Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAV KAYGISI HAZIRLAYAN ve SUNAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN PINAR ATAKUL.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAV KAYGISI HAZIRLAYAN ve SUNAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN PINAR ATAKUL."— Sunum transkripti:

1 SINAV KAYGISI HAZIRLAYAN ve SUNAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN PINAR ATAKUL

2 KAYGI NEDİR??? Kaygı; stresli durumlarda yaşanan doğal bir duygudur ve yaşamın doğal bir parçasıdır

3 Sınav kaygısı, kısaca, sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkin ve verimli kullanılmasına engel olan duygusal durum bozukluğu şeklinde tanımlanabilir.

4 Aslında belli bir seviyeye kadar kaygı, gerekli ve faydalıdır. Zararlı olan, yüksek seviyede kaygıdır.

5 Eğer sınav sırasında bir boşluk yaşıyor, tüm bildiklerinizi unuttuğunuzu hissediyor kendinizde bazı fiziksel değişimleri fark ediyor sınavdan sonra, serbest bir ortamda ve rahatlamış olduğunuzda sınav sorularını cevaplayabiliyor ve gerçek performansınıza bu sebeple ulaşamadığınıza inanıyorsanız SINAV KAYGINIZ SINAV KAYGINIZ OLABİLİR.

6

7 SINAV KAYGISININ ETKİLERİ Öğrenilen bilgiler transfer edilemez, Öğrenilen bilgiler transfer edilemez, Okuduğunu anlama ve düşünceleri organize etmede zorluk yaşanır, Okuduğunu anlama ve düşünceleri organize etmede zorluk yaşanır, Dikkatte bir daralma ve azalma olur; dikkat, sınavın içeriğine değil, sınavın kendisine ve buna bağlı olarak yaşananlara odaklanır, Dikkatte bir daralma ve azalma olur; dikkat, sınavın içeriğine değil, sınavın kendisine ve buna bağlı olarak yaşananlara odaklanır, Zihinsel beceriler zayıflar; bilgilerin hatırlanması zorlaşır, Zihinsel beceriler zayıflar; bilgilerin hatırlanması zorlaşır, Enerji gereksiz yere tükenir Enerji gereksiz yere tükenir Fiziksel rahatsızlıklar ortaya çıkar Fiziksel rahatsızlıklar ortaya çıkar

8 Sınav Kaygısının iki boyutu ENDİŞE ve YOĞUN DUYGULANIMDIR

9 ENDİŞE Sınav sonucuna ilişkin; -Olumsuz düşünce (Bu sınavda başarılı olamayacağım…) -Olumsuz inanç (Bu sınav sonunda her şey berbat olacak, sınıfta herkes benden daha zeki…) -Olumsuz beklentiler (Bu sınavda başarılı olamazsam her şey biter.)

10 YOĞUN DUYGULANIM (Kaygını sebep olduğu fizyolojik belirtilerdir)

11 1-Sınav günü ve öncesi görülen belirtiler: Uykusuzluk,çarpıntı,sinirlilik, karamsarlık, kabus görme,korku,terleme,baş ve karın ağrısı,solunum güçlüğü,iştahsızlık,mide bulantısı,bitkinlik,durgunluk,kötü not alma endişeleri…

12 2-Sınav için sınıfta beklerken görülen belirtiler: Ellerde terleme,hızlı kalp atışı,baş yada karın ağrısı,gerginlik, sabırsızlık, el titremesi,bütün bildiklerini unutma korkusu, kendine güvende azalma…

13 3-Sınav başladıktan sonra görülen belirtiler: Dikkati toplamakta, sınava başlamakta ve soruları anlamakta güçlük çekme, bilinen bir soruda hata yapma korkusuna bağlı heyecan, kötü not alma beklentisi,öfke, düşünememe, sürenin yetmeyeceğine ve sınavın kötü gideceğine inanma, zor gelen sorularda paniğe kapılma, gibi bazı fizyolojik belirtilerdir.

14 Şunu Unutmayın ki ; Bu tepkiler herkeste farklı farklı ortaya çıkar ve her insan bu sorunu farklı şekilde ortaya koyar.

15 Endişe ve Yoğun duygulanım gibi fizyolojik belirtiler, kısa sınavlarda sınavın hemen başında uzun sınavlarda sınavın ilk 30-40 dakikası içinde daha yoğundur. Sınavın sonuna doğru bu belirtilerde azalma olur

16 NEDENLERİ 1.Belirsizlikler kaygıya neden olmaktadır. * Sınavın yapısıyla ilgili her şeyi biliyor musun? * Sınavda kullanacağın evrak ve araç - gereç hazır mı? * Sınava gireceğin yeri biliyor musun? * Sınav kitapçığını yada soru kağıdını tanıyor musun?

17 *Hangi derslerden yada bölümlerden kaç soru geldiğini biliyor musun? * Soruların içeriği ve niteliği hakkında bilgi sahibi oldun mu? * Sınavda soru çözmeye hangi dersten yada konudan başlayacağını, nasıl devam edeceğini, hangi dersin yada konunun sorusunu ne kadar zamanda çözeceğini, yani "sınav stratejini" belirledin mi?

18 2. Sürprizle karşılaşma endişesi kaygıya neden olmaktadır. *Soruların seviyesi ne olacak? (Soruların seviyesi, öğrencilerin hakkında en çok dedikodu ürettiği konulardan biridir. Sorular zor olursa puanlar düşer; kolay olursa puanlar yükselir. Bu durum herkes için aynıdır. Önemli olan alacağın puan değil, sıralamadaki yerindir.) * Hangi konulardan sorular sorulacak? * Ya çalışmadığım yerlerden soru gelirse

19 3. Kendine güvenmeme kaygıya neden olmaktadır. Başarıya inanan bir insanın kendine güveni tamdır.

20 SINAV KAYGISIYLA BAŞA ÇIKMA YOLLARI 1-HEDEFLERİNİZİ BELİRLEYİN 2- HAZIRLIK YAPIN 3-DÜZENLİ UYKU 4-BESLENMENİZE DİKKAT EDİN 5- SPOR YAPIN 6- OLUMLU DÜŞÜNÜN 7-SOLUK DENETİMİ YAPIN 8-HAYAL GÜCÜNÜZÜ OLUMLU KULLANIN 9-GEVŞEME TEKNİKLERİNİ ÖĞRENİN

21 1-HEDEFLERİNİZİ BELİRLEYİN Hedefleriniz açık, ulaşılabilir ve gerçekçi olmalı Kendinize; ’10 yıl sonra nerede olmalıyım’ ‘Nasıl bir gelecek istiyorum’ ‘Şu an gösterdiğim çaba ve çalışma bunun için yeterli mi?’ gibi sorular yönelterek hedeflerinizi belirleyebilirsiniz.

22 Hedefsiz hiçbir sonuca varılamayacağı bilinmeli. Hedefini belirleyerek çalışmaya başlayanlar,yol ne kadar uzun olursa olsun atılan ilk adımla sonuca ulaşır.

23 UNUTMAYIN! Rotası(Yönü) belli olmayan gemiye hiçbir rüzgar fayda etmez.

24 2- HAZIRLIK Çalışma yöntemlerinizi gözden geçirin. Planlı çalışın.

25 3.DÜZENLİ UYKU Öğrenme üzerinde en az bozucu etki yapan etkinli UYKU dur. Her gece yatmadan önce o gün öğrenilenleri düzenli olarak tekrar edin. Şunu unutmayın ki; Siz uyuduğunuzda beyniniz uyumuyor ve çalışmaya devam ediyor.

26 4.BESLENMENİZE DİKKAT EDİN Vücut sağlıkta olmazsa, beyin de tam kapasite çalışamaz. İyi bir kahvaltı, güne daha sağlıklı başlamayı garantilediği gibi günü daha verimli de kılar. Aşırı yağlı yiyeceklerden, gazlı içeceklerden uzak durmanız gerekir.

27 5.SPOR YAPIN Düzenli yapılan spor uyku düzenini de sağlar. Ayrıca spor yapılınca vücudumuz serotonin salgısı salgılar. Bu salgı bedenimizde sükunet ve rahatlığı yani gevşemeyi sağlar. Böylece; -Kaygı azalır -Öğrenme verimi artar -Uyku düzene girer -İnsan kendini zinde hisseder

28 6.OLUMLU DÜŞÜNÜN Kendinize güvenin. Başarısızlıklarınızı değil, başarılarınızı düşünün. Olumsuz düşünmenin bu güne kadar size hiç faydası oldu mu? HAYIR!

29 7-SOLUK DENETİMİ YAPIN Nefes almak sadece hücrelerin oksijenini kontrol etmez, aynı zamanda vücudu koruyan beyaz hücreleri içeren lenf sıvısının akışını da ayarlar. Derin nefes, kan dolaşımı aracılığıyla lenfi vakum gibi çeker ve vücudun toksinleri yok etme hızını artırır.

30 DOĞRU NEFES ALMA EGZERSİZİ 1.İyi nefes almak iyi, nefes vermekle başlar. 2. Nefes almadan önce sol elinizi karnınızın üzerine, sağ elinizi göğsünüzün üzerine koyun. 3. Burnunuzdan, sessiz, yavaş yavaş ve derin nefes alın.

31 8-HAYAL GÜCÜNÜZÜ OLUMLU KULLANIN Kendinizi rahat, güvende ve mutlu hissettiğiniz bir yerde hayal edin.

32 9-GEVŞEME TEKNİKLERİNİ KULLANIN Bedensel olarak gevşemiş bir insan ruhsal olarak sakin ve huzurludur. Gerginlik ve kaygı sırasında adrenalin, noradrenalin, n ö ropinefrin gibi hormonlar salgılanması artar, h ü crelere giden kan miktarı azalır. Aşırı sınav kaygısı akıl y ü r ü tme ve soyut d ü ş ü nme y ö n ü ndeki zihinsel faaliyeti bozar. Bu da ö ğrenmeyi zorlaştırır.

33 Arkanıza yaslanın. Elleriniz yumruk haline getirin ve olabildiğince sıkın. Yavaşça bırakın. Gerginlik ve gevşeklik arasındaki farkı hissedin.

34 Dirseklerinizi kırarak kollarınızı yukarı kaldırın. Sanki ellerinizin üstünde uzun bir şey tutuyormuşçasına bekleyin. Kollarınızda ağrı hissettiğinizde yavaş yavaş kollarınızı indirin. Gerginlik ve gevşeklik arasındaki farkı hissedin.

35 Kaygınızı azaltmak için sınava gireceğiniz okulu sınav gününden önce gidip görün!!!!

36 HATIRLATMALAR YGS sınavı saat 10.00 Sınavın ilk 120 dk ve son 15 dk sınav salonunu terk etmeniz yasak Her adaya ait bir soru kitapçığı ve cevap kağıdı poşet dosya içerisinde verilecek Soru kitapçık kodunuzu cevap kağıdınıza kodlamayı kesinlikle unutmayın

37 KAYGININ SİZİ YÖNETMESİNE İZİN VERMEYİN; SİZ ONU YÖNETİN! KENDİNİZE GÜVENİN

38 Beni Dinledi ğ iniz İ çin Te ş ekkürler


"SINAV KAYGISI HAZIRLAYAN ve SUNAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN PINAR ATAKUL." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları