Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORTAK DERSLERİN UZAKTAN EĞİTİM YOLUYLA VERİLMESİ: ATAUZEM DENEYİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORTAK DERSLERİN UZAKTAN EĞİTİM YOLUYLA VERİLMESİ: ATAUZEM DENEYİMİ"— Sunum transkripti:

1 ORTAK DERSLERİN UZAKTAN EĞİTİM YOLUYLA VERİLMESİ: ATAUZEM DENEYİMİ
Arş. Gör. Derya ÇAKMAK - Muhammed GÜLER Sinem KARABEY - Yrd. Doç. Dr. Engin KURŞUN Yrd. Doç. Dr. Ömer ARPACIK

2 Ortak Ders Modelinin Bileşenleri Nelerdir?
İÇERİK Ortak Dersler Nedir? Ortak Ders Modelinin Bileşenleri Nelerdir?

3 ORTAK DERSLER NEDİR? Uzaktan Eğitime İlişkin Usul ve Esaslar ile birlikte Atatürk Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATAUZEM) tarafından; Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Hukukun Temel Kavramları ve Yabancı Dil dersleri ortak olarak verilmektedir.

4 ORTAK DERS MODELLERİN BİLEŞENLERİ

5 İNTERNET KAYNAKLARI İnternet kaynakları, öğretim yönetim sistemi olan Moodle üzerinden haftalık olarak öğrencilerle paylaşılmaktadır. Öğretim yönetim sistemi aracılığıyla öğrencilere haftalık olarak, içerisinde amaçlar, özet ve konu sonu değerlendirme soruları bulunan editoriyal süreçten geçmiş bireysel öğrenmeye uygun olarak hazırlanmış kaynaklar sunulmaktadır. Öğrenciler öğretim yönetim sistemine, Atatürk Üniversitesi öğrenci bilgi sistemine giriş yaptıkları kullanıcı adı ve şifreleri ile birlikte giriş yapabilmektedirler.

6 AÇIK SINIF/ AÇIK SINIF WEBTV
Öğrencilere haftada bir gün üniversite içerisinde merkezi bir konumda bulunan bir derslikte sınıf ortamında, akranları ile yüz yüze ders dinleyebilecekleri bir ortam sunmuştur. Böylece dersi dinleyerek daha iyi öğrendiğini düşünen öğrencilerden gelen talepler de karşılanmış olmaktadır. Ancak öğrenciler her ne kadar yüz yüze ders işlemeyi isteseler bile dersin kredisiz olması, derse devam zorunluluğu olmaması ve derslerin kendi fakültelerinde gerçekleştirilmemesi nedeniyle katılımın düşük olduğu görülmüştür. Açık Sınıf Oturumlarına katılımı artırmak amacıyla bazı fakültelerde öğrencilerin yüz yüze ders dinleyebilecekleri Açık Sınıflar kurulmuştur. Açık Sınıf WebTV uygulaması ile Açık Sınıf oturumlarına bireysel nedenlerle ve özellikle ilçelerdeki Fakülteler ve Meslek Yüksekokullarında eğitim gördükleri için katılamayan öğrencilere internet üzerinden yüz yüze işlenen dersleri canlı yayında izleme imkanı sunulmuştur. Ayrıca canlı yayından dersleri takip edemeyen öğrencilerin daha sonra uygun oldukları zamanda izleyebilmeleri için öğretim yönetim sistemine yüklenmektedir. Öğrencilerin bu kayıtlara yine kullanıcı adı ve şifrelerini girerek isterlerse sistem üzerinden izleyebilecekleri bir ortam dizayn edilmiştir.

7 OFİS SAATİ Öğretim elemanlarının haftalık ders programları içerisinde örgün eğitimde olduğu gibi ders saatleri belirlenmektedir. Öğretim elemanlarının belirlenen saatlerde dersi alan öğrencileri odalarında bekledikleri, dersle ya da konularla ilgili her türlü soruyu sorabilecekleri şekilde oluşturulmuş bir ortamdır. Bu uygulama ile öğretim elemanları ile öğrenciler arasında birebir iletişim kurulması amaçlanmaktadır. Ofis saatlerinin uygulanması öğrencilerin ders programında yer ayrılan bir uygulama olduğu için öğrencilerin diğer dersleri ile de çakışması önlenmektedir.

8 SINAVLAR Üniversite çapında yüz yüze ve merkezi olarak gözetim altında gerçekleştirilmektedir. Ortak dersleri alan tüm öğrenciler üniversitede bulunan dersliklere merkezi sınav esaslarına göre yerleştirilmekte ve her bir dersliğe salon başkanı ve gözetmenler atanarak sınavlar gerçekleştirilmektedir. 2014 yılı Bahar dönemi yıl sonu sınavında 4 dersi alan toplam öğrenci, 355 sınav salonunda 435 salon görevlisi ile merkezi olarak gözetim altında gerçekleştirilmiştir. Bu sınavlarda öğrencilere üzerinde kişisel bilgilerinin bulunduğu bireysel cevap kağıtları hazırlanmıştır. Sınavların merkezi olarak gözetim altında gerçekleştirilmesi derslerin kredisiz olarak verilmesinin ortaya çıkardığı dezavantajı bir nebzede olsa ortadan kaldırmakta ve öğrenciler üzerinde derse dair bir ciddiyet algısı oluşturmaktadır.

9 TEŞEKKÜRLER


"ORTAK DERSLERİN UZAKTAN EĞİTİM YOLUYLA VERİLMESİ: ATAUZEM DENEYİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları