Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞ HİJYENİ. Konunun genel amacı Katılımcıların, işyerinde hijyen tanımı, ölçüm metotları ve sorumluluklar konusunda temel bilgilere sahip olmalarını sağlamaktır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞ HİJYENİ. Konunun genel amacı Katılımcıların, işyerinde hijyen tanımı, ölçüm metotları ve sorumluluklar konusunda temel bilgilere sahip olmalarını sağlamaktır."— Sunum transkripti:

1 İŞ HİJYENİ

2 Konunun genel amacı Katılımcıların, işyerinde hijyen tanımı, ölçüm metotları ve sorumluluklar konusunda temel bilgilere sahip olmalarını sağlamaktır. Öğrenme Hedefleri Bu dersin sonunda katılımcı; İş hijyeninin tanımını yapar, kapsamı ve boyutlarını söyler. İş hijyeni konusunda sorumlulukları ve ilişkileri sıralar (işyeri hekimi, iş hijyenisti, iş güvenliği uzmanı vb.). Ölçüm ve kontrol yöntemlerini sıralar. Konunun alt başlıkları İş hijyeni tanımı,İş hijyeni konusunda işyeri hekiminin sorumlulukları, İlgili mevzuat, Ölçüm ve kontrol yöntemleri.

3 KİŞİSEL HİJYENİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Kültür Sosyal Durum Ekonomik Durum Aile Kişilik Hastalık

4 Tanımı ve Kapsamı: Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü” olarak tanımlanmaktadır. Türk Dil Kurumu (2010) tarafından ise hijyen, “sağlığın hastalanmadan önce korunması ile ilgili bilimsel incelemelerle uğraşan tıp dalı” olarak tanımlanır. İş Hijyeni; işyerinde hastalığa neden olabilecek, sağlık ve iyilik halini bozabilecek, işçiler ve toplumdaki bireyler arasında önemli ölçüde huzursuzluk ve verimsizlik yaratabilecek çevresel tehlikeleri ve stresleri önceden gören, değerlendiren ve kontrol altına alan bir teknik ve sosyal bilim ve sanattır.

5 İş hijyeni uygulamaları üç temel adımı kapsar; 1.Mesleksel tehlikelerin belirlenmesi, 2.Değerlendirilmesi ve 3.kontrol altına alınmasıdır. Mesleksel tehlikeleri ise şu şekilde sıralayabiliriz: 1.Kimyasal Tehlikeler: 2.Fiziksel Tehlikeler: 3.Biyolojik Tehlikeler: 4.Ergonomik Tehlikeler: 5.Sosyal Problemler 6.Psikolojik Tehlikeler

6 İş sağlığı ve iş güvenliği açısından İLK VE TEMEL ADIM; Çalışma ortamındaki tehlikelerin,RİSKLERİN tanınmasıdır.

7 Kanserojen ve Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğin 7. maddesi: –"özellikle işyeri tabanı, duvarlar ve diğer yüzeyler düzenli olarak temizlenecek ve hijyen şartları sağlanacaktır" 12. maddesi: –"hijyen ve kişisel korunma"; 13. maddesi: –"hijyen kuralları" konusunda çalışanlara eğitim verilmesi 16. maddesi: –İşyerinde kişisel ve mesleki hijyen önlemlerinin derhal alınabilmesi mümkün olacak şekilde gerekli düzenleme yapılacaktır denilmektedir.

8 İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmeliğin –6. maddesi: "İşveren tarafından, iş sağlığı ve güvenliği kurulu üyelerine ve yedeklerine "endüstriyel hijyenin temel ilkeleri" konularında eğitim verilmesi sağlanır İnsan sağlığını korumak, geliştirmek, devamlılığını sağlamak için gereken önlemler ile sağlık konularını kapsayan bir bilim dalıdır. Başka bir deyişle hijyen; sağlık bilgisi ile koruyucu hekimliği kapsayan bir bilim dalıdır.

9 KİŞİSEL HİJYEN Tüm iş kazaları ve meslek hastalıkları önlenebilir. Bunları önleyebilecek en önemli kişi çalışanlardır. Sağlığı ve güvenliği korumak için belirtilen kurallara eksiksiz uyulmalıdır. Kurallara isteyerek ve yeterince uyulmadığı takdirde işyeri çalışma ortamında bulunabilecek zararlı ve zehirli, gaz, toz, duman şeklindeki kimyasal maddeler çalışanları etkileyebilir. İyi bir hijyen (sağlık bilgisi) daima gereklidir. İşyerindeki lavaboları, duşları, tuvaletleri, soyunma odalarını en iyi şekilde kullanmak çalışanın sorumluluğudur. Zehirli kimyasal maddelerle, sıcakta ve kirli işlerde çalışan işçiler için iyi bir hijyen temel şarttır.

10 İYİ BİR HİJYEN UYGULAMASI İÇİN Temiz, içilebilir su kullanılmalı, Soyunma odasında, tuvaletlerde, tehlikeli maddelerin kullanıldığı yerlerde hiç bir şey yenmemeli, Eller ve vücudun kimyasal maddelere maruz kalan bölümleri düzenli olarak yıkanmalı ve günlük duş yapılmalı, Dişler ve ağız her gün temizlenmeli ve düzenli olarak diş hekimine kontrol ettirilmeli, Uygun iş elbisesi ve iş ayakkabısı giyilmeli İş elbiseleri ile ve iş dışında giyilen giysiler karıştırılmamalı, Zehirli, zararlı maddelerle kirlenmiş iş elbiseleri, havlular vb., diğer çamaşırlarla karıştırılmadan temizlettirilmeli,

11 Koruyucu maskeler, gözlükler, eldivenler, kulak koruyucuları, vb., uygun şekilde kullanılmalı, Düzenli egsersizlerle sağlık korunmalıdır. Tehlikeli tozlarla çalışanlar, işten sonra duş almalı ve saçlarını da yıkamalıdır. Kirli iş elbiseleri düzenli olarak değiştirilmelidir (temizletilmelidir). Grip ve bağırsak şikayetleri bir işçiden diğerine hızla yayılabilir. Grip olanlar, akut bağırsak şikayetleri olanlar veya bulaşıcı bir rahatsızlığı olanlar hemen işyeri hekimine durumu bildirmelidir.

12 İyi bir personel hijyeninin en önemli bölümü herhangi bir şeyi yemeye oturmadan önce, tuvaleti kullandıktan sonra ve yapılan iş tamamlanınca eller yıkanmalıdır. Çözücüler, tinerler, alkaliler veya makine yağları gibi maddeler asla cildin temizlenmesi için kullanılmamalıdır.

13 SAĞLIĞI TEHDİT EDEN TEHLİKELERİN SINIFLANDIRILMASI

14 A) Kimyasal Tehlikeler –Zehirli veya tahriş edici maddeler. –Gaz, buhar, sıvı, katı, toz veya bunların karışımları. B) Biyolojik Tehlikeler –Bakteriler, virüsler, mantarlar, küfler, böcekler, parazitler, bitkiler, hayvanlar C) Fiziksel Tehlikelerin –Gürültü, titreşim, ışın, sıcaklık. D) Ergonomik Tehlikeler –Ağır kaldırma, uygunsuz, statik duruş, yorgunluk, aşırı güç uygulama, doğrudan basınç, aşırı güç uygulama. –Monotonluk, aşır iş yükü.

15 VÜCUDA GİRİŞ YOLLARI

16 A) Solunum Yolu İle İşçiler sanayide en çok bu yolla etkilenir. 1- Gazlar: –Mesleki zehirlenmelerin, çoğu solunum yolu ile alınan havanın içinde bulunan klor, karbon monoksit, hidrojen sülfür, amonyak, azot dioksit, brom, ozon gibi gazlarıdır. –Bu maddeler normal sıcaklıkta ve atmosfer basıncında gaz olarak havada bulunabilir. Tüp veya sarnıç gibi gaz taşıma kapları veya gaz boru hatlarındaki sızıntılar, kaynak ve kesme veya motorların egzozundan çıkan gazlar gibi yüksek sıcaklıkta yapılan işlemler sonucu çalışma ortam atmosferine gazlar yayılabilmektedir.

17 2- Buharlar: –Normal sıcaklıkta ve atmosfer basıncında buharlaşabilen, gaz, sıvı veya katı maddelerin havada bulunan buharlarıdır. Örneğin: Benzol, alkol, toluen vb. Sıvıların karıştırılması veya doldurulması, boyama, tabanca boyacılığı, temizleme işlemleri sonucu zararlı buharlar açığa çıkmakta, soluk düzeyine erişmektedir.

18 3- Sisler (mistler): –Çok ince sıvı damlacıklarının havada dağılması sonucu meydana gelirler, elektro metal kaplama tanklarında ve tabanca ile boya yapılması durumlarında olduğu gibi. –Kesme ve taşlama işlemleri sırasında yağ sisleri (mistleri), –elektrokaplamada asit sisleri, –sprey - tabanca boyacılığında sprey sisleri oluşmaktadır.

19 4- Tozlar: –Çok ince katı madde parçacıklarının havada dağılması ile meydana gelirler. –Organik ve inorganik partiküllerden oluşur. –Partikül büyüklüğüne göre solunabilir, ya da üst solunum yolları ile atılabilir olmalarına göre sınıflandırılabilir. –Çözülebilen tozlar akciğerin nemine çözünürler ve sonra absorbe olurlar. –Tahriş edici tozlar, solunum yollarının iç yüzeylerine etki ederler. –Özellikle 0,1 ila 5 mikron arasındaki tozlar son derece tehlikelidir. Delme, kesme, öğütme, ezme gibi bir çok işlem sonucu tozlar çalışma ortamına yayılmaktadır

20 a) Tahriş Edici Tozlar: –Deriyi tahriş ederler. Sodyum hidroksit, potasyum hidroksit, kireç tozları. –Bazıları, tahriş edici olmadıkları halde cildin gözeneklerini tıkayarak, mikropların yerleşmelerine neden olarak tahrişe yol açarlar. Hububat, şeker ve un tozlar. b) Zehirli Tozlar: –Akciğer, deri veya sindirim yollarından kana geçerek zehirlenmelere neden olurlar. –Kurşun, arsenik, civa, kadmiyum, fosfor ve birçok kimyasal madde tozları. –Tahrişe veya zehirlenmeye birlikte neden olabilirler.

21 c) Fibrosis Yapan Tozlar: –Akciğer hücrelerinde, fibros yapan serbest silika ve asbest tozlarıdır. –Kömür madenciliği ve döküm sanayisi gibi sektörler için bu risk özellikle çok önemlidir. d) Sıkıcı - İnert Tozlar: –Tahriş edebilen fakat zehirlenmeye ve fibrosis'e neden olmayan, rahatsızlık verici tozlardır. e) Allerji Yapan Tozlar: –Bazı kimselere etki eden, polen, pamuk, yün, kürk, tüy, saç tozları ile bazı cins odunların kesilmesinde meydana gelen tozlardır.

22 5- Dumanlar: –Kimyasal maddelerin meydana getirdikleri katı parçacıkların gaz halindeki dumanlarıdır. –Hidroklorik asit ve amonyak buharları havada beyaz dumanlar halinde amonyum klorür meydana getirirler. –Özellikle kaynak ve kesme işlemleri sırasında açığa çıkan dumanlar son derece önemlidir. –Önlem almayı gerektirir.

23 B) Deriye Temas Yolu İle Emilme, temas ile meydana gelir. Asitler, alkaliler, solventler, yağlar, formaldehit, krom, nikel, bazı organik tozlar, sertleştiriciler, neftyağı cilt için tehlikelidir. 1-Öldürücü zehirlenmeler –Anilin, kurşun tetra etil, hidrojen siyanür asidi 2-Tahriş Edici Maddeler –Doğrudan doğruya deriye etki ederler. –Kuvvetli asitler (sülfürik asit, nitrik asit, hidro florik asit vb.). –Bazlar (sodyum hidroksit - kostik, potasyum hidroksit, kireç vb.), klor, flor, brom, fenol vb.

24 3- Çözücüler –Bunlar, doğrudan doğruya deriyi tahriş etmezler ancak, bakterilere karşı derinin direncini azaltırlar. Benzin, Gazyağı ve Alkol vb.

25 C) Sindirim Yolu İle Yutma, Yemek, İçmek, Çiğnemek, Tüttürmek, suretiyle sindirim yolu ile vücuda girerler.

26 D) Enjeksiyon, E) Göz tarafından absorbe edilerek..

27 FİZİKSEL ETKENLERE MARUZ KALMA 1- Titreşim - Sarsıntı - Vibrasyon Sarsıntı, çalışanı yorar ve sinirli yapar. Parmakların hassasiyetinin kaybolmasına ve iltihaplanmasına neden olabilir. Pnömatik (yüksek hava basınçlı) el aletleri - çekiçleri, yüksek hızlı taş tezgahları, dikiş makineları, vb. kullanmak gibi.

28 2- Gürültü: Gürültü arzu edilmeyen sestir. Yüksek düzeyde gürültüye devamlı maruziyet, kazalara ve işitme kayıplarına neden olmaktadır. 3- Aydınlatma Yetersiz aydınlatma, Farklı, göz kamaştıran titrek ve parlak ışıklar göz yorgunluğuna ve sinir sisteminin bozulmasına neden olurlar.

29 4- Radyasyon a) Enfraruj Işınları Aşırı ısı ışınları sıcak çarpması, cilt tahrişi, katarakt meydana getirir. İzin verilebilen en fazla konsantrasyon saptanmalıdır b) Gamma Işınları Vücudun bazı kısımlarının bu ışınlara çok fazla maruziyeti, radium yanıklarını neden olabilir. Radium, radyoaktif maddeler x ışınlarına fazla maruziyetle, canlılığın azalması, halsizlik, baş ağrısı, anemi, lösemi oluşabilir.

30 Gamma Işınlarının Kontrol Önlemleri : Bu gibi maddeler, çok az miktarlarda depolanmalı, taşınmalı ve kullanılmalı. İşçiler, bu ışınlardan uzakta tutulmalı. Koruyucu kurşun malzeme kullanılmalı. Maruz kalma süresini en azda tutulmalı.

31 c) Ultraviole Işınlar Korunmamış deri bölgelerinde yanıklar meydana getirir, Gözleri etkiler. Konjonktivit, iritis, kornea ülseri, Bu ışınların ana kaynağı kaynak makinalarıdır. Koruyucu önlemler: Özel giyim, başlık, gözlük, eldiven ve koruyucu siper kullanmak.

32 d) Kısa Dalga Işınları Yüksek frekanslı akımın kullanıldığı elektronik cihazlarda, radar sistemlerinde meydana gelebilir. Yüksek enerjili ışınlar çelik talaşlarını kızdırabileceği gibi flaş lambalarını da yakabilir. Genellikle büyük ve küçük sabit radar direklerinin çok yakınlarına yaklaşmamalı ve çalışan, radar antenlerine özellikle yakın mesafede asla bırakılmamalıdır

33 e) Isı - Sıcaklık Fazla sıcaklık ve nem, vücudunun ısı kontrol mekanizmasını bozar. Böyle bir duruma vücut uzun bir süre de alışabilir. 1- Çalışma'da Rahat Sıcaklık bölgesi Çok fazla nem, aşırı terlemeye neden olur. Vücut sıcaklığı çok yükselirse sıcak çarpması oluşabilir. Rahat bir çalışma sıcaklığı kışın 18 0C C ve % 40 bağıl nem olarak verilebilir. Yazın ise bunun biraz üstü olabilir.

34 2- Sıcaklıktan Meydana Gelen Kasılmalar: Yüksek sıcaklık terleme ile tuz kaybına bağlı olarak kramplara neden olabilir. Tuz alımının artırılması ile kramplar önlenebilir. İşçiler tarafından alınacak tuz miktarı işyeri hekiminin kontrolü altında saptanmalıdır.

35 SAĞLIK RİSKİ OLUŞTURAN TEHLİKELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Çeşitli kimyasal maddelerle çalışma sırasında ve bunların olası tehlikeleri hakkında karar verirken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar şunlardır: 1) Madde'nin Yapısı veya Maddenin Zararlı Etkileri Herhangi bir maddenin fiziksel veya kimyasal özelliklerinin sağlık üzerinde yapacağı zararlı etkiler çok önemlidir. Bir işyerinde, iş güvenliği ile sorumlu olan kişi ve onun temsilcileri (İş Güvenliği Uzmanı, İş Sağlığı ve güvenliği Kurul Üyeleri vb.) işyerinde kullanılan her maddenin, sağlık riski oluşturma derecesini, kullanılmasını ve özelliklerini iyice bilmelidir.

36 Bilgi Alma Kaynakları: Üretilen her bir kimyasal madenin ambalajına özel etiketler yapıştırılmaktadır. Tehlike uyarı etiketi bulunmayan ambalaj içindeki maddenin, sağlık açısından riskli madde olmadığına işaret etmez. Tehlike işareti etiketi taşıyan ambalaj, sağlık açısından risk oluşturabilecek maddenin varlığı yönünden dikkatle kontrol edilmelidir. Yasal olarak kimyasal maddeyi üreten firmaların, maddenin sağlık açısından oluşturabileceği riskleri gösteren kendi etiketlerini ambalajlara yapıştırmaları ve bu etikete, güvenli taşıma için özel talimatları eklemeleri bir zorunluluktur.

37 2- Maruziyet'in Ağırlığı: Şiddetli maruziyette zarar görme, kısa sürede meydana gelir. Zehirli maddelerin az miktarları bile zarara neden olabilir. Zehirli maddeler havayı kirlenmektedir. Bunlar için yapılan kontrol ölçmeleri, o kimyasal maddelerin çalışma ortam atmosferindeki konsantrasyonunun güvenlik sınırları içinde olduğunu göstermelidir. Birçok maddeye dokunmak çok tehlikeli olabilir. Bu nedenle bu gibi maddeler dokunmaya karşı korunmuş olmalıdır.

38 3- Maruziyet'in Süresi a) Bir kere maruziyet Çok kısa bir süre de olsa, maruziyet zararlı olabilir. Bunun için İzin verilen herhangi bir konsantrasyon için güvenliği sağlayacak bir rehber verilmelidir. b) Tekrar eden maruziyet Bazı maddeler, birikerek oluşturacakları etkileri ile sağlığa zararlı olabilirler.

39 4- Kişisel Duyarlılık Kişilerin, çeşitli zararlı maddelere olan dayanıklılığı değişik olmaktadır. Bu durum, özellikle dermatosis meydana getiren maddeler için geçerlidir. Bazı şahıslar, çok fazla alerjiktirler. Diğer şahıslar ise, çok az alerjiktir. Bazen, bir kere olan ağır maruziyet, önceleri yüksek dayanıklılık gösteren şahıslarda bile duyarlılık meydana getirebilir. Herkes, fazla zehirli maddelere karşı duyarlıdır.

40 5- Havanın Kirliliğini Ölçme Verilen zehirli bir maddenin, neden olacağı zararın, sisteme konulan madde miktarına bağlı olduğu kuşkusuzdur. Bu aynı zamanda, zararlı maddenin havadaki miktarına ve maruziyet süresine de bağlıdır. Havadaki zararlı madde miktarı alınacak numunelerin analizi ile ölçülebilir. Katı madde veya tozlarda, belli bir hava hacminde, taneciklerin büyüklüğü ve adetinin ölçülmesi yöntemi uygulanmaktadır. Havanın kirliliğini ölçme işi için, mutlaka eğitilmiş bir eleman tayin edilmiş olmalıdır.

41 6- Sağlık Riski Oluşturan Tehlikelerin Kontrolü a) Risk değerlendirmesi: Kullanılan, üretilen sağlığa zararlı maddelerin listesi hazırlanmalı. b) Üretimde uygulanan bütün yöntemlerin sağlığa zararlı olup olmadıkları kontrol edilmeli. Herhangi bir üretim yönteminde toz, duman veya sisin meydana gelip gelmediği incelenmeli. Asitlerin, bazların, duman çıkaran, tahriş edici sıvıların ve katıların, çözücülerin taşınmaları sağlığa zararlılık yönünden kontrol edilmeli. Bu konuda yapılan kontrollerin değerlendirilmesi, bazı değişikliklerin yapılmasına gereksinim gösterebilir. Yan ürünler ve özellikle atıklar genellikle mamul malzemeden daha çok tehlikeli olabilir

42 Tehlikeleri Önleyici Kontrol Yöntemleri Genel Yöntemler Çalışanların sağlığını kontrol etmek için, üç Genel Kontrol Yöntemi uygulanabilmektedir. Havayı Kirleten Kaynakları Gidermek Kirli Havanın Dağılmasını Önlemek İşçileri Korumak

43 A- TEHLİKE KAYNAKLARINI GİDERME 1- Tesisat ve techizat değişikliği 2- Zehirli Olmayan veya Daha Az Zehirli Olan Maddelerin Kullanılması 3- Üretim Yöntemini Değiştirme Üretim yöntemlerinin sık sık değiştirilmesi, meslek hastalıklarını meydana getiren tehlikeleri kısmen veya tamamen ortadan kaldırabilir(Maliyet Artışları). Bu konuda bazı örnekler: Kaynak ve lehim işleri yerine saç kesme ve perçinleme işlerinin yapılması. El ile yapılan işlerin, yükleme makineları, araç gereçleri ile yapılması.

44 4- İşyeri Düzeni İşyerinin düzenli olması, havanın toz veya dumanlarla kirlenmesini önleme bakımından hayati önem taşır. Tozların, yeniden yayılmasını önleyecek şekilde etkili vakumlu temizleyicilerin bulunması Herhangi bir temizleme işinin, işyerinde çok az işçi bulunduğu sürelerde yapılması gerekir.

45 B) KİRLİ HAVANIN DAĞILMASINI ÖNLEME Hava kirlenmesinin meydana gelmesini önlemenin, olası veya pratik olmadığı durumlarda, meydana gelen toz, gaz, buhar vb.'nin işyerine yayılmasını önlemek gerekir. Bu durumu başarmak için denenmiş 5 yol vardır. –Tehlikeli üretim yapılan işyerini - işi diğerlerinden ayırmak (tecrit etmek). –Tehlikeli üretim yapılan makine ve tesisatı tamamen kapalı duruma getirmek. –Islak (yaş) yöntem uygulamak. –Yerel olarak kirli havanın emilerek çalışma ortamından uzaklaştırılması. –İşçi eğitimi

46 1- Ayırmak (Tecrit Etmek) Bütün tehlikeli işlemler diğerlerinden ayrılmalı veya ayrı bir yerde toplanmalıdır. Böylece tüm çalışanlar yerine, sadece o iş'de çalışan işçiler bu kirli havaya maruz kalmış olacaklardır. Bu durumda burada çalışan işçilere tehlikelerden koruyucu uygun koruyucu donanım verilmiş olmalıdır.

47 2- Kapalı Duruma Getirme Bu, tecrit etmenin daha genel bir uygulama şeklidir. Bu, daha çok parlayıcı ve patlayıcı maddelerin parlama ve patlamalarına karşı korunmada uygulanmaktadır. Taşlama ve parlatma işlemlerinde, çok yararlı olan, kapalı bir sistemin uygulanması. 3- Islak (yaş) Yöntem Uygulamak Toz kontrolünde en eski yöntemdir. Delme, taşlama işlemlerinde, tozun, büyük ölçüde azaltılmasında etkilidir.

48 4- Kirli Havanın Emilerek Çalışma Ortamından Uzaklaştırılması Bu, endüstride işyeri havasını kirletmekten sakınmada kullanılan en önemli yöntemdir. Yerel havalandırmada iki büyük faktör etkilidir. Hava akımı kontrolü Uygun davlumbaz yapılması 5- İşçi Eğitimi Bu konuda işçi eğitimi çok önemli olup, işçinin anlayışlı olması ve işbirliği kurması, kontrol programını başarıya ulaştırır. Tehlikeli hareketler, alışkanlıklar ve uygulamalar, kontrol önlemlerini tamamen bozabilir.

49 C- İŞÇİLERİ TEHLİKELERDEN KORUYUN Bir çok durumda işçilerin maruziyetini azaltma, sağlık riski oluşturan tehlikeleri ortadan kaldırmak için yeterli değildir. Bu gibi durumlarda kontrol ve geliştirme için (kabul görmüş) iki genel yöntem vardır. Genel Havalandırma Solunum yolları koruyucu donanımlarını kullanma. 1- Genel Havalandırma Yerel olarak yapılan, kirli havanın vakum yolu ile dışarı atılmasında, bu durum ikinci derecede önemlidir. Çoğu zaman genel havalandırmada meydana gelen bir hata sonucu, bunun yerine yerel olarak havanın vakum yolu ile çalışma ortam atmosferinden uzaklaştırılması (atılması) uygulanır.

50 Genel havalandırmanın, etkili olmasını sınırlayan bir çok faktör vardır. –Kirli havanın toplam miktarı. –Havayı kirleten kaynaklardaki kirlilik konsantrasyon derecesi. –Genel havalandırma, aşağıdaki durumlarda başarılı olarak kullanılabilir. –Üretimden dolayı hava kirlilik oranının düşük olduğu ve konsantrasyonunun (miktarının), çalışma ortam atmosferi güvenlik sınırı içinde olduğu durumlarda. –Üretimden dolayı, hava kirlenmelerinin diğer bölgelere yayılmasının istenmediği veya bunun önemsiz olduğu durumlarda.

51 2- Solunum yolları koruyucu donanımlarını (teçhizatlarını) kullanma. Koruyucu solunum donanımlarını özel kullanım koşulları: Duruma göre solunum yolları koruyucularının kullanılması için işçi ile anlaşma, Dikkatli ve özel bağlantı, Donanımın - teçhizatın temizliği ve bakımı için gerekli malzeme ve yer. Donanımın özel kullanılması ve koruyuculuk sınırı hakkında öğretim. Eğitimi, verimli ve akıllıca yapılacak kontrol.

52 Kaynak:İnternet Reklam & İletişim


"İŞ HİJYENİ. Konunun genel amacı Katılımcıların, işyerinde hijyen tanımı, ölçüm metotları ve sorumluluklar konusunda temel bilgilere sahip olmalarını sağlamaktır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları