağıt peçete de katlanmadan servis tabağının sağına bırakılır.

50 Restoran ve yemek adabı Ev davetlerinde bez peçete olması tercih edilir. İkisi de olabilir. Tabağın içine peçete atılmaz. Protokol yemeğinde masa örtüsü ve bez peçete aynı renkte olmalı, mümkünse beyaz olmalıdır.

51 Restoran ve yemek adabı Çatallar solda, bıçak ve kaşık sağda olmalı. Çatal-bıçak dıştan içe doğru kullanılmalı. Masadan yere düşen hiçbir şey alınmaz. Garsona yardım edilmez.

52 Restoran ve yemek adabı Kaşık çorba içildiği müddetçe kasesinin içinde olmalıdır. Ancak çorba bittikten sonra çorba tabağının yan tarafına bırakılır. Limon çatalla sıkılmaz, sağ elle sıkılırken sol el siper yapılır. Çorba alt tabağının yanına konur.

53 Restoran ve yemek adabı Çorbaya ekmek doğranmaz. Tabağa çok fazla eğilinmez. Çorbanın dibini almak için tabak yatırılmaz. Kaşığın kenarına bırakılması, yemeğin bittiği anlamına gelir.

54 Restoran ve yemek adabı Garsona yardım etmek kibarlık değildir. Et yemekleri tek parça kesilir, tek lokma yenir. Bir parça kesilip ağza götürülür.

55 Restoran ve yemek adabı Pilav çatalla yenir. Çatal-bıçak el değiştirebilir. Pilav çatalla yenirken bıçakla destek verilebilir. Börek vs. sağ elde bıçak, sol elde çatalla yenir. Çatal ve bıçağın peçete ile silinmesi görgüsüzlüktür. Yemek çatalıyla tatlı yenmez.

56 Restoran ve yemek adabı Balık bıçağı sadece balığın kılçığını ayıklamak için kullanılır. Balık bıçağı yoksa bunu ekmek parçası ile yaparız. Balığın önce kılçığı tamamen çıkarılır, sonra parça parça yenir. Balık çatalla yenir ancak kılçık elle çıkarılır ve tabağın kenarına bırakılır.

57 Restoran ve yemek adabı Tavuğun derisi yenmek istenmiyorsa, deri çatal ve bıçak yardımıyla ayrılır. Tek kesim, tek lokma prensibi uygulanır. Ağıza istenmeyen bir lokma (taş, kıl vs.) gelirse, kağıt peçeteyle çıkarılır ve görülmeyecek bir yere konulur. Elde çatal bıçak, ağızda lokma varken konuşulmaz.

58 Restoran ve yemek adabı Sağdaki içecekler bize aittir. Soldaki yiyecekler bize aittir. Yiyecek servisi soldan yapılır. Boş tabaklar sağdan alınır. İçecek servisi sağdan yapılır, sağdan kaldırılır. Boşalan su veya meyve bardağı garson tarafından doldurulur.

59 Restoran ve yemek adabı Şerefe kadeh kaldırıldığında içki olmasa da katılmak lazımdır. Ne içiliyorsa onunla "Şerefe" denir. Ast-üst kadeh tokuşturamaz. Kadeh göğüs hizasında kaldırılır.

60 Restoran ve yemek adabı Çok delikli olan tuz, tek delikli olan karabiberdir. Tuzluk ve diğer istenen malzemeler elden ele verilmez. Uzanabileceği yere bırakılır. Yemeği tadmadan tuz atılması görgüsüzlüktür.

61 Restoran ve yemek adabı Bize ait ekmek tabağı varsa bir parça ekmek bölünür, gerisi bırakılır. Şayet ortak bir tabaktan alınıyorsa, ekmeğin kalanını tabağımıza koyarız. Masa üstüne konmaz. Bütün sebze yemekleri ve köfteler çatal ile yenilir. Bıçağa ihtiyaç varsa çatalın kenarı kullanılır. Yoğurt kaşıkla yenir.

62 Restoran ve yemek adabı Garsonla yüz yüze iletişim kurulur, Mimikler ile anlaşılır, el ile çağırmamak gerekir. El kol hareketi yapılmaz, Hop, hışşşt denmez.

63 Restoran ve yemek adabı Zeytin, çatalla yenir, çekirdeği çatalla çıkarılır ve tabağın yanına konulur. Kül tablosuna veya masa üzerine konulmaz. Protokolde kürdan olmaz. Diğer zamanlarda sol el perde yapılarak kullanılabilir. Peçetenin içine bırakılır, masa üstüne veya kül tablasına bırakılmaz.

64 Restoran ve yemek adabı Restoranda teşrifatçı varsa, teşrifatçı önde, bayan ortada, erkek arkada olur. Teşrifatçı yoksa, erkek önden giderek bayana yol gösterir, öncülük yapar. Eş ile gidiliyorsa karşılıklı oturulur. Sosyal yemeklerde eşler yanyana oturur. Eş (bayan) erkeğin sağında oturur. Kalabalığa erkeğin yönü dönük olmalıdır.

65 Restoran ve yemek adabı Bahşiş, yemek çok beğenilmişse %10, normalde %5 olmalıdır. Restoranda yemeği bayan söylemez, bey onun adına söyler Erkekler pardüselerini vestiyere bırakır. Bayanlar yanına alabilir.

66


"ULUSLARARASI İŞ PROTOKOL ve ETİKETİ ILET 321 KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları