Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Eşrefoğlu Süleyman Bey Camii Anadolu’da ağaç çatı ve direkli düz tavanlı ulu camilerin en güzel örneklerden birisidir. Taçkapısı, mihrap ve minberi, üstün.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Eşrefoğlu Süleyman Bey Camii Anadolu’da ağaç çatı ve direkli düz tavanlı ulu camilerin en güzel örneklerden birisidir. Taçkapısı, mihrap ve minberi, üstün."— Sunum transkripti:

1 Eşrefoğlu Süleyman Bey Camii Anadolu’da ağaç çatı ve direkli düz tavanlı ulu camilerin en güzel örneklerden birisidir. Taçkapısı, mihrap ve minberi, üstün ağaç ve çini işçiliği yönünden dikkat çekicidir. 1299 yılında inşa edilen Eşrefoğlu Süleyman Bey’in Beyşehir’de yaptırmış olduğu bu eşsiz cami, Anadolu’nun olduğu kadar bütün İslam cami mimarisinin de eşsiz bir örneğidir. Camideki ahşap sütunlar, gölde 6 ay bekletildikten sonra fırınlanarak kurutulmuştur. Tavan ortasında bir aydınlık feneri ile bunun altında zemine “karlık” tabir edilen bir su tesisi açılmıştır. Burada eskiden kar biriktirilirmiş. Bunun amacı, sedir ağacından yapılan sütunların, karın erimesiyle oluşan rutubetle uzun ömürlü olmasını sağlamaktır. Mihrap, tümüyle döneminin zengin mozaik çinileri ile kaplanmıştır.Tamamen ceviz ağacından üstün bir işçilik ve zengin bir süslemeyle, kündekari tekniğiyle, oymalı, çatmalı ve tutkalsız olarak yapılmış olan minber üzerinde Allah, Muhammed ve dört halifenin adı yazılıdır. Eşrefoğlu Süleyman Bey Camii, Beyşehir’de kentin eski yerleşim bölgesinde, Eşrefoğlu mahallesindedir. Eşrefoğlu 1.Süleyman Bey’in, eşinin ve oğlunun kabirleri bulunan türbe caminin doğusundadır. Cami, türbe, Bezzaziye hanı ve hamamıyla bir külliye halindedir. Medrese ve bedesten sonraki dönemlerde külliyeye dahil olmuştur.

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20


"Eşrefoğlu Süleyman Bey Camii Anadolu’da ağaç çatı ve direkli düz tavanlı ulu camilerin en güzel örneklerden birisidir. Taçkapısı, mihrap ve minberi, üstün." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları