Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 MEŞELER:Çoğunlukla ağaç, az olarak ta ağaçcık ve boylu çalı görünüşünde, kışın yaprağını döken ya da herdem yeşil, bir cinsli bir evcikli odunsu bitkiler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " MEŞELER:Çoğunlukla ağaç, az olarak ta ağaçcık ve boylu çalı görünüşünde, kışın yaprağını döken ya da herdem yeşil, bir cinsli bir evcikli odunsu bitkiler."— Sunum transkripti:

1  MEŞELER:Çoğunlukla ağaç, az olarak ta ağaçcık ve boylu çalı görünüşünde, kışın yaprağını döken ya da herdem yeşil, bir cinsli bir evcikli odunsu bitkiler olup, Türkiye florasında önemli bir yer tutarlar.

2 Meşelerin bitki sistematiğindeki yeri
     

3 Genel Özellikleri: -Her yıl yapraklarını döker
Genel Özellikleri: -Her yıl yapraklarını döker ve daha fazla yaşlara ulaşabilir. -Yaprağını döken sınıfına girer ama tam yeni filizlerini vermeden hemen önce, (ilkbahar başında) kahverengiden 3-4 haftada yeşile dönüşür. -Meşe ağaçları elli yaşına gelmeden meşe palamudu üretemezler. -Mart-Nisan aylarında çiçek, Ekim ayında da meyve verirler. -Tohum toplama zamanı Ekim-Kasım aylarıdır. -Tohumlar toplandıktan sonra en geç 10 gün içinde ekilmelidir. -Güzün hoş bir renklenme oluştururlar. -Yaprak döken meşeler kızıl ve ak meşe olmak üzere iki gruba ayrılır. -Derin fazla azgın olmayan kök sistemleri ve fazlaca yayılan dalları vardır. -Hafif gölge verdiklerinden alt kısımlarında çimler ve başka bitkiler yetişebilir. -Meşeler esas olarak tohumdan üretilirler. Fakat genelde yavaş büyürler. -Rüzgara dayanıklıdır, iyi yol ağacı olur.

4 HABİTAT :Genellikle karışık ormanlarda bulunur
HABİTAT :Genellikle karışık ormanlarda bulunur. BOYU-GENİŞLİGİ: m’ye kadar boylanır, m çap yapar. BÜYÜME BİÇİMİ:Geniş, dağınık ve oval taç görünüşlü bir ağaçtır. YER: Güneşli ve yarı gölge yerlerde yaşarlar.

5 Bu bitkiler düzgün gövdeli , kabuğu önceleri düzgün, sonraları kalın ve yırtılmış durumda olup, esmer renktedir.

6 Yapraklar, değişik boyutta, kenarları loplu, dişli, ender olarak da düz kenarlı kısa veya uzun saplıdır.

7 Meyveler silindir, fişek veya yumurta biçiminde olup, düzgün nus meyve durumundadır. Meyvelerin alt bölümü bir kadehçik (kupula) içine oturmuştur. Kadehçiğin boyu kısa yada uzun olur, dış yüzü pullarla kaplıdır.

8 Meşeler; odunlarının anatomik yapıları, meyvelerinin olgunlaşma süresi, yaprak ve kabuk özelliklerine göre 3 gruba ayrılır. Ak Meşeler Kırmızı Meşeler Herdem Yeşil Meşeler

9 Bu gruplara dahil olup, Türkiye'de doğal olarak yetişen türler ;

10 Quercus robur (Saplı Meşe) Quercus petraea (Sapsız Meşe)
  AK MEŞELER Quercus robur (Saplı Meşe) Quercus petraea (Sapsız Meşe) Quercus hartwissiana (Istranca Meşesi) Quercus frainetto (Macar Meşesi) Quercus vulcanica (Kasnak Meşesi)  Quercus pontica (D.Karadeniz Meşesi) Quercus infectoria (Mazı Meşesi) Quercus pubescens (Tüylü Meşe) Quercus macranthera (İspir Meşesi) Quercus virgiliana (Yalancı Tüylü Meşe)

11 KIRMIZI MEŞELER Quercus libani (Lübnan Meşesi)
Quercus trojana (Makedonya Meşesi) Quercus cerris (Saçlı Meşe) Quercus brantii (İran Palamut Meşesi) Quercus ithaburensis (Anadolu Palamut Meşesi)

12 HERDEM YEŞİL MEŞELER Quercus coccifera (Kermes Meşesi)
Quercus ilex (Pırnal Meşesi) Quercus aucheri (Boz Pırnal Meşesi)

13 MEŞELERİN YETİŞME ORTAMI
 Genel olarak ortalama yağışın 350 mm’nin üzerinde olduğu ve su tutma kapasitesi yüksek, genellikle yeteri kadar kil ihtiva eden topraklardır... Kuzey yarımküresinin ılıman bölgelerinde çok geniş ormanlar kurmuştur. Bazı taksonları ise tropiklerde ve yüksek dağlık bölgelerinde kendilerine yaşam alanları bulmuşlardır.

14 KULLANIM ALANLARI Fransa’da şarap fıçılarının yapımında kullanır.
Meşe ağacı en iyi kazık materyalidir. Ayrıca Meşe ağacı kabuklarından yapılan çay, mide ve bağırsak kanamalarını iyileştirir. Travers, kaplama, yapı malzemesi, mobilya, doğrama, ev ve süs eşyaları, alet sapları ve odun kömürü yapımında kullanılır.

15 -Yetiştiği bölgelerde bazen pelit, bazen de palamut ağacı diye isimlendirilir. -Bir İngiliz rahibi olan Saint Boniface'in bir hikayesinde, bir grup putperest bir meşe ağacının etrafını sarmıştı ve bir çocuğu kurban vermeye hazırlanıyorlardı. Kurbanı durdurmak ve çocuğu kurtarmak için Saint, yumruğunun bir vuruşu ile meşe ağacını yassılaştırdı. Saint Boniface putperestlere bunun yaşamın ağacı olduğunu söyledi. -Zile Alibağ Köyü'nde olup, çocuğu olmayanlar Hoca Beden'i ziyarete giderler. Kurban kesip, başındaki ağaca çaput bağlayıp dilekte bulunurlar. Çocuğu olunca da çocukla birlikte gelip kurban keserler. Başındaki yaşlı pelit (Meşe) ağacı saygı nedeniyle kesinlikle kesilmez. -Meşe ağacı yüzyıllardır kutsal bir ağaç olarak bilinir. Bunun meyvesi olan palamudun da bu sebepten dolayı, özel güçlere sahip olduğu düşünülür. Meşe palamudundan yapılan koruyucu tılsımların, kolera gibi hastalıklara iyi geldiğine inanılmaktadır. Meşe ağacının uzun olan ömrünün, insanlara yansıyacağı düşüncesi ile, uzun yaşamayı temsil ettiği ve üzerinde meşe palamudu taşıyan kimsenin hiç yaşlanmayacağın inanılır. YEREL:

16


" MEŞELER:Çoğunlukla ağaç, az olarak ta ağaçcık ve boylu çalı görünüşünde, kışın yaprağını döken ya da herdem yeşil, bir cinsli bir evcikli odunsu bitkiler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları