Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

A Kartallar Diyarı RNAVUTLUK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "A Kartallar Diyarı RNAVUTLUK."— Sunum transkripti:

1 A Kartallar Diyarı RNAVUTLUK

2 Tiran Balkanlar’da Osmanlı’dan en son kopan toprak parçası Arnavutluk. 500 yıl Osmanlı hâkimiyetinde kalmış. Her şeye rağmen her yerde Osmanlı izlerini görmek mümkün. Osmanlı bu topraklara 1417 yılında girmiş ve ülkedeki son Osmanlı Hasan Rıza Paşa’nın şehit edilmesiyle 1913’te terk etmek zorunda kalmış. Arnavutluk, ülkemizdeki bir şehir kadar yakın bize. Uçakla 1.5 saat. Daha havaalanında Türkçe cümlelerle karşılanıyorsunuz bu ülkeye girişte. Coğrafi olarak küçük ama stratejik olarak önemli bu ülkeyle güçlü tarihî bağlarımız var. Eskiden sadece Enver Hoca’nın ismi ve icraatlarıyla tanıyorduk ülkeyi, ama şimdi ilişkilerimiz daha sıkı. Tiran, Berat, İşkodra, Durres, Elbasan ve Vlora Arnavutluk şehirlerinden bazıları. Arnavutlar kendi ülkelerine ‘Şipri’ yani ‘Kartallar Diyarı’ diyorlar. ‘Şiptar’ da kendi milletlerine verdikleri isim. Dünyada sadece biz Türkler bu ülkeye Arnavutluk ismini vermişiz. Aralarında Kara Davud, Gedik Ahmet Paşa, Kara Murad gibi 30’un üzerinde sadrazam yetiştirilmesiyle de ünlü Arnavutluk. Arnavutçada binlerce Türkçe kelime var. Bu ülkeye gelince 500 yıl birlikte yaşamanın bir sürü meyvesini görüyorsunuz. Arnavut nüfusunun yüzde 70’i Müslüman, yüzde 20’si Ortodoks Hıristiyan, yüzde 10’u da Katoliklerden oluşuyor. Arnavutluk’un neresinde olursa olsun Türkiye’den geldiğimizi duyunca insanlar saygı gösteriyorlar ve seviyorlar.

3 Başkent Tiran. Eskinin küçük bir kasabası
Başkent Tiran. Eskinin küçük bir kasabası. Şimdi ülkenin en kalabalık şehri. Nüfusu 750 bin. İskender Bey Meydanı şehrin en büyük ve en meşhur meydanı. Hemen yanı başında Ethem Bey Camii ve saat kulesi meydana daha bir renklilik katıyor. Enver Hoca’nın heykellerinin tamamı kaldırılmış ülkede. Enver Hoca ülkeyi 1945’ten ölümüne kadar yani 1985 yılına kadar 40 yıl komünizmle yönetmişti. Arnavutluk’ta 1967 yılında artık din diye bir şeyin kalmadığına dair resmî açıklama bile yapılmış. Komünizm döneminde binlerce cami ve ayrıca kiliseler de yıkılmış. Ethem Bey Camii komünizm döneminde ayakta kalan tek cami. O da o zaman zaten müze olarak kullanılmış. Ethem Bey Camii 1991 yılında tekrar ibadete açılmış. Bugün artık Ethem Bey Camii ile birlikte binlerce camide cemaatle namaz kılınıyor Arnavutluk’ta. Tiran

4 Ethem Bey Camii - Tiran

5 Ethem Bey Camii - Tiran

6 Berat Arnavutluk topraklarının yüzde 70’i dağlık arazilerden oluşuyor. Berat şehrindeyiz şimdi. Berat’ta Goritzsa Köprüsü tarihî bir köprü ve Osumi Nehri akıp gidiyor. Bu nehrin ilginç bir özelliği var; Müslüman ve Hıristiyan mahallerini birbirinden ayırıyor. Berat şehri evleriyle çok meşhur. Türkiye’nin Safranbolu’su neyse Arnavutluk’un da Berat’ı o. Berat şehrinin geçmişinin yıllık olduğu söyleniyor. Dolaştığınız daracık sokakların yaklaşık olarak sokakların genişliği 2 metre civarında. Orijinal Arnavut kaldırımlarıyla döşeli. Eski Berat’ın tamamı bu orijinal Arnavut kaldırımlarıyla kaplı.

7 Berat Berat, adıyla şanıyla bir Osmanlı şehri. Adı bile o günden bu yana değişmemiş. Camiler, minareler arzı endam ediyor, Türk makamı ezanlar yükseliyor şehirden. Berat, Arnavutluk’un en şirin şehri. Berat Kalesi adeta bir Kartal yuvası yıllık geçmişe sahip. Osmanlı’nın fethettiği kalelerden. Yüksek bir tepe üzerine kurulu kalede bir mahalle bile var. Kaleden Berat’ın manzarası mükemmel. Eski şehir ve yeni şehir net olarak görülüyor. Osmanlı, şehri yamaçlara kurmuş ve düz ovaları tarım arazisi olarak kullanmış. Osmanlı sonrası kurulan yeni şehirde, Osmanlı’nın şehircilik anlayışının tam tersi uygulanmış sonraki yıllarda. Çok sayıda zeytin ağacı dikkatimizi çekiyor bu yükseltiden. Çoğu Arnavut şehrinde olduğu gibi cami ve kilise yan yana bu şehirde de. Berat turistler tarafından Arnavutluk’un en çok ziyaret edilen şehri.

8 Berat

9 Berat

10 Berat

11 Berat

12 Berat

13 Berat

14 Berat Kalesi

15 Tiran-İşkodra arası 1,5 saat. İşkodra 100 bin nüfuslu bir şehir
Tiran-İşkodra arası 1,5 saat. İşkodra 100 bin nüfuslu bir şehir. İşkodra kalesinden çok güzel bir manzara görünüyor. Osmanlı’nın son paşası Hasan Rıza Paşa’nın kabri İşkodra’da. Mezar taşının üzerindeki yazıyı Arnavutlar yazmışlar. Yazıda aynen şöyle yazıyor: İşkodra’da ordularımızın büyük komutanı zamanın büyük askerî kahramanı... Vefalı Hasan Rıza Paşa’ya Arnavutluk’tan ve Arnavutlardan büyük saygı var. Hasan Rıza Paşa’nın babası da Bağdat valiliği yapmış. Kendisi de Kuzey Arnavutluk’un valisiymiş. Ebu Bekir Camii Arnavutluk’ta yeni inşa edilen camilerden. 1995’de yapılmış. Türkiye hariç tutulursa Balkanların en büyük camii. İşkodra’nın yüzde 60’ı Müslümanlardan oluşuyor. İşkodra Kalesi

16 Ebu Bekir Camii - İşkodra

17 Bir Türk Evi - İşkodra


"A Kartallar Diyarı RNAVUTLUK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları