Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERGENLİK ve PROBLEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERGENLİK ve PROBLEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 ERGENLİK ve PROBLEMLERİ

2 NEDİR ERGENLİK ?

3 Bireyde biyolojik, psikolojik, zihinsel ve sosyal açıdan gelişme ve olgunlaşmanın (değişmenin) olduğu; çocukluktan yetişkinliğe (erişkinliğe) geçiş dönemidir

4 dönemi, belki de bu gelişim sürecinin en önemli evresini oluşturur.
İnsan yaşamı boyunca sürekli bir gelişim ve değişim içindedir. Ergenlik dönemi, belki de bu gelişim sürecinin en önemli evresini oluşturur. Çocukluktan erişkinliğe geçiş olan ergenlik dönemi, bireyde gözlenebilen sürekli bir hızlı gelişimini kapsamaktadır.

5 DUYGUSAL GELİŞİM

6 Çok sayıda duygusal değişiklik görülür.
Yoğun çelişkiler ve ikilemler yaşar. Duygusal gelgitler yaşar. Çok kırılgandır. En ufak eleştiriyi benliklerine yapılan bir saldırı olarak algılar ve abartılı tepkiler gösterir. Başkalarına acımasız eleştiriler yaparlar

7 Ergenlik döneminde en sık rastlanan duygu biçimleri

8 SEVGİ KORKU KAYGI ÖFKE VE KIZGINLIK AŞIK OLMA YALNIZ KALMA İSTEĞİ ÇALIŞMAYA KARŞI İSTEKSİZLİK HAYAL KURMA MAHÇUBİYET VE ÇEKİNGENLİK

9 SEVGİ Ergenin bu dönemde en büyük ihtiyacı ailesinden sevgi görmektir. Sevgi gören bireyler başkalarına sevgi gösterme konusunda daha cömerttir. Ama tam tersi yetişen bireyler dikkati ve ilgiyi üzerlerine çekmek için her türlü uyumsuz davranışlarda bulunurlar.

10 KORKU Ergenlikteki korkularımız çocukluk korkularımızla aynıdır. Ancak olgunlaştıkça bireyin korkmasına sebep olan durumlar ve nedenler değiştiği için daha farklı sonuçlara yol açmaktadır.

11 KAYGI Daha çok ergenlerin içi dünyalarına kapanmalarına sebep olur.
Korkuya göre daha uzun sürelidir. Nedeni belli değildir. Şiddeti korkudan biraz daha azdır.

12 ÖFKE VE KIZGINLIK Ergenin bir şekilde engellenmesi onda öfkeye ve kızgınlığa sebep olur. Neden ne olursa olsun sonuç gene de öfke şeklinde ortaya çıkar. Bazı kişiler dıştan sakin görünmelerine rağmen iç dünyalarında daha hırçın bir yapıya sahiptir. Bu hırçınlık ya kendilerine ya da kendilerine göre daha güçsüz kişilere uygulanarak sonuç bulur.

13 AŞIK OLMA Ergen beğenme ve beğenilme arzusu içindedir. Başlarda karşı cinsle grup içerisinde beraber olma şeklindedir. Daha sonra ise ergen da romantik eğilimler başlar.

14 YALNIZ KALMA İSTEĞİ Bu dönemde ergenler insanlardan kaçarlar
Ergen adeta vücudunda olan bitenlerin muhasebesini yapmak, onları gözden geçirmek ve olanlara alışmaya çalışmaktadır

15 ÇALIŞMAYA KARŞI İSTEKSİZLİK
Ergen vücut enerjisinin büyük çoğunluğunu büyümeye ( değişime) harcamaktadır. Bu yüzden bazı dönemlerde ders başarıları düşmektedir. 7. sınıf ve 9. sınıf özellikle

16 HAYAL KURMA Zamanlarının önemli bir kısmını hayal kurma alır. Özellikle ders çalışırken hayal kurma isteği güçlü bir biçimde ortaya çıkar ve zaman kaybına neden olur. Kişilik arayışı içinde olan genç, gerçek dünyada ulaşamadığı isteklerine ve üstünlük arzusuna hayaller vasıtasıyla ulaşıp mutlu olmaya çalışır.

17 MAHCUBİYET VE ÇEKİNGENLİK
Ergenler bu dönemde adeta vücutlarını saklamak istemektedirler. Çünkü vücutta orantısız bir değişme olmakta ergen bundan dolayı kendini gizleme ihtiyacı ister. Aynı zaman da baskıcı bir anne-babaya sahip ergende bu duygu ömür boyu devam eder.

18 ARKADAŞ İLİŞKİLERİ

19 da kızlar ve erkekler vücutlarındaki
Ergenlik başların da kızlar ve erkekler vücutlarındaki değişmeleri tartışabilecekleri, duygusal durumlarını paylaşabilecekleri az sayıda arkadaşa ihtiyaç duyarlar. Sosyal gelişme içerisinde ergen akranları ile beraber olmaya ihtiyacı vardır

20 Anne-baba ile çocuk arasında ebeveyn
otoritesine dayalı bir ilişki vardır. Anne-baba yol gösteren, doğruları söyleyen ve karar verendir. Oysa arkadaşları ile eşit bir bilgiye ve otoriteye sahiptirler

21 ERGEN VE AİLESİ ARASINDA SIK GÖRÜLEN TARTIŞMA NEDENLERİ

22 Saç sakal uzatmak Eve geç gelme Farklı giyim tarzı Arkadaşları ile fazla vakit geçirme Karşı cinsle arkadaşlık kurma Yeteri kadar ders çalışmama Fazla para harcama Meslek seçimi

23 ANLAŞILMAMAK

24 ERGEN DERDİNİ ANLATAMADIĞI ZAMAN “İNTİHARI” DÜŞÜNÜR

25 ANNE BABALARA ÖNERİLER

26 Çatışmaların doğal olduğunu kabul edin, soğuk kanlı ve sakin olun
Çatışmaların doğal olduğunu kabul edin, soğuk kanlı ve sakin olun. Fevri davranışlardan kaçının. Akranları veya kardeşleri ile kıyaslamayın.

27 Ergen, ana-baba kontrolüne karşı çıksa da, otorite desteğine ihtiyacı vardır. Ona istediği her zaman yanında olduğunuzu hissettirin, söyleyin. Sıkıcı ve öğüt veren konuşmalardan kaçının.

28 Çocuklarınızın sizinle paylaşmak istemedikleri bazı sırları, mektupları, hatıra defterleri olabilir. Buna saygı gösterin. İletişim kurarken iyi bir dinleyici olun. Onu dinlemeye her an hazır olduğunuzu hissettirin.

29 Onların görüş ve düşüncelerine önem verdiğinizi onlara söyleyin.
Onlardan mükemmel olmalarını beklemeyin. Ufak tefek hatalarını görmezden gelin. Gerektiğinde özür dilemesini bilin.

30 Disiplin konusunda eşinizle görüş birliğinde olun, gencin yanında tartışmamaya özen gösterin.
Onların sorumluluklarını kendi üzerinize almayın.

31 Ergenlikte yaşayacağı fiziksel ve psikolojik değişimler konusunda daha önceden bilgi vererek hazırlıklı olmalarını sağlayın.

32

33 ” İYİKİ VARSIN” sözlerini korkmadan ve cömertçe kullanın.
“SENİ SEVİYORUM” Ve ” İYİKİ VARSIN” sözlerini korkmadan ve cömertçe kullanın.

34 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM


"ERGENLİK ve PROBLEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları