Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÖLÜM 8 ERKEN ÇOCUKLUKTA FİZİKSEL GELİŞİM. BÖLÜM 8 ERKEN ÇOCUKLUKTA FİZİKSEL GELİŞİM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÖLÜM 8 ERKEN ÇOCUKLUKTA FİZİKSEL GELİŞİM. BÖLÜM 8 ERKEN ÇOCUKLUKTA FİZİKSEL GELİŞİM."— Sunum transkripti:

1

2 BÖLÜM 8 ERKEN ÇOCUKLUKTA FİZİKSEL GELİŞİM

3 Vücut Gelişimi Vücut büyüklüğü, vücut oranları ve iskelet olgunluğunda görülen değişimleri tanımlayınız. Konunun Temel Sorusu

4 Vücut Gelişimi Erken çocuklukta vücudun büyüme hızı,
çocuklar büyüyüp irileştikçe azalmaktadır ve vücut büyüklüğünde ve büyüme hızındaki bireysel farklılıklar gözlenebilir bir biçimdedir.

5 Vücut Gelişimi İskeletin farklı bölgelerinde kıkırdak kemiğe
dönüştükçe yeni epifizler ortaya çıkar.

6 Vücut Gelişimi Anaokulu döneminin sonunda, çocuklar
bebeklik dişlerini kaybetmeye başlarlar. İlk dişlerin bakımı çok önemlidir çünkü hastalıklı dişler, kalıcı dişlerin sağlığını etkilemektedir.

7 Erken çocuklukta beyin gelişimini açıklayınız.
Vücut Gelişimi Erken çocuklukta beyin gelişimini açıklayınız. Konunun Temel Sorusu 2

8 Vücut Gelişimi Beyindeki sinir lifleri sinapslar oluşturmaya ve
miyelinizasyona devam ederler. Bu dönemde, beyin korteksinin birçok bölgesinde zaten fazlası ile sinaps mevcuttur ve sinaps budaması görülmektedir.

9 Vücut Gelişimi Aktif nöronların ihtiyaç duyduğu bağlantıları yapabilmesi için alana ihtiyacı vardır. Bundan dolayı çevrede bulunan ve aktif olmayan birçok nöron ölür ve bu da zamanla beyin esnekliğini azaltır.

10 Vücut Gelişimi Dikkat, çalışan bellek ve planlamaya odaklanan
prefrontal – kortikal alanlar erken ve orta çocuklukta hızlı bir büyüme gösterirler.

11 Vücut Gelişimi Kişinin baskın yarımküresini yansıtan el tercihi
erken çocuklukta güçlenir. Erken çocukluk döneminde, beyin yapıları arasındaki bağlantılar oluşur. Beyinciği beyin korteksi ile birleştiren lifler büyür ve miyelinizasyona maruz kalır.

12 Vücut Gelişimi Retiküler formasyon tetikte olmayı ve idrak edebilmeyi; hipokamp hafızayı; amigdala duygusal bilgileri işlemeyi; Korpus kollosum her iki yarım küreyi bağlamayı ve sinapslar oluşturma ve miyelinizasyonu desteklemektedir.

13 Fiziksel Büyümeyi ve Sağlığı Etkileyenler
Kalıtımın fiziksel büyümeyi nasıl etkilediğini açıklayınız. Konunun Temel Sorusu

14 Fiziksel Büyümeyi ve Sağlığı Etkileyenler
Kalıtım vücudun büyümesini hipofiz bezinin ürettiği ve salgıladığı iki hormonla kontrol etmektedir: Hemen hemen tüm vücut hücrelerinin gelişimini etkileyen büyüme hormonu (GH) ve beyin gelişimini ve vücut büyüklüğünü etkileyen tiroid stimülan hormonudur (TSH).

15 Fiziksel Büyümeyi ve Sağlığı Etkileyenler
Duygusal olarak iyi olmanın, dinlendirici bir uykunun, beslenmenin ve bulaşıcı hastalıkların erken çocuklukta fiziksel gelişim ve sağlığı nasıl etkilediğini açıklayınız. Konunun Temel Sorusu 2

16 Fiziksel Büyümeyi ve Sağlığı Etkileyenler
Duygusal olarak iyi olma vücut gelişimini ve sağlığı etkilemeye devam etmektedir. Şiddetli seviyedeki duygusal yoksunluk psikolojik cüceliğe yol açabilir.

17 Fiziksel Büyümeyi ve Sağlığı Etkileyenler
Dinlendirici uyku vücudun büyümesine destek olmaktadır. Toplam uyku saatinin zamanla azalmasına rağmen, bu sürede bireysel farklılıklar mevcuttur.

18 Fiziksel Büyümeyi ve Sağlığı Etkileyenler
Büyüme oranı yavaşladıkça, küçük çocukların iştahı da azalmaktadır ve bu çocuklar yeni yiyeceklere karşı temkinli yaklaşmaktadır.

19 Fiziksel Büyümeyi ve Sağlığı Etkileyenler
Beslenme bozuklukları – protein, vitamin ve minerallerde – dikkat ve hafıza problemleri, akademik ve davranış problemleri ve bulaşıcı hastalıklara karşı hassasiyet ile ilişkilidir.

20 Fiziksel Büyümeyi ve Sağlığı Etkileyenler
Hangi faktörler beklenmeyen kazaların oluşma riskini etkilemektedir ve çocukluk yaralanmalarının önüne nasıl geçebiliriz? Konunun Temel Sorusu 3

21 Fiziksel Büyümeyi ve Sağlığı Etkileyenler
Beklenmeyen kazalar gelişmiş ülkelerde çocuk ölümlerinin ana sebebidir. Yaralanma kurbanları çoğunlukla erkekler; sinirli yapıya sahip olanlar; dikkatsiz, aşırı hareketli ve meydan okumayı sevenler; stresli, kalabalık, fakir çevrelerde yaşayanlardır.

22 Motor Gelişimi Erken çocuklukta gerçekleşen büyük ve küçük motor gelişimlerinin kilometre taşlarını yazınız. Konunun Temel Sorusu

23 Motor Gelişimi Çocuğun yerçekimi merkezi alt vücuda doğru
kaydıkça, denge artar ve yeni becerilerin önü açılmış olur.

24 başlarlar ve genel olarak daha koordineli
Motor Gelişimi Küçük çocukların koşma tarzları daha düzgün ve ritimli bir hâl alır; koşarlar ve zıplarlar; zamanla sekmeye, fırlatmaya ve tutmaya başlarlar ve genel olarak daha koordineli olurlar.

25 Motor Gelişimi El ve parmakların kontrolünün sağlanması
ile ince kas gelişiminde hızlı bir artış görülür. Küçük çocuklar zamanla kendi kıyafetlerini giyip çıkarmaya ve çatal–bıçak kullanmaya başlarlar.

26 Motor Gelişimi Algısal, bilişsel ve ince motor kapasiteleri arttıkça, çocukların çizimlerindeki detaycılık ve gerçekçilik artar. 3 ile 5 yaş arasında çocuklar kalem tutma ile ilgili deneyimlerde bulunurlar.

27 Motor Gelişimi 5 yaşında ise birçoğu bir yetişkin gibi kalem tutmaya başlar ve bu tutuşla sürekli ve etkin yazmayı sağlayabilirler.

28 Motor Gelişimi Küçük çocukların motor becerilerindeki bireysel farklılıkları ve erken çocuklukta motor gelişimini desteklemenin yollarını yazınız. Konunun Temel Sorusu 2

29 Motor Gelişimi Vücudun yapısı ve fiziksel oyun imkânları
çocukların motor gelişimlerini etkilemektedir.

30 Motor Gelişimi Erkeklerin güç ve zorlama isteyen becerilerini
kullanmasını destekleyen, kızları da denge ve ince hareketler gerektiren aktivitelere yönlendiren cinsiyet farklılıkları bir anlamda genetiktir ancak sosyal baskı bunu tetiklemektedir.

31 Motor Gelişimi Çocuklar erken çocukluktaki motor becerilerini informal oyun deneyimleri ile kazanırlar. Ve bu durum formal bir eğitimden çok az etkilenmektedir.

32 Motor Gelişimi Küçük yaşlarda motor gelişimini desteklemenin
en iyi yolu motor aktivitelerinde eğlenmeye vurgu yapmaktır.


"BÖLÜM 8 ERKEN ÇOCUKLUKTA FİZİKSEL GELİŞİM. BÖLÜM 8 ERKEN ÇOCUKLUKTA FİZİKSEL GELİŞİM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları