Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAV KAYGISI. SINAV KAYGISI NEDİR? Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan farklı,fiziksel ve psikolojik tepkilerle.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAV KAYGISI. SINAV KAYGISI NEDİR? Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan farklı,fiziksel ve psikolojik tepkilerle."— Sunum transkripti:

1 SINAV KAYGISI

2 SINAV KAYGISI NEDİR? Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan farklı,fiziksel ve psikolojik tepkilerle ortaya çıkan bireyin sınav sırasında performansını olumsuz yönde etkileyen farklı,fiziksel ve psikolojik tepkilerle ortaya çıkan bireyin sınav sırasında performansını olumsuz yönde etkileyen yoğun duygu durumudur. yoğun duygu durumudur.

3 SINAV KAYGISININ FİZİKSEL BELİRTİLERİ Kalp atışlarında hızlanma,çarpıntı Kalp atışlarında hızlanma,çarpıntı Hızlı nefes alıp verme,düzensiz solunum Hızlı nefes alıp verme,düzensiz solunum Terleme, Terleme, Ellerde titreme, Ellerde titreme,

4 SINAV KAYGISININ FİZİKSEL BELİRTİLERİ Kas yorgunluğu,uyuşma Kas yorgunluğu,uyuşma Rengin soluklaşması,gözbebeklerin de büyüme Rengin soluklaşması,gözbebeklerin de büyüme Baş ağrısı,uykuya dalmada güçlük,kabus görme. Baş ağrısı,uykuya dalmada güçlük,kabus görme. Yemek yeme problemleri.(iştahın azalması,ya da aşırı yemek yeme isteği duyma.) Yemek yeme problemleri.(iştahın azalması,ya da aşırı yemek yeme isteği duyma.)

5 PSİKOLOJİK BELİRTİLER Dikkatini toplayamama. Dikkatini toplayamama. Sık sık endişe,huzursuzluk,öfke,kızgınlık,korku ve ümitsizlik duygularını yaşama. Sık sık endişe,huzursuzluk,öfke,kızgınlık,korku ve ümitsizlik duygularını yaşama. Gergin,tedirgin ve mutsuz ruh hali Gergin,tedirgin ve mutsuz ruh hali Öğrendiklerini hatırlamada güçlük çekme Öğrendiklerini hatırlamada güçlük çekme Düşünmede ve algılamada zorlanma Düşünmede ve algılamada zorlanma

6 PSİKOLOJİK BELİRTİLER Ders çalışmaktan rahatsız olma Ders çalışmaktan rahatsız olma Ders çalışmayı sürekli erteleme Ders çalışmayı sürekli erteleme Ders çalıştığı halde çalıştığı konuyu anlayamama Ders çalıştığı halde çalıştığı konuyu anlayamama Sınav sırasında aşırı heyecanlanma. Sınav sırasında aşırı heyecanlanma.

7 Öğrencinin öz güvenin düşük olması Öğrencinin öz güvenin düşük olması Anne-Babanın mükemmelliyetçi yaklaşımı, Anne-Babanın mükemmelliyetçi yaklaşımı, Çocuktan kapasitesinin üstünde başarı beklemeleri. Çocuktan kapasitesinin üstünde başarı beklemeleri. Anne babanın otoriter ve baskıcı tutumu Anne babanın otoriter ve baskıcı tutumu Eleştirel bir çevrenin bulunması. Eleştirel bir çevrenin bulunması. Öğrencinin başarılı olan bir ağabey,abla yada arkadaşları ile kıyaslanması. Öğrencinin başarılı olan bir ağabey,abla yada arkadaşları ile kıyaslanması. Tutarsız anne-baba ve öğretmen davranışları Tutarsız anne-baba ve öğretmen davranışları SINAV KAYGISININ NEDENLERİ

8 Öğrencinin verimli çalışma tekniklerini bilmemesi. Öğrencinin verimli çalışma tekniklerini bilmemesi. Çalışırken ve sınav sırasında zamanı iyi kullanamaması. Çalışırken ve sınav sırasında zamanı iyi kullanamaması. Öğrencinin görev ve sorumluluklarını sürekli ertelemesi. Öğrencinin görev ve sorumluluklarını sürekli ertelemesi. Öğrencinin amacının olmaması. Öğrencinin amacının olmaması. Sürekli düzenli ve planlı ders çalışma alışkanlığının olmaması. Sürekli düzenli ve planlı ders çalışma alışkanlığının olmaması.

9 BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ Olumlu düşünme Olumlu düşünme Zamanı iyi kullanma (sınava hazırlanırken ve sınav anında) Zamanı iyi kullanma (sınava hazırlanırken ve sınav anında) Düzenli,planlı ve verimli çalışmayı alışkanlık haline getirme. Düzenli,planlı ve verimli çalışmayı alışkanlık haline getirme. Gerçekçi bir amaç oluşturma. Gerçekçi bir amaç oluşturma. Kendine güvenip,inanma. Kendine güvenip,inanma. ( Düzenli olarak çalıştım,tüm konuları öğrendim bu nedenle başarılı olabilirim.) ( Düzenli olarak çalıştım,tüm konuları öğrendim bu nedenle başarılı olabilirim.)

10 BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ Sınav başlamadan önce biraz kaygı duymanın doğal olduğunu kabul etme. Sınav başlamadan önce biraz kaygı duymanın doğal olduğunu kabul etme. Sınav başlarken sonuç yerine sorulara odaklanma. Sınav başlarken sonuç yerine sorulara odaklanma. Derin nefes alma tekniğini kullanmayı öğrenme. Derin nefes alma tekniğini kullanmayı öğrenme.

11 DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DİĞER ÖNLEMLER Sınava gireceğiniz yeri daha önceden giderek mutlaka görün. Sınava gireceğiniz yeri daha önceden giderek mutlaka görün. Sınavdan önceki gün ne çok erken ne de çok geç yatın.(kendinizi en az 8 saat uyuyabilecek gibi planlayın.) Sınavdan önceki gün ne çok erken ne de çok geç yatın.(kendinizi en az 8 saat uyuyabilecek gibi planlayın.) Sınav günü yanınıza gerekli evrakları ve araçları mutlaka alın.( Sınav giriş belgesi,nüfus cüzdanı,kalem,silgi,kalemtraş v.b) Sınav günü yanınıza gerekli evrakları ve araçları mutlaka alın.( Sınav giriş belgesi,nüfus cüzdanı,kalem,silgi,kalemtraş v.b)

12 DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DİĞER ÖNLEMLER Sınav sabahı olumlu düşünerek güne başlayın. Sınav sabahı olumlu düşünerek güne başlayın. Fazla abartmadan güzel bir kahvaltı yapın. Fazla abartmadan güzel bir kahvaltı yapın. ( ceviz,kuru üzüm,fındık v.b çerezlerden de kahvaltıda yiyebilirsiniz.) ( ceviz,kuru üzüm,fındık v.b çerezlerden de kahvaltıda yiyebilirsiniz.) Sınav başlamadan en az yarım saat önce sınava gireceğiniz okulda olunuz. Sınav başlamadan en az yarım saat önce sınava gireceğiniz okulda olunuz.

13 Sınav sonunda hepinizin yüzünüzün gülmesi dileğiyle başarılar.


"SINAV KAYGISI. SINAV KAYGISI NEDİR? Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan farklı,fiziksel ve psikolojik tepkilerle." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları