Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SENIORS - MRI. Belçika Federal Devlet 3 Bölgeye ayrılıyor - Flaman Bölgesi (çoğunluğun flamanca konuştuğu) - Valon Bölgesi (çoğunluğun fransızca konuştuğu)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SENIORS - MRI. Belçika Federal Devlet 3 Bölgeye ayrılıyor - Flaman Bölgesi (çoğunluğun flamanca konuştuğu) - Valon Bölgesi (çoğunluğun fransızca konuştuğu)"— Sunum transkripti:

1 SENIORS - MRI

2 Belçika Federal Devlet 3 Bölgeye ayrılıyor - Flaman Bölgesi (çoğunluğun flamanca konuştuğu) - Valon Bölgesi (çoğunluğun fransızca konuştuğu) - Brüksel Bölgesi (her iki dilin de konuşulduğu)

3 1985  12,2% 2010  17,4%

4 Belçika’da yaş ortalaması ise 2007  40,6 yaş 2061  45 yaş 60 yaş üzeri - 2000  22% - 2010  24% - 2030  31%

5 Emeklilik 23 Temmuz 2015 tarihinde emeklilik yaşi 67’ye çıktı  Bunun sebebi yaş ortalamasının yükselmesi ve tabi doğumların azalması  Ekonomik kriz vurunca da Sosyal Güvenlik Sistemi etkilendi, dolayısıyla emeklilik yaşı 67’ye yükseldi. Kuşaklar arası dayanışmayı dengelemek için bu reform gerekli bulundu. * Tabi bu her çalışan için geçerli değil, ağır işçiler daha erken emekli olabileceklerdir.  Devlet memurları 67 yaşından önce emekli olmak istemiyorlar  Çalışma yılı ise 45 yıldır.

6 Vizyon Yaşlılık çok çabuk gelişen bir süreçtir Yaşlı insan, geleceği hakkında kendi karar verebilmeli Verimli olabilme imkanı tanınmalı Adapte olabilmeli

7 Ortalama emekli yaşı  Belçika’da 59,3 yaş iken  Almanya’da 61,7  Hollanda’da 62,8  Çalışanların 10% u emekli olmak için 65 yaşı bekliyor.

8 Uygun imkan sunulması Kanguru yaşam Kanguru yaşam Avustralya’dan yayılan bir yaşam biçimi olduğundan adı “kanguru yaşam” oldu. Yaşlı bir evin giriş katına yerleşir, üst katında ise daha genç bir çift oturur, böylece bu yaşlı insana sahip çıkarlar. Rezidans hizmet Rezidans hizmet Bu rezidanslar daire, tek odalı daire, bir evin bir odası olabilir. Aynı bina içinde ortak kullanıma tahsis edilen eşyalar olduğu gibi, güvenlik ve hizmet servisi sunuluyor. Huzur evleri Huzur evleri Genelde maddi manevi imkanı yetersiz olan kişiler için geçerlidir.

9 Evinde yaslanmak Evde bakım Evde bakım A. Kalifiye personel eksikliğinden dolayı, devlet evde kalmalarını öneriyor. Tabi gerekli hizmeti vererek B. Bu hizmeti eve gerek sağlık personeli gerek yemek göndererek sağlıyor

10 Nörodejeneratif hastalıklar Günümüzde Belçika’da 180.000 nörodejeneratif hasta mevcut. Parkinson Huntington Alzheimer ALS (Amyotrofik Literal Skleroz) Belçika’da yaygın olan ise Alzheimer olup yaklaşık 85.000 kişiyi kapsıyor, bunların %15 85 yaş üzeri

11 Turizm Devletin 6. reformunda bölgelere ayrıldı Tren, toplu taşıma düşük ücretli Bazı müzeler düşük ücretli bazıları ücretsiz Bu arada, gelir seviyesi çok düşük olanlar için ise ücretsiz (hatta yanında refakat eden kişiye de ücretsiz) Sosyal lojmanlar onlara adapte ve gelir seviyesine göre kira öderler (bunun reformla ilgisi yok, belediyeler bölgelerle işbirliği sonucunda karar verirler)

12 Belediye Her belediyenin nüfusuna göre belediye başkan yardımcıları vardır. Bu belediye başkan yardımcılarından birinin görevi ise 3. yaş baharı grubunu üstlenir Belediye’de çeşitli faaliyetler düzenler (geziler, BBQ, senior kulübü, eğlenceli partiler…) ve benzeri etkinlikler.

13 Ötenazi hakkı 28 Mayıs 2002 tarihinde yürürlüğe girdi  Buna ancak kişi kendi karar verir, 5 yıl geçerli olan bir form doldurur ve 2 de şahit ile imzalar. Bu belge 5 yılda bir yenilenir.

14 Belma TEK Belma.tek@premier.fed.be +32 473 500 521


"SENIORS - MRI. Belçika Federal Devlet 3 Bölgeye ayrılıyor - Flaman Bölgesi (çoğunluğun flamanca konuştuğu) - Valon Bölgesi (çoğunluğun fransızca konuştuğu)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları