Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARDEŞLİK VE HOŞGÖRÜ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARDEŞLİK VE HOŞGÖRÜ."— Sunum transkripti:

1 kARDEŞLİK VE HOŞGÖRÜ

2

3 ‘’Sana zulmedeni affet
‘’Sana zulmedeni affet. Sana küsene git, sana kötülük yapana iyilik yap, aleyhine de olsa hakkı söyle.’’ 

4

5 Toplu yaşayan insanlar birbirlerine tahammül göstermek zorundadır
Toplu yaşayan insanlar birbirlerine tahammül göstermek zorundadır. Birbirlerini sevmek zorundadır. İnsan olmanın en büyük özelliği ve insanın en önemli görevi, karşısındaki insana iyi davranmak, hatalarından dolayı affedici olmak, hoşgörülü davranmak ve bütün insanlığın huzuru ve mutluluğu için çalışmaktır.

6 Herkesin hayatında kan bağı olmamasına rağmen, canı ve kanı olarak gördüğü bir dostu, kardeşi vardır. Aile bireylerinden ayrı tutulmayacak kadar yakın gördüğümüz bu arkadaşlarımız ile birçok şey paylaşır ve onları hayatımızın bir parçası haline getiririz. Bu kişilere “Kardeşim” deriz.

7 İki Erkek Kardeş   Vakti zamanında bir çiftlikte iki erkek kardeş babalarından kalma çiftlikte birlikte çalışıyorlardı. Kardeşlerden biri evliydi ve beş çocuğu vardı. Diğer kardeş ise bekârdı. Her günün sonunda iki erkek kardeş ürünlerini ve kârlarını eşit olarak bölüşürlerdi.  Günün birinde bekâr kardeş, kendi kendine düşündü:  -”Ağabeyimle ürünümüzü ve kârımızı eşit olarak bölüşmemiz hiç de adaletli değil. Ben bekarım ve pek fazla ihtiyacım yok. O ise hem yaşça büyük benden, hem de çoluğu, onca çocuğu var evde rızık bekleyen. Yok yok yarından tezi yok, bu işin bir yolu bulunmalı. Ağabeyime hasattan daha fazla pay ayrılmalı. Amma ve lakin ben dersem bunu ona, itiraz eder ve hak yerini bulmamış olur. Öyleyse başka bir yol düşünmek uygundur.”  Kendi kendine böyle düşünen genç, ertesi günden tezi yok, her gece geç bir vakitte, sırtladığı gibi bir çuval tahılı, ağabeyinin ambarına taşımaya başladı. O böyle düşünür, her gece bir çuval buğdayı bir ambardan diğerine taşırken, evli olan ağabeyi de olup bitenden habersiz hanımıyla dertleşmekteydi.  -“Ürünümüzü ve kârımızı kardeşimle eşit olarak bölüşmemiz hiç de hakça değil hanım. Biz evlenmeyi başardık. Çocuklarımızı yetiştirmekteyiz. O ise bekâr. Bir başına yaşıyor. Daha evlenmesi, bir ocak tüttürmesi ve çoluk çocuk sahibi olması gerekiyor. Hem ben hastalansam, bana bakacak bulunur. Ya onun hali nice olur. Bir yolunu bulmalı hanım, bir yolunu bulup onun hasattan payını arttırmalı. ”  Evli olan ağabeyin de tek alternatifi kaldı. O da her gece evinden çıkıp, bir çuval tahılı gizlice erkek kardeşinin tahıl deposuna götürmeye başladı. İki kardeş, yıllarca ne olup bittiğini bir türlü anlayamadan, sırtladılar çuvalları. Taşıdılar birbirlerinin ambarlarına. “Bu ne ilginç haldir ki; depodaki tahılın miktarı değişmiyor, ne artıyor ne de eksiliyor” diye düşünüyorlardı. Derken bir gece, herkesin uykuya daldığı bir vakitte, iki kardeş gizlice birbirlerinin deposuna tahıl taşırken çarpışıverdiler. O anda olan biteni, tahılın neden hiç artmadığını ya da bir türlü eksilmediğini anladılar. Ve bu iki fedakâr kardeş çuvalları yere bırakıp, birbirlerini kucakladılar. (Hayatın akışında kardeşlik bencilce sadece kendini düşünmek değil; başkalarını da düşünmek ve kardeşçe paylaşmaktır.) (Jack Canfield ve Mark Victor Hansen, Tavuk Suyuna Çorba, Yüreğinizi Isıtacak Öyküler adlı eserden alıntıdır.)

8

9 Duygular vardır anlatılamayan, sevgiler vardır kalplere sığmayan, dostluklar vardır hiçbir şekilde yıkılmayan, bazı insanlar vardır asla unutulmayan

10 Her kardeş dost olmayabilir ama dost her zaman kardeştir. (Anonim)

11

12 KARDEŞLİK ŞİİRİ  El ele omuz omuza, tek vücutta kaynaşmaktır  Birlik olup engelleri, tüm güçlükleri aşmaktır  Sevmektir candan ve içten, yürekleri paylaşmaktır  Ben değil biz olabilmek, ön’e koşmaktır kardeşlik  Sözler yalansız olmalı, her şey kalmamalı sözde  Dert ve acıyı duymalı, sanki yanan yangın közde  Peygamberin öz amacı, gülücük görmek her yüzde  Sen değil yüz olabilmek, bin’e koşmaktır kardeşlik  Hoşgörüyle yaşamaktır, nefret, kin ve hinden uzak  Hiç ama hiç kurmamaktır, hak yol da kardeşe tuzak  Kötüsü kazık atmaktır, olmamalı bir de kızak  Yan değil düz olabilmek, din’e koşmaktır kardeşlik  Hep birlikte hem hal olup, yakalayalım ahengi  Hak yolunda nefislerle, yapalım sadece cengi  Yalan dünyada bulunmaz, kardeşçe sevginin dengi  Çan değil saz olabilmek, tin’e koşmaktır kardeşlik  Feyzullah Kırca  Akbaşlar Köyü İmam Hatibi / Dursunbey 

13 ESRA ÖZDEMİR TUZLA CEZERİ TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 9/B TEŞEKKÜRLER


"KARDEŞLİK VE HOŞGÖRÜ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları