Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

8.BÖLÜM MANİALARIN BELİRTİLMESİ İÇİN GÖRSEL YARDIMCILAR İşaretlenecek ve / veya Işıklandırılacak Nesneler: Maniaların işaretlenmesi uçaklar için bir tehlike.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "8.BÖLÜM MANİALARIN BELİRTİLMESİ İÇİN GÖRSEL YARDIMCILAR İşaretlenecek ve / veya Işıklandırılacak Nesneler: Maniaların işaretlenmesi uçaklar için bir tehlike."— Sunum transkripti:

1 8.BÖLÜM MANİALARIN BELİRTİLMESİ İÇİN GÖRSEL YARDIMCILAR İşaretlenecek ve / veya Işıklandırılacak Nesneler: Maniaların işaretlenmesi uçaklar için bir tehlike oluşturma riskini azaltmak için tasarlanmıştır. Bir kalkış tırmanma yüzeyinin iç kısmının 3000 metre civarında bulunan sabit manialar, işaretlenmeli ve eğer pist gecede kullanılıyorsa ışıklandırılmalıdır. Bir havaalanının hareket sahasındaki, araçlar, hareketli nesneler ve diğer uçaklar mania olarak kabul edilirler ve işaretlenmelidirler. Eğer araçlar ve havaalanı gecede kullanılıyorsa ışıklandırılırlar.

2 Nesnelerin İşaretlenmesi :

3 Renklerin Kullanımı :Bir nesne, her iki boyutu 4.5 metre veya daha fazla olan yatay koruma bölgesine sahip tek parça bir yüzeyin sıralı desen şeklinde renklendirilmelidir. Bu desen bir köşesi 1.5 m.den az 3 m.den çok olmayan bir dikdörtgen şeklinde ve koyu bantlarla başlamalıdır. Zıt renklerden olmalıdır. Bir nesne, 1.5 m.den az bir korumaya sahipse, tek bir renk Portakal veya kırmızı kullanılabilir.

4 Mania Işıklarının Kullanılması 45m or less in height Greater than 45m Greater than 150m

5 İşaretleyicilerin Kullanılması :Nesneleri gösteren işaretler, açık bir havada, havadan en az 1000 m.den, yerdeki bir uçaktan ise en az 300 m. bir uzaklıkta net bir şekilde görülecek biçimde olmalıdır. Yüksek seviyeli tel ve kabloların gösteriminde kullanılan işaretleyiciler küresel ve en az 60 cm çapında olmalıdır. Bayrakların Kullanımı :Kullanılan bayraklar, nesnenin etrafında, tepesinde veya nesnenin en yüksek kenarının civarına en az 15 m. aralıklarla yerleştirilmelidirler.

6 Acil Durum Ve Diğer Servisler (ANNEX 14) Kurtarma ve Yangınla Mücadele : Kurtarma ve yangınla mücadele servislerinin ana amacı hayat kurtarmaktır. Bu nedenle, meydan ve çevresinde meydana gelebilecek uçak kaza ve kırımları için alınan tedbirler birinci derecede önem kazanır. Uygun zaman2 minutes Azami zaman3 minutes Kurtarma ve yangına müdahale zamanı Alınan eğitim, kullanılan cihazların etkinlikleri, kurtarma ve yangınla mücadele işinde görevlendirilen personelin süratli çalışması, bir uçak kazasında canlı kaIanların kurtarılması için yapılan çalışmalarda en önemli faktördür

7 Kurtarma ve Yangınla Mücadele için Meydan Kategorisi

8

9 Acil Durum Geçiş Yolları :Acil durum geçiş yolları, bir havaalanında arazinin yapısına göre, belirtilen müdahale zamanı açısından uygun şekilde düzenlenmelidir. Her türlü hava şartlarında ve kullanılan en ağır araçları taşıyabilecek özelliklere sahip olmalıdırlar. İtfaiye İstasyonu :Bütün kurtarma ve yangınla mücadele araçları mutlaka bir itfaiye istasyonunda bulundurulmalıdır.

10 Kaplamalar : a)Kaplama yüzeyleri (pistler, taksi yolları, apronlar vb.), uçak yapılarına veya motorlarına zarar verecek veya uçak sistemlerinin çalışmasını zayıflatacak taş veya diğer maddelerden temizlenmiş olmalıdır, b)Pist yüzeyi, bozuklukları önleyecek şekilde bakımlı olmalıdır, c)Bir pist yüzeyinin sürtünme özelliklerinin ölçümü self ıslatma sistemi ile periyodik olarak yapılmalıdır. d)Pistin veya bir kısmının drenaj özellikleri eğim ya da bir çöküntüden dolayı zayıfladığına inanıldığında, pist sürtünme özellikleri, doğal veya suni yağmur göz önüne alınarak belirlenmelidir,

11 e)Bir taksi yolu türbin motorlu uçak tarafından kullanıldığında, taksi yolu kenarları, uçak motorlarına girebilecek serbest taşlardan veya nesnelerden temizlenmelidir, f)Bir pist yüzeyi, iyi bir frenleme sürtünme katsayısı ve düşük dönüş direnci sağlayacak şekilde temiz olmalıdır. Kar, sulu kar, buz, su, çamur, toz, kum, yağ, lastik artığı ve diğer pislikler, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde temizlenmelidir, g)Bir taksi yolu, uçağın taksi yapmasını önleyecek, kar, sulu kar, buz vb. gibi maddelerden arındırılmış olmalıdır, h)Apronlar, uçakların güvenli manevra yapabilmesi veya itilme ya da çekilme işlemlerinin rahatça yapılabilmesi İçin, kar, sulu kar, buz vb. gibi maddelerden arındırılmış olmalıdır,

12 i)Kar, sulu kar, buz gibi maddelerin temizlenmesinde aşağıdaki öncelik sıralaması geçerlidir; Birinci -Kullanılan pist veya pistler, İkinci -Kullanımdaki servis taksi yolu veya yolları, Üçüncü -Apron veya apronlar, Dördüncü -Bekleme bölümleri, Beşinci -Diğer sahalar. j)Kullanımının etkili olacağı düşünüldüğünde, havaalanı kaplama yüzeylerinde buz ve don olaylarının önlenmesi için kimyasal maddeler kullanılabilir.(Burada kimyasal maddelerin tehlike yaratmayacağından emin olunmalıdır.) k)Uçak ya da kaplama yüzeylerinde yıpratıcı etkisi olan veya havaalanı çevresinde toksit tehlikesi içeren kimyasal maddeler kullanılamaz.

13 Hassas yaklaşma kategori II ve kategori III pistleri için, tüm operasyonlarda yaklaşma ve pist ışıklandırmasının en az aşağıdaki konumlarda hizmet verebilmesini sağlamalıdır; 1) Her bir elemanın ışıklandırma servisinin % 95'inin kullanılabilir olması gereklidir; (i) Hassas yaklaşma kategori II ve kategori III ışıklandırma sisteminin 450 m. iç kısmı, (ii) Pist merkez hattı ışıkları, (iii) Pist eşik ışıkları ve (iv) Pist kenar ışıkları. 2) Teker koyma bölgesi ışıklarının % 90'nı kullanılabilir olmalı, 3) Yaklaşma ışık sisteminin 450 metrelik mesafesindeki ışıkların % 85’i kullanılabilir olmalı, 4) Pist sonu ışıklarının % 75'i kullanılabilir olmalıdır.

14

15 Hassas yaklaşma kategori III ile birlikte taksi yolu bekleme pozisyonunda sağlanan stop barın birbirine yakın ikiden fazla ışığının kullanılmaması veya ışıkların aralarındaki mesafelerin belirtilenden az olması kabul edilemez, Pist görüş mesafesinin 400 metrenin altında olduğunda kullanılan taksi yolu için önleyici bakım sistemine göre, birbirine yakın ikiden fazla taksi yolu merkez hattı ışıklarının kullanım dışı olması kabul edilemez, Hassas yaklaşma kategori I pistleri için sağlanan önleyici bakım sistemine göre, hassas yaklaşma kategori I operasyonlarının bütün safhasında, bütün ışıkların faal olması ve aşağıdaki ışıkların % 85'inin faal olması gereklidir; 1) Hassas yaklaşma kategori I ışıklandırma sistemi, 2) Pist eşik ışıkları, 3) Pist kenarlar ışıkları ve Pist sonu ışıkları

16 Apron Yönetim Servisi Trafik ve işletme kondisyonunun hacmine göre, havaalanı ATS ünitesi tarafından veya başka bir havaalanı otoritesi tarafından aşağıdaki işlemleri sağlayacak bir apron yönetim servisi oluşturacaktır; a)Aprondaki hareketlerin, uçaklar arasında veya uçaklarla diğer manialar arasında çarpışmayı önlemek amacıyla düzenlenmesi, b)Aprona giren veya terk eden uçakların giriş ve çıkışlarının havaalanı kontrol kulesi tarafından düzenlenmesi, c)Yüzeydeki araçların emniyetli ve hızlı bir şekilde hareket etmelerinin sağlanması. Havaalanı kontrol kulesinin, apron yönetim sistemine katılmaması durumunda, uçakların apron yönetim servisi ve kontrol kulesi arasındaki geçişle ilgili prosedürlerin belirlenmesi gereklidir.

17 Uçağın Yer Hizmetleri :Yakıt yangını durumuna müdahale etmek için belirtilen sayıda yangın söndürme ekipmanı ve eğitimli personel, uçağın yer hizmetlerinin verilmesi esnasında hazır bulunmalı ve yangın veya yakıt dökülmesi gibi olaylarda kurtarma ve yangınla mücadele servisinin hemen olaydan haberdar edilmesi gereklidir. Manevra Sahası Üzerindeki Uçak Trafiği Dışındaki Hareketlerin Kontrolü :Yayaların veya araçların manevra sahası üzerindeki hareketleri meydan kontrol kulesinin müsaadesine tabi olacaktır. Araçların sürücüleri de dahil olmak üzere, kişiler, manevra sahasına girmeden önce meydan kontrol kulesinden müsaade alacaklardır. Kontrollü meydanlardaki manevra sahalarında görevlendirilen bütün araçlar meydan kontrol kulesi ile iki yollu muhabereyi sürdürecek özellikte olmalıdır; Görsel işaretlerle muhabere sisteminin yeterli olduğuna karar verildiğinde veya radyo muhaberesinin kesilmesi durumunda, aşağıdaki ışık işaretleri karşılarında belirtilen anlamda kullanılacaktır.

18 Meydan Kontrol Kulesinden Verilen Işık İşareti Anlamı


"8.BÖLÜM MANİALARIN BELİRTİLMESİ İÇİN GÖRSEL YARDIMCILAR İşaretlenecek ve / veya Işıklandırılacak Nesneler: Maniaların işaretlenmesi uçaklar için bir tehlike." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları