Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PGD; Yapı malzemelerinin piyasaya arzı, dağıtımı veya piyasada iken Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine veya Yönetmelikte atıfta bulunulan teknik şartnamelere.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PGD; Yapı malzemelerinin piyasaya arzı, dağıtımı veya piyasada iken Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine veya Yönetmelikte atıfta bulunulan teknik şartnamelere."— Sunum transkripti:

1 PGD; Yapı malzemelerinin piyasaya arzı, dağıtımı veya piyasada iken Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine veya Yönetmelikte atıfta bulunulan teknik şartnamelere uygun olarak üretilip üretilmediğinin, güvenli olup olmadığının Bakanlık tarafından denetlenmesi ve güvenli olmayan yapı malzemelerinin güvenli hale getirilmesinin temin edilmesi, gerektiğinde yaptırımların uygulanması faaliyetleri olarak tanımlanır.

2 Piyasa Gözetimi ve Denetimi: Kamu görevidir, Tüketicinin korunmasını hedefler, Yerli ve ithal piyasaya arz edilmiş tüm yapı malzemelerini kapsar, Ürünlerin teknik şartnameye uygunluğunun kontrolüdür.

3 Yasal Dayanak 1.4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 2.Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik 3.Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (89/106/EEC) 4.Bakanlığımızca yayımlanan, Yapı Malzemelerinin Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ

4

5 PGD kapsamında İlimiz dâhilinde faaliyet gösteren yapı malzemesi üreticileri ve beton santrallerinin denetimi yapılır. Beton santrallerinden TS EN 12350-1, TS EN 206-1 standartlarına uygun olarak numune alınır. Numune alımında her mikserde 12350-2 standardına göre slump ölçümü yapılır. Hazırlanan tutanağın bir nüshası ilgili firmaya verilir. Tutanak aynı gün içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sitesinde, Yapı Malzemeleri Denetim Sistemine kaydı yapılır. Alınan küp numuneler 24 saat numunenin alındığı beton santrallinde bekletilir. 24 saat sonunda İl Müdürlüğünün laboratuvarına getirilip kırılmak üzere kür havuzunda bekletilir. 28. gün 12390-3 standardına göre beton kırılır ve basınç dayanım raporları düzenlenir. Kırım sonuçları aynı gün içinde Yapı malzemesi denetim sistemine geçilir. Uygun çıkmayan numunelerde deney dâhil tüm masraflar üretici tarafından karşılanarak uyarı yazısı yazılır. 4703 sayılı kanun çerçevesinde cezai işlem uygulanır.

6 Betonda G İşaretlemesi Betonun uygunluğunun kabul edilmesi için;  Üreticinin, TS EN 206-1 ve G Yönetmeliği (uygulama tebliğleri) şartlarına uygun olarak fabrika üretim kontrol sistemi kurması ve sürdürmesi;  Beton konusunda yetkilendirilmiş bir onaylanmış kuruluşun, üretim kontrolünün denetimi, gözetimi, ürün üzerinde başlangıç ve gözetim denetimleri yapması gerekmektedir.

7

8

9


"PGD; Yapı malzemelerinin piyasaya arzı, dağıtımı veya piyasada iken Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine veya Yönetmelikte atıfta bulunulan teknik şartnamelere." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları