Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mehtap İŞMARCI Görsel Sanatlar Öğretmeni

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mehtap İŞMARCI Görsel Sanatlar Öğretmeni"— Sunum transkripti:

1 Mehtap İŞMARCI Görsel Sanatlar Öğretmeni
Türk Süsleme Sanatı Mehtap İŞMARCI Görsel Sanatlar Öğretmeni

2 TEZHİP TEZHİP ‘altınlamak’ anlamına gelir.
Türk tezhip sanatının en eski örnekleri, Türklerin tarih sahnesine çıktıkları ilk devirlerden itibaren görülmüş, Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı Devleti’nin kuruluş devrinde motifler ve renkler açısından olağan gelişmesini yaşamıştır.

3 Tezhip Sanatı Örnekleri

4 HAT Hat Sanatı ya da Hüsn-ü Hat veya kaligrafi  yazı sistemleri ve yazı öğeleri kullanılarak geliştirilen, sıklıkla dekoratif amaçla kullanılan, bir görsel sanat türüdür. Hat "işaretlere anlamlı, ahenkli ve hünerli bir şekilde biçim verilmesi sanatı" şeklindedir.

5 Hat Sanatı Örnekleri

6 EBRU SANATI Ebru, kitreyle yoğunlaştırılmış
su üstünde, özel hazırlanmış boyalarlaoluşturulan desenlerin kâğıt üzerine geçirilmesi yoluyla yapılan bir süsleme sanatıdır.

7 Ebru Sanatının Yapımı

8 ÇİNİ SANATI Çini, toprağın pişirildikten sonra şekil verilip kap-kacak, tabak, vazo, sürahi vb. eşyalar üretilmesine dayalı bir el sanatı. Fayans, porselen tabak, seramik gibi eşyaların süslenmesinde kullanılan bir yüzü sırlı, renkli dekor ve motiflerle işlenmiş kaplama malzemesine, bu malzemeyle işlenmiş eşyalara çini, bu süsleme işine de çinicilik denir.

9

10 MİNYATÜR SANATI Minyatür sanatı, çok ince işlenmiş ve küçük boyutlu resimlere ve bu tür resim sanatına verilen genel addır. Gözden çok fikre hitap etmeyi ön plânda tutmuştur. Derinlik yoktur. Resmin ön ve arka plânında ve boy farkı ile görünmesi gerekenler, minyatürde, aynı boyda, fakat öndekiler üstte olmak üzere resmedilir.

11 CAM BEZEME/VİTRAY Vitray sanatı gün ışığı ile doğan ve yine onun az ve çokluğu ile değişimler kazanan bir ışıklı resim sanatıdır. Bir ışığın azalıp çoğalması ve bulutların hareketi, hatta vitrayın arkasında bulunan ağaçların dal ve yapraklarının veya başka cisimlerin hareketi cam üzerinde değişik renk ve gölgeler meydana getirir.

12

13 CİLT SANATI Yazı, geçmişi geleceğe bağlayarak gelişmenin sürekliliğini sağlayan uygarlık araçlarının önde gelenidir. Türklerin yazıya verdikleri değer, yazma yapıtların bozulmadan kuşaklardan kuşaklara geçmesi için onların özenle ciltlenmesini gerektirmiş.

14

15 BAKIR İŞLEMECİLİĞİ Bakırcılık bakırdan eşya yapma sanatıdır.
Ev eşyası olarak üreticilik azalmış olup süs eşyası şeklinde yapılmaktadır. Kazan, testi, leğen, tas, tencere, tava, sahan, bakraç, mangal, ibrik, tepsi, saksılık ürünleri dövme ve sıvama tekniği ile yapılmaktadır.

16

17

18 TÜRK SÜSLEME SANATININ MOTİFLERİ
BİTKİSEL MOTİFLER FİGÜRATİF MOTİFLER GEOMETRİK MOTİFLER YAZI SÜSLEME KARMA MOTİFLER

19 Kaynakça

20 Dinlediğiniz için teşekkür ederim.


"Mehtap İŞMARCI Görsel Sanatlar Öğretmeni" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları