Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRK EDEBİYATI 12 DERSİ CUMHURİYET DÖNEMİ EDEBİYATI KONU BAŞLIKLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRK EDEBİYATI 12 DERSİ CUMHURİYET DÖNEMİ EDEBİYATI KONU BAŞLIKLARI"— Sunum transkripti:

1 TÜRK EDEBİYATI 12 DERSİ CUMHURİYET DÖNEMİ EDEBİYATI KONU BAŞLIKLARI
Mücahid SERÇEK Türk Edebiyatı Öğrt. FETHİYE MEHMET ERDOĞAN ANADOLU LİSESİ

2 200 Eser Özeti (roman-tiyatro) 1500 Eser-Yazar-Tür
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI 170+ Sanatçı 200 Eser Özeti (roman-tiyatro) 1500 Eser-Yazar-Tür Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

3 I. ÜNİTE: CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATININ OLUŞUMU
A-Cumhuriyetin ilanı öncesi ve sonrasında gerçekleştirilen siyasi, toplumsal, ekonomik ve kültürel şartlar 1.   Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetin İlanı 2.  Atatürk İlke ve İnkılâpları 3.      Ankara’nın başkent olması. 4.      Türk Tarih Kurumunun kurulması 5.      Türk Dil Kurumunun kurulması ve dilin sadeleştirilmesi.  6.       Matbaa alanındaki gelişmeler. Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

4 8. Halkevlerinin açılması. 9. Milli Şef Dönemi (1938-1950)
7.       Cumhuriyetten sonra Anadolu’ya yayılan eğitim kurumları ve bu kurumlardan mezun olan aydın ve sanatçılar. 8.       Halkevlerinin açılması. Milli Şef Dönemi ( ) 10.     Köy Enstitülerinin kuruluşu .(1940)   11.   II. Dünya Savaşı (1939 – 1945 ) ve ortaya çıkardığı sosyal ekonomik bunalımlar. 12.   Çok Partili Hayata Geçiş: Demokrat Parti’nin kuruluşu, Celal Bayar ve Adnan Menderes’in liderliği (1946) Kore Savaşı ve Türkiye’nin 18 Şubat 1952’de NATO üyesi olması Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

5 15. Kıbrıs Federe Türk Devletinin Kuruluşu (1975 )
14.   27 Mayıs 1960 Darbesi 15.    Kıbrıs Federe Türk Devletinin Kuruluşu (1975 ) 16.   12 Eylül 1980 Darbesi Şubat  1997 Post-Modern Darbe Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

6 B-Batı’dan gelen edebi etkiler (20.asır akımları)
- Fütürizm(Gelecekçilik) - Sürrealizm(Gerçeküstücülük) - Egzistansiyalizm(Varoluşçuluk) - Sezgicilik …. C-Edebiyatımızın kendi içinde tekrara düşmesi, yeniliğini yitirmesi nedeniyle duyulan değişim ihtiyacı Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

7 II. ÜNİTE: CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
Deneme Makale Gezi (Seyahat) Yazısı Anı (Hatıra) Fıkra Günlük Röportaj Sohbet Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

8 ÖĞRETİCİ METİN YAZARLARI Mehmet Kaplan Nihat Sami Banarlı
Nurullah Ataç Falih Rıfkı Atay Suut Kemal Yetkin Cemil Meriç İsmail Habip Sevük Sabahattin Eyüboğlu Salah Birsel Haldun Taner Bedri Rahmi Eyüboğlu Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

9 Önemli Eserler Şehir Mektupları- Ahmet Rasim Bize Göre -Ahmet Haşim
Diyorlar ki - Ruşen Eşref Ünaydın Beş Şehir - Ahmet Hamdi Tanpınar Çankaya -Falih Rıfkı Atay Zeytindağı -Falih Rıfkı Atay Eğil Dağlar – Yahya Kemal Beyatlı Mor Salkımlı Ev - Halide Edip Adıvar Türk’ün Ateşle İmtihanı - Halide Edip Adıvar Bu Ülke - Cemil Meriç Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

10 Gençlerle Başbaşa – Ali Fuat Başgil Eşref Saat – Şevket Rado
Benim Küçük Dostlarım -Halide Nusret Zorlutuna Boğaziçi Mehtapları - Abdülhak Şinasi Hisar Boğaziçi Şıngır Mıngır – Salah Birsel Türkçenin Sırları – Nihad Sami Banarlı Çöle İnen Nur - Necip Fazıl Kısakürek Nuhun Gemisi - Yaşar Kemal Yanan Ormanlarda Elli Gün - Yaşar Kemal Allah’ın Askerleri – Yaşar Kemal Sarı Defterdekiler – Yaşar Kemal Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

11 Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

12 III. ÜNİTE: CUMHURİYET DÖNEMİNDE COŞKU VE HEYECANI DİLE GETİREN METİNLER (ŞİİR)
Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

13 1- SAF (ÖZ) ŞİİR Gizemcilik ( Mistisizm) Sezgicilik (İntüisyonizm)
Sembolizm SANATÇILAR Necip Fazıl Kısakürek Cahit Sıtkı Tarancı Ahmet Muhip Dıranas Ahmet Hamdi Tanpınar Yahya Kemal Beyatlı Ahmet Haşim Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

14 YEDİ MEŞALECİLER Sabri Esat Siyavuşgil Ziya Osman Saba
Vasfi Mahir Kocatürk Cevdet Kudret Solok Muammer Lütfi Bahşi Yaşar Nabi Nayır Kenan Hulusi Koray Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

15 Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

16 BİR ADIN KALMALI / Ahmet Hamdi TANPINAR
… sen say ki yerin dibine geçti geçmeyesi sevdam ve ben seni sevdiğim zaman bu şehre yağmurlar yağdı yani ben seni sevdiğim zaman ayrılık kurşun kadar ağır gülüşün kadar felaketiydi yaşamanın yine de bir adın kalmalı geriye bütün kırılmış şeylerin nihayetinde aynaların ardında sır yalnızlığın peşinde kuvvet evet nihayet bir adın kalmalı geriye bir de o kahreden gurbet beni affet Kaybetmek için erken, sevmek için çok geç Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

17 2- SERBEST NAZIM VE TOPLUMCU ŞİİR (1920-1940)
Toplumcu Gerçekçilik (Sosyal Realizm) Fütürizm (Gelecekçilik) Nazım Hikmet Ercüment Behzad Lav Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

18 KEREM GİBİ Ben diyorum ki ona: — Kül olayım                    Kerem                         gibi                               yana                                     yana. Ben yanmasam                   sen yanmasan                              biz yanmasak,                              nasıl                                    çıkar                                           karan-                                                   -lıklar                                                       aydın-                                                               -lığa… NAZIM HİKMET RAN Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

19 3- MİLLİ EDEBİYAT ZEVK VE ANLAYIŞINI SÜRDÜREN ŞİİR
BEŞ HECECİLER Faruk Nafiz Çamlıbel Enis Behiç Koryürek Orhan Seyfi Orhon Halit Fahri Ozansoy Yusuf Ziya Ortaç Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

20 Halide Nusret Zorlutuna Ömer Bedrettin Uşaklı Necmettin Halil Onan
Kemalettin Kamu Arif Nihat Asya Ahmet Kutsi Tecer Zeki Ömer Defne Orhan Şaik Gökyay Behçet Kemal Çağlar Halide Nusret Zorlutuna Ömer Bedrettin Uşaklı Necmettin Halil Onan Bekir Sıtkı Erdoğan H. Nihal Atsız Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

21 Derinden derine ırmaklar ağlar, Uzaktan uzağa çoban çeşmesi,
Ey suyun sesinden anlayan bağlar, Ne söyler su dağa çoban çeşmesi. Faruk Nafiz Çamlıbel VEDA Hani o bırakıp giderken seni Bu öksüz tavrını takmayacaktın? Alnına koyarken veda buseni Yüzüme bu türlü bakmayacaktın? Orhan Seyfi Orhun İRŞAD Sevgilim güvenme güzelliğine Senin de saçların tarumar olur Aldanma talihin pembe rengine Hayatın uzun bir intizar olur. Sevgilim senin de geçer zamanın Ne şöhretin kalır, ne hüsn-ü ânın Böyledir kanunu kahpe dünyanın Dört mevsim içinde bir bahar olur! … Kemalettin Kamu FETİH MARŞI Delikanlım, işaret aldığın gün atandan Yürüyeceksin... Millet yürüyecek arkandan! Sana selam getirdim Ulubatlı Hasandan.... Sen ki burçlara bayrak olacak kumaştasın; Fatihin İstanbul’u fethettiği yaştasın.! Arif Nihat Asya Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

22 SEVMEK Sevmek. Delicesine, deliler gibi sevmek
SEVMEK Sevmek... Delicesine, deliler gibi sevmek! Kuş uçar gibi sevmek, gök gürler gibi sevmek Bir çocuk inancıyla inanarak, kanarak Ve bir günahkâr fani azabıyla yanarak, Hep onu arayarak baharda, yazda, kışta; Nihayet "Büyük Sır”a ulaşmak bir bakışta. O bakışta okumak aşkın büyük adını, Hep o büyük bakışta bulmak var olmanın tadını. Sevmek: Hasta anneyi, altın başlı yavruyu, Baharı, yıldızları, göğü, güneşi, suyu... Yürekten kopan ince bir ahı, sever gibi, Sevmek... Toprağı sever, Allah’ı sever gibi! H.N.Zorlutuna MALAZGİRT MARŞI  Aylardan Ağustos, günlerden Cuma  Gün doğmadan evvel iklîm-i Rum`a  Bozkurtlar ordusu geçti hücuma  Yeni bir şevk ile gürledi gökler  Ya Allah...Bismillah... Allahuekber  Önde yalın kılıç Türkmen Başbuğu  Ardında Oğuz`un ellibin tuğu  Andırır Altay`dan kopan bir çığı  Budur, Peygamberin övdüğü Türkler...  Ya Allah...Bismillah... Allahuekber  … N.Y. GENÇOSMANOĞLU BU VATAN KİMİN Bu vatan toprağın kara bağrında Sıradağlar gibi duranlarındır, Bir tarih boyunca onun uğrunda Kendini tarihe verenlerindir. … Ardına bakmadan yollara düşen, Şimşek olup çakan, sel olup coşan, Huduttan hududa yol bulup koşan, Cepheden cepheyi soranlarındır. … Orhan Şaik Gökyay KIŞLADA BAHAR Kara gözlüm, efkârlanma gül gayri İbibikler, öter ötmez ordayım Mektubunda diyorsun ki: 'Gel Gayri' Sütler kaymak tutar tutmaz ordayım Ah çekerim resmine her bakışta Bir mahzunluk var o boyun büküşte Emin ol ki, her sigara yakışta Sanki, duman tüter tütmez ordayım  … Bekir Sıtkı Erdoğan Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

23 Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

24 4- GARİP AKIMI Orhan Veli Kanık Oktay Rifat Horozcu Melih Cevdet Anday
Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

25 Ne bir güzel var avutacak gönlümü; Bu şehirde,
İSTANBUL'U DİNLİYORUM  İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı; Önce hafiften bir rüzgâr esiyor; Yavaş yavaş sallanıyor Yapraklar, ağaçlarda; Uzaklarda, çok uzaklarda, Sucuların hiç durmayan çıngırakları İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı.  … Orhan Veli Kanık ANLATAMIYORUM (mono romantico) Ağlasam sesimi duyar mısınız, Mısralarımda; Dokunabilir misiniz, Gözyaşlarıma, ellerinizle? Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel, Kelimelerinse kifayetsiz olduğunu Bu derde düşmeden önce. KARIMA / Oktay Rıfat Horozcu Sofalar seninle serin Odalar seninle ferah Günüm neşeyle uzun Yatağında kalktığım sabah Elmanın yarısı sen yarısı ben Günümüz gecemiz evimiz barkımız bir Mutluluk bir çimendir bastığın yerde biter Yalnızlık gittiğin yoldan gelir TREN SESİ Garibim; Ne bir güzel var avutacak gönlümü; Bu şehirde, Ne de bir tanıdık çehre; Bir tren sesi duymaya göreyim İki gözüm, İki çeşme. Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

26 5- TOPLUMCU ŞİİR ZEVK VE ANLAYIŞINI ÖN PLANA ÇIKARANLAR (1940–1960)
Rıfat Ilgaz Ahmet Arif Cahit Irgat Enver Gökçe A. Kadir Suat Taşer Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

27 AKŞAM ERKEN İNER MAHPUSHANEYE
Akşam erken iner mahpushaneye Ejderha olsa kâr etmez. Ne kavgada ustalığın, Ne de çatal yürek civan oluşun, Kâr etmez, inceden içine dolan, Alıp götüren hasrete. Akşam erken iner mahpushaneye. İner, yedi kol demiri, Yedi kapıya. Birden, ağlamaklı olur bahçe Karşıda duvar dibinde. Üç dal gece sefâsı, Üç kök hercai menekşe... Ahmet Arif ALİŞİM Kasnağından fırlayan kayışa Kaptırdın mı kolunu Alişim! Daha dün öğle paydosundan önce Zilelinin gitti ayakları, Yazıldı onun da raporu: “ihmalden!” Gidenler gitti Alişim, Boş kaldı ceketin sağ kolu... Hadi köyüne döndün diyelim, Tek elle sabanı kavrasan bile Sarı öküz gün görmüştür, Anlar işin iç yüzünü! Üzülme Alişim, sabana geçmezse hükmün Ağanın davarlarına geçer... Kim görecek kepenek altında eksiğini Kapılanırsın boğaz tokluğuna. Varsın duvarda asılı kalsın bağlaman Beklesin mızrabını. Sağ yanın yastık ister Alişim Sol yanın sevdiğini. Kızlarda emektar sazın gibi Çifte kol ister saracak! Rıfat Ilgaz Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

28 6- GARİP DIŞINDA YENİLİĞİ SÜRDÜREN ŞİİR
A- 1940’LI YILLAR Fazıl Hüsnü Dağlarca Behçet Necatigil Cahit Külebi Asaf Halet Çelebi Özdemir Asaf Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

29 Senin dudakların pembe Ellerin beyaz, Al tut ellerimi bebek Tut biraz!
SEVGİLERDE Sevgileri yarınlara bıraktınız Çekingen, tutuk, saygılı. Bütün yakınlarınız Sizi yanlış tanıdı. Bitmeyen işler yüzünden (Siz böyle olsun istemezdiniz) Bir bakış bile yeterken anlatmaya her şeyi Kalbinizi dolduran duygular Kalbinizde kaldı Siz geniş zamanlar umuyordunuz Çirkindi dar vakitlerde bir sevgiyi söylemek Yılların telaşlarda bu kadar çabuk Geçeceği aklınıza gelmezdi. Gizli bahçenizde Açan çiçekler vardı, Gecelerde ve yalnız. Vermeye az buldunuz Yahut vakit olmadı BEHÇET NECATİGİL HİKÂYE Senin dudakların pembe Ellerin beyaz, Al tut ellerimi bebek Tut biraz! Benim doğduğum köylerde Ceviz ağaçları yoktu, Ben bu yüzden serinliğe hasretim Okşa biraz! Şimal rüzgârları eserdi, Ve bu yüzden dudaklarım çatlaktır Öp biraz! Sen Türkiye gibi aydınlık ve güzelsin! Benim doğduğum köyler de güzeldi, Sen de anlat doğduğun yerleri, Anlat biraz! CAHİT KÜLEBİ Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

30 YALNIZLIK PAYLAŞILMAZ
Yalnızlık, yaşamda bir an,  Hep yeniden başlayan… Dışından anlaşılmaz.  Ya da kocaman bir yalan,  Kovdukça kovalayan…  Paylaşılmaz.  Bir düşün'de beni sana ayıran  Yalnızlık paylaşılmaz  Paylaşılsa yalnızlık olmaz. ÖZDEMİR ASAF İBRAHİM ibrâhim içimdeki putları devir elindeki baltayla kırılan putların yerine yenilerini koyan kim güneş buzdan evimi yıktı koca buzlar düştü putların boyunları kırıldı ibrâhim güneşi evime sokan kim asma bahçelerinde dolaşan güzelleri buhtunnasır put yaptı ben ki zamansız bahçeleri kucakladım güzeller bende kaldı ibrâhim gönlümü put sanıp kıran kim ASAF HALET ÇELEBİ Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

31 Maviciler (Mavi Hareketi) Attilâ İlhan Ahmet Oktay
B) 1950’li Yıllar Maviciler (Mavi Hareketi) Attilâ İlhan Ahmet Oktay C) Sonrası İslamî Duyarlılık Cahit Zarifoğlu Erdem Bayazıt Hilmi Yavuz Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

32 Ben sana mecburum bilemezsin Adını mıh gibi aklımda tutuyorum
Büyüdükçe büyüyor gözlerin İçimi seninle ısıtıyorum Ağaçlar sonbahara hazırlanıyor Bu şehir o eski İstanbul mudur? Karanlıkta bulutlar parçalanıyor Sokak lambaları birden yanıyor Kaldırımlarda yağmur kokusu Ben sana mecburum sen yoksun Fatihte yoksul bir gramafon çalıyor Eski zamanlardan bir Cuma çalıyor Durup köşe başında deliksiz dinlesem Sana kullanılmamış bir gök getirsem Haftalar ellerimde ufalanıyor Ne yapsam ne tutsam nereye gitsem ATTİLA İLHAN ÜÇÜNCÜ ŞAHSIN ŞİİRİ   Gözlerin gözlerime değince Felaketim olurdu, ağlardım Beni sevmiyordun, bilirdim Bir sevdiğin vardı, duyardım Çöp gibi bir oğlan, ipince Hayırsızın biriydi fikrimce Ne vakit karşımda görsem Öldüreceğimden korkardım Akşamlar bir roman gibi biterdi Jezabel kan içinde yatardı Limandan bir gemi giderdi Sen kalkıp ona giderdin Benzin mum gibi giderdin Sabaha kadar kalırdın Güldü mü cenazeye benzerdi Hele seni kollarına aldı mı Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

33 BULMAK Bir an kayboldun gibi. Yaşadım kıyameti Yoruldun ama buldun ey kalbim emaneti Yeniden su yürüdü dalıma yaprağıma Bir bakışın can verdi kurumuş toprağıma Çiçeğe durdu kalbim içtim parmaklarından Göz çeşmem suya erdi sevda kaynaklarından Bir aydınlık denizin sonsuz derinliğinde Yüzüyorum gözünün yeşil serinliğinde Bir ışık bir kelebek biraz çiçek biraz kuş Yeni bir ülke yüzün ellerimde kaybolmuş Soluğum bir kuş gibi uçuyor ellerine Kapılıp gidiyorum saçının sellerine Gözlerinden göğüme sayısız yıldız akar Bir gülüşün içimde binlerce lamba yakar Bir kurtuluştur o an çağrılsa senin adın Sesin ne kadar sıcak sesin ne kadar yakın Tabiat bir bembeyaz gelinlik giymiş gibi Yüzüme kar yağıyor sanki elinmiş gibi Sensiz geçen zamanı belli yaşamamışım Sensizlik bir kuyuymuş onu aşamamışım Bir yol buldum öteye geçerek gözlerinden İşte yeni bir dünya peygamber sözlerinden Ölüm bize ne uzak bize ne yakın ölüm Ölümsüzlüğü tattık bize ne yapsın ölüm ERDEM BAYAZIT Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

34 HİSARCILAR Mehmet Çınarlı Mustafa Necati Karaer Gültekin Sâmanoğlu
İlhan Geçer Munis Faik Ozansoy Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

35 Şarkılar anlatırdı maceramızı Şarkılarla güler ağlardık şarkılarla
GÜLÜM Saçlar ağardı; sanma ki yaşlanmışız gülüm  Vallahi neyse sendeki hoşlanmışız gülüm  Yıllar geçtikçe gönül uslanır sanıp  Düşmüş büyük hatalara aldanmışız gülüm  Gel ağzı süt kokanlara yaklaşma zevki yok  Onlar gibiyken aşkı oyun sanmışız gülüm MEHMET ÇINARLI HER ŞEYDE SEN VARSIN Bir karanfil, bir yâsemin, bir ıtır; Bir yaprak üstünde parlayan damla, Velhâsıl, her şiir seni anlatır. İçim burkulur da o eski gamla, Dudaklarım titrer, gözlerim dolar; Ruha kurşun gibi çöken akşamla. GÜLTEKİN SAMANOĞLU HÜZZAM BESTE Şarkılar anlatırdı maceramızı Şarkılarla güler ağlardık şarkılarla Çiçekler denizler gök kıskanırdı Bahçeler ayak sesimizden tanırdı Düşerdik yollara kuşlar gibi baharla Şimdi o günlerden yüreğinde iz var mı? “Anlat bana ey sevgili aşkın bu kadar mı”? İLHAN GEÇER YOLLARDA Aştım dumanlı dağları, engin denizleri, Cennet misali yurdumu gezdim adım adım, Âşık çoban çocuklarının saz benizleri, Mahzun yavuklular... Sizi gördüm ve ağladım. Yollarda anladım neye inler kaval sesi, Rüzgâr niçin susar, neden ıssız bu yaylalar? Hepsinde bir garipliğin üzgün düşüncesi, Hepsinde ayrılıkları söyler terane var. MUNİS FAİK OZANSOY Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

36 7- İKİNCİ YENİ ŞİİRİ Turgut Uyar Cemal Süreya İlhan Berk Ece Ayhan
Ülkü Tamer Edip Cansever Sezai KARAKOÇ Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

37 Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

38 MONA ROZA I-AŞK VE ÇİLELER CEMAL SÜREYA Sezai Karakoç GÜL
Gülün tam ortasında ağlıyorum Her akşam sokak ortasında öldükçe Önümü arkamı bilmiyorum Azaldığını duyup duyup karanlıkta Beni ayakta tutan gözlerinin Ellerini alıyorum sabaha kadar seviyorum Ellerin beyaz tekrar beyaz tekrar beyaz İstasyonda tiren oluyor biraz Ben bazan istasyonu bulamayan bir adamım Gülü alıyorum yüzüme sürüyorum Her nasılsa sokağa düşmüş kolumu kanadımı kırıyorum Bir kan oluyor bir kıyamet bir çalgı Ve zurnanın ucunda yepyeni bir çingene CEMAL SÜREYA MONA ROZA I-AŞK VE ÇİLELER Mona Roza, siyah güller, ak güller Geyvenin gülleri ve beyaz yatak Kanadı kırık kuş merhamet ister Ah, senin yüzünden kana batacak Mona Roza siyah güller, ak güller Kırgın kırgın bakma yüzüme Roza Henüz dinlemedin benden türküler Benim aşkım sığmaz öyle her saza En güzel şarkıyı bir kurşun söyler Yağmurlardan sonra büyürmüş başak Meyvalar sabırla olgunlaşırmış Bir gün gözlerimin ta içine bak Anlarsın ölüler niçin yaşarmış  …  Sezai Karakoç Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

39 BAKIŞSIZ BİR KEDİ KARA gelir dalgın bir cambaz. geç saatlerin denizinden.  üfler lambayı.  uzanır ağladığım yanıma. danyal yalvaç için.  aşağıda bir kör kadın. hısım. sayıklar bir dilde bilmediğim.  göğsünde ağır bir kelebek.  içinde kırık çekmeceler. içer içki üzünç teyze tavanarasında. işler gergef.  insancıl okullardan kovgun. geçer sokaktan bakışsız bir kedi kara. , çuvalında yeni ölmüş bir çocuk.  kanatları sığmamış.  bağırır eskici dede. bir korsan gemisi! girmiş körfeze. ECE AYHAN Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

40 8- İKİNCİ YENİ SONRASI TOPLUMCU ŞİİR (1960 - 1980)
İsmet Özel Ataol Behramoğlu Süreyya Berfe Refik Durbaş Can Yücel Nihat Behram Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

41 Yerin seni çektiği kadar ağırsın Kanatların çırpındığı kadar hafif
 Yerin seni çektiği kadar ağırsın Kanatların çırpındığı kadar hafif.. Kalbinin attığı kadar canlısın Gözlerinin uzağı gördüğü kadar genç... Sevdiklerin kadar iyisin Nefret ettiklerin kadar kötü.. Ne renk olursa olsun kaşın gözün Karşındakinin gördüğüdür rengin.. Yaşadıklarını kâr sayma: Yaşadığın kadar yakınsın sonuna Ne kadar yaşarsan yaşa, Sevdiğin kadardır ömrün.. Gülebildiğin kadar mutlusun Üzülme bil ki ağladığın kadar güleceksin Sakın bitti sanma her şeyi, Sevdiğin kadar sevileceksin. CAN YÜCEL Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

42 Ey kalbim ey suları usul usul yükselen gizli deniz içimiz damar damar parçalansa da dışımız lâl gibi sessiz İsmet ÖZEL EVET İSYAN Ben merd-i meydan yani toprağın ve kanın gürzü güllerin bin yıllık mezarı bendedir yukardan bakarım efendilerin pusatlarına insanların bütün sabahlarını merak ederim gök hırpalanmaktadır merakımdan ıtır kokan benim yumruklarımdır benim kavgamdır o, aşk diye tanınan. Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

43 9- 1980 SONRASI ŞİİR 1- Gelenekselci Şiir 2- Anlatımcı Şiir
1980 Sonrası Türk Şiirinde Akımlar 1- Gelenekselci Şiir 2- Anlatımcı Şiir 3- Mistik Metafizikçi Şiir 4-Toplumcu Gerçekçi Şiir ve “Yenibütün” 5- İmgeci Şiir 6- Yeni Garipçi Şiir 7- Folklorik veya Mitolojik Şiir 8- Beatnik-Marjinal Şiir Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

44 Haydar Ergülen Hüseyin Atlansoy Nurullah Genç Ali Akbaş Ahmet Telli
Ümit Yaşar Oğuzcan Bahattin Karakoç Şükrü Sunay Akın Lale Müldür Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

45 Enis Batur Sedat Umran Küçük İskender Adnan Özer Seyhan Erözçelik
Enver Ercan Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

46 Bir hicran çölüne bıraktın beni Kalbine girdiğim yolu kopardın
KOPARDIN Bir hicran çölüne bıraktın beni Kalbine girdiğim yolu kopardın Yaydın üzerime yalan gölgeni Adını andığı dili kopardın İçimden boşluğa savruldu külün Hüznün ateşiyle yandı kakülün Yıllardır ruhumda öten bülbülün Her seher konduğu dalı kopardın NURULLAH GENÇ BENİ UNUTMA Bir gün gelir de unuturmuş insan En sevdiği hatıraları bile Bari sen her gece yorgun sesiyle Saat on ikiyi vurduğu zaman Beni unutma Çünkü ben her gece o saatlerde Seni yaşar ve seni düşünürüm Hayal içinde perişan yürürüm Sen de karanlığın sustuğu yerde … ÜMİT YAŞAR OĞUZCAN IHLAMURLAR ÇİÇEK AÇTIĞI ZAMAN I Dilimde sabah keyfiyle yeni bir umut türküsü Kar yağmış dağlara, bozulmamış örtüsü Rahvan atlar gibi ırgalanan gökyüzü Gözlerimi kamaştırsa da geleceğim sana Şimdilik bağlayıcı bir takvim sorma bana -Ihlamurlar çiçek açtığı zaman BAHATTİN KARAKOÇ DESTİNA dün gece sen uyurken ismini fısıldadım ve hayvanların korkunç öykülerini anlattım dün gece sen uyurken çiçeklere su verdim ve insanların korkunç öykülerini anlattım onlara dün gece sen uyurken yüreğim bir yıldız gibi bağlandı sana işte bu yüzden sırf bu yüzden yeni bir isim verdim sana : DESTİNA Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

47 Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

48 10- CUMHURİYET DÖNEMİ HALK ŞİİRİ
Âşık Veysel Şatıroğlu Âşık Murat Çobanoğlu Abdurrahim Karakoç Âşık Mahzuni Şerif Neşet Ertaş Âşık Şeref Taşlıova Âşık Feymani Âşık Maksudî (Osman Dağlı) Ozan Arif (Arif Şirin) Âşık Ali İzzet    Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

49 Dost dost diye nicesine sarıldım Benim sâdık yârim kara topraktır
Beyhude dolandım boşa yoruldum ÂŞIK VEYSEL MİHRİBAN Sarı saçlarına deli gönlümü  Bağlamışım, çözülmüyor Mihriban  Ayrılıktan zor belleme ölümü  Görmeyince sezilmiyor Mihriban  ABDURRAHİM KARAKOÇ BİLMEM AĞLASAM MI? Mevlam gül diyerek iki göz vermiş Bilmem ağlasam mı ağlamasam mı Dura dura bir sel oldum erenler Bilmem çağlasam mı çağlamasam mı … ÂŞIK MAHZUNİ ŞERİF GÖNÜL DAĞI  Gönül Dağı yağmur yağmur boran olunca  Akar can özümde sel gizli gizli  Bir tenhada can cananı bulunca  Sinemi yaralar yar oy, yar oy,..yar  Dil gizli gizli, dil gizli gizli  … NEŞET ERTAŞ Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

50 IV. ÜNİTE CUMHURİYET DÖNEMİNDE OLAY ÇEVRESİNDE OLUŞAN EDEBİ METİNLER
Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

51 1-MİLLİ EDEBİYAT ZEVK VE ANLAYIŞINI SÜRDÜREN ESERLER
Halide Edip Adıvar Mithat Cemal Kuntay Memduh Şevket Esendal Reşat Nuri Güntekin Yakup Kadri Karaosmanoğlu Refik Halit Karay Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

52 Önemli Romanlar Yaban - Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Ankara – Yakup Kadri Karaosmanoğlu Kiralık Konak – Yakup Kadri Karaosmanoğlu Sodom ve Gomore – Y. Kadri Karaosmanoğlu Bir Sürgün -Yakup Kadri Karaosmanoğlu Hüküm Gecesi - Yakup Kadri Karaosmanoğlu Nur Baba – Yakup Kadri Karaosmanoğlu Panorama I-II - Yakup Kadri Karaosmanoğlu İstanbul’un Bir Yüzü - Refik Halit Karay Çete - Refik Halit Karay Ago Paşa’nın Hatıratı - Refik Halit Karay Sürgün - Refik Halit Karay Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

53 Memleket Hikâyeleri - Refik Halit Karay
Gurbet Hikâyeleri - Refik Halit Karay Bugünün Saraylısı - Refik Halit Karay Bir Kadın Düşmanı - Reşat Nuri Güntekin Yaprak Dökümü – Reşat Nuri Güntekin Dudaktan Kalbe - Reşat Nuri Güntekin Acımak - Reşat Nuri Güntekin Çalıkuşu – Reşat Nuri Güntekin Damga – Reşat Nuri Güntekin Tanrı Dağı Ziyafeti – Reşat Nuri Güntekin Miskinler Tekkesi – Reşat Nuri Güntekin Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

54 Akşam Güneşi - Reşat Nuri Güntekin Yeşil Gece - Reşat Nuri Güntekin
Handan – Halide Edip Adıvar Sinekli Bakkal – Halide Edip Adıvar Ateşten Gömlek – Halide Edip Adıvar Dağa Çıkan Kurt - Halide Edip Adıvar Vurun Kahpeye - Halide Edip Adıvar Üç İstanbul - Mithat Cemal Kuntay Ayaşlı ve Kiracıları -Memduh Şevket Esendal Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

55 Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

56 2- TOPLUMCU GERÇEKÇİ ESERLER
Yaşar Kemal Sabahattin Ali Kemal Tahir Orhan Kemal Samim Kocagöz Sadri Ertem Abbas Sayar Fakir Baykurt Talip Apaydın Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

57 Şevket Süreyya Aydemir Orhan Duru Halikarnas Balıkçısı
Kemal Bilbaşar Mahmut Makal Dursun Akçam Aziz Nesin İlhan Tarus Faik Baysal Orhan Hançerlioğlu Muzaffer İzgü Şevket Süreyya Aydemir Orhan Duru Halikarnas Balıkçısı Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

58 Önemli Romanlar İnce Memed – Yaşar Kemal
Dağın Öte Yüzü 1- Ortadirek – Yaşar Kemal Dağın Öte Yüzü 2- Yer Demir Gök Bakır - Yaşar Kemal Dağın Öte Yüzü 3- Ölmez Otu – Yaşar Kemal Binboğalar Efsanesi – Yaşar Kemal Üç Anadolu Efsanesi – Yaşar Kemal Ağrıdağı Efsanesi - Yaşar Kemal Teneke – Yaşar Kemal Sarı Sıcak- Yaşar Kemal Kimsecik –1 Yağmurcuk Kuşu – Yaşar Kemal Kimsecik –2 Kale Kapısı - Yaşar Kemal Kimsecik – 3 Kanın Sesi – Yaşar Kemal Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

59 Bir Ada Hikâyesi 1- Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana
Bir Ada Hikâyesi 2- Karıncanın Su İçtiği - Yaşar Kemal Bir Ada Hikâyesi 3- Tanyeri Horozları - Yaşar Kemal Bir Ada Hikâyesi 4-Çıplak Deniz Çıplak Ada-YaşarKemal Al Gözüm Seyreyle Salih– Yaşar Kemal Kuyucaklı Yusuf – Sabahattin Ali Kürk Mantolu Madonna - Sabahattin Ali İçimizdeki Şeytan – Sabahattin Ali Yorgun Savaşçı - Kemal Tahir Kurt Kanunu – Kemal Tahir Devlet Ana – Kemal Tahir Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

60 Esir Şehrin İnsanları – Kemal Tahir Bir Mülkiyet Kalesi – Kemal Tahir
Yedi Çınar Yaylası - Kemal Tahir Kemal Tahir’in Diğer Eserleri: Sağırdere, Rahmet Yolları Kesti, Köyün Kamburu, Büyük Mal, Yol Ayrımı. Eskici ve Oğulları (Eskici Dükkanı) Orhan Kemal 72. Koğuş - Orhan Kemal Hanımın Çiftliği - Orhan Kemal Kaçak - Orhan Kemal Murtaza – Orhan Kemal Baba Evi – Orhan Kemal Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

61 Ekmek Kavgası - Orhan Kemal Bereketli Topraklar Üzerinde – Orhan Kemal
Orhan Kemal’in Diğer Eserleri : Tersine Dünya, Evlerden Biri, Kötü Yol, Devlet Kuşu, Yalancı Dünya, El Kızı, Müfettişler Müfettişi, Üçkâğıtçı (Müfettişler Müfettişi 2), Bir Filiz Vardı, Sokakların Çocuğu, Sokaklardan Bir Kız, Suçlu, Arkadaş Islıkları, Dünya Evi, Kanlı Topraklar, Gurbet Kuşları, Vukuat Var. Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

62 Kalpaklılar – Samim Kocagöz Doludizgin - Samim Kocagöz
Onbinlerin Dönüşü - Samim Kocagöz Çıkrıklar Durunca –Sadri Ertem Bacayı İndir Bacayı Kaldır - Sadri Ertem Yılkı Atı – Abbas Sayar Yılanların Öcü– Fakir Baykurt Kaplumbağalar – Fakir Baykurt Tırpan – Fakir Baykurt Keklik- Fakir Baykurt Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

63 Amerikan Sargısı - Fakir Baykurt Sarı Traktör – Talip Apaydın
Yarbükü – Talip Apaydın Yoz Davar - Talip Apaydın Ortakçılar - Talip Apaydın Tütün Yorgunu - Talip Apaydın Başka Olur Ağaların Düğünü – Kemal Bilbaşar Cemo - Kemal Bilbaşar Kanlıdere'nin Kurtları- Dursun Akçam Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

64 Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz – Aziz Nesin Zübük – Aziz Nesin
Drina’da Son Gün – Faik Baysal 7. Gün - Orhan Hançerlioğlu Suyu Arayan Adam – Şevket Sürayya Aydemir Toprak Uyanırsa - Şevket Sürayya Aydemir Aganta Burina Burinata –Halikarnas Balıkçısı Tütün Zamanı (Zeliş) – Necati Cumalı Sarı Yazma - Rıfat Ilgaz Karatma Geceleri - Rıfat Ilgaz Halime Kaptan -Rıfat Ilgaz Yıldız Karayel - Rıfat Ilgaz Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

65 3-BİREYİN İÇ DÜNYASINI ESAS ALAN ESERLER
Peyami Safa Ahmet Hamdi Tanpınar Tarık Buğra Mustafa Kutlu Samiha Ayverdi Abdülhak Şinasi Hisar Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

66 Önemli Romanlar Dokuzuncu Hariciye Koğuşu - Peyami Safa
Fatih-Harbiye – Peyami Safa Sözde Kızlar– Peyami Safa Mahşer - Peyami Safa Matmazel Noraliya’nın Koltuğu -Peyami Safa Bir Akşamdı - Peyami Safa Bir Tereddütün Romanı - Peyami Safa Biz İnsanlar – Peyami Safa Yalnızız - Peyami Safa Cumba’dan Rumba’ya - Peyami Safa Küçük Ağa – Tarık Buğra Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

67 Küçük Ağa Ankara’da – Tarık Buğra Yağmur Beklerken - Tarık Buğra
Firavun İmanı - Tarık Buğra Osmancık - Tarık Buğra İbiş’in Rüyası - Tarık Buğra Saatleri Ayarlama Enstitüsü – A. Hamdi Tanpınar Huzur - Ahmet Hamdi Tanpınar Sahnenin Dışındakiler - Ahmet Hamdi Tanpınar Mahur Beste - Ahmet Hamdi Tanpınar Abdullah Efendi’nin Rüyaları – A. Hamdi Tanpınar Aynadaki Yalan – Necip Fazıl Kısakürek İbrahim Efendi Konağı – Samiha Ayverdi Fahim Bey ve Biz - Abdülhak Şinasi Hisar Çamlıca’daki Eniştemiz - Abdülhak Şinasi Hisar Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

68 4- MODERNİZMİ ESAS ALAN ESERLER
Postmodernizm Sait Faik Abasıyanık Orhan Pamuk Oğuz Atay Yusuf Atılgan Nezihe Meriç Füruzan Adalet Ağaoğlu Bilge Karasu Ferit Edgü Vüs’at O. Bener Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

69 Rasim Özdenören Latife Tekin Ayşe Kulin Buket Uzuner İnci Aral
Selim İleri Leyla Erbil Pınar Kür Elif Şafak Ayla Kutlu Sevinç Çokum Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

70 Önemli Romanlar Kayıp Aranıyor – Sait Faik Abasıyanık
Cevdet Bey ve Oğulları-Orhan Pamuk Sessiz Ev -Orhan Pamuk Masumiyet Müzesi - Orhan Pamuk Benim Adım Kırmızı - Orhan Pamuk Beyaz Kale - Orhan Pamuk Yeni Hayat - Orhan Pamuk Bir Bilim Adamının Romanı - Oğuz Atay Tutunamayanlar - Oğuz Atay Anayurt Oteli – Yusuf Atılgan Aylak Adam – Yusuf Atılgan Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

71 Ölmeye Yatmak - Adalet Ağaoğlu Fikrimin İnce Gülü - Adalet Ağaoğlu
47’liler – Füruzan Ölmeye Yatmak - Adalet Ağaoğlu Fikrimin İnce Gülü - Adalet Ağaoğlu Bir Düğün Gecesi - Adalet Ağaoğlu Yaz Sonu - Adalet Ağaoğlu O (Hakkari’de Bir Mevsim) – Ferit Edgü Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı - Ferit Edgü Buzul Çağının Virüsü - Vüs'at O. Bener Gül Yetiştiren Adam – Rasim Özdenören Sevgili Arsız Ölüm - Latife Tekin Sevdalinka – Ayşe Kulin Füreya – Ayşe Kulin Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

72 Uzun Beyaz Bulut -Gelibolu - Buket Uzuner
Kumral Ada Mavi Tuna - Buket Uzuner Ölü Erkek Kuşlar - İnci Aral Yeni Yalan Zamanlar/Yeşil - İnci Aral Taş ve Ten - İnci Aral Hayal ve Istırap - Selim İleri Destan Gönüller – Selim İleri Karanlığın Günü - Leyla Erbil İskender – Elif Şafak Aşk – Elif Şafak Bizim Diyar – Sevinç Çokum Hilal Görününce – Sevinç Çokum Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

73 Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

74 B- GÖSTERMEYE BAĞLI EDEBİ METİNLER
A.Turan Oflazoğlu Haldun Taner Güngör Dilmen Cevat Fehmi Başkut Orhan Asena Recep Bilginer Cahit Atay   Refik Erduran Turgut Özakman Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

75 Önemli Romanlar Keziban -A. Turan Oflazoğlu
Allah’ın Dediği Olur - A. Turan Oflazoğlu Deli İbrahim - A. Turan Oflazoğlu Sokrates Savunuyor - A. Turan Oflazoğlu IV. Murat-A. Turan Oflazoğlu Güzellik ile Aşk - A. Turan Oflazoğlu Kösem Sultan - A. Turan Oflazoğlu Keşanlı Ali Destanı - Haldun Taner Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım – Haldun Taner Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

76 Eşeğin Gölgesi - Haldun Taner Midas’ın Kulakları – Güngör Dilmen
Ben Anadolu – Güngör Dilmen Buzlar Çözülmeden – Cevat Fehmi Başkut Harputta Bir Amerikalı - Cevat Fehmi Başkut Tohum ve Toprak - Orhan Asena Hürrem Sultan – Orhan Asena Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe - Orhan Asena Atçalı Kel Mehmet - Orhan Asena Yıldız Yargılanması- Orhan Asena İsyancılar – Recep Bilginer Sultan Gelin – Cahit Atay Karaların Memetleri- Cahit Atay Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

77 Cengiz Han’ın Bisikleti - Refik Erduran
Sarıpınar 1914 – Turgut Özakman Boş Beşik – Necati Cumalı Susuz Yaz - Necati Cumalı Derya Gülü – Necati Cumalı Nalınlar - Necati Cumalı Toros Canavarı – Aziz Nesin Bir Adam Yaratmak – Necip Fazıl Kısakürek Tohum – Necip Fazıl Kısakürek Para – Necip Fazıl Kısakürek Reis Bey- Necip Fazıl Kısakürek Köşebaşı – Ahmet Kutsi Tecer Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

78 Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

79 Mücahid Serçek FMEAL Ed. Öğrt.

80 Okulda, anladıkça başaracaksın. Yaşamda, başardıkça anlayacaksın.
ÖĞÜT Okulda, anladıkça başaracaksın. Yaşamda, başardıkça anlayacaksın. Gelecek mutlu-mutsuz, inanmasan da; Gözlerin yaşardıkça anlayacaksın.  ÖZDEMİR ASAF Mücahid Serçek Ed. Öğrt. FMEAL


"TÜRK EDEBİYATI 12 DERSİ CUMHURİYET DÖNEMİ EDEBİYATI KONU BAŞLIKLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları