Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

G rafik ve Animasyon -I PHOSTOSHOP FİLTRELERI (EFEKTLERİ) Öğr.Gör. Onur BULUT.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "G rafik ve Animasyon -I PHOSTOSHOP FİLTRELERI (EFEKTLERİ) Öğr.Gör. Onur BULUT."— Sunum transkripti:

1 G rafik ve Animasyon -I PHOSTOSHOP FİLTRELERI (EFEKTLERİ) Öğr.Gör. Onur BULUT

2 Photoshop’un en önemli özelliklerinden biri yüzlerce farklı efekt oluşturma yeteneğidir. Efektleri oluşturabilmek için çeşitli filtreler kullanılır. Filtrelere Filter menüsünden erişilir. Filtreleri aktif katmana veya seçili alana uygulayabilirsiniz. Bütün filtreler RGB modunda, 8 bit renk derinliğine sahip resimler üzerinde çalışırlar. Filtreler saydam (transparent) katmanlara uygulanmazlar.

3 Phototshop programı çok sayıda filtre içerdiğinden tüm bu filtreleri tek tek resim üzerine uygulamak uzun zaman alır. Bunun için Filter Gallery adlı bir uygulama geliştirilmiştir. Filter Gallery uygulaması ile resim üzerine uygulanabilecek tüm filtreler listeden seçilerek kullanılabilmektedir. Filter Gallery uygulaması için Filter \ Filter Gallery seçeneğini tıklayınız. Filter Gallery uygulaması birkaç farklı bölümden oluşmaktadır. Şekilde harfler ile gösterilen bölümler: a. Efektler Listesi: Uygulayacağınız efektleri açılan listeden seçebilirsiniz, soldaki önizleme penceresinden etkisini görebilirsiniz. Farklı efekt uyguladığınızda son uyguladığınız efekt iptal olur. b. Önizleme penceresi c. Seçilen Efekt ile ilgili ayarlar

4 Filter Gallery ile birden fazla efekt uygulamak Herhangi bir filtreyi uyguladıktan sonra aynı anda 2., 3. ve daha fazla filtreyi uygulayabilirsiniz. 2. filtreyi uygulamak için efekt ekleme (New Effect Layer) düğmesine tıklayın. Efekti silmek için çöp kutusu düğmesine tıklayabilirsiniz.

5 Photoshop Efektleri: Blur Blur efektleri resmi bulanıklaştırır. Pikselleri birbirine karıştırıp ortalama bir renk tonu ortaya çıkarır. Blur efektleri için Filter\Blur seçeneği ile açılan menüden farklı blur efektleri seçilebilir. Bu efektlerden bazıları: Average Blur: Uygulandığı resmi resimdeki tüm renklerin ortalaması olan renge dönüştürür. Blur: Grafiğe ya da seçtiğiniz alana bulanıklık özelliği verir. Ancak bu bulanıklık özelliği fark edilmeyebilir. BlurMore: Grafiği daha fazla bulanıklaştırma etkisi yaratır. Bu etki Blur efektine göre 3 kat daha fazladır

6 Blur Efektleri: Gaussian Blur Bulanıklaştırma etkisi istenildiği gibi ayarlanabilir. Sisli bir cam etkisi verir. Değeri artırdıkça camdaki sisler artar. Sis arttığında camın ardındaki görüntü de puslu gibi görünür. Değer çok fazla arttığında grafik bozulur. Gaussian Blur efekti uygulamak için Fitler\Blur\Gaussian Blur seçeneği seçilir. Aşağıdaki pencerede Radius bölümünden bulanıklaştırma miktarı ayarlanabilir.

7 Blur efektleri: Motion Blur Hareket halindeki bir nesneyi çektiğiniz bir resmin görüntüsünü verir. Örneğin otomobil hareket ederken çekilen bir resim etkisi kazandırır. Filter\Blur\Motion Blur seçeneği seçildiğinde aşağıdaki pencere ekrana gelir. Burada Angle bölümünden titreklik açısı, Distance bölümünden titreklik miktarı ayarlanabilir.

8 Blur efektleri: RadialBlur Hareket halindeyken çekilen bir resmin görüntüsünü verir. Motion Blur efektine benzer fakat dairesel dönme etkisi verir. Radial Blur efekti seçildiğinde aşağıdaki pencereden Spin: Nesne dönerken çekilen resim etkisi Zoom: Bir nesneden hızla uzaklaşırken çekilen resim etkisi uygulayabilirsiniz.

9 Noise efektleri Grafiğin üzerine lekeler ekler. Tozlu, kumlu, lekeli arka planlar elde etmek için kullanılır. Lekeli alanları düzeltmek için de kullanılabilir. Noise efektleri için Fitler \ Noise \ Add Noise seçeneği ile açılan menüden aşağıdaki pencere ekrana gelir. Pencerede Amount: Lekelerin miktarı ayarlar Uniform: Lekelerin resim üzerinde düzenli dağılmasını sağlar Gaussian: Lekelerin resim üzerinde düzensiz bir şekilde dağılmasını sağlar Monochromatic: Lekelerin Gri tonlarda olmasını sağlar.

10 Noise efektleri: Dust & Scratches: Grafik üzerindeki pürüzleri, lekeleri temizlemek için kullanılır. Genellikle eski ve yıpranmış resimleri onarmak için kullanılır. Bu efektin kullanımı için c:\ProgramFiles\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Samples klasöründeki resimlerden “OldImage.jpg” dosyasını açınız. Fitler\Noise \ Dust & Scratches menüsünü seçip şekildeki gibi değerler verin. Radius değeri yoğunluğu fazla olan alanlardan az olan alanlara doğru kayacak piksellerin genişliğini ayarlar. Threshold değeri de kenar çizgilerinin değişimini belirler.

11 Pixelate efektleri Pikseller üzerinde değişiklikler yaparak farklı efektler uygular. Dergi veya reklam afişleri için çeşitli grafikler hazırlamayı sağlar. Color Halftone: Önplan ve arkaplan renklerini kullanarak grafiğin üzerine tram gibi desenli bir zar kaplar. Daha çok afişlerde, broşürlerde arkaplan grafiği olarak kullanılabilir. Filter\Pixelate\Color Halftone seçeneği ile ulaşılır. Aşağıdaki gibi bir pencere ekrana gelir. Pencerede: Max Radius: Resimdeki dairelerin çapını verir. Screen Angles: Bu ayarlar ile RGB formatındaki resimde her bir kanal için ayrı açı değeri verilir.

12 Pixelate efektleri: Crystallize: Kristal görünüm kazandırır. Buzlu cam izlenimi verilir.. Filter\Pixelate\ Crystallize seçeneği ile ulaşılır. Aşağıdaki gibi bir pencere ekrana gelir. Cell size ile buzlu camın desenlerinin (hücrelerinin) çapı ayarlanabilir. Değer büyüdükçe resim de bozulacaktır.

13 Pixelate efektleri: Facet ve Fragment Diğer sık kullanılan Pixelate efektleri ise şunlardır: Facet: Resmi donuklaştırır. Elle çizilmiş hissi verir. Fragment: Her pikselin dörder kopyasını alır. Fotoğraf makinesi ile hareket halinde çektiğiniz bir resim görüntüsünü verir.

14 Pixelate efektleri: Mezzotint: Grafiğin üzeride farklı çizgisel dokular kaplar. Type seçeneği ile aşağıda açıklanan efektlerden biri seçilebilir. Nokta efektleri: Fine Dots: İnce benek (nokta) ekler, Medium Dots: Normal Nokta ekler, Grainy Dots: Kumlu ince benekler ekler, Coarse Dots: Kumlu kalın benekler ekler Çizgi efektleri: Short Lines: Kısa çizgiler ekler, Medium Lines: Orta boyutta çizgiler ekler, Long Lines: Uzun çizgiler ekler Fırça darbeleri: Short Strokes: Kısa fırça darbeleri ekler, Long Strokes: Uzun fırça darbeleri ekler

15 Pixelate efektleri: Mozaik ve Pointilize Resimler piksellerden oluşur, fakat bu pikselleri resmi çok büyütmediğiniz sürece çıplak gözle seçilemezler. Mozaik efekti de resmin çok büyütülmüş haline benzer bir efekt oluşturur. Yandaki örnekte Mozaik efektinde Cell Size değeri 16 yapılmıştır. Resim böylelikle dijital görünüm kazanmıştır. Pointilize efekti de Mosaic efekti ile aynı işlevi yerine getirir, fakat kareler yerine daireler kullanır. Resmi renkli yuvarlaklara böler. Cell Size değeri yuvarlakların boyutunu ayarlar. Soldaki resime Pointilize efekti uygulanmıştır.

16 Render efektleri: Clouds Grafiğin önplan ve arkaplan renklerini kullanarak çeşitli ışıklandırma ve bulutlandırma etkileri oluşturur. Fitler\Render yolu ile erişilir. Clouds: Render efektlerinin ilkidir. Resmin seçili alanını bulut haline getirir. Aşağıdaki örnekte Samples klasöründen Ducky.tif dosyası açılmış ve Magic Wand Aracı ile resimdeki beyaz bölgeye tıklanarak beyaz bölgenin tamamı seçilmiş ve Clouds efekti uygulanarak ördeğin bulutlu bir zemine yerleşmesi sağlanmıştır.

17 Render efektleri: Differences Clouds Resmin renklerini tersine çevirerek bulutlu hale getirir. Aşağıdaki örnekte Samples klasöründen Ducky.tif dosyası açılmış ve Differences Clouds efekti uygulanmıştır. Sonuçta renk paleti tersine dönmüş bir ördek ve normalin tersi renklerden oluşan bulut şeklinde resim elde edilmiştir.

18 Render efektleri: Fiber Resmin seçili alanını liflerden oluşan bir zemin (fiber) haline getirir. Aşağıdaki örnekte Samples klasöründen Ducky.tif dosyası açılmış ve Magic Wand Aracı ile resimdeki beyaz bölgeye tıklanarak beyaz bölgenin tamamı seçilmiş ve Fiber efekti uygulanarak ördeğin fiber bir zemine yerleşmesi sağlanmıştır. Şekildeki Variance değeri fiber liflerinin inceliğini, strength değeri ise gerginliğini ayarlar.

19 Render efektleri: Lens Flare Güneşli günlerde ışığın araba camından veya gözlükten yaptığı yansıma etkisini oluşturur. Fitler\Render\Lens Flare yolu ile erişilir. Aşağıdaki örnekte Samples klasöründen Ducky.tif dosyası açılmış ve Lens Flare efekti uygulanmıştır. Lens Flare penceresinde Flare Center bölümünden güneş yansımasının resmin neresinde olacağı belirlenir. Brightness bölümünden yansımanın parlaklığı, Lens Type bölümünden de yansıyan ışığın şekli seçilebilir.

20 Render efektleri: Lighting Effect Lighting efekti resme istediğiniz açıda ve istediğiniz sayıda ışık kaynağı eklemenizi sağlar. 16 adet hazır ışıklandırma efekti vardır. Filter\Render\Lighting Effect yolu ile erişilir. Aşağıdaki gibi Lighting penceresi ekrana gelir. Pencerede soldaki önizleme alanında ışığı gösteren çemberin etrafındaki noktaları kullanarak ışığın boyutu ve yeri ayarlanabilir. Çemberin ortasındaki beyaz noktayı kullanarak ışığın konumu değiştirilebilir. Pencerenin alt bölümündeki Ampul simgesi önizlemenin üzerine sürüklendiğinde, bir ışık daha oluşur. Silmek istenilen ışıklandırma ise önizleme bölümünün alt tarafındaki çöp kutusunun üzerine sürüklenir.

21 Stylize efektleri: Diffuse, Emboss Grafiğin piksellerinde değişiklikler yapılarak farklı efektler uygulanır. Sık kullanılan Bazı Stylize efektleri şunlardır: Diffuse: Piksellerin yoğun olduğu bölgelerden, yoğunluğun az olduğu bölgelere doğru kaymalar olacaktır. Sonuç olarak da grafiğin netliği bozulur. Emboss: Grafiğe kabartma uygular. Metal kabartma etkisi verir. Bu efekt penceresinde oAngle: Kabartmanın açısını veya yönünü ayarlar. oHeight: Kabartma boyutunu ayarlar. oAmount: Kabartmanın etkisini ayarlar.

22 Stylize efektleri: Extrude Resmi 3 boyutlu şekiller olarak böler. Kapak sayfası veya reklam afişi tasarımında kullanılabilir. Filter\Stylize\Extrude yolu ile erişilir. Aşağıdaki gibi Extrude penceresi ekrana gelir. Pencerede. Type: 3 boyut türünü ayarlar. Blocks yan yana kareler böler, Pyramids ise Piramit şeklinde böler. Size: Karelerin boyutunu ayarlar. Depth: Derinliğini ayarlar. Random seçilirse rastgele derinlik ayarlanır. Level-Based seçilirse grafiğin parlaklığına göre derinliğini ayarlar. Solid Front Faces: Blokların taban ile aralığının taban rengi ile doldurulmasını sağlar. Mask Incomplete Block: Blokların belli yükseklikte kalmasını sağlar.

23 Stylize efektleri: Find Edges, Glowing Edges Sytlize bölümünden sık kullanılan bazı efektler: Find Edges: Kenar bölgelerindeki renkleri belirginleştirir. Koyu renkleri açık renkle kaplar. Glowing Edges: Resmin renk geçişleri, yani kenar çizgilerini beyaz renkle çizerek ışıklandırma efekti verir.

24 Stylize efektleri: Solarize, Tiles, Trace Contour, Wind Solarize : Negatif ve pozitif resmi birbirine karıştırır. Grafiğin açık tonlu alanlarının kontrastını artırır. Ana renkleri zıt renkle kaplar. Tiles : Grafiği bloklara böler. Trace Contour: Grafiğin ana hatlarını çizer, kenar çizgilerini belirginleştirir. Find Edges efektine benzer. Wind : Örneğin bir kuşun hızla uçması izlenimi Wind efekti ile verilir.

25 Liquify efekti Liquify efekti filtrerin bulunduğu bölümün dışında Filter menüsünde konumlanmıştır. Filter \Liquify yolu ile erişilir. Grafiği bir heykeltıraşın çamurdan yaptığı eser gibi istediğiniz şekilde şekillendirebilirsiniz. Forward Warp Tool ikonu seçiliyken resim üzerinde fare gezdirildiğinde resimde şekildeki gibi bozulmalar oluşur. Şekillendirmeyi tamamladıktan sonra tekrar eski haline getirmek istediğinizde Reconstruct Tool aracını kullanabilirsiniz. Eski haline getirmek istediğiniz alanlara basılı tutup sürükleyin.


"G rafik ve Animasyon -I PHOSTOSHOP FİLTRELERI (EFEKTLERİ) Öğr.Gör. Onur BULUT." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları